BLOGKERESŐ

2010. november 23., kedd

A hatóanyag: Retinolsav


A retinolsav ma az egyetlen hatóanyag, melyet az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság (FDA – Food and Drug Administration, az a hivatal, mely engedélyezi a gyógyszereket Amerikában) hivatalosan is jóváhagyott a bőröregedés ellen.


De mi az a retinolsav és mire jó? A retinolsav az A vitaminnak a metabolikus származéka (azaz a szervezetben történő biokémiai folyamatok során az A vitaminból keletkező anyag), mely direkten képes a bőr sejtjeire hatni, és azokat egy fiatalabb, jobban működő állapotba hozni. A retinolsav egy igazi jolly-joker összetevő a tudomány mai állása szerint. A retinolsav gyakorlatilag a legjobb ma ismert hatóanyag a következő bőrproblémák kezelésére:
  • Hatásos a pattanásos bőr kezelésében
  • Hatásos a bőröregedés ellen: képes a bőrünk kollagén termelését serkenteni, és így már meglévő ráncokat kisimítani
  • Hatásos a pigment foltok kezelésében is
Ez jól hangzik, de akkor miért nincsen minden krémben retinolsav? A retinolsav egy komoly hatóanyag, olyannyira, hogy gyógyszernek minősül, és a retinolsav tartalmú készítmények vénykötelesek. Jelentős mellékhatásai is vannak: a leggyakoribb a bőrirritáció, hámlás és pirosság. Ennél súlyosabb, hogy a retinolsav születési rendellenességet okozhat, így terhes vagy gyermeket tervező nőknek (erősen) nem ajánlott használni.

Melyik krémekben van retinolsav? Magyarországon jelenleg a következő hivatalosan pattanások elleni (de természetesen bőrünk öregedése elleni is hatásos) készítményeket lehet kapni, melyeknek hatóanyagai a retinolsav valamely fomája:
  • Isotrex: hatóanyaga az isotrexin (0.05%)
  • Differin : hatóanyaga az adaplane (0.1% )
Mindkettő készítmény vényköteles, így csak bőrgyógyásszal (vagy háziorvosunkkal) való konzultáció után juthatunk hozzá!

Hogyan érdemes használni, hogy elkerüljük a mellékhatásokat? Mivel a retinolsav bőrirritációt, hámlást, pirosságot okoz, ezért mindenképpen célszerű egy emollient, hidratáló és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag hidratáló krémet használni mellette. Továbbá Dr. Leslie Baumann a következő tanácsokat adja ez első alkalommal retinolsavat használóknak:
  • Az első két hétben csak minden harmadik napon használjuk a retinolsavas készítményt
  • Ha ezt jól bírja a bőrünk, akkor növeljük másnapontára a gyakoriságot két hétre
  • A négy hét felvezetés után próbáljuk meg minden éjszaka használni a krémet
  • A retinolsavas krém mellett ne használjunk más hámlasztó terméket: kerüljük az AHA, BHA krémeket és a fizikai bőrradírokat is
  • Ha gyantázzuk az arcunkat, akkor gyantázás előtt egy héttel függesszük fel a retinolsavas krémet
  • Minden reggel használjunk fényvédőt
Források: Smartskincare, Leslie Baumann: Cosmetic Dermatology, Házipatika

12 megjegyzés:

  1. Nekem nyáron felírta a Differint a bőrgyógyász, el is használtam belőle 2 tubussal, alig vártam, hogy vége legyen a kezelésnek, eléggé irritálta a bőrömet, de legalább használt... Jól rendbehozta a bőrömet, de egy-két hónap után ugyanolyan lett szinte, mint előtte volt... :( Történt olyan egyszer, vhogy több napot ért a bőröm és utána úgy nézett ki, mintha égési sérüléseim lennének... tényleg óvatosan kell használni.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Három napja használom a Differint, az írásaid alapján döntöttem el, hogy feliratom bőrgyógyásszal. Szemem körül megjelentek apró és mélyebb ráncok és azok halványítása miatt döntöttem el, hogy kipróbálom. Illetve nagyon szeplős is vagyok és ez korábban valamiért nem zavart (azt hiszem sikerült elhitetni velem, hogy ez aranyos:D), de az utóbbi időben igen elkezdett zavarni, úgyhogy remélem valamelyest a halványításban is segít.
    Nekem semmiféle irritáció nem jelentkezett eddig (éppen ezért minden este használom), olyan, mintha "sima" krémet kennék az arcomra. Igaz, az én bőröm szerencsére nem érzékeny, eddig semmilyen krém, amit próbáltam, nem okozott gondot.
    Az a kérdésem, hogy a Differin felvitele után mennyi idő múlva kenjem fel a hidratálót?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem tudok róla, hogy a retinolnál is várni kell, mint a kémiai hámlasztóknál, szóval szerintem ha beszívódott a Differin menet is rá a hidratáló. viszont a Differin fényérzékeny, szóval este használd mindenképpen. Három nap amúgy nagyon kevés idő, még simán elkezdhet majd hámlani a bőröd, szóval csak óvatosan. :)

      Törlés
    2. Hát igen elszóltam magam tegnap, mert pont ma reggelre a szám két oldalán és az orrom alatt elkezdett hámlani a bőr :( elég csúnya piros, még jó, hogy ma nem kellett sehova se mennem. Körömvirág krém hasztalan, úgyhogy mindjárt megyek is patikába Biodermáért. Asszem belassítok és csak 3 naponta fogom használni... ennyit nem ér a dolog :D
      Köszi a segítséget!

      Törlés
  3. Szemezgetek retinol vagy retinalt tartalmazó krémekkel. Gondolkodóba estem hogy vajon ezeknél is fennálnak-e azok a mellékhatások/kockázatok (születési rendellenesség) mint a retinolsavnál. Apolka, tudsz erről valamit?

    VálaszTörlés
  4. Hát én se retinolt se retinalt nem kennék terhesen magamra biztos ami biztos, bár az azt tartalmazó krémekre nincs nagy betűkkel ráírva, hogy terhesen NE, mint a retinolsavas krémeknél, de azért inkább szerintem ne. :) De kérdezz meg egy orvost, ő jobban tanácsot tud adni. 

    VálaszTörlés
  5. köszi! nem biztos hogy bíznék az orvos tájékozottságában etéren, úgyhogy jobb az óvatosság.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, h este differin reggel pedig skinoren mehet e?? úgy értem a két krém alkalmazható e együtt? Reggel egyik, este a másik?? köszi a választ!!

    VálaszTörlés
  7. Ha bírja a bőröd, akkor szerintem elvi akadálya nincs a dolognak. De a differin elég ütős önmagában is, nem biztos, hogy kell mellé hidratáló krémen kívül bármi más. De persze a legjobb, ha megkérdezed azt a bőrgyógyászt, aki felírta Neked ezeket. :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm! Még annyi, h a hidratálót mikor kell használni? úgy értem felkenem este a differint, és kb mikor lehet rákenni a hidratálót? a 2 krém (diff, és hidratáló) felvitele között mennyi idő teljen el?

    VálaszTörlés
  9. Nem tudok róla, hogy fontos lenne hosszasan várakozni, szóval ha beszívódott a differin, akkor mehet rá a hidratáló. :)

    VálaszTörlés