BLOGKERESŐ

2011. március 1., kedd

Benzoyl Peroxide – No. 1 a pattanások ellen


Problémás, pattanásos a bőröd? Nem használ semmi? Akkor ismerkedj meg a benzoyl peroxiddal! Hogy mi is maga a benzoyl peroxide, azt olvad el a Krémmánia összetevő szótárában! Itt és most azt fogod megtudni, hogy milyen BP krémek kaphatók a patikákban, hogyan válassz közülük, és hogy hogyan használd őket, hogy a maximumot hozd ki a BP krémedből.


Mivel a benzoyl peroxide Európában gyógyszernek minősül, így a patikába kell mennünk a BP gélekért. Itthon jelenleg a következő különböző erősségű BP gélek kaphatók:
  • AKNEFUG-Oxid mild gél, ami kapható 3% és 5% BP-t tartalmazó változatban is
  • AKNEROXID gél, ami 5%-s és 10%-s BP-t tartalmazó változatban kapható
  • LUBEXYL lemosó gél: 4% BP-t tartalmazó arclemosó
  • DUAC gél, ami 5% BP-t és 1% klindamicin nevű, pattanások elleni antibiotikumot tartalmaz
A DUAC gél vényköteles, de a többi nem az. A LUBEXYL egy lemosó, így ez esetben a hatóanyag, csak néhány percig van a bőrön, ami komolyabb pattanások esetén valószínűleg nem elég.

Hogy milyen erősségű BP gélt válasszunk, az attól függ, hogy mennyire zsíros és érzékeny a bőrünk. Zsíros és ellenálló bőr esetén érdemes lehet a 10%-s változattal próbálkozni, és később, amikor már csak fenntartó kezelés kell, akkor áttérni egy gyengébb változatra. Nem zsíros vagy érzékeny bőr esetén az 5%-s benzoyl peroxide is bőven elég. Ha a bőrünk már rendbe jött, akkor fenntartó kezelésnek valószínű, hogy már a 3%-s változat is megfelelő.

Hogyan érdemes használni a benzoyl peroxidot, és mennyi idő kell ahhoz, hogy hasson? Komolyabb pattanások leküzdéséhez sajnos idő kell, és nem megy néhány nap alatt, sőt sokszor az egy hónap is nagyon kevés. Ha egy valódi, komoly esélyt akarunk adni a benzoyl peroxidnak, akkor használjuk naponta legalább 3-4 hónapig, mielőtt ítéletet mondunk afelett, hogy használ-e vagy sem. Mivel a BP erősen szárítja a bőrt, ezért, hogy kellemesebbé tegyük a használatot érdemes a következő tanácsokat megfogadni:
  • Használjunk kíméletes, nem szárító lemosót. A BP épp eléggé szárít, nem kell még agresszív, zsíros bőrre való lemosóval súlyosbítani bőrünk szárazságát.
  • A BP gélt arcmosás után a tiszta arcbőrre kenjük, lehetőleg amíg még meleg és egy kicsit nyirkos a bőrünk, ilyenkor szívódik be ugyanis legjobban a krém. Az első hetekben bánjunk spórolósan a krémmel, esetleg használjuk csak másnaponta, ha nagyon száraz a bőrünk.
  • Várjunk néhány percet, hogy beszívja a bőrünk a gélt, és után használjunk egy jó hidratálót. Itt is igaz, ami a lemosókra. Ne zsíros bőrre való, alkoholos, mattító krémet válasszunk. A BP épp eléggé szárít, e mellé egy megfelelő regeneráló, nyugatató hatású hidratáló krém a legjobb.

Te használtál már benzoyl peroxidos krémet? Mi volt vele a tapasztalatod? Mondd el a Krémmánián!

13 megjegyzés:

  1. Én az Aknexoridot használtam a hátamon lévő pattanásokra. Nekem bevált, elég szépen rendberakta a bőröm. Az illata elég fura... Arra nagyon figyelni kell, hogy a szőrt (arcon) és a textíliákat fehéríti. Én este használtam, és másnap reggel lefürödtem. Egyik reggel nem volt időm lemosni, és a színes pólomat a nap végére kiszívta a krém! Elég ciki volt, és senki sem szólt miatta. :D

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Érdeklődnék, hogy pontosan milyen lemosót és hidratáló krémet(esetleg márkát tipust tudnál javasolni?) érdemes használni az ilyen krémek mellé és hogy szoláriumba lehet e járni mellette?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Ui: szuper az oldal!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lemosásról írtam egy egész posztot nemrégen, abban szerepelnek a személyes kedvenc lemosóim is itt: http://blog.kremmania.hu/2012/02/profi-borapolas-step-by-step-1-lemosas.html
      Hidratáló krémben pedig az utóbbi időkben őket haszáltam, és szerettem:
      http://kremmania.hu/kremek/redness-solutions-daily-relief-cream
      http://kremmania.hu/kremek/stop-akn-hidratalo-krem-irritalt-borre
      http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-resist-anti-aging-clear-skin-hydrator
      Szerintem szoláriumba semmiképp se érdemes járni, de a BP érzékenyebbé tesz a fényre, így BP használat mellett meg főleg nem, ha mégsem tudsz róla lemondani, akkor meg mindenképp használj egy min SPF 30-s fényvédőt.
      És köszi, örülök, hogy tetszik az oldal! :)

      Törlés
    2. üdv: az akneroxid 10% os gélt lehet arcra is kenni?? mert nekem az arcomon nagyon gyuladtak a pattanások. várom a válaszokat!

      Törlés
    3. Hát a 10%-s nagyon erősen szárít, de lehet arca is kenni. Én régen csak a pattanásra használtam 10%-sat, egész arcra 5%-sat. De amúgy az 5%-s is szerintem hatni fog, és kevésbé fogja szétszárítani a bőröd, szóval én inkább azt használnám.

      Törlés
  3. Köszönöm szépen a gyors és tartalmas választ :)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Nekem így néz ki a bőröm, és ehhez az "alap"hoz becsatlakozik néha 1-1 nagyobb, eléggé gyulladt patti is.

    http://noob.hu/2011/05/08/P1040574.JPG

    19 éves vagyok...
    Mit ajánlotok?

    Kösöznöm:)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ha még nem próbáltad, akkor akneroxid és/vagy kémiai hámlasztás: Itt írtam részletesebben is a pattanások legyőzéséről, ezt olvasd el: http://blog.kremmania.hu/2011/05/pattanasok-legyozese-i-resz.html

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépen köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  7. Esetileg is érdemes használni a BP-t vagy úgy nem ér semmit? Nem kenném teljes felületre, 2-3 olyan pattanásom van általában amire érdemes kenni, ezek viszont elég nagyok. Ha a már kijött pattanást elkezdem vele kezelni az elegendő lehet vagy inkább csak megelőzésre jó. Milyen erősségűt ajánlanál ilyen esetre? 5%-ra gondoltam, ilyenkor száraz a bőröm és nem is öregíteném a szükségesnél jobban. Hogyan lehet beilleszteni a lemosás - AHA/BHA - fél órával később szérum - hidratáló rutinba? Nappalra is használható SPF 25-ös krém alatt vagy inkább csak éjszakára ajánlott? Nagyon köszönöm a válaszokat előre is! :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem sajnos úgy nem használ, de olvastam, hogy sokaknak nagyon hamar hat, és helyileg is beválik. Nem drága az Akneroxid, szóval szerintem érdemes próbát tenni vele. Az 5% is jó erősség és a szérum alá/mellé lehet rakni a hámlasztás után. Nappalra is mehet a fényvédő alá, ha nem találod "kozmetikailag" kellemetlennek és nem zavar.

    VálaszTörlés
  9. Köszi szépen! Beszerzem kipróbálásra.

    VálaszTörlés
  10. Én a barátomnak szeretném megvenni. Kamaszkorában nagyon pattanásos volt, de elmulasztották gyógyszerrel, most viszont újra kijött egy pár a stressz miatt. Viszont a borotválkozás miatt elég érzékeny a bőre. Javasolnátok így is, akár csak helyileg, direkt a pattanásra kenve is, mondjuk borotválkozás utáni másnap?

    VálaszTörlés