BLOGKERESŐ

2011. november 8., kedd

7 lépés gagyi, de olvasott cikk írásához kozmetikumokról

Néha olyan dolgokat olvasok itt-ott, amik kinyitják a bicskát a zsebembe, pedig alapvetően béketűrő, konfliktus kerülő természetem van. A legutóbbi ilyen olvasmány, amin a vérnyomásom duplájára szökött hirtelen az a Dívány cikke néhány dezodor tesztjéről. Az írás szerintem az iskolapéldája annak, hogy hogyan írjunk egy hihetetlen gagyi cikket, ami szenzációhajhász és így gagyisága ellenére is rengetegen el fogják olvasni. Ha te is szeretnél ilyet írni, akkor olvass tovább. :)


1. lépés: Válassz egy félrevezető, szenációhajhász címet, amiben egy nagy ellentét van - lásd mérgező összetevők vs natúr-bio izzadsággátlók! Ne zavarjon az, ha aztán a cikk nagyrésze (bemutatott 8 dezodorból 7) olyan mainstream, natúrnak senki által nem nevezett márkák termékeiről szól, mint a Nivea, Vichy, LRP, Dove, Rexona, Forever Living Products vagy Baba.


2. lépés: Tegyél túlzó, kiforgatott állításokat, és olyanokat amikről az emberek rossz dolgokra asszociálnak! Például a sodium stearate a ragasztók gyakori anyaga. Nem tudom, hogy tényleg így van-e, de tegyük fel, hogy igen. Nos, ez miért is baj? Miért baj, ha egy összetevőt használnak kozmetikumokban és ragasztókban is, valaki a hozzám hasonló gyengébbek kedvéért elmagyarázhatná, mert én nem értem. A sodium stearate biztonsági pontszáma az EWG szerint 1, pedig az EWG nem adja könnyen a zöld pöttyöt, a wikipédia sem ír semmiféle mérgező hatásról. Az ehow szerint mérgező, ha a gyomorba vagy a tüdőbe jut. Erről is ugye csak a rosszra gondolunk, pedig a víz is baromi mérgező, ha a tüdőbe jut. Nem tudom ki hogy van vele, de én a bőrömre szoktam kenni a kozmetikumokat, se megenni se belélegezni nem szoktam őket, így az én tüdőmbe és gyomromba nem fog jutni sodium stearate, szóval bár a kijelentések igen trükkösen próbálták elhitetni velem, hogy a sodium stearate a kozmetikumokban rossz, én mégse hiszem.

3. lépés: Keltsd a hitelesség látszatát, linkelj be forrásokat, de ne izgasd magad a források hitelességével kapcsolatban és azzal kapcsolatban sem, hogy hitelesen add vissza a belinkelt forrást! Belinkelt forrás az ehow-n egy arról szóló cikk, hogy mi van a ragasztókban. Most komolyan, miért ez van belinkelve egy dezodorokról és azok biztoságosságáról szóló cikkben? Egy másik forrás pedig egy natúrkozmetikumokat áruló oldal. Mondjuk, hogy van némi üzleti érdeke az oldalnak amögött, hogy meggyőzzön minket, minden, amit nem tőlük veszel halálosan mérgező. Én hinni szoktam a Wikipédiának, szóval örömmel láttam, hogy az aluminium chlorohydrate esetén az van megjelölve forrásnak. Nos a Wikipédia a rá jellemző korrektséggel meg is írja, hogy felmerült a gyanú, hogy az összetevő és a mellrák között lehet összefüggés, de több tanulmány is van, ami nem talált összefüggést. De téged ez ne izgasson, hogy mit ír a belinkelt forrás, te vastag betűvel emeld ki azt, hogy az aluminium chlorohydrate a mellrák kialakulását elősegíti!

4. lépés: Ne mutsd be az érem mindkét oldalát, csakis a negatívat, azt is elúlozva! Ne izgasd magad amiatt, hogy minden éremnek kettő oldala van. Gyakrolatilag minden összetevőről vannak olyan tanulmányok, amik azt mutatják, hogy nem károsak és olyanok is, amik azt, hogy azok. Nagyon nem mindegy mekkora mennyiségben, milyen másik anyagokkal társítva, pontosan hogyan találkozunk egy összetevővel. De ezek az apróságok tényleg ne zavajanak, te csak fókuszálj a mérgező oldalra, és lehetőleg szedd vastag betűvel a mérgező hatást. 

5. lépés: Ne légy túl alapos, egy két ténybeli hiba nem gond! A butylene glycol és a propylene glycol ugyanaz? Tényleg? No comment.....

6. lépés: Hallgass el fontos tényeket, amik gyengítenék a gagyi, szenzációhajhász üzeneted! Például a cikk elfeljtette megemlíteni, hogy az első számú allergének a kozmetikumokban az illatanyagok, és mindegy, hogy természetes vagy mesterséges forrásból származnak. A coco-betainra azt állítja, hogy irritálhatja a szemet, a bőrt és a tüdőt, de azt nem említette, hogy ez csak nagy mennyiségben igaz, és ez az állítás ugyanígy igaz szinte minden felületaktív anyagra. A coco-betaine nem számít erős tisztítószernek, ennél sokkal erősebbeket használunk nap, mint nap (SLS, SLES). Ja, és az sem lett megemlítve, hogy ez az összetevő amúgy az INCI legutolsó helyén szerepel, tehát a mennyisége a dezodorban elenyésző.

7.lépés: Ne feledd, a fő üzeneted legyen az, hogy a kozmetikumok mérgezőek, csoda hogy valaki él még, aki bármit is magára ken! Ha ezt kifejted egy hosszas cikkben, nem fog elmaradni a hatás!

 Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor biztosan Neked is sikerülni fog egy gagyi cikket írni, amit ennek ellenére rengetegen el fognak olvasni!

11 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet, fogom is magam, és gyorsan én is írok egy ilyen remek kis tényfeltáró-semmitmondó-bicskanyitogató-sötétségterjesztő cikket... még nem tudom miről, de mindjárt találok egy jó témát. Ja, de nem fog menni, mert ehhez gyorsan el is kéne felejtenem mindent, amit valaha is tanultam az általános iskolában... Azt a cikket vajon ki engedte megjelenni?

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem te vagy az első, de nem is az utolsó, akinél a Dívány cikkei kivágják a biztosítékot. Én nem vagyok rendszeres olvasójuk, de az általam nagyra becsült Dr. Szendi Gábort is (aki a paleolit táplálkozás hazai népszerűsítője) folyamatosan támadják mindenféle szakmaiságot nélkülöző cikkeikkel. Teljesen jellemző rájuk más témájú cikkek esetén is, amiket itt leírtál. Sajnos az adott területen járatlan olvasó be is veszi "kanyar nélkül", amiket összehordanak. Kár, hogy ezt nem ellenőrzi, bünteti senki.

    VálaszTörlés
  3. ezek szerint a körömlakkos cikket még nem is olvastátok... azt hittem behalok mikor elolvastam... minek ír valaki valami olyanról amihez semmi köze nincsen....
    http://divany.hu/eletmod/2011/11/01/kamu_a_gyorsan_szarado_koromlakk/

    VálaszTörlés
  4. Az a baj, hogy az ilyenek rengeteg negatív előítéletet ültetnek az emberek fejébe, kizárólag amiatt, hogy a hatásvadász törekvéseiket érvényre juttassák... Apolka a szívemből szólt.

    VálaszTörlés
  5. Ezért szeretem a tudatosvasarlo.hu-t. Az ottani terméktesztek nagyon-nagyon jók, van dezodoros is, meg más is.

    VálaszTörlés
  6. Én már tudom is miről kellene még hasonló hangvételű cikket írni: az ivóvíztisztításról! A téma a szakmámba vág, úgyhogy tudnék mesélni a "halálos" mérgekről: ott is használnak fémsókat, polielektrolitokat (tanácsos olyan szavakkal dobálózni, amiknek kevesen ismerik a jelentését :), sőt elárulom, még klórt is! És a gonosz EU még minimum klórkoncentrációt is előír! Nem is értem, hogy maradhatunk így életben :)

    VálaszTörlés
  7. Szuper, hogy írtál erről én ugyanis már hónapok óta értetlenül fogom a fejem a dívány és a velvet cikkein. elhiszem én, hogy nem is az a cél, hogy a lehető legszabatosabban fogalmazzanak, hogy hónapokig előkészített, leleplező politika cikkeket, irodalmi tanulmányokat, vagy metafizikai kérdéseket boncolgató esszéket írjanak. de. hogy van az, hogy szinte csak teljesen megalapozatlan, hibás, ahogy Te is írtad szenzációhajhász cikkeket írnak, a jól bevált első osztályos stílusban. A velvet is kritikán aluli, ott mindig a fikázás a cél, legyen szó egy celebről, vagy a Glamour divattüntetésről. Úgy írnak minden sekélyes témáról, mintha őket is baromira fárasztaná, de ez van, hát itt kapott melót... nem létező szókapcsolatokat használnak(múltkor olvastam egy olyat, h "felcsapja a tekintetét"), gyakran hibás a helyesírás, a gépelés, és akkor még magáról a cikk tartalmáról nem is beszéltem. és ők ezért pénzt kapnak. a fantasztikus bloggerek pedig teljesen ingyen írnak napi rendszerességgel, és hadd ne mondjam, h mennyivel jobban adok bármelyikük véleményére, mint pl a diványos libának körömlakkügyben... felháborító az egész na. bocsánat, h ilyen hosszú lett, de régóta érik:)

    VálaszTörlés
  8. Hu, örülök, hogy nem csak én gondoltam amit gondoltam.... :)

    VálaszTörlés
  9. Megnéztem az ajánlott tudatosvasarlo.hu oldalt. Azért az sem tökéletes. Annyira egyoldalúan ajánlgatják a naturkozmetikumokat, hogy kinyílt a bicska a zsemben, és írtam pár keresetlen szót az egyik cikkhez. :) Pl. arról, hogy az általuk dícsért alverde márka előszeretettel használ denaturált alkoholt a termékeikben, ráadásul az inci elején, ami az ewg szerint közepesen kockázatos összetevő, mert száríthat és irritációt okozhat. Nálam sajnos mindkettőt megtette, így kénytelen voltam abbahagyni az alverde arcápolók és samponok használatát, és áttérni a Paula's Choice termékeire, ami cseppet sem natur, viszont megszünteti az alverde okozta irritációt. Utálom, amikor valamit úgy tüntetnek fel, hogy csak a jó, vagy a rossz oldalát mutatják be... Van egy módszer a változások elfogadtatására, CAP-nek hívják, abban van egy eszköz, ami arra szolgál, hogy a régi és az új verziót egymás mellé állítva azt mutatják be, hogy mi lesz a kára annak, ha a régi verzió marad, és mi lesz a haszna, ha az újat választjuk :) A régi hasznát és az új problémáit nem mutatják meg. Ez jutott eszembe a tudatosvásárló web oldalról. :)
    horzso a kérmmánián :)

    VálaszTörlés
  10. Én attól szoktam a "falnak menni" ha egy minimális hatékonyságú, alumíniummentes, de triclosan tartalmú MLM rendszerben kapható deoról hangoztatják, hogy azért maradok büdös a használata mellett, mert a termék méregtelenít!!!
    Az is "nagyon tetszett", amikor egy Rexona termék véleményezői között láttam valakit, aki részletesen kifejtette, hogyan kaphatunk mellrákot a terméktől!!Hát persze, hogy nem bírtam megállni szó nélkül. Intim lemosónál is láttam már csak vizet preferáló személy negatív véleményezését, aki ennek ellenére a legtöbb, jól ismert márka intim lemosóját "próbálta" és az adatlapját megtekintve láttam csak, hogy eddig nem is csinált egyebet az oldalon. Bocsi, hogy hosszúra sikeredett a bejegyzésem, de már érett bennem is a dolog, egy ideje.
    Üdv: bandita

    VálaszTörlés
  11. Muhaha!!! Hát ez rohadt jóó!!! :D
    Elolvastam a cikket, és nem csak a benne lévő állítások hanem az egész írás egy nagy agyhalál, például nincs semmi konklúzió csakhogy minden mérgező, és megmurdálunk tőlük. (Egyhez odaírta, hogy megbukott a vizsgán -Na ne mondd! De ugye még élsz?!)
    A másik, valahogy sikerült egy rezgés szintre kerülnöm a cikk írójával, és attól tartok, hogy az alapvető tikkje, hogy amire rá van nyomtatva hogy sensitiv az már natúr és/vagy bio. :")
    Dzsíz a kezdő kemisztri kvín. :D

    Köszi apolka! Nagyon jót szórakoztam.

    Ui.: " Nem tudom ki hogy van vele, de én a bőrömre szoktam kenni a kozmetikumokat, se megenni se belélegezni nem szoktam őket...,,
    http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/a-no-aki-dezodort-eszik-70840

    VálaszTörlés