BLOGKERESŐ

2012. április 13., péntek

Mennyire véd a fényvédőd VALÓJÁBAN?

Gondolom, hogy már többeteknek feltűnt, hogy a fényvédelem a mániám (legalábbis az egyik...) , ráadásul jön a nyár is, és a mini játékban is sokan kértétek, hogy írjunk róla, szóval most azt fogom kivesézni, hogy mennyire is véd valójában a fényvédőnk. Ahogy az sejthető is a címből a valódi  és az elvi védelem egyáltalán nem szokott megegyezni.....



Mi is az az SPF?

Az SPF érték azt fejezi ki, hogy mennyire véd elvileg a fényvédő az UVB sugaraktól. Maga a szám azt jelenti, hogy a krém az UVB sugarak 1/spf szám részét nem szűri ki, vagyis:
  • SPF 5: az UVB sugarak 20%-t nem szűri ki, vagyis 80%-t kiszűri
  • SPF 15: az UVB sugarak 6.6%-t nem szűri ki, vagyis 93.3 %-t kiszűri
  • SPF 30: az UVB sugarak 3.3%-t nem szűri ki, vagyis 96.6 %-t kiszűri
  • SPF 50: az UVB sugarak 2%-t nem szűri ki, vagyis 98%-t kiszűri 
Vannak még az UVA sugarak is, amik ellen szintén védekezni kell, de hogy elvileg mennyire véd egy fényvédő az UVA ellen azt nehezebb megmondani. Leggyakrabban talán a PPD értéket használják, amiről azt lehet tudni, hogy PPD 10 jónak számít, és az UVA sugarak kb 90%-t kiszűri. Még azt is lehet tudni, hogy egy nemrégi EU-s szabály szerint a fényvédők PPD-jének legalább az SPF egyharmadának kell lennie, vagyis egy SPF 30-as fényvédő elvileg minimum PPD 10-es is. 

Mennyit véd valójában a fényvédő?

Ennyit az elvi védelemről, és akkor most jöjjön a lényeg, vagyis a gyakorlat. A nemzetközi egyezmény az az, hogy a laborokban, amikor kimérik a fényvédő SPF védelmét, akkor 2 mg/cm2-t használnak a krémből. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos felnőttnek a teljes testének a bekenéséhez kb 30 ml (!) fényvédőre lenne szüksége, hogy valóban megkapja az elvi védelmet. Hát nem tudom, ki az aki egyszerre 30 ml fényvédőt magára ken, de én például biztosan nem.

Ezek a számok Dr Leslie Baumann Cosmetic Dermatology könyvéből származnak, és Baumann még azt is külön kiemeli, hogy por állagú dolgokból (pl. púder, ásványi alapozó) egyenesen lehetetlen is a megfelelő mennyiséget felvinni. Egy átlagos arc 600 cm2, és így 1.2 g fényvédő lenne rá szükséges. Ehhez képest egy átlagos nő csupán 0.085 g púdert használ egyszerre, ami még tizede sincsen a szükséges mennyiségnek. A fényvédő krémmel jobb a helyzet, abból állítólag átlagosan egy alakalommal arcra 0.8g-ot használunk, vagyis másfélszer ennyi már az elvi védelmet adná. Egy nemrég készült tanulmány szerint az a mennyiség, amit a legtöbben a gyakorlatban magunkra kenünk csupán a 20-50%-t adja az elvi védelemnek.

Szóva a tanulság az az, hogy ne spóroljunk a fényvédőnkkel. A 2mg/cm2-t szerintem reménytelen elérni a gyakorlatban, ha a fele megvan az már nem rossz. :) De emaitt jó tudni, hogy az SPF szám valójában az elvi értéknek csak a harmada vagy negyede, ezért érdemes legalább SPF 30 körüli fényvédőt használni, ami remélhetőleg SPF 10 védelmet ténylegesen is ad (ami kiszűri az UVB sugarak 90%-t). Ami még szintén tanulság, hogy sose bízzuk a fényvédelmet az alapozóra vagy púderre, mert azokból tized annyi használunk, mint kellene.


Ti használtok külön fényvédőt? Szerintetek mekkora SPF az elég?  

22 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Tanulságos a cikk, eddig azt hittem, h az SPF 30-as fényvédőmmel nagyon jó vagyok...
    Egy kérdésem lenne egyébként: olyat is olvastam a témában, hogy a kémiai fényvédők eléggé megterhelik a bőrt, és nem érdemes igazán magas faktorszámú terméket használni, mert nem védenek annyival jobban, mint amennyivel károsabbak a bőrnek. Így annak a cikknek az írója inkább az alacsonyabb faktorszámot és a nap kerülését ajánlotta. Ezen elgondolkoztam kicsit, meg amúgy is próbálnám csökkenteni a káros kémai anyagokkal való találkozást, ezért elhatároztam a mostani kémiai fényvédőket tartalmazó krémem leváltását.Egyértelmű lenne a fizikai fényvédő használata, de ezektől kicsit tartok, félek hogy fehér lennék, főleg ha igyekszem sokat kenni, a zsíros bőrőm nagyon nehezen szívná be. Úgyhogy a két dolog kombinálása felé hajlok: egy SPF 10-15-ös hidratáló krém és egy SPF 50-es púder állagú,tisztán fizikai fényvédőt néztem ki. De a fent olvasottak alapján eléggé elbizonytalanodtam... Szóval a kérdésem az lenne, hogy szerinted egyáltalán lehet-e így kombinálni a fizikai és kémiai fényvédelmet, illetve van-e értelme az általam leírt módszernek?
    Bocsánat a hosszú "meséért". Előre is köszi a választ!
    Dóri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én úgy tudom, hogy nagyon is van értelme így kombinálni. Már több bőrgyógyász blogján is olvastam, hogy ha tökéletes fényvédelmet szeretne az ember, akkor három dolgot érdemes csinálni: először egy antioxidáns szérum, aztán egy kémiai fényvédő és végül egy fizikai. Ez elvileg így nagyon jó kombináció. :)

      Törlés
  2. Érdekes... én pl. most SPF15 alapozót vagy fényvédőt használok az arcomra. Nyárra terveztem a 25-öst beszerezni, tengepartra pedig az 50-est, de akkor lehet, hogy a 25öst egyszerűen átugrom.
    Jó és hasznos cikk volt, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem csak az alapozó kevés védelmet ad (én legalábbis kb 10 hónapig használok egy 30 ml-s alapozót, míg egy 30 ml-s fényvédőt 3 hónapig), de egy SPF 25 arckrém nem rossz. Mert valamennyi nap azért nem árt a D vitamin miatt, szóval valószínű, hogy valami arany középút a legjobb.... :)

      Törlés
  3. Nagyon érdekes és fontos téma, amit feszegetsz. Hozzád hasonlóan és is "mániákus" fényvédőző vagyok, tavasszal-ősszel SPF30-asat, nyáron és erős napsütésben SPF50-eset használok, minden nap. Az ismerőseim között is én vagyok az, aki a legjobban hirdeti ezeket a dolgokat (meg a bőrrákszűrést stb.) Ennek ellenére néha elbizonytalanodom, hogy mindezt jól teszem-e, többek között éppen amiatt, amit írsz. Nem elég, hogy nem használunk eleget a fényvédőkből, de azt sem kenjük újra rendszeresen, és akkor a krémmel nem védhető bőrfelületekről (fejbőr!) nem is beszéltem. Így viszont könnyen lehet, hogy a fényvédőzés adta biztonságérzet túlzott és ezáltal veszélyes is lesz. Szerintem a legjobb megoldás a bőrgyógyászok által folyton emlegetett "tabuidőszak" betartása lenne (10-16 óra között ne menjünk napra), a maradék időben pedig mehetne a fényvédő. A baj csak az, hogy ez elég sokszor kivitelezhetetlen...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem is egyébként a legjobb kerülni a túlzott napot, illetve a kalap, ami védi a fejet és az arcot is (nekem amúgy kalap nélkül mindig leég a hajválasztó vonalam....). Ugyanakkor nyilván az se egészséges, ha egy szem napot sem kap az ember, szóval valószínű az arany középút a legjobb, ami nálam most egy SPF 25 fényvédőt jelent a munkanapokon, és SPF 50 és kalap a nyaralásokon...

      Törlés
  4. 8-10 éve elkapott a fényvédő láz, amiről két éve leszokóban vagyok. Persze arra ügyelek, hogy ne égjünk meg a gyerekekkel együtt (árnyék, fehér póló stb.) Abban biztos vagyok, hogy kell, hogy fényvédő nélkül is érjen a nap azért, hogy elegendő D vitamin képződjön.Fényvédővel ugyanis ez nem történik meg és a D vitamin hiány számtalan betegség forrása lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a D vitamin nagyon fontos, és szóval valószínű, hogy az sem egészséges, ha semennyi nap nem éri az embert. Ezért is elégedek meg SPF 25-tel a mindennapokban, plussz szedek D vitamint is....

      Törlés
    2. Apolka, meg tudnád mondani, hogy milyen D-vitamint szedsz? Szerintem nekem is szükségem lenne rá, de jelenleg "csak" annyit szedek, amennyi a multivitaminomban van. Vagy ez szerinted elég? (Elvileg 100%-osan fedezi a D3 vitamin szükségletet, kell még más is?). Előre is köszi:)Harmadik hozzászóló vagyok amúgy.

      Törlés
    3. Anyukám háziorvos, és tőle kaptam ezt a D vitamint, amiről azt mondta, hogy 2-3 naponta szedjek egyet: VITAMIN D3 Fresenius 1000 NE tabletta (http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/VITAMIN_Dsub3_sub_Fresenius_1000_NE_tabletta/1829) Nem szedek multivitamint, szóval nem tudom, hogy amellé kell-e még. De ez ha jól látom a házipatikán vényköteles, szóval kérdezd meg az orvosod, az a biztos. :)

      Törlés
    4. Köszi szépen:)

      Törlés
  5. Az én gondom az,hogy a fényvédős arckrémeket,ha a szemem köré,ne adj isten véletlenül a szemhéjamra is kenem ,pár óra elteltével csípi a szemem. A kozmetikusom szerint a fényvédő adalékok irritálnak -ez azért is valószínű,mert a fenyvédő nélküli arckrémeknél ezt nem éreztem soha.Viszont így a szem környéke védelem nélkül marad és egyébként meg utálom a napszemüveget.Nézegettem szemkrémet fényvédővel (a Clinique-nek van,És Ch.Breton terméket) ,de nem merem megvenni,mert nem tudom ,hogy ezekben ugyanaz adja-e a fényvédelmet ,mint az arckrémekben.
    Erre nincs ötletetek?Vagy ha szemkrémként merik ajánlani ,véletlenül sem irritálhat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tényleg a fényvédő anyagok irritálnak, akkor ha szemkrémet veszel fényvédővel, akkor az is fog. Fizikai fényvédőt is próbáltál már? Azok javasoltak az érzékeny bőrre és babáknak is, szóval ha még nem, akkor szerintem azt mindenképp próbáld meg. Sajna nem nagy belőlük a választék, itt van néhány:
      Cliniquetől: http://kremmania.hu/kremek/clinique-city-block-sheer-oil-free-daily-face-protector-spf-25
      Paula's Choicetól: http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-paula-s-chioce-resist-cellular-defense-daily
      Avenétől: http://kremmania.hu/kremek/avene-fenyvedo-krem-spf-50-mineral-erzekeny-intolerans-borre
      Egyik sem kifejezetten szemkrém, de mindegyik illatmentes, érzékeny bőrre is megfelelő, szóval mehet nyugodtan a szemed köré is. :)

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszod.Közben voltam a Müllerben és ott az eladó a Clinique superdefense SPF 20 age defense eye cremet ajánlotta,ebben is fizikai fényvédő van csak - titánium dioxid- kaptam termékmintát is ,nagyon kíváncsi vagyok.

      Törlés
    3. Igen, tényleg ez a szemkrém is jónak tűnik, nem is figyeltem meg eddig, hogy csak titanium dioxid van benne. Szerintem biztos jó lesz. :) Fent van már a KM-en is: http://kremmania.hu/kremek/clinique-superdefense-spf20-age-defense-eye-cream

      Törlés
  6. Az én arcom két oldalán, valamint a homlokomon elég nagy kiterjedésű pigmentfoltok vannak. Tavaly használtam először spf 50 kémiai fényvédő krémet az egyébként spf 20-25 arckrém + alapozókrém alá. Az idén sem fogom spf 50 alá adni, de most az érzékeny bőröm miatt fizikai fényvédelemre fogok váltani.

    VálaszTörlés
  7. Nekem az a legnagyobb dilemmám mostanában (dolgozó nő lettem), hogy reggel 7kor bekenem az arcom 30as fényvédővel, rásminkelek(korrektor, púder, pirosító), és délután 5 körül jövök el a munkából. Valahogy meg kellene oldani azt, hogy vigyek fel fényvédőt a munkahelyen, még hazaindulás előtt. Arra gondoltam, hogy megveszem a bioderma 50 faktos púderjét, és azzal átmegyek az arcomon indulás előtt, végülis hazáig kibírnám így. Nem tudom ezt mások hogy oldják meg, úgyhogy szívesen olvasnék ezzel kapcsolatban tanácsokat:) Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  8. Szia Judit,azt találtam ki, hogy fizikai spf 50 krém fölé fogok sminkelni, szintén fényvédős alapozóval, és csak akkor változtatok ezen, ha tartós napfénynek teszem ki az arcom. Akkor egyszerűen nem fogok rásminkelni, hanem én is az általad említett terméket, vagy az Avéne hasonló termékét fogom használni, végső esetben csak a fizikai spf 50-et ismételve, ha kell.

    VálaszTörlés
  9. Ez is jó ötlet, nekem nincs (még)fényvédős alapozóm, de mostanában keresgélek, mert néha jól jönne. Viszont mióta az affinitone korrektort használom (gyakorlatilag alapozó helyett, kiegyenlíteni a bőrömet) egyáltalán nem használok alapozót, csak alkalmi esti sminkhez.

    VálaszTörlés
  10. Az affinitone korrektort én is kedvelem/használom. Nemrég láttam, hogy fent van már az Affinitone alapozó INCI-je is az oldalon, én szerettem a terméket, nyáron, nagy melegben sem olvadt le az arcomról, illatmentes, fényfédős. Vitatkoztunk picit fölötte, amikor még nem volt fent az INCI, de így már rendben van a termék, szerintem nem rossz alternatíva.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Apolka! Köszi a postot:) Egész nap fényvedö után kutatok:) Még sosem használtam. 3hét múlva nyaralni megyek és nem szeretném ha az arcom leégne! Eddig mindig naptejjel kentem az arcom is, de leégés(piros orr:D ) nélkül még egy nyaralást sem úsztam meg:)

    VálaszTörlés
  12. Én vele szoktam nyaralni és extrém körülmények között is kiállta már a próbát, szóval őt nagyon ajánlom: 
    http://kremmania.hu/kremek/spray-spf-50 :)

    VálaszTörlés