BLOGKERESŐ

2012. július 20., péntek

Tusfürdő vagy szappan?

A mai poszt vendégposzt, amit horzso írt Nektek!

Teljesen egyéni, hogy a tisztálkodáshoz ki milyen terméket használ. Elterjedt nézet, hogy a szappan jobban szárít, mint a tusfürdő, ám ezt nem lehet határozottan kijelenteni. A mai szappanok között sok kímélő összetevőket tartalmazó készítményt találunk, és a tusfürdőket gyártó cégek is egyre inkább figyelnek a termékeik alapanyagaira. Az, hogy melyik a jobb, a termék összetevőitől, a használó bőrtípusától és az egyéni preferenciáktól függ (legyen-e habja, állaga – krémes vagy nem, mennyire egyszerű legyen a felvitel, könnyű legyen tárolni, stb).





Mire figyeljünk?

Elsősorban az összetevőlistára. Bőrtisztító termékekben általában a következő három összetevő valamelyikét találjuk meg.
  1. Sodium Lauryl Sulfate (SLS):  Kis mennyiségben is irritálja a bőrt, ezért hacsak nem az összetevő lista utolsó helyeinek egyikén szerepel jobb kerülni. Az SLS-t tartalmazó tisztítók általában túlságosan is tisztítanak és megbontják a bőr természetes védőrétegét.
  2. Sodium Laureth Sulfate (SLES):  Az SLS -nél  gyengédebb, de hatékony tisztító anyag. Bár nagy mennyiségben az SLES is irritáló, a kozmetikumokban található koncentrációban a használata biztonságosnak tartott.
  3. Sodium-Coco Sulfate: Kémiai szerkezetében gyakorlatilag ugyanaz az anyag, mint a Sodium Lauryl Sulfate (SLS), olyannyira, hogy ugyanaz a CAS számuk (egy vegyületekhez rendelt azonosító szám). A Beauty Brains kozmetikai vegyészei szerint az SLS a sodium coco-sulfate egy jobban tisztított változata, mely jobban habzik és tisztít, azonban az, aki allergiás az egyik anyagra, allergiás a másikra is. A dr. Organic, Alterra, Alverde natúr samponokban, tusfürdőkben gyakran használják habképzés elősegítésére.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fenti összetevők szárítanak azáltal, hogy túlságosan tisztítják a bőrt. Az, hogy egy termékben a fenti összetevők közül egyik sem található meg, még nem jelenti azt, hogy nem szárít, mivel számtalan olyan egyéb anyag van, ami kiszárítja a bőrt. Az egyik leggyakrabban használt a denaturált alkohol, ami rengeteg natúr és nem natúr termékben megtalálható. 

Azt, hogy szárítja a bőrt egy adott termék, nem lehet egyértelműen negatív tulajdonságaként beállítani, mivel pl. a zsíros bőrtípusnál kifejezetten előnyös, ha a képződött faggyúréteget a szappan lemossa, alaposan megtisztítja a bőrt. Az, hogy fürdés után kell-e testápolót használni, száraz bőrűeknél legfeljebb forró nyáron kérdés, tehát ők emiatt sosem húzzák le a terméket. Ez nem jelenti azt, hogy nem szárítja a bőrüket, inkább azt, hogy ezek a terméket tisztításra szolgálnak, kevésbé a bőr ápolósára, ezért utóbbit külön kell megoldani.

Sokaknál a másik fő szempont, hogy a termék tartalmaz-e parabeneket. Ezeket főként tartósítószerként ismerjük, és elterjedt, hogy esetleg rákkeltő hatásuk lehet. Rengeteg termékben megtalálható valamelyik fajtájuk. Manapság több gyártó hirdeti úgy a termékeit, hogy parabenmentes, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs benne tartósítószer.

A harmadik szempont szokott lenni a választásnál, hogy milyen a termék illata. Az utóbbi időben ez sokaknál hátrébb szorult, mivel a natúrkozmetikumoknál gyakran inkább a hatóanyagokra, a természetességre figyelnek, ami időnként az illat rovására megy. Ráadásul elég sok növény kivonata illatanyagként felhasználva ugyanúgy irritálja a bőrt, mint a mesterséges illatanyagok.

Összességében tehát mindegy, hogy tusfürdőt vagy szappant használunk, a lényeg az, hogy olyan terméket vásároljunk, aminek az összetevői megfelelnek elvárásainknak és bőrtípusunknak.

Népszerű termékek a Krémmánián

Tusfürdők


Drogériában kapható tusfürdők közül a legtöbb pontot kapott termék a Nivea sárgabarackos tusfürdője, amelyet nem a szép összetevők miatt szeretnek használói, hanem állaga, habzása és illata miatt. Szintén nagyon népszerű a Fa kakaóvajas és kókuszolajos tusfürdője. Ennek legnagyobb előnye az ára, puhítja, selymessé teszi a bőrt, krémes a habja és jól habzik, finom az illata. A Palmolive termékcsaládból legtöbben a tejproteines tusfürdőt kedvelik finom illata miatt. Ezen kívül nem irritálja és nem szárítja a bőrt, jól ápol és hidratál. Új termék a Balea Young család, amelynek Cukorfalat névre hallgató tusfürdője megosztja a felhasználókat. Az illata édes, túrótortára vagy Rákóczi túrósra emlékeztető, az illata szintetikus összetevőkből származik, nem hidratál, de nem is szárít. Szintén új a Beala-tól a gyümölcs illatú, limitált szériás nyári termékcsalád, amelyből többek között görög- és sárgadinnyés, kiwis, málnás, rebarbarás, lime és aloe vera-s kapható. Nagyobb részt szintetikus az illat, a rebarbarásban, az aloe vera-ban és a görögdinnyésben találunk csak gyümölcs kivonatot. Viszont majdnem mindegyik tartalmaz hidratáló és antioxidáns összetevőket. Szintén új termék a Libero babafürdetője. Cukorrépa kivonatot tartalmaz, és úgy tűnik, univerzális termék. Többen sminklemosónak vagy samponnak használják, nem irritál, tiszta érzetet hagy maga után. Nem habzik, nincs illata. A férfi tusfürdők közül a Balea, Nivea, Baba és az Avon termékeit érdemes említeni, bár egyikről sincs sok vélemény. 

A patikákban kapható készítmények közül többeknek bevált a Vichy Essentielles tusfürdő. Bőrnyugtató rózsakivonatot tartalmaz, paraben-mentes, érzékeny bőrűek is használhatják. Illata visszafogott, nem tolakodó puhítja, hidratálja a bőrt. Az én véleményem szerint mű az illata, de a többi értékelő nem így gondolja :)

A natúrkozmetikumok közül nagy kedvenc az Alverde Vanília és Mandarin, valamint a Grapefruit és Bambusz tusfürdő. Utóbbi jobban habzik, állaga kissé zselés, frissítő citrusos illatú, előbbinek sütire vagy túró rudira emlékeztető édesebb az illata, és szintén jól habzik. Közös jellemzőjük, hogy tusolás után nem marad meg az illatuk. Férfiaknak készült az Alverde tusfürdő és samponja, amely semleges illatú, kevésbé habzó, közepesen kiadós készítmény. A száraz bőrt kissé szárítja, erre érdemes odafigyelni.

Szappanok


Folyékony szappanok között 21 vélemény alapján szinte maximálisra értékelt az Alverde levendulás szappanja, amely személyes véleményem szerint is kiváló termék. Nem habzik, érezhetően levendulás illata van, az alapos tisztításhoz némileg többet kell belőle használni, de egyáltalán nem szárít. Kissé csúszós, zselés az állaga. Mi kézmosásra használjuk, de a KM felhasználói között van, aki arclemosásra is tudja alkalmazni. Népszerű a Balea Mango&Papaya krémszappan, amelyet ár-érték arányban megfelelőnek tartanak, jól tisztít és nagyon finom az illata. Ezt is használják többen arcmosásra. A Balea-tól több terméket is láthatunk a KM-n, amelyekről a felhasználók jó véleménnyel vannak. A Palmolive tejes-mézes szappanját szinte bárhol meg lehet vásárolni, aloe vera-t is tartalmaz, jól habzik, nem szárít, puhítja a bőrt. 

Szilárd szappanok között 23 vélemény alapján a maximális pontszámhoz közelít a Himalaya Herbals Nim&Kurkuma szappanja, amelyet a zsíros bőr tisztítására ajánlanak. Az ára barátságos, illata erős, de kellemes. Pattanásos bőrre is beválhat, frissít, jól tisztít. Száraz bőrre ajánlják a Yamuna Mandulamagos bőrradíros szappant, de vélemények alapján inkább kombinált bőrre jön be. Jól leradírozza az elhalt hámsejteket, az ára baráti, nem szárítja a bőrt. A gyártó többféle szappant is kínál, amelyek jó értékeléseket kaptak. A LUSH filozófiája előnyben részesíti a szilárd termékeket, ezekhez nem kell csomagolóanyag, így kímélik a környezetet. Szappanjaikat nem ajánlják arcra, inkább fürdésre valók és árban a felső középkategóriába tartoznak. 6 jó vélemény érkezett a Summer Pudding szappanról. Remekül radírozza a bőrt, nem nagyon habzik, illata finom gyümölcsös, nem szárít, remekül tisztítja a bőrt. A gyártó szerint legnépszerűbb szappanjuk a Honey I Washed The Kids, amely egyik személyes kedvencem. Illata mézes, közepesen habzik, inkább krémes, jól hidratál. Szárító hatásáról megoszlanak a vélemények, nekem száraz a bőröm, de nem tapasztalom. Másik kedvencem a Snowglobe szappan, ami a téli kollekció része volt. Finom citrusos az illata, habja krémes, van aki szerint gyorsan fogy, én ezt nem tapasztalom.

A natúrkozmetikumok közül érdemes megemlíteni az Olívia magyar márkát. Sokféle szilárd szappant készítenek, minden bőrtípusra. Több jó vélemény érkezett a fahéjolajat és mákot tartalmazó termékükről, amelyet zsíros bőrre ajánlanak, ára 800 Ft körül van. Bőrregeneráló hatású a méz és zab tartalmú szappan, krémes a habja, és illata mennyei. A Holt-tengeri iszapos szappanról megoszlanak a vélemények, de pikkelysömörre vagy ekcémára kiváló lehet. Kissé radírozza a bőrt, kellemes az illata, habja krémes.

Ti mit használtok szívesebben szappant vagy tusfürdőt?

9 megjegyzés:

  1. Arctisztításra zsíros érzékeny bőrömön nagyon jól bevált a Ribero babafürdető, sajnos, a fizikai fényvédővel+alapozóval kissé nehezen birkózik meg, így  sminklemosó szükségeltetik nálam előtte.

    Mióta krémmániázok, tusfürdő helyett többféle szilárd szappant is kipróbáltam már, kellemes tapasztalatokkal. A Balea Orvosi szappanja kiemelkedő volt ezek közül számomra, kíméletességét tekintve.

    Test lemosására egyébként folyton elcsábítanak a különféle márkák limitált tusfürdői, még akkor is, ha az összetevő listák nem túl szépek. A jól eltalált, frissítő illatoknak nem tudok ellenállni, sajnos.

    Kézmosásra pedig kényelmi szempontjaimat maximálisan kielégítik a Balea folyékony szappanjai.

    Szia Horzso! Nagyon hasznos volt ez az összefoglaló :) Az Alverde levendulás folyékony szappan kapható utántöltős kiszerelésben?

    VálaszTörlés
  2. Horzso valamiért nem tud kommentet írni, de azt üzeni Neked, hogy úgy tudja, hogy nincsen utántöltő, csak a Baleásból van. 

    VálaszTörlés
  3. Adrienn Spaitsne2012. július 21. 20:27

    Tusfürdő. Többnyire mindenféle Baleás termék.
    Engem a szappan jobban szárít, csak az arcomra meg kézmosásra használok Baba szappant.  Ha ennyire jó a Libero, akkor veszek pontokért belőle kipróbálásra :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen, ma jártam dm-ben és sajnos már én is szembesültem vele, kár. Lehet, hogy így is kipróbálom mégis, bár nem szeretek flakont kidobni.

    VálaszTörlés
  5. Szia Adrienn, a Libero termék mini kiszerelésben is kapható a dm-pénztáraknál, szerintem így biztosra mehetsz :)

    VálaszTörlés
  6. Adrienn Spaitsne2012. július 22. 9:52

    Köszi, de pelenkapontokért veszem, nem pénzért, úgy megéri a nagy kiszerelés :) Ha meg nem jön be nekem, majd fürdik vele a gyerek.

    VálaszTörlés
  7. Eddig a tusfürdőket részesítettem előnyben, de nagyon gondolkozom azon,hogy átállok natúr kecsketejes szappanra. Állítólag sokkal puhább lesz tőle a bőr, és nincs benne káros anyag.

    VálaszTörlés
  8. Én nem tudnék olyan cuccal fürdeni, ami nem habzik. Nem érezném tisztának magam. Pl. ha nincs fürdőrózsa valahol, hiába a tenyeremben kicsit felhabzik, kevesebb a hab, és mintha nem fürödtem volna meg rendesen.. Persze biztos jók azok is, de nekem kizárva. Jó habos krémtusfürdők :)

    VálaszTörlés
  9. A tusfürdők, kivétel nélkül-a folyékony állagnak köszönhetően viaszos érzetet hagy maga után.
    Kozmetikus vagyok, de erre a jelenségre akkor is rájön az ember, mikor a huszonegyedik századi buksival kipróbáltam nagyi szappanjait.
    A viaszos állag miatt a krémek is nehezebben szívódnak, így gyengítve a hatásukat.
    Vagy: a viaszos érzetet leküzdve hámlásig törülközünk, hogy aztán újabb testápolóhegyet használjunk.
    Kezdésnek jó alternatívát jelentenek viszont a szappanmentes szappanok. Kettő, azaz kettőszáz forintért.
    Minden kosz lejön, habot képeznek. És van illatosított, színes; és fehér, parfümmentes változat is.

    VálaszTörlés