BLOGKERESŐ

2021. április 27., kedd

Retinoidok és fényérzékenység - Mi igaz belőle?

A retinoidokkal kapcsolatban gyakori félreértés, hogy fényérzékenyítik a bőrt, ezért nem javasolt a reggeli rutinban használni őket. A helyzet az, hogy ez nem igaz, legalábbis nem ebben a formában.

Fussuk át gyorsan, mik azok a retinoidok?

A retinolfélék a legbizonyítottabb hatású anti-aging összetevők, amik hosszú távon segíthetnek megőrizni a bőr fiatalosságát. A retinoidok kifejezés az A-vitamin származékok összefoglaló neve, ide tartozik a retinol, a retinolsav, a retinal, és még jó pár származék.


A bőrápolásban ma a nr. 1 összetevő a retinolsav, ami egy A-vitamin származék. Bár az A-vitamin barátságosan hangzik, a retinolsav egy nagyon is komoly hatóanyag, ami bár csodákat tud tenni a bőrrel, ezt sajnos nem mellékhatások nélkül teszi. Tiszta retinolsav csak vényköteles, patikában kapható krémekben van. 

Ha elriasztanak a mellékhatások, vagy nem szeretnél folyton bőrgyógyászhoz menni egy anti-aging szérumért, akkor az egyéb A-vitamin származékokkal érdemes próbálkozni. A tiszta A-vitamin, vagyis retinol ma már elég sok itthon is könnyen beszerezhető termékben van, ráadásul némelyikben olyan nagy mennyiségben (1%), ami már hatásban (és mellékhatásban is!) felveszi a versenyt a vényköteles készítményekkel. Említésre méltó, nagyon hatásos retinoid féle még a retinal is, amiről úgy tartják, tízszer hatékonyabban alakul át a bőrben aktív sav formára, mint a retinol.

További részleteket róluk a Ránctalaníts! bejegyzésünkben találtok.


Fényérzékenyítenek, vagy sem?

Térjünk is rá bejegyzésünk fő témájára: mi a helyzet a fényérzékenyítéssel? Nos, a félreértés egyrészt abból eredhet, hogy a retinoidok instabil összetevők, fény és levegő hatására könnyen lebomlanak. Ezért is fontos a jó formulázás, és ezért szerencsésebbek a légmentesen zárt kiszerelésű készítmények, vagy azok, melyekben ún. kapszulázott formában található az adott retinoid.

A fényérzékenység tehát az összetevők esetében áll fenn, nem a bőrünket teszik fényérzékennyé a retinoidok.

A LabMuffin cikke szerint egyébként még a retinoidok közt is van különbség e tekintetben. Az adapalene és tazarotene összetevők fotostabilnak számítanak, így e szempontból reggel, napközben is nyugodtan használhatók. A tretinoin azonban alapvetően fényérzékenynek számít, mint ahogyan a retinol is. Azokat a termékeket, amik ilyen összetevőket tartalmaznak, javasolt az esti rutin részeként használni.

Isotretinoin molekula (illusztráció: WikimediaImages/Pixabay) 

A félreértésért felelős másik információmorzsát maga a hatás dobja elénk, amit a retinoidos termékek esetén tapasztalhatunk. Ha csak most vezetjük be a retinolt a bőrápolásunkba, új, erősebb készítményt kezdünk használni, vagy csak a meglévőt toljuk túl, bizony érzékelhetjük a retinoidok mellékhatását is. Azt, hogy bőrünk irritált lesz, kipirosodik, égő érzés jelentkezik. Ha ezt tapasztaljuk, talán egyértelmű, amellett, hogy visszaveszünk a használat gyakoriságából, arra is figyelünk, hogy bőrünket extrán óvjuk, míg helyrejön. Ennek pedig alapvető eleme, hogy fényvédőzünk napközben. Azonban ekkor sem arról beszélünk, hogy fényérzékenyítette a bőrünket a retinoid, hanem érzékenyen reagált rá a bőrünk, így fokozottabban érdemes ügyelni ápolására, a fényvédelemre.

Mindez alapján megdőlni látszik az az intelem is, hogy nyáron ne használjunk retinolos készítményt. A helyzet az, hogy használhatunk, a komponens szempontjából pedig inkább este tegyük ezt, nappal pedig fényvédőzzünk, hisz kár ránk a retinol, ha aztán órák hosszat süttetjük magunkat a napon. Nyaraláskor pedig ne a fényérzékenyítő mítosz miatt mellőzzük, hanem amiatt, mert a lepirult bőrünk érzékenyebb mint békeidőben, így jobb, ha nem teszteljük, mit szól még kedvenc retinoidos szérumunkhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése