2023. szeptember 7., csütörtök

Így alakítsd át arcápolási rutinodat ősszel

A legtöbb szó általában a nyári és téli arcápolási rutinról esik, hisz e két évszak tudja a legtöbb szélsőséget produkálni. Ám nem érdemes megfeledkezni az őszről és tavaszról sem, hisz e tovaröppenő hónapok a tökéletes felkészülési időt biztosíthatják számunkra. Most az utóbbi, az őszi arcápolási rutin legfontosabb tudnivalóit vesszük sorra.

Az egyre hűvösebb levegő, csípősebbé váló szél, majd a fűtésszezon beindulásával a szárazabb benti levegő mind egy-egy olyan tényező, amire biztosan reagál bőrünk. A legegyszerűbb, ha csak arra gondolunk, a vénasszonyok nyarának 18-20 fokos napsütésében nem fogunk annyira verejtékezni mint nyáron - ám a fényvédő épp úgy elkél.

A legfontosabb változás, ami ősszel bőrünkkel történik, hogy könnyebben kiszáradhat. A zsíros bőrűek ebből talán csak annyit vesznek észre, hogy végre nem csillog az arcuk délután kettőre, ám a száraz bőr számára ez már az az időszak, amikor érdemes elkezdeni újrahangolni a bőrápolási rutint.

1. Arctisztítás

Ha máskor nem, hát ilyenkor érdemes kíméletesebb típusra váltani, olyanra, ami nem szárítja a bőrt. Az arclemosó olajak, balzsamok szuper első lépését adhatják az arctisztításnak, de második lépésben is kerüljük az erősen habzó, erős tisztító összetevőket (SLS és társai) tartalmazó változatokat. Ne tegyünk semmit a bőrünkre, ami feleslegesen tovább szárítaná azt.

2. Hámlasztás

Ha a nyári időszakban ódzkodtál az AHA hámlasztók használatától, most eljött az ideje, hogy visszatedd őket rutinodba. Minden bőrtípus számára szuper hasznosak a kémiai hámlasztók, de ne essünk át velük a ló túloldalára! Fokozatosan építsük fel használatukat, és inkább a rendszerességre ügyeljünk mint arra, hogy "ütős" koktélt kenegetünk a bőrünkre. 10-12%-os készítménnyel is látványos változásokat érhetünk el, csak nem két nap alatt. 

3. Retinol

Bár retinolos készítményt alapvetően nyáron is használhatunk, esetükben is az ősz az igazi szezonkezdet, amikor többen nyúlnak bátorsággal a szérumos üvegcsékért. Hasonlóan a hámlasztókhoz, a retinoidoknál is fontos a következetesség, a rendszeres használat, és még véletlenül se támadjuk le bőrünket azonnal egy erősebb szérummal.


Bizonytalan vagy, milyen hatóanyagot mivel kombinálhatsz?
Katt ide és csekkold a legfontosabb tudnivalókat


4. Hidratálás

A szárazabbá váló bőr számára már most érdemes elkezdeni egy kis plusz hidratálást beépíteni, akár egy szérum, akár egy mist vagy toner formájában. Kisebb lépésekkel haladjunk, figyelve rá, hogy mi a kiindulási, azaz a nyáron használt krémünk. Az pont jó volt? Akkor jöhet mellé egy plusz hidratáló szérum. Kevés? Érdemes lehet több emollienst tartalmazó, valamelyest krémesebb állagú arckrémet választani. Gélesről azonban egyből egy testes arckrémre felesleges áttérni, ha előbbivel minden rendben volt az elmúlt hetekben.

5. Fényvédelem

Na, ez az, amin ne változtassunk! Már persze csak akkor, ha nyáron minden nap kentük a legalább SPF30-as (de inkább SPF50-es) készítményt. Az UV-sugárzás ugyan gyengébb már ilyenkor, de nem szűnik meg. Ez alapján persze elég az SPF30-as fényvédő is, az alap ajánlás általában ezt emlegeti ősztől tavaszig. Ám ha van egy jól bevált, annál magasabb faktorszámú fényvédőnk, teljesen felesleges lecserélni. Sőt, örüljünk, hogy tudjuk, melyiket szereti a bőrünk és kenjük fel minden nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése