BLOGKERESŐ

2010. szeptember 24., péntek

Kollagén krémek


Mindenki tudja, hogy a kollagén bőrünk fiatalosságában, feszességében és ráncmentességében kulcs fontosságú szerepet játszó fehérje. A piacon számos kollagén krém és ráncfeltöltő létezik, melyek hasznosnak tűnnek. Hiszen a kollagén fontos, kenjünk hát a bőrünkre kollagénes krémet, amivel növeljük bőrünk kollagén tartalmát és ezáltal bőrünk feszesebb lesz, a ráncok csökkennek.


Vagy mégse? A fenti állítás igaz lenne, ha bőrünk kollagén tartalmát egy kupac kőhöz hasonlíthatnánk. Sajnos azonban a helyzet nem ilyen egyszerű: a kollagén a bőrünk szerkezetét adó fehérje, amit inkább egy kőház falaihoz érdemes hasonlítani. Sajnos hiába dobálunk követ a kőház udvarába, az nem fog beépülni a falakba és erősebbé tenni azt. A bőrünkre kent kollagénnel is ez a helyzet: eleve kérdéses, hogy beszívódik-e a bőrbe, mivel a kollagénnek nagy a molekula mérete, de még ha be is szívódik, akkor sem fog beépülni a bőrünk szerkezetét adó kollagén láncok közé.

Akkor tehát teljesen haszontalan a kollagén a krémekben? Nem, ez sem igaz. A különböző kollagén félék kiváló vízmegkötő, azaz hidratáló anyagok, és semmiképp sem károsak vagy egészségtelenek a bőr számára. Attól, hogy egy krémben kollagén van még lehet jó, viszont ha bőröregedés elleni krémet keresünk és a kollagénen kívül nem látunk benne antioxidánsokat, peptideket, sejt-kommunikáló anyagokat, a bőrünk számára fontos vitaminokat vagy más hatóanyagokat, akkor a kollagén miatt nem érdemes megvenni. Ha csak egy sima hidratáló krémet szeretnénk, akkor próbálkozhatunk kollagén krémekkel, például a fenti képen láthatóval, amiben a fényvédőkön kívül egyáltalán nem található olyan hatóanyag, ami a ráncok ellen hatásos lenne (na jó, van benne E vitamin, de az minden krémben van...), viszont valóban számos hidratáló és emollient összetevő van benne.

2 megjegyzés:

  1. A fenti írásból valahogyan "kimaradt", hogy nem minden kollagén nagy molekulájú, tehát a lényeg, hogy miből származik a kollagén.
    Igenis van, ami be tud épülni a bőrbe is, és minden sejtünkbe, ez a Colway természetes kollagén, HALBÓL!!!
    több infóért keresd fel a www.colway.hu-t!

    VálaszTörlés
  2. Keves Ottilia Szépségklinika! Sajnos az hogy a Colway a saját kollagénjéről ilyen állításokat tesz nem túl meggyőző. Várom a referenciát tudomáyos folyóiratban megjelent, a Colwaytől független cikkekre, ami alátámasztaná azt, hogy a halkollagén hatékonyabb lenne a többi kollagénnél. Amennyiben sikerül meggyőződnöm hiteles, üzleti érdekektől mentes forrásokból a Colway kollagén hatékonyságáról, ki fogom javítani az írást. Addig viszont fenntartom a véleményem, hogy a kollagén egy a fogyasztókat megtévesztő, olcsó marketing fogás, és nem több, mint sima hidratáló.

    VálaszTörlés