BLOGKERESŐ

2012. május 25., péntek

Hajápolás I - Korpás, zsíros haj ápolása

A mai poszt is vendégposzt, amit horzso írt Nektek a korpás és a zsíros haj ápolásáról. :)

Kevés olyan embert ismerek, aki elégedett a hajával, a minőségével, színével, sűrűségével, és soha nincsenek hajproblémái. Mi, a családban is teljesen különböző hajtípussal rendelkezünk, ahányan vagyunk, annyiféle hajápoló terméket használunk.


Hajunk az évek múlásával változáson mehet keresztül, ahogy a bőrünk is. Az, hogy milyen minőségű a hajunk, sok mindentől függ, korunktól, környezeti tényezőktől, öröklődéstől, hormonális változásoktól (pl. terhesség, menopauza), stb. Az is egyedi, hogy a külső vagy belső hatásokra hogyan reagál a szervezetünk, pl. stressz esetén sokaknak hullik a hajuk.

A Krémmánián rengeteg hajápoló terméket találunk a natúrkozmetikumoktól a professzionális termékekig szinte mindent, samponokat, balzsamokat, hajpakolásokat, hajvégápolókat. A gyártók igyekeznek minden típusra megtalálni a jó megoldásokat – kisebb, nagyobb sikerrel. Az, hogy kinek mi válik be, teljesen egyedi. A termék kiválasztásánál sok mindent figyelembe kell venni, arcbőrünk és fejbőrünk érzékenysége, milyen hatóanyagokra vagyunk allergiásak, stb.

Először a saját tapasztalataimat szeretném veletek megosztani.

Korpásodás
Meg kell különböztetni a zsíros és a száraz korpát, mert nem ugyanaz a termék segít rajta. A zsíros korpa a fejbőr bakteriális fertőzésének következménye, fő tünetei a fejbőr viszketése, és a hajas fejbőr megvakarása esetén a köröm alatt megtapadó ragacsos, sárgás színű felrakódás. A száraz korpa gombás fertőzés következményeként alakulhat ki, tünete a hajból kihulló szürkésfehér korpa. A gombásodás elleni kezelésre nem reagáló korpásodás hátterében mindig fel kell, hogy merüljön a hámlásos fejbőrbetegségek gyanúja, melynek kivizsgálása miatt szakemberhez kell fordulni.



Száraz korpára a családban nagyon bevált a Vichy Decros száraz korpa elleni sampon. Eleinte minden hajmosásnál kell használni, később hetente egyszer. Két flakon után megszűnt a korpásodás, és áttértünk az Elseve korpásodás elleni samponjára. Egyáltalán nem váltak be azok a samponok, amelyek borsmentát vagy mentát tartalmaznak, viszketést, irritációt okoztak, és ettől a korpa csak fokozódott.

Pikkelysömörös fejbőr esetén is válnak le hámsejtek a fejbőrről, de a kezelést egész más termékekkel kell végezni.  Ez a betegség nem gyógyítható, de kezeléssel tünetmentesíthető. Fontos, hogy a használt készítmény csökkentse a gyulladást, csillapítsa, megszüntesse a hámlást és a viszketést.  Régebben a pikkelysömört szteroidokkal kezelték, ma már léteznek olyan gyógynövény alapú kozmetikumok, amelyek képesek megszüntetni a tüneteket. A családban legjobban erre a Psoratinex készítmények váltak be. A pikkelysömörről további információ itt.

Szépen tisztít a Lush Soak and Float samponkorongja, ami inkább zsíros korpára és pikkelysömörös fejbőr tisztítására lehet hatékony. Egyik összetevője a borókavessző olaja, emiatt frissen aszfaltozott út szaga van :), de a hatása miatt ezt érdemes elviselni. Hátránya, hogy magát a problémát nem szünteti meg, de a tisztítást kiválóan megoldja.


Zsírosodás
Akinek zsíros, vagy zsírosodásra hajlamos a haja, gyakran abba a hibába esik, hogy minden nap megmossa. Ehelyett hasznosabb olyan praktikákat bevetni, ami csökkenti a faggyútermelést. Fontos, hogy erre a célra készített, vagy nagyon enyhe sampont használjunk. Mivel a használt készítményen túl a hajápolás módja is számít, érdemes kicsit utána olvasni, hogyan segíthetjük a zsírosodás megelőzését.

Vegyes véleményeket találunk a Lush I love Juicy samponjáról, de nálunk bevált zsírosodásra hajlamos hajra. Mosás után nagyjából 4-5 napot bírt ki a haj, a sampon 250 ml-es változata több mint 1 évig volt elég, és amikor kidobtam, még volt benne, de valahogy megerjedtek az összetevők, romlott gyümölcs szagot árasztott. Emiatt nem érdemes a nagy kiszerelést megvásárolni, kivéve, ha olyan gyakran mosunk hajat, hogy biztosan elfogy a szavatossági idő lejárta előtt.

Jó véleménnyel vagyok szintén a Lush-tól a Jumping Juniper samponkorongról. Ez nem romlik meg, szilárd állagú, sokáig elég, és szépen tisztítja a zsíros hajat.

A következő részben jönnek a száraz hajra bevált termékek. :)

Nektek mi vált be a korpás vagy zsíros hajra?

14 megjegyzés:

  1. Nekem az Oriflame Nature secrets csalános-citromos samponja és balzsamja vált be. Finom az illata, jól tisztít és ami a lényeg, hogy amióta használom, csökkent a hajlama a fejbőrömnek a szírosodásra!

    VálaszTörlés
  2. Zsíros hajra a Faith in Nature rozmaringos samponja. Kb 3 hónapra elegendő 1 flakon, heti 2-3 mosás mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melinda, mennyire habzik ez a sampon? Sajnos, a család férfi tagjai számára ez még szempont...
      Köszi.
      horzso

      Törlés
    2. Rendesen habzik és gazdaságos. Én úgy használom, hogy egy pohárban felhígítom vízzel a sampont és azzal mosom meg kétszer. Elsőre nem habzik úgy mint egy normál sampon (nem tudom, hogy ez a zsírtól van-e?) de másodjára olyan habkorona van a fejemen, mint a többi sampontól. Most teafás kondicinálót vettem hozzá és nekem bevált hogy csak a végét kenem be, a fejbőrömbe nem masszírozom be. A teafás balzsam nem egy kellemes illatú, de nagyon frissíti a hajamat, lehet hogy a férfiaknak nem tetszene. A rozmaringosnak igazi gyógysampon illata van, ez nekem konkrétan tetszik, de nem mindenkinek.

      Törlés
  3. Bocsi, nekem nem tiszta, hogy a zsíros korpa az a pikkelysömör? Olyan koszmószerű lerakódás, amit baktérium okoz és az nem múlik el, csak kezelhető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oliv08, nem, a kettő nem ugyanaz, de a pikkelysömör tünetei nagyon hasonlítanak a zsíros korpához.
      Pl. itt találsz leírást hozzá: http://hajnakvalo.hupont.hu/2/zsiros-korpa-kepekkel.
      A pikkelysömörnél fent mellékeltem linket.
      Üdv.
      horzso

      Törlés
    2. Köszönöm a linket. Azért ennyire nem vészes a helyzet, mert akkor már hajam sem lenne. Van zuzmónk itthon köhögésre, de eddig még nem jutott eszembe a fejemre kenni, meg ki tudja, a festett hajra nem is merek csak úgy rákenni bármit.

      Törlés
  4. off: nem értem, hogy sikerült két néven regisztrálnom, mikor mindkét alkalommal googléval lépek be

    VálaszTörlés
  5. Nekem az vált be, hogy az Alterra parfümmentes samponba keverek egy kis szódabikarbónát, majd jó alaposan megmosom vele a hajam. Kétszer samponozok, majd egy kis almaecetes vízzel öblítem le a hajam, kicsit rajta hagyom az öblítővizet, majd kimosom a hajamból az almaecetes vizet is. Nekem ezzel a módszerrel sikerült kordában tartanom a korpásodásomat.
    Az Alterra sampont felváltva használom az Alverde baby samponnal.

    VálaszTörlés
  6. Döbbenetesnek tartom - valahol belül legmélyen - hogy a pocsék
    összetevőkkel rendelkező termékek (nem csak !) nekem jobban beválnak,
    mint a csupa természtes, bio összetevőkkel rendelkezők.Amiben csak "zöld" összetevő van, az rendre kiszárítja a hajam, a bőröm, a körmöm. Bármit, mindegy.Amiben van egy-két piros, plusz némi parabén, szilikon és fluor az valahogy valamiért működik.pl:
    fogkrém: vettem egy nagyon biot, nagyon jó összetevőkkel és 3 nap alatt
    olyan érzékennyé váltak a fogaim, hogy a szobahőmérsékletű víztől
    megfájdult az egész fogsorom.utána visszatértem a jól megszokott
    clynomin sensitive-hez ami tartalmaz fluoridot és láss csodát, ismét
    rendben voltak a fogaim. Nem volt se érzékeny, se kellemetlen.Nemrég voltam kozmetikusnál:A
    csak természetes, anti-allergén termékektől úgy begyulladt a bőröm,
    hogy 2 napig csak fogtam a fejem, a kezelés után rosszul lettem!Ami
    meg tele van tartósítószerrel az meg valami elképesztően jól beválik
    nálam, nemcsak az illata, hanem az egész termék - állagra,
    használhatóságra, hatásmehanizmusra szóval egyben az egész.Nem értem. Valaki magyarázza meg ezt nekem!

    VálaszTörlés
  7. Ez egy tévhit, hogy ha valami természetes, akkor az nem lehet allergén vagy hogy az feltétlen jobb a bőrnek, hanem sajnos az ellentettje igaz, arra könnyebben lesz allergiás az ember. Nem véletlen, hogy a patikában, ha megnézel egy érzékeny bőrre szánt terméket, akkor az egyáltalán nem természetes. Az EWG pöttyök amúgy a lehetséges egészségügyi kockázat miatt adódnak, és nem feltétlen aszerint hogy a bőrre milyen kozmetikai hatása van az összetevőnek. És persze az EWG is csak egy szervezet, ami valami alapján pontoz, nem mindenki ért egyet velük sem.... Ennél jobb öteletem a lehetséges magyarázatra nincsen. :)

    VálaszTörlés
  8. vágtázó halottkém2012. július 2. 16:39

     Szia Apolka! Köszi szépen a választ! Sajnos allergiás vagyok, de képtelenek az orvosok rájönni, hogy mire. Ezért le vagyok tiltva a szokásos termékekről, illetve néznem kell az összetevőket. Viszont azt kell mondjam a természetes alapanyagú termékektől valahogy rosszabb a bőröm, hajam, néha tüsszögök is. Ami meg tele van nyomva parabénekkel, szilikonnal attól meg semmi bajom. Nagy dilemma. :-(

    VálaszTörlés
  9. 1 évig 250 ml sampon??? MI a titkod, komolyan O_O Én már nem tudom mit használjak a zsíros hajamra, a szappantól összeáll, hiába minden almaecetes öblítés, 3ad napra borzasztó a hajam. Amit nem értek, mert pár éve elég volt vasárnap megmosni, aztis csak azért mert hétfőn mégis csak álljon valahogy. Nem tudom azóta mit kevernek a termékekhez, de sírba tesznek vele.

    VálaszTörlés
  10. 1 évre nekem 1 tonna sampon kéne, nem 250 ml..

    VálaszTörlés