BLOGKERESŐ

2023. október 9., hétfő

Ezért nem mindegy, EDT vagy EDP a parfüm, amit kinéztél

Parfümöt választani roppant személyes dolog, kifejezi hangulatunkat, utal személyiségünkre, mi több, akár eszközei is lehet céljainknak. Parfümvásárláskor azonban nemcsak az illatjegyek számítanak, az is nagyban befolyásolja az illatot, hogy EDT, azaz Eau de Toilette vagy EDP, vagyis Eau de Parfum típusról van szó - esetleg valami egészen másról.


Ezek a rövidítések ugyanis az illat erősségére utalnak, azt jelzik, milyen százalékos mennyiségben található benne illóanyag, vagyis magáért az illatért felelős alkotóelem.

Több típusba sorolják a parfümöket:

  • Eau Fraiche: 1-2%-os koncentrációjukkal ők a legillékonyabb parfümök, mint egy könnyed fuvallat, olyanok ők. A legmelegebb kánikulában jól jöhetnek, pláne, ha szeretjük magunkat időnként felfrissíteni egy kis könnyed illattal.
  • EDC, azaz Eau de Cologne: ezekbe már picivel több illóolaj jutott, általában 2-5 % közötti koncentráció jellemzik őket. Ennek megfelelően a parfümök tartóssága még mindig enyhe, 1-2 óra alatt elillan az illatuk. Nyári melegben ők is jó választások lehetnek.
  • EDT, azaz Eau de Toilette: ezekben már több, 5-8 %-nyi illóanyag tartalom található, ennek köszönhetően a tartósságuk is jobb, 3-4 óra múltán is érezhető a parfüm a papírforma szerint. Munkahelyre tökéletes választás egy EDT parfüm, nem lesz túlzó, nem tőlünk fog illatozni az iroda, ám parfümünk mégis végigkíséri napunk legjavát.
  • EDP, azaz Eau de Parfum: kétszer olyan nagy lehet egy EDP parfüm koncentrációja mint egy EDT változaté, ezeknek ugyanis 8-15% körül mozog az illóanyag tartalmuk. Tartósságuk 6-8 órára tehető. Esti alkalmakra, randikra szoktak EDP-t javasolni, illetve az évszakok tekintetében inkább az őszi, téli szezonra válnak vonzóbbakká.
  • Parfum vagy Extrait: Akár 15-40%-os koncentrációjúak is lehetnek ezek a parfümök, ennek megfelelően nagyon tartósak, igazi intenzív illatok, amikre tényleg igaz, hogy egy cseppjének illatát is órákon át élvezhetjük. Tartósságuk akár 10-12 óra is lehet.

Fontos megjegyezni, hogy számos parfüm esetén valamelyest eltérő az egyes változatok illata. A koncepció azonos, ám az illatjegyek picit mások lehetnek és az eltérő aronyoknak és mennyiségeknek ksözönhetően is másként bontakozhatnak ki bőrünkön, így másként működnek.

Időnként találkozhatunk "extra jelölésekkel" is az üvegen, ilyen a Légère, ami az eredeti illat egyszerűbb változatát jelöli. Emiatt az illat is picit más, és másként működhet rajtunk is. 

Az Intense vagy Extrême jelölés ezzel szemben egy valamivel nagyobb koncentrációra utal, vagyis egyik-másik összetevőből több jutott a parfümbe, amitől az dominánsabbá válik, egyúttal az illat is intenzívebben hat.

Egy parfüm tartóssága persze tőlünk is függ. Néhány trükkel egy könnyedebb EDT is tartósabb, intenzívebb lehet, például akkor, ha a parfüm felfújása előtt pár perccel testápolót viszünk fel a bőrre. A hidratáltabb bőrön az illóolajak sokkal jobban működnek.

Az sem mindegy persze, hogy hová fújjuk az illatot. A pulzuspontokra a legérdemesebb, itt ugyanis az ér közelebb van a bőrhöz, és a vérkeringésnek köszönhetően ezek a területek melegebbek, így az illóolajak is jobban párolognak, intenzívebben érezhető az illatuk. Ilyen pontok a csukló belső oldala, a nyak alsó része, a fülcimpa mögötti terület vagy a könyök belső oldala is. (Persze ha kifejezetten érzékeny a bőröd az illatanyagokra, a parfümből inkább csak a ruhádra fújj egy keveset.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése