BLOGKERESŐ

2010. november 3., szerda

A száraz bőr ápolása

A száraz bőr feszül, húzódik, hámlik, viszket. Kellemetlen, de a jó hír az, hogy a száraz bőr az egyik legkönnyebben kezelhető bőrállapot (márha „sima” száraz bőrről van szó és nem ekcémáról, vagy más bőrgyógyászati betegségről).

A száraz bőr kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Egyrészt környezeti tényezők, mint például a hideg és alacsony páratartalmú levegő, a szél vagy a napsütés. Másrészt belső tényezők, mint például a genetikai adottságok és a hormonok (alacsony ösztrogén szint). Harmadrészt pedig a nem megfelelő bőrápolási rutin, szárító vagy irritáló kozmetikumok használata.

A száraz bőr legfőbb jellemzője, hogy sérült a bőr természetes védőrétege (natural skin barrier), és emiatt a bőr nem képes a nedvességet magában tartani. A stratum corneum (bőrünk legkülső rétege) felépítésére a tégla-habarcs hasonlatot szokás használni, ahol a habarcs a védőréteg, mely ha nem elég erős vagy sérült, akkor a téglák elmozdulnak, és bőrünk kiszárad, repedezni és hámlani kezd. A habarcsot védőrétegnek vagy sejten kívüli mátrixnak is szokás nevezni és legfontosabb alkotóelemei a keramidok (40%), a zsírsavak (25%) és a koleszterol (20%).

A fentiek tudatában a következőket érdemes tenni, ha száraz a bőrünk:
  • Használjunk fényvédőt a nap szárító hatása ellen! (Meg egyébként is mindenkinek ajánlott a fényvédő, aki komolyan veszi a bőrápolást. :))
  • Ha száraz a levegő a lakásunkban vagy a munkahelyünkön használjunk párásítót (főleg télen lehet rá szükség).
  • Ne vegyünk hosszas fürdőket: érdekes módon a túl sok víz kívülről nem jót, hanem rossz tesz a bőrünknek.
  • Használjunk gyengéd, krémes tisztítót vagy pedig olajos tisztítót! Kerüljük a habzó tisztítókat és az olyanokat, amik erőteljes felület aktív anyagokat használnak!
  • A száraz bőrre legjobb nem használni tonikot. Jó választás tonik helyett valamilyen arcpermetet használni (patikában kapható például La-Roche-Posey, Avene vagy Vichy ásványvíz permet). Ha mindenképp ragaszkodunk a tonikhoz, akkor legalább alkoholmenteset válasszunk!
  • A megfelelő hidratáló talán a legfontosabb elem. Válasszunk olyan hidratálót melyben megtalálhatók a bőr természetes védőrétegét felépítő legfontosabb anyagok, azaz zsírsavak (leginkább növényi olajokban találhatók), keramidok és a koleszterol. Ezen kívül célszerű emollient és elzáró anyagokban is gazdag krémet választani a száraz bőrre! Mindig a sűrű krémeket válasszuk és sose a könnyű géleket vagy fluidokat!
  • A száraz bőr általában könnyen irritálódik, így jobb nem fizikai bőrradírt használni rá. A száraz bőr számára kiváló kémiai hámlasztók a különféle AHA-k. Egy 10% körüli aha krémmet heti-egyszer kétszer használva nagyban elősegíthetjük a hidratálónk megfelelő beszívódását és az egészséges, friss bőrfelszínt!
  • A száraz bőrt mindig kenjük be hidratáló krémmel fürdés vagy arcmosás után, lehetőleg amíg még nedves az arcunk!
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése