BLOGKERESŐ

2012. július 26., csütörtök

Vendégposzt: Segítség parfümválasztáshoz

Apolkával a krémmániás rutinunk része, hogy minden nap, minden egyes véleményeteket elolvassuk, és gyakran előfordul, hogy egynémelyeken az átlagosnál hosszasabban elidőzünk - például egy ideje már lelkesen olvasgatjuk azt az alig féltucatnyi parfümmániásunkat, akik rácáfoltak arra, hogy Magyarországon nincs még kultúrája a parfümöknek... Ha eddig még nem találkoztatok a véleményeikkel, akkor ezentúl garantáltan fogtok, mivel nemrég felkértük őket, hogy írjanak nekünk hiánypótló vendégposztokat parfümös témában a Krémmánia blogba. Elsőként fogadjátok szeretettel Medoránk parfümválasztáshoz segítséget nyújtó cikkét. :)

A láthatatlan ruhák titka, avagy segítség parfümválasztáshoz



Egy szép illat, akár egy minőségi kiegészítő: öltöztet, hozzátesz az ember egyéniségéhez, semmihez sem fogható aurát von viselője köré. Kiválasztani azonban a számunkra megfelelőt nem könnyű feladat, szemrevételezve egy parfüméria kínálatát sokszor a bőség zavarával szembesülhetünk. Az utóbbi években amúgy is robbanásszerű túlkínálat indult meg a parfümök piacán, évi 500-600 illat, sok száz márkanév, érthető hát a tanácstalanság, merre induljak, melyiket szeressem?


Az első és legfontosabb természetesen a személyes élmény és tapasztalat. Ez ugyanis egy rendkívül szubjektív műfaj, amihez türelem kell és nem kevés időbeli ráfordítás. Semmiképp sem egy reklám, csomagolás, szín, az illatot reklámozó gyönyörű modell vagy más személy által alkotott értékelés vezéreljen bennünket, hanem a saját bőrünk, orrunk. Ami más bőrén csodálatosnak hathat, lehet, hogy rajtunk nem fog úgy működni. Ezt elsősorban a saját testillat befolyásolja és véleményem szerint nem utolsósorban a viselő személyisége. S mivel az illatok nem pusztán üvegbe zárt többkomponensű színes, szagos folyadékok, a legtöbb esetben érzelmeket, emlékeket, hangulatot, életérzést idézhet meg egy jól kiválasztott parfüm.

Fontos azt is eldönteni, hogy milyen évszakban szeretnénk az adott kreációt viselni. Általánosságban elmondható, hogy téli és őszi időszakban az általában a nehezebb fás, orientális, aromás illatokat is elbírja bőr, tavasszal-nyáron pedig a frissebb, virágos, citrusos vagy gyümölcsös (gourmand) darabok közül érdemes választani. Más megközelítésből nézve kiindulhatunk még nappali és esti, alkalmakra szánt illatok irányából, tehát ezeket is fontos meghatározni. Szinte ugyanaz szabály érvényes: nappalra érdemes könnyedebb, légiesebb darabot viselni, míg esti vagy alkalmi választásnak teljesen megfelelő lehet egy édesebb, füstösebb alkotás.
Természetesen egy parfümériába besétálva a fent nevezett ismérvek egy illatra ránézve még nem ismeretesek, így tehát elérkeztünk az első lépéshez a teszteléshez.
Mielőtt azonban erről ejtenék szót, vissza kell térni kicsit a parfümökhöz kapcsolt reklámokhoz, csomagoláshoz, amelyek ha a választásban nem is, de abban adhatnak támpontot, hogy milyen típusú illat vár ránk az üvegben. A reklám szinte mindig „beszélő műfaj”: az illat neve, a köré kapcsolt promóció képi világa, az üveg színválasztása, a csomagolás mind árulkodik egy kicsit. Pl. egy fekete üveg, szinte biztos, hogy nem egy légies virágillattal összekapcsolt választás, egy halvány rózsaszín, átlátszó darab pedig általában nem füstös, fás illatok kísérője.


Tesztelés
Az első találkozás nyugodtan történhet a kihelyezett papírcsíkokra való kifújással, ha tetszetősnek találjuk az illatot, várjunk 3-4 percet, mert a teszterből való kifújáskor elsősorban a vivőanyagként használatos alkohol (általában etanol) befolyásolhatja az orrunkat. Ha ennyi idő elteltével is tetszik az illat, akkor fújjuk bőrre és várjunk egy napot. Ha nem vagyunk biztosak még mindig, nyugodtan menjünk vissza és fújjuk magunkra újra a kiválasztott darabot. Az illatok összetevői 3 csoportba kategorizálhatóak: 
  1. Fej illat (Top notes): kifújást követő 10 percben érezhető
  2. Szív illat (Middle notes): kifújást követően kb. 20 perctől érezhető, amely 1-2 órán tart, az illat töménységének megfelelően
  3. Bázis illat (Base notes): szintén töménységének megfelelően 4 órától akár 10-12 órán át érezhetünk, ezt hívják a legtöbbször az illat leszáradásának.
Ennek alapján fontos, hogy mindhárom fázist „megéljük” s ha minden egyes szakaszában teszik a kiválasztott illat, akkor valószínűleg nem fogunk rosszul választani.


Az illatok koncentrációja
4 faját különbözetünk meg:
  • Eau de Cologene (EDC): 2-5 %-os illóanyag tartalom, tartóssága 1-2 óra
  • Eau de Toilette (EDT): 5-8 %-os illóanyag tartalom, tartóssága 3-4 óra
  • Eau de Parfum (EDP): 8-15%-os illóanyag tartalom, tartóssága 6-8 óra
  • Parfum (P): 15-25%-os illóanyag tartalom, tartóssága akár 10-12 óra is lehet
Ha a kiválasztott kreációból többfajta töménységű is kapható, érdemes több verziót kipróbálni, mert egyes daraboknál a töménység szerint is lehet eltérés adott illaton belül.


Illatcsaládok és fő összetevőik
Itt 6 féle kategória található:
Friss, citrusos, zöldes, tengeri: pl. citrom, lime, citromfű, grapefruit, zöld fű, levelek
Virágos: pl. rózsa, jázmin, ibolya nárcisz, liliom, jázmin
Orientális: pl. tömjén, vanília, ámbra, mosúsz
Aromás (fougere ) : pl. fűszerek,gyógynövények,levendula, páfrány
Fás: pl. vetiver, szantálfa, pacsuli, bergamott, tölgymoha
Gourmand (gyümölcsös): pl. barack, piros bogyós gyümölcsök, sárgadinnye
Különleges összetevők: pl. bőr, púder, oud, civet
Mindenki egyéni ízlése határozza meg, hogy mely illatcsalád áll a szívéhez közel, s ez mind személyes tapasztalatok sokasága. A felsorolt csoportok sokszor keverednek is, tehát a lehetőségek és a variációk száma korlátlan.

Ettől kezdve véleményem szerint tehát elindul az igazi út, használó és kiválasztott, kiválasztottak közt. Sokan beérik hosszas keresés után egyetlen darabbal, amely egyfajta személyes védjegyként lengi körül viselőjét. Mások 3-4 darabot használnak alkalomtól, évszaktól függően. A számok emelkedése abszolút személyiség függő, vannak olyanok is, akik minden nap más illatot szeretnek használni. S ne felejtsük: az orrunk is változik: lehet, hogy amit két éve még szerettünk, az bizonyos idő után már nem lesz kedves. Bárkiről is legyen szó, mindegyik álláspont személyes és egyéni igények valamint pénztárca függvénye.

A fent felsorolt szabályok bátran megszeghetőek, ez a csodálatos benne, hogy az illat mögött mindig ott van a viselő személyisége és egyéni ízlésvilága. Ha te jól érzed magad nyár közepén is a legsúlyosabb fougere-ben, akkor ne hallgass senkire, diktáljon a te orrod. Minden esetben figyelembe kell venni persze személyes és munkahelyi környezetünket is, akik nap mint nap együtt élnek velünk és a minket körüllengő párával: a jelszó tehát a mértékletesség, ne legyen tolakodó, másokat zavaró az illat.

Még egy fontos dolgot tartok érdemesnek elmondani: az illatok megismerése és a velük való kapcsolat, nem verseny és nem egy időmérő edzés, ahol a legrövidebb idő alatt a legtöbbet kell teljesíteni. Sokszor olvasom a nekem szóló post-okban, hogy én fertőztem meg az illetőt a mániámmal.

Nos, azt gondolom: ez pedig végképp szívből kell, hogy érkezzen, nem egy másik személy befolyása vagy az itteni vélemények irányítsanak. Sétálj egyet az erdőben és gondold át ki vagy te, milyen fűszerekkel sütöd a húst, mik a kedvenc virágaid, mik a személyes illatélményeid s emlékeid, amit otthonról hozol, ez mind-mind segíteni fog abban, hogy rálelj erre az útra.

Az emberek behunyhatják szemüket a nagyság előtt, a szörnyűség előtt, a szépség előtt, fülüket is eldugaszolhatják a dallamok vagy a hízelgő szavak elől. De az illattól nem menekülhetnek. Mert az illat a lélegzet testvére. Vele együtt lopakodik be az ember testébe, nélküle nincs élet, nem lehet kikerülni. És az illat közvetlenül a szívbe hatol, és ott határozottan dönt vonzalomról és megvetésről, undorról és kedvességről, szerelemről és gyűlöletről.” (Patrick Süskind: A parfüm)

Kellemes illatozást kívánok mindenkinek!

Medora

17 megjegyzés:

  1. Milyen szépséges, és hasznos poszt!Még sok-sok-sok ilyet! Szívemből gratulálok Neked Medora Drága! Köszönet érte :)))
    Puszil Sokszor a Hanky legény! :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Hankym,a lányoknak pedig a felkérést!
     
    Csak szép halkan jegyzem meg hogy az "Orr-Asszony" az a Gerbaud,de megtiszteltetés viselnem a nevét,melyet én adtam neki!:)

    VálaszTörlés
  3. Valamiért szentül meg voltam róla győződve, hogy Téged emlegetnek így :o)

    VálaszTörlés
  4. Teljesen hiánypótló ez a bejegyzés, nagyon örülök neki!

    VálaszTörlés
  5. Örülünk, hogy Neked is tetszik :)

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon tetszett, még sok ilyet! :) 

    Medora lehet kérni Tőled valamilyen elérhetőséget? E-mail cím pl. ha nem gond szeretnék parfüm témában pár dolgot kérdezni. Persze csak ha nem gond. :)

    VálaszTörlés
  7. Ó, micsoda jó kis bejegyzés! Külön tetszett benne, hogy kihangsúlyoztad a szabályok megszegését, bizony én télen-nyáron szeretem a vaníliás-fűszeres-fás-orientális kedvenceimet!

    A parfüm pedig nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek! 

    VálaszTörlés
  8. Wishes: Mellesleg nekem is mindennapi rutinom átfutni a friss véleményeket, szóval megnyugodtam, hogy ez nem függőség! :D

    VálaszTörlés
  9. Ó, hát ez nálam munkaköri kötelesség is, de nyugodj meg, mikor szabin vagyok is folyton olvasgatom a véleményeket, szóval ha ez függőség, akkor mi ketten már biztosan azok vagyunk! :D

    VálaszTörlés
  10. Fantasztikus volt,élmény volt olvasni.Köszönöm,megint tanultam belőle.

    VálaszTörlés
  11. Adrienn Spaitsne2012. július 26. 19:53

    összeszedett, alapos cikk :)

    VálaszTörlés
  12. Tudom, hogy nem mi vagyunk a legtökéletesebb szaglószervvel rendelkező élőlények ezen a bolygón, de  mi vagyunk az egyetlenek, akik lelkünkbe tudjuk szívni az illatok erejét, és beszélni tudunk az általuk keltett érzésekről.
    Medora, fogadd elismerésem, és köszönetem. (Vauvaut üdvözlöm :)

    VálaszTörlés
  13. Szuper cikk! Teljesen fellelkesedtem egy parfüm szaglászós körhöz. A régebben használt illataim közül egy ideje egyik sem tetszik. Találtam egy újat amit imádok, de nyárra jobb lenne valami könnyedebb. Nekifutottam már 1-2 alkalommal, de a parfümériákban mosolygó hölgyek nem túl informatívak, nehéz a segítségükkel eligazodni. :) Ez a cikk nagy segítség lesz! :)

    VálaszTörlés
  14. Medora, én nem fogom azt írni, hogy megfertőztél mert mindig is imádtam a parfümöket, nálunk csak 1db Douglas van (sajnos, néha kevésnek bizonyul a kínálata), mindig is elvarázsolt, imádom azt az illatot ami ott van, tudnék ott élni, de Te az elképesztő írásaiddal kitártál előttem egy olyan ajtót ami eddig csak résnyire volt nyitva. Olyan parfümöket ismerek meg az írásaid nyomán, amiket magamtól nem tartottam volna érdekesnek és meg is lepődök mert elég sok tetszik is. Öröm olvasni a hozzászólásaidat, különösen azokat, amibe bele van csempészve valami kis személyes sztorid. 

    VálaszTörlés
  15. Medora, a hatásodra őrülten megjött a hangulatom a Chanel állványhoz az üzletben, nagyon ízesek, izgalmasak a hozzászólásaid, blogon nem gondolkodtál? Vagy csak levagyok maradva? :)

    VálaszTörlés
  16. Medora, habár a véleményeid alapján úgy látom, teljesen más illatokat szeretünk, de mindig nagyon élvezem az írásaidat. A poszt remek, kedvet kaptam körülnézni az illatpiacon. Nagyon nehezen találok magamnak tetsző parfümöt, mindig csodálom, hogy te mennyi félében megtalálod a szépet.
    Köszönet az írásodért, nagyon élveztem!!!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Mindenki,

    nagyon köszönöm az elismerő szavakat és a biztatást.
    A hozzám érkezett kérdesekre (mert egyre több van:) fogok nyitni egy e-mail elérhetőséget és ha lesz következő vendégpostom közzé fogom tenni.
    Szép napot és köszönöm mégegyszer!

    VálaszTörlés