BLOGKERESŐ

2023. július 11., kedd

Hatóanyag-mustra: Rozmaringolaj

Nagyon megugrott a népszerűsége a rozmaringolajnak, mióta egyre többet hallani hajnövesztő képességéről. Összefoglaljuk, mint érdemes várni ettől az illatos esszenciális olajtól.


Rozmaringolaj és rozmaring kivonat

A rozmaringolajat a növény (Rosmarinus officinalis) leveléből és virágából nyerik ki, és számos kozmetikumban találkozhatunk vele - no és akár a konyhánkban is. Nem keverendő össze a rozmaring kivonattal: az olaj koncentráltabb, a kivonat esetén lehet szó vizes főzetről is például, ami a növényből kinyert hatóanyagokat tartalmazza, általában valamelyest alacsonyabb koncentrációban.

A rozmaringolaj hatásai

A rozmaring olaja valóban rendelkezik néhány, a hajápolásban ígéretes hatással:
  • hajerősítő hatású: miután helyi vérkeringést serkentő hatása van, a fejbőrön alkalmazva segítheti a hajhagymák egészséges működését, ami pedig alapkövetelménye az erős hajszálaknak.
  • antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatását különféle fejbőrproblémák esetén használhatjuk ki: a gombás, bakteriális eredetű bőrproblémák, a korpás fejbőr kezelésében is segítségünkre lehet. Persze meg kell jegyezni, a drogériás kozmetikumok nem orvosságok, még a gyógyszertári dermokozmetikumok sem. Enyhe panaszok esetén érdemes kipróbálni a rozmaringolajas vagy kivonatos készítményeket, ám ha a panaszok nem szűnnek, a legjobb, ha felkeresünk egy szakorvost.
  • segítheti a hajnövekedést: e kijelentést azonban illik a helyén kezelni. Ebbéli képességét annak tulajdonítják, hogy egyes vizsgálatok szerint a rozmaringolaj gátolhatja, hogy a dihidrotesztoszteron (DHT, a tesztoszteron aktív formája) a receptorához kapcsolódjon. A DHT a nőknél elsősorban a menopauza idején fellépő hormonális változások következtében okozhat hajhullást, a hajszálak gyengülését, vékonyodását, növekedésük lelassulását. Ha ennek aktivitása csökken, logikus, hogy ez a negatív folyamat is enyhülhet. Ám ezt a kutatást egereken végezték el, nem embereken, és érdemes szem előtt tartani, hogy főként egy hormonális alapú hajhullás esetén komplexebb segítségre lehet szükségünk pár csepp növényi olajnál.

Rozmaringolajas vagy -kivonatos hajápolók: Mielle Organics Erősítő Olaj Fejbőrre Rozmaringgal és Mentával, Helia-D Regenero Hajhullás Elleni Regeneráló Esszencia, Khadi Vitalizáló Hajolaj, Natulique Anti-Hair Loss Scalp Serum

A rozmaringolaj összességében nem számít agyonkutatott összetevőnek, az eredmények, használói visszajelzések azonban arra engednek következtetni, hogy ígéretes összetevő lehet, amit nem véletlenül használnak számos hajápoló, hajerősítő készítményben - hozzátennénk, a legtöbb esetben több más, a témában ígéretesnek számító összetevővel egyetemben, és nem önmagában felhasználva.
Miután a haj gyengeségének, lassú növekedésének számos oka lehet a különféle hormonális okokon felül is, gondoljunk csak stresszre, a gombás, bakteriális bőrbetegségekre, külső, negatív környezeti hatásokra, nem garancia, hogy a mi esetünkben látható eredményt hoz a rozmaringolaj. Ha kipróbálnánk, mindenképp legyünk türelmesek, 6-8 hetet érdemes adni neki, hogy lássuk, rendszeres használatától milyen változás áll be fejbőrünk, hajszálaink állapotában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése