BLOGKERESŐ

2010. július 17., szombat

Mit tudhatsz meg a Krémmánián egy összetevőről?

A Krémmánia egyik célja az, hogy ha érdekel, hogy pontosan mi is van egy kozmetikumban, akkor azt egyszerűen ki tudd deríteni nálunk. Ezért igyekszünk, rövid, lényegre törő, de lehetőleg több forrással is alátámasztott, hiteles információkat adni a kozmetikai összetevőkről. 


Az összetevők részletes adatlapján ezeket az infókat találod meg ideális esetben:
  1. A fő cím az összetevő pontos INCI megnevezése. Ezt találod a krémed dobozára írva.
  2. Az információs doboz első eleme az összetevő funkciója, mint például egy hidratáló összetevő vagy éppen egy illatanyag. A funkció besorolás az EU hivatalos kozmetikai adatbázisának, a CosIngnek a hivatalos funkció besorolása alapján van. Ha rákattintasz a funkcióra, akkor találsz részletesebb magyarázatot is, hogy az adott funkció micsoda (pl. elolvashatod, hogy mi az az emulgeálószer).
  3. Az információs doboz második és harmadik sora az EWG kozmetikai adatbázisának az összetevő biztonságosságára vonatkozó értékét mutatja. Az EWG kockázat azt mutatja, hogy az EWG szerint mennyire kockázatos az adott összetevő (zöld pötty - alacsony, sárga pötty - közepes, piros pötty - magas, szürke pötty - nincs adat). Tehát az összetevők utáni szín pöttyök EWG adatok, és nem mi találjuk ki őket (csak mert sokan ezt hiszik). Az EWG egy elismert non-profit szervezet, ami azt igyekszik biztosítani, hogy a kozmetikai termékekbe a gyártók csak egészséges, jó dolgokat rakjanak. Persze nem tévedhetetlen. Sőt, ő maga is néha álláspontot változtat. A Krémmánia több, mint 10 éves fennállása óta számos eset volt már, hogy az EWG megváltoztatta egy összetevőről a véleményét (mindkét irányba előfordul). Szóval ne vegyük szentírásnak, de összességében azt gondoljuk, hogy egy hasznos adat az EWG kockázat. :)
  4. Az információs doboz 4. és 5. sora a komedogén és irritatív index. Ezeknek az értékeknek a forrása egy 1989-ben készült tanulmány, ami rengeteg összetevő komedogén (vagyis mekkora esélye van, hogy mitesszereket okoz) és irritatív (vagyis mekkora esélye van, hogy irritálja  a bőrt) indexét mérte ki a 0-5-ös skálán (0 a legjobb, 5 a legrosszabb). A tanulmányt nyuszi fülön végezték, így természetesen nem biztos, hogy ami ott gondot okozott, az a mi bőrünkön is gondot fog. De összességében, különösen érzékeny és pattanásokra, mitesszerekre hajlamos bőrrel érdemes elkerülni a magas komedogén és magas irritáló indexű összetevőket. 
  5. Az információs doboz mellett találod az összetevő szöveges leírását. Ebben igyekszünk a lényegi tudnivalókat összefoglalni az összetevőről, forrásokkal (általában friss és független kutatásokkal) alátámasztva.

6 megjegyzés:

  1. ertem, akkor mar tudom, mik azok a sarga, zold pottyok az osszetevoknel. :)

    VálaszTörlés
  2. Ha jól értem, akkor a pöttyöket úgy kell értelmezni, hogy a zöld a 0-2 (alacsony kockázat), a sárga a 3-6 (közepes kockázat) és a piros a 7-10 (magas kockázat), illetve szürke, amiről nincs adat.

    VálaszTörlés
  3. Mitesszeres fülű nyulak :D

    VálaszTörlés
  4. "Nyuszifülön"- milyen finom megfogalmazása ez a kegyetlen állatkísérleteknek. :((

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! A xenoösztrogén-ségre utaló információ is van valahol? Találtálam már olyan összetevőt ami zöld volt, majd a leírásban benne volt, hogy hormonrendszert befolyásolhatja

    VálaszTörlés