BLOGKERESŐ

2023. október 6., péntek

Tényleg függőséget okoznak az ajakápolók?

Most, hogy megyünk bele az őszbe, egyre inkább felpörög az ajakápolók olvasottsága a Krémmánián is. Ha pedig valaki a balzsamok, ajakolajak és krémek világába elmerül, gyorsan találkozhat a megállapítással, hogy ez vagy az a termék hosszabb idejű használat után "függővé" tette a bőrt. Egy idő után használója úgy érezte, egyre sűrűbben kell ajakápolójáért nyúlnia, hogy "bőre megkapja a szükséges adagot". Valóban képesek erre ezek a készítmények?



A válasz: nem

Az ajakápolók hasznos összetevői, mint a petrolatum, a lanolin, különféle waxok, növényi olajak és vajak esetén nem kell tartani tőle, hogy kellemetlen mellékhatással járna használatuk. Ezek az összetevők valóban képesek hidratálni, ápolni a bőrt, védeni a külső hatások ellen, erősítik a bőrbarriert, segítik a száraz bőr regenerálódását.

Vagyis hozzák azokat a funkciókat, amikért úgy általában egy ajakápolót megvásárolunk.

Csakhogy egy ajakbalzsam összetevői közé bekerülhetnek olyan komponensek is, amikre ha érzékeny a bőrünk, valóban reagálhat kipirosodással, érzékenységgel, feszüléssel, száraz érzettel. Ilyenek lehetnek a 

Ezek rövid távon ugyan adhatnak kellemesen bizsergető, hűsítő érzetet, vagy épp vonzó színt, lelkünknek jól eső kis illatot, azonban ha bőrünk pont ezek valamelyikére érzékeny, és mi folyamatosan kenegetjük vele, egy idő után irritáció alakulhat ki.

Mi pedig ezt érzékelhetjük úgy, hogy ajkaink egyre gyorsabban kiszáradnak, egyre többször igénylik az újrakenést, mintha tényleg csak hozzászoknának a készítményhez.

Ezért ha egy adott ajakápolónál ezt tapasztalod, érdemes csökkentened használatának gyakoriságát és rendszeres használatra beszerezni egy másik készítményt. (Ne, ne dobd ki! Ha szavatossági ideje engedi, törekedj rá, hogy elhasználd a kozmetikumokat, pazarolni egyáltalán nem fenntartható szemléletmód.) Ehhez persze csekkold az összetevőlistát. Gyorsan elárulhatja magát a bőrérzékenyítő összetevő, ha például nálunk utánanézel, mi mit jelent az INCI-ben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése