BLOGKERESŐ

2023. április 4., kedd

Skin cycling - A bőrápolási rutin, ami rétegezés helyett ütemezést diktál

Már hódít egy ideje a skinimalism, vagyis a kevesebb lépésből álló, ám erősen hatóanyagcentrikus arcápolási rutin, mely zárójelbe tette a tízlépéses szeánszokat. A skin cycling trend azonban még egy lépést tesz az egyszerűbb, átláthatóbb arcápolási rutin ideája felé azzal, hogy a hatóanyagok váltott használatát javasolja. 




Mi a skin cycling arcápolás lényege?

A metódus alapja rém egyszerű: minden készítményt, ami nem tartozik az alap esti rutinba, vagyis a hidratáló krémen és arctisztítón kívül minden más célzott bőrápoló használatát osszuk el különböző napokra, és használjuk őket ciklikusan, folyamatosan váltogatva. Ilyenek a szérumok, a kémiai hámlasztók, és bármely más, koncentráltabb hatóanyagmennyiséggel dolgozó kozmetikum.

Maga az elv nem új, ám az elmút évek kétségtelenül a rétegezésről szóltak, sokkal kevesebb szó esett arról, hogy naponkénti felosztása is lehet, sőt javasolt a célzott kozmetikumoknak. Dr. Whitney Bowe bőrgyógyásznak köszönhetjük a fancy skin cycling elnevezést, melytől egycsapásra a Tik Tok fősodrába is bekerült a téma. Bowe alap skin cycling ajánlása egy négynapos esti rutin, ám ettől a valóságban többféle okból is érdemes lehet eltérni. 

A négynapos skin cycling így épül fel:

1. nap: kémiai hámlasztás

2. nap: retinol

3. nap: pihentetés - hidratálás, skinbarrier erősítése

4. nap: pihentetés - hidratálás, skinbarrier erősítése

A skin cycling előnye lehet, hogy:

- ha most állítod össze a rutinod, sokkal jobban követni tudod, melyik készítmény milyen hatással van a bőrödre,

- és elkerülheted, hogy véletlenül olyan hatóanyagokat használj, amiket jobb nem egyből egymás után felvinni a bőrre.

- A régi motorosok számára is átláthatóbb a rutin, és egy-egy új termék bevezetése esetén is egyértelműbben nyomon lehetne követni annak hatását.

- Alapvetően egy extra gyengéd módszer a bőröd számára, hisz kisebb az esély a túlzásba vitt, erős hatóanyagok miatti irritációra.

A skin cycling hátránya lehet:

-  épp ez az óvatosság. Ha nincs kifejezetten érzékeny bőröd, ráadásul komolyabb bőrprobémára keresel megoldást, könnyen lehet, hogy a diktált ütemezés alapján túl ritkán jut az adott hatóanyaghoz a bőröd és így az valódi hatást nem tud kifejteni. 

Fotó: Getty Images

Hány napra osszuk el a kozmetikumokat? Kövessük a skin cycling módszert?

A négynapos skin cycling egy nagyon alap ajánlás, ami kapaszkodó lehet, ha valaki most kezdi összeállítani a rutinját. Ám foggal-körömmel nem érdemes harcolni érte, hogy ennyire leegyszerűsítsük a rutint, sokkal jobb, ha csak a ciklikusság általános elvét jegyezzük meg és építjük fel a saját bőrünknek megfelelő arcápolási rutint.

A ciklus hosszát meghatározhatja:

- milyen típusú és mennyi különböző célzott bőrápolót használsz, azok milyen erősek, mi az alapvető ajánlás használatuk gyakoriságával kapcsolatban.

- mióta és milyen rendszerességgel használtad eddig a kozmetikumaidat és mennyire tolerálta őket a bőröd.

- mi az alapvető célod (anti-aging, pattik kezelése, pigmentfoltok csökkentése, rosacea kezelése stb.), ami meghatározza, milyen aktív összetevőkre van szüksége a bőrödnek.

Amit tehát javaslunk, hogy vedd sorra, milyen aktív összetevőket tartalmazó, célzott bőrápolókat használsz, nézd át az azokra vonatkozó gyakorisági ajánlásokat, és készítsd el a saját skin cycling táblázatodat, ami lehet 3-4 vagy épp 5 napos is. És ne feledd, egy halom tényező van, ami miatt idővel érdemes lesz változtatnod a rutinodon: mert télből megyünk a nyárba vagy fordítva, mert úgy tapasztalod, adott aktív hatóanyagból többet is bírna a bőröd, mert változik annak állapota, igénye.

Megretteni nem kell a rétegezéstől sem, mi is bemutattuk már, milyen hatóanyagot mivel lehet és érdemes kombinálni. Fő, hogy ne a szélsőségekben keresd a megoldást: ahogy a túl gyakori használat, a túlzásba vitt aktív hatóanyagrétegezés sem javasolt, úgy a hatástalanná elnyújtott arcápolási rutinnak sincs sok értelme.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése