BLOGKERESŐ

2012. szeptember 22., szombat

Profi bőrápolás step by step - Hidratálás este

Még kora tavasszal kezdtem bele a profi bőrápolás step by step sorozatba (a lemosás részt itt, a tonizálás részt pedig itt olvashatjátok), ami szegény egy picit elfelejtődött, de most eszembe jutott, szóval érkezik a folytatás. :) Ezúttal a hidratálásról szeretnék írni, ami az esti bőrápolási rutinnak az utolsó lépése. Hogy az utolsó lépés hányadik is, az nem olyan egyértelmű: a klasszikus 3 lépéses bőrápolásban persze a harmadik, nálam a negyedik vagy ötödik szokott lenni.


Szóval milyen is a jó hidratáló krém?
A minimális elvárás értelemszerűen az, hogy hidratáljon. Lehetőleg mindezt úgy, hogy közben nem irritál, nem okoz pattanásokat, mitesszereket stb. Egy hidratáló krémben alapvetően két féle összetevő hidratál:
  • A vízmegkötő összetevők: ezek azok, amik képesek a vizet magukhoz vonzani a környezetükből. Ilyen például a hialuronsav, a glicerin, a cukor félék vagy a butylene glikol
  • Az elzáró, emollient összetevők: ezek azok, amik egy védő, elzáró réteget képeznek a bőrön, és így megakadályozzák, hogy  a víz a bőr felső rétegéből elpárologjon (merthogy alap helyzetben a víz folyamatosan párolog az epidermisből). Elzáró összetevők például a természetes növényi olajok, az ásványi olaj vagy a shea vaj. 
A könnyű, kombinált-zsíros bőrre készült krémekben az utóbbiak nem nagyon szerepelnek (hiszen a zsíros bőr megtermeli a maga elzáró anyagát, nincs szükség kívülről bevinni), a száraz bőrre való krémekben pedig mindkét fajta hidratáló összetevőnek helye van. 

Persze a mai világban egy hidratáló krémtől többet is várhatunk, mint a szimpla hidratálás. Mindegy mi a bőrproblémánk és a bőrtípusunk, az anti-agingre nem árt figyelni. Szóval az igazán jó hidratáló krémek el is látják a bőrt mindenféle hasznos összetevővel, mint például antioxidánsokkal, sejtjelző összetevőkkel (ezek azok, amik a fiatalos viselkedésre buzdítják a bőrsejteket, pl a retinol és a peptid félék), gyulladáscsökkentőkkel vagy a bőrben természetes módon is megtalálható hidratáló elemekkel (pl. aminosavak, zsírsavak, keramidok).

Hidratáló krémek száraztól a normál bőrig
Ha száraz a bőrünk és megelégszünk a szimpla hidratálással, akkor olcsón is találhatunk egyszerű de nagyszerű krémeket. A legolcsóbb lehetőség a patikában csináltatni gyógyszertári alapkrémet, ami nagyon olcsó, az érzékeny bőrt sem irritálja, viszont a hidratáláson kívül mást ne várjunk tőle. Szintén olcsó és jó megoldás a babakrémek között körülnézni. Például a  Babylove Ultra Sensitive ápolókréme a száraz bőrre jó kis hidratáló, de szintén ne várjunk tőle mást, mint hidratálást. Egy kicsit drágábban már fel szokott bukkanni a krémekben  1-2 hasznos anti-aging összetevő is, például a Totes Meer  Hidratáló Kréme még mindig kedvező árú, de már nem csak hidratál, hanem van benne egy két jó dolog is, bár kérdéses, hogy az antioxidánsok stabilak maradnak-e a tégelyes csomagolásban. Szerintem a legjobb hidratáló krémeket ár-érték arányban a közepes árkategóriában találjuk. Ezek már nemcsak hidratálnak, hanem ha jól választunk, akkor egy rakat klassz dologgal is ellátják a bőrünket. Száraz bőrre például szerintem klassz választás a Babé AKN STOP Irritált bőrre való kréme (akkor is ha nincs pattanásunk, és ha nem irritált a bőrünk), szintén klassznak tartom a Clinique Super Resque Antioxidáns Krém száraz bőrre való változatát, illetve a Paula's Choice RESIST Barrier Repair Hidratálót is. Ráadásul ezek a krémek nem tégelyben vannak, ami segít, hogy a hasznos anyagok minél tovább stabilak maradjanak. A high-end bőrápolásban mérsékelten hiszek, és a tégelyes csomagolással is vannak fenntartásaim, de ha valaki nemcsak hasznos, de igazán kényeztető, luxus érzetű krémet szeretne, akkor a Bobbi Brown Hydrating Intense Éjszakai kréme például jó választásnak tűnik. A natúrkozmetikum kedvelőknek pedig az olcsóbb kategóriában például a Dr. Scheller Regeneráló Éjszakai Krém klassznak látszik, a drágább kategóriában pedig  a REN Frankincense Revitalizáló Éjszakai Krém.


Hidratáló krémek normáltól a zsíros bőrig
A kombinált-zsíros bőr hidratálására a leges-legolcsóbb és egyszerűbb megoldás, ha nem használunk hidratáló krémet. A bőr által termelt olaj E vitaminban gazdag, így nemcsak elzáró anyaggal, hanem némi antioxidánssal is el van látva a bőr, nem kell feltétlen hidratáló krém. Ha mégis szeretnénk és olcsón, akkor a Balea Med PH Semleges 24H Hidratáló Krém nem tűnik rossznak, de hidratáláson kívül egyéb nagy elvárásokat ne támasszunk vele szembe. Ha egy kellemes, gyorsan beszívódó, jól hidratáló és garantáltan nem irritáló krémre vágyunk, akkor a közepes árkategóriában a Bioderma Sensiobio Light krém jó választás. Ha nem kivételesen érzékeny a bőrünk, akkor még jobb választás, ha több hasznos anyagot tartalmazó könnyű hidratálót választunk, mint például a Clinique Super Rescue Antioxidant Krém kombinált bőrre való változata vagy a Paula's Choice Skin Balancing Hidratáló gélje. High end verzióban a Bobbi Brown hidratáló krémzseléje tetszik a legjobban, a natúrkozmetikumok között pedig például a dr. Hauscka Birs krémje jó választásnak tűnik.



Nektek melyik a kedvenc hidratálótok?

11 megjegyzés:

  1. Nekem most a kombinált-zsíros bőrömre az Ilcsi almás-citromos habkrémje vált be. Most ősszel és télen használom, mert ilyenkor kicsit normálra vált a bőröm, de ilyenkor sem kell gazdag hidratáló mert az túl sok lenne neki .

    Jövőre próbálkozom meg majd azzal hogy a melegebb időbe nem kenek semmit. Mert olyankor nagyon hamar zsírosodik, és csúnya olajosan fénylő lesz.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Apolka!

    Nagyon hasznos ez a cikk!
    Már-már azt hittem, teljesen elfelejtetted a folytatást... :)
    Én is, (többek között) a Biodermát használom, de érzékeny, hiperszáraz (!!) a bőröm és mégis nagyon zsíros érzetet hagy maga után.

    Szabad egy kérdést föltennem? :)
    Arról lenne szó, hogy pont a minap vásárolgattam egy ázsiai termékeket árusító bevásárlóközpontban. (a Pólus Center melletiben, biztosan ismered....)
    Rengeteg parfümériában, pipere cuccokkat árusító boltban láttam Clinique Super Resque krémjét (ami a bejegyzésben is szerepel). Használtam már ilyet, nagyon bejött. Most akartam megvenni a másodikat. De nevetségesen olcsónak találom az árát.
    Az összetevői, a csomagolása is teljesen megegyezik. (összenéztem! :) )
    Csak egy kicsit félek...
    Vichy, Bioderma, La-Roche Posay, Dior, Eveline Cosmetics termékeket is láttam nagyker áron.
    Pesti vagy, ugye? Szoktál ilyen helyeken vásárolni?
    Mit gondolsz erről az egész témáról?
    Mármint, ha esetleg egy kicsit le is járt a termék, akkor ''az összetevői nem változnak, maximum nem olyan hatékonyak.'' Ezzel egyet értesz?
    Milyen tünetegyüttest okozhat, ha mostantól nem a DouglasMüllerRossmann bermuda háromszögben szerzem be a piperét?
    Azt hiszem, egy bejegyzést is megérne. De annak is végtelenül örülnék, ha itt, hozzászólásban segítenél. :)
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok segíteni Neked, mert évek óta nem Pesten lakom és nem ismerem a helyet. Fogalmam sincs, hogy hogyan és honnan szerzik be a termékeket, és hogy eredetiek-e.

      Törlés
  3. Már biztos milliószor leírtad, de neked miért a negyedik vagy az ötödik? A szérumozást és a hámlasztást is külön lépésnek veszed? :$

    VálaszTörlés
  4. Adrienn Spaitsné Polgár2012. szeptember 23. 10:51

    igazad van, zsíros bőrt nem nagyon kell hidratálni, elég ha nem szárítjuk ki. Ritkán Balea youngot használok este, ami mattít is, amúgy elég a Himalaya tonikja, ami kicsit hidratál is. Nekem éjjel egyáltalán nem zsírosodik a bőröm, csak nappal, pedig nem törlöm bele a párnába.

    VálaszTörlés
  5. Igen, valamilyen szérumot mindig kenek, szóval emiatt a legtöbbször a negyedik. Heti 1-2 szer hámlasztok vagy valamilyen pakolást használok, akkor pedig 5-ik. :)

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Remek ez a cikk! Ilyenkor jövök rà, hogy mennyire félre kezeltem a bôrômet! Remélem a hàmlasztàsròl is fogsz írni!:-) így ôsszel nagyon érdekelne!
    Zsíros- kombinàlt a bôröm és szerintem valamit nagyon elszùrtam eddig mert a 37-hez közeledve a ràncaim mellett a mitesszereim szâma is egyre nô!!:-(
    Pròbàljam ki, hogy nem hidratálok??? A ràncaimra csak kell valami?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hámlasztókról írtam már elég sokat, de lehet majd még fogok is. Addig is itt találod az eddigi írásokat: http://blog.kremmania.hu/search/label/exfoli%C3%A1l%C3%A1s

      Szerintem ha zsíros a bőröd, akkor kipróbálhatod, hogy nem hidratálsz. A helyedben szérumokat azért használnék, például estére egy retinol szérumot, reggelre meg antioxidáns szérumot.

      Törlés
  7. Bioderma Sébium Lightot illetve a Sephora saját márkás nappali hidratálóját használom. Egyetlen negatívumuk a fényvédő nélküliség. :/

    VálaszTörlés
  8. Szeretem ezeket a bejegyzéseket, szerintem sokan tudnak ötletet meríteni belőle, hasznosak! :)
    Nekem az abszolút kedvencem a La Roche Posay Hydreane Legere, nappalra szoktam használni csak annyi negatívat tudnék mondani, hogy kicsit drága, és nincs benne fényvédő
    Mostanában estére egy gyógyszertári "szárító" krémet használok a mitesszerek eltüntetésére, eddig ez vált be a legjobban rá, de nappalra érdekes módon túl zsíros, nem lenne valami jó smink alap
    A kettő kombinációja most nagyon bejön :)

    VálaszTörlés
  9. Egyszerű kókuszzsír, az orcákra, és a szemkörnyékre, illetve az Alverde lemosó emulziója érzékeny bőrre.

    VálaszTörlés