BLOGKERESŐ

2012. június 18., hétfő

Hajápolás II - Száraz haj és körkép

A mai poszt vendégposzt, amit horzso írt nektek az előző hajápolásos poszt folytatásaként! 

Száraz haj
Nekem az idő előrehaladtával vált a hajam normálból szárazzá. Nyilván közrejátszott az is, hogy elkezdtem festetni. Tulajdonképpen teljesen változó, hogy éppen mennyire száraz, azt vettem észre, hogy függ az időjárástól, a hormonok alakulásától és persze attól, hogy milyen hajápoló termékeket használok.

Akik már olvasták előző írásaimat, észrevehették, hogy nagyon kedvelem a Paula’s Choice termékeit. Ebben a családban találtam meg a megoldást a hajam karbantartására (is), egy nagyon enyhe sampon és egy balzsam formájában. Egyik sem okoz irritációt a fejbőrömön, és ha ráfolyik véletlenül az arcomra, akkor sem pirosodik ki tőle. Ezen kívül remekül tisztítják a hajat, és hosszú távon biztosítják a haj puhaságát és fényét.




Mielőtt áttértem a fent említett termékcsaládra, több mindennel próbálkoztam. Sokat segített a Logona Ginko regeneráló samponja, ami mentes minden káros anyagtól, és a natúrkozmetikumokra jellemző fura illattal rendelkezik. Jól puhítja a száraz hajat, könnyű leöblíteni. Sajnos az arcom nem bírta, ha ráfolyt a sampon, mivel rosacea-s a bőröm, irritálta, valószínűleg a denaturált alkohol miatt. Kipróbáltam a Lush Rehab hajkúráját, ami szintén jót tett a hajamnak, de muszáj volt utána sokat balzsamozni, mivel a szárazságon nem segített önmagában. A fejbőrömet kissé irritálta.


Nagyon jó balzsam száraz hajra az Alverde Aloe Vera és Hibiskus terméke, amelyből ugyan sokat kell a hajra tenni ahhoz, hogy érezhetően lágyítsa, de megfelelően hidratál a következő hajmosásig. Ráadásul mindezt szilikon nélkül teszi. Bevált a hajamra a Lush Retread hajkondicionálója is. Az ára elég magas, és mivel ebből is sokat kellett használnom, rövid idő alatt elfogyott. Emiatt hagytam abba a használatát. Ami még a Lush-tól szerintem kiváló száraz hajra, az a H’suan Wen Hua hajpakolás, amit a száraz hajra kell hajmosás előtt felkenni, és 20 percet – fél órát rajta hagyni. Remekül táplálja és puhítja a hajat. Az illata fura, mert tojás van benne.

A professzionális termékek közül a Selective kétkomponensű kondicionáló spray-t próbáltam. Hajmosás után, a még nedves hajat kell befújni vele, és gyönyörűen selymessé, fényessé, könnyen kifésülhetővé teszi. Az összetevői nem a legszebbek, ezért rendszeresen nem használom, de amikor már menthetetlenül száraznak érzem a hajam, befújom vele.


Kis hajápoló körkép a Krémmániáról
A Krémmánián is találunk néhány tippet hajunk ápolására. Sokan szeretik az Avon hajvégápoló szérumát, amely táplálja a száraz hajat és hajvégeket, valamint puhává és selymessé varázsolja hajunkat. Ugyanezen célra sokan szeretik a Balea szérumot, amely a DM-ben szerezhető be szolidabb áron. A Kallos tejproteines hajpakolása is nagy népszerűségnek örvend, kókuszos az illata, feltölti a hajszálakat, egészséges kinézetűvé és selymessé teszi a hajkoronát. Száraz hajra jelenthet megoldást a Glos Kur hajolaja, amely táplálja a hajat és fényt ad számára. 36 véleménnyel rendelkezik és majdnem maximális pontszámot kapott. Ugyanezen márka Kasmír balzsamja megváltás a száraz hajnak, finom az illata és nem lesz ragacsos érzetű a haj használatakor.


Utazáshoz kiváló lehet a  Lush Godiva sampon szappanja, amely a gyártó szerint sampon és balzsam egyben, valamint a testre, szappannak is használható.  Így 3 flakon cipelése helyett elég egy kis korongot becsomagolni a bőröndünkbe. A vélemények megoszlanak róla, ezek alapján inkább száraz hajra javaslom kipróbálni.

Zsíros hajra való a Head & Shoulders citrusos hajbalzsamja, amely 4 jó véleményt tudhat magáénak. A használók szerint eltünteti a korpát, és nem zsírosítja a hajat. Zsíros korpára népszerű a  Bioderma krémsamponja. A felhasználók szerint megszünteti a viszketést, jól tisztítja a fejbőrt, és még a hajhullásra is jó hatással van, emellett növeli a haj térfogatát. Negatívumként említik, hogy az illata nem az igazi, és van olyan használó, akinek zsírosodik tőle a haja. 17 vélemény alapján 4.5 körüli a pontszáma. Több jó vélemény érkezett a Krémmániára a  Szulfokol Kátrányos kénsamponról, amely magyar termék, és a gyártó zsíros, korpás, pikkelysömörös, vagy normál hajra ajánlja. A visszajelzések alapján szárítja a hajat, tehát inkább a zsírosabb hajúaknak javaslom kipróbálásra. Gombásodás ellen ajánlja a  Revalid a korpásodás elleni samponját, amely 7 elégedett vásárlót tudhat magáénak a Krémmánián.


Ha valaki dús hajra vágyik, és nem festett a haja, érdemes kipróbálni a Lush Big nevű samponját, amelyről megoszlanak a vélemények, de abban a legtöbb értékelő egyetért, hogy az illata hosszan tart és dús hajkoronát varázsol fejünkre. A vélemények alapján inkább zsíros hajra érdemes kipróbálni, festett hajra tilos használni. Fő hatóanyagai a tengeri só, egy alga kivonata, a citromlé, és van benne lime, narancs, és mandarinhéj kivonat is.  Hajhullásra nőknek a Vichy termékét érdemes megnézni, amely 4 elégedett felhasználót tudhat magáénak. Kétféle B vitamint tartalmaz, a gyártó szerint ennek köszönhetően a haj élettel telibbé válik. Ajánlani akartam ugyanezen termékcsalád samponját is, mert egy régebbi verziója pár évvel ezelőtt nagyon szépen megállította a hajhullásomat, de az összetevőket elnézve mai fejjel inkább kihagynám.

A festett, színezett haj színének élénkítésére jónak tűnik a Henna Plus  Hairwonder sampon, amely amellett, hogy dúsít, segít felfrissíteni a haj színét. Főként gyógynövény szaküzletekben kapható. Akinek van türelme, kipróbálhatja a Lush szilárd hajszínezőjét, amely vörös árnyalatot nyújt. Használatával kapcsolatban nagyon hasznos tanácsokat olvashattok Krisiun-tól a Krémmánián. Sötét árnyalatban is kapható ugyanettől a cégtől egy színező, itt is érdemes elolvasni Krisiun praktikáit a használat előtt.


Muszáj megemlítenem a Kallos Tojás samponját, mert gyermekkorom illata :). A Krémmánián 4-es az átlagos népszerűsége. Előnye, hogy olcsó, nagyon jó az ár-érték aránya, a legtöbb használó szerint tisztít, nem zsírosít, nem szárít. Illata a tojáslikőrhöz vagy a madártejhez hasonlít.

Ha az embernek épp nincs ideje hajmosásra, 1 nappal el lehet odázni szárazsampon használatával. A Krémmánián erre is találunk megoldást. A feltöltött készítmények közül a legtöbben a Balea Trend it Up szárazsampon spray-t próbálták, a vélemények megoszlanak róla, átlagosan 4 körüli értéket kapott.

Natúrkozmetikumok
A natúr márkák közül – a fent említett Alverde-n túl - népszerűek az Alterra termékei, és a Faith in Nature család hajápolói. Előbbieket a Rossmann árulja, utóbbiakat főként web-shopokban lehet beszerezni alsó középkategóriás áron. Mostanában kezdjük megismerni a dr. Organic márkát, amely kínálatában szintén sokféle problémára találunk megoldást. Ezek közül én a mézes hanuka sampont és balzsamot próbáltam. A sampon kevés volt a száraz hajamra, és natúr termékhez hűen alig habzott, a balzsamból sok kellett, de kellemesen puhította a hajamat. Viszont a két termék együtt használva olyan erős mézillatot árasztott, amit már nem igazán szerettem.

Nektek milyen hajápoló termékek váltak be?

8 megjegyzés:

  1. A ricinusolaj és a kókuszolaj kimaradt, pedig érdemes lenne már csak a vélemények miatt is kiemelni :) számomra minkettő a hajra való ultimate csodaszer, én ezeken és egy egyszerű natúr sampon-balzsam kombón kívül már nem használok mást, nem is fogok soha, annyira beváltak.

    VálaszTörlés
  2. Igen, tényleg, egy természetes olajak kategória még lehetett volna, de egyikünknek sem jutott eszébe. Na majd a következő hajas posztban. :)

    VálaszTörlés
  3. Hogy kerülhetett bele a Lush Rehabja, ha sem a szárazságon nem segít önmagában, sőt, a fejbőrödet is kicsit irritálja? Nem bántásból, de én azt, ami nekem nem jött be, nem tuti ajánlgatnám... Vagy ez is csak PR írás? Mert ha igen, akkor meg pont egy ilyen oldalon - szerintem - nem ér semmit.

    VálaszTörlés
  4. A poszt első része horzso személyes tapasztalatáról szól, és azok a termékek vannak benne, amiket ő személyesen kipróbált, többek között a Rehabot. Ezért van a posztban. És leírta őszintén, hogy részben vált csak be neki. Amúgy ez egy sampon és nem balzsam.:)

    VálaszTörlés
  5. Szia adeel, a Lush Rehabot abban a részben írtam, ahol a személyes tapasztalataimat mondtam el. Ebbe természetesen a negatív tapasztalatok is beletartoznak. Hogy lenne PR írás, amikor azt írom,hogy kevés száraz hajra és irritálja a fejbőrömet?
    Üdv.
    horzso

    VálaszTörlés
  6. Szia apolka!

    A haj fényvédelméről, hajon használható fényvédő termékekről nem szeretnél egy összeállítást készíteni? Igazából nem is tudom, hol keressem őket, illetve melyik cégeknek vannak ilyen jellegű termékeik. Tudsz segíteni?

    VálaszTörlés
  7. Hű, nem vagyok nagy hajápolás guru, de vannak uv védő hajápoló termékek. Majd körülnézek, és ha sikerül, akkor írok posztot róla. Addig is itt van kettő napvédő spré, amiről így kapásból tudok: 
    http://kremmania.hu/kremek/balea-professzionalis-napozas-utani-spray  és 
    http://kremmania.hu/kremek/schwarzkopf-gliss-kur-color-protect-spray-uv-szurovel  

    VálaszTörlés
  8. Köszi!

    Szerintem a baleásat megveszem, amint dm-ben járok:).

    VálaszTörlés