BLOGKERESŐ

2012. augusztus 19., vasárnap

3 + 1 jól hangzó anti-aging összetevő, ami nem működik

Mostanában sokat gondolkodtam azon, hogy a kozmetikai cégek hogyan használják ki az adott anyagokhoz tartozó, természetes gondolattársításainkat. Például ha meghalljuk azt, hogy kaviár, akkor rögtön a luxus, a jó és a szép dolgok jutnak az eszünkbe. Igazából még soha sehol nem olvastam, hogy a kaviárnak különösebben jó hatása lenne a bőrre, főleg nem összehasonlítva a bizonyítottan működő, de nem ilyen pozitív gondolatok keltő összetevőkkel. Ennek ellenére a drága krémekben előszeretettel használják, például a La Praire-nek van egy egész kaviáros termékcsaládja. Nem használtam a termékeket és nem is ismerem a teljes INCI-jüket, szóval semmiképp se szeretném ha az jönne le, hogy szerintem nem jók, viszont ha jók is, abban szinte biztos vagyok, hogy nem a kaviár miatt. Persze a kaviár nem az egyetlen ilyen jellegű összetevő.

Nem minden hatékony, ami fénylik...


Oxigén
Az oxigénről a frissesség és üdeség jut az ember lányának eszébe és hát ki nem szeretne friss és üde bőrt. Én biztosan szeretnék, a baj csak az, hogy az oxigéntől nem lesz az. Ettől függetlenül nem ritkák az oxigént tartalamzó krémek, amik már a nevükben hirdetik, hogy bennük ilyen klassz dolog található. Még soha sehol nem olvastam, hogy az oxigén jó lenne a bőrnek, azt viszont már igen, hogy nem olyan jó. Dr. Ellen Marmur amerikai bőrgyógyász szeirnt semmit sem ér, nem csinál mást az oxigén a bőrrel, mint amit a levegő már amúgy is csinál.

Nemesfémek
A nemesfémek drága dolgok, amikről ugyebár a ragyogás jut az eszünkbe. És hát ragyogó bőrre is mindenki vágyik, a probléma viszont megintcsak az, hogy attól, hogy nemesfémeket kenünk a bőrünkre az még nem lesz ragyogó. Az aranyat például az EWG magas kockázatú összetevőnek tartja, Paula Begoun szerint pedig kifejezetten bőrirritáló. Szintén találkozni gyémántporos krémekkel , vagy éppen platinumot tartalmazókkal, de sajnos még se a gyémántról se a platinumról nem hallottam, hogy a bőrre különösebben jó hatással lennének. Szerintem ha aranyról, gyémántól vagy platinumról van szó, akkor maradjunk az ékszereknél.

Kollagén és elasztin
Ki ne szeretne ránctalan, fiatalos és feszes bőrt? Hát persze, hogy mindenki  ilyet szeretne. És a kollagénről és az elasztinról mindenki tudja, hogy a ráncokkal kapcsolatos dolgok, és minél több van belőlük, ráncokból annál kevesebb. A baj megint csak az, hogy hiába kenjük ezeket a dolgokat magunkra, attól még nem leszünk kevésbé ráncosak. De legalább ezek az összetevők nem teljesen haszontalanok, merthogy hidratálnak, és hát az is valami. De kár megvenni egy krémet azért, mert a nevében hirdeti, hogy benne kollagén vagy elasztin van. Ezek az összetevők is a marketing osztály kérésére kerülnek a krémekbe és nem azért, mert olyan jól ránctalanítanak.

(És végül még egy kérés: ha szeretitek a blogot, akkor légyszi szavazzatok ránk a Goldenblogon életmód kategóriában. Ide kattintva tudtok szavazni! Köszi. :) )

22 megjegyzés:

  1. Szia Apolka, én egyetértek veled. A felsoroltak közül próbáltam már az Oriflame oxigénes szemkörnyékápolóját, valamint a Diamond Cellular termékcsaládot. Az Oxigénes szemkrém nem tudott többet, mint más, jóval olcsóbb társai, csak jól hangzott a termékleírás.
    A Diamond Cellular krémekben tényleg van gyémántpor, de elfogyasztva egy szérumot és egy tégely krémet sem éreztem azt, hogy csillám-funkción kívül gyakorolt volna egyéb pozitív hatást a bőrömre az összetevő. Sőt, véleményem az, hogy a gyémántport bár bele se tették volna, hiszen nyilván ezért borsos az ára.

    VálaszTörlés
  2. SZia Apolka! Mi a véleményed, a különböző ígéreteket hirdető krémek helyett nem hatásosabb, ha maradunk a természetes dolgoknál?pl. az argánolaj és a gránátalmaolajról olvastam,h erős öregedésgátló hatásuk van. Szerinted hatásosabbak a krémeknél?

    VálaszTörlés
  3. én nem vagyok valami nagy hozzáértő anti- aging szempontból, de mondjuk ez az oxigén dolog szerintem mindenkinek gyanús lehetne... ott van a levegőben, miért lenne jobb, ha a krémbe is beleteszik? :D A gyémántporról annyit tudok, vagyis az a tapasztalatom, hogy a körmöknek jót tesz. Lehet, hogy ez csak placebo, vagy a körmökön tényleg hatásos?

    VálaszTörlés
  4. Az, hogy "nem hallottál róla" szerintem nem túl meggyőző érv..
    A kaviárt nem azért teszik a krémekbe, mert "luxus hangzása" van, hanem a hatásmechanizmusa miatt:A kaviár hatásos élettani anyagokban (esszenciális aminosavak, fehérjék, peptidek, nyomelemek, esszenciális zsírsavak és más létfontosságú komponensek) rendkívül gazdag, így dinamikusan frissítő, energizáló hatást nyújt a kozmetikai kezelésekben, szinte bőr-doppingként hat! A kezelés a kaviárnak azt az előnyét használja ki, hogy molekuláris felépítése megegyezik bőrünk sejtjeivel.
     
    · Hatására a bőr vízfelvétele megnő.
    · Csökkenti a ráncokat, késlelteti az öregedési folyamatokat.
    · Felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal a bőr megújul, kisimul.
    · Feltölti, élettel telivé teszi a fáradt bőrt.
    · Növeli a bőr rugalmasságát, az epidermis védelmét.
    · Értékes zsírosító komponensek fontos lipidekkel erősítik, táplálják a bőr szerkezetét.
    · Nyugtat.
    · Növeli a kollagénszálak rugalmasságát.
    · Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. A kollagénes cuccoknál pedig éppen arról van szó, hogy hidratálnak, és közvetve ez a ránctalanító hatás. Hisz' ha hidratált a bőr, akkor rugalmasabb és ezáltal kevésbé ráncosodik is. Természetesen a meglévő ráncokat nem tünteti el egy kis kollagénes krém, de a megelőzésben fontos szerepe van.Arany, gyémánt..:
     
    Az aranyat már az ókori Egyiptomban is használták szépségápolási célokra. Nem véletlenül, hiszen látványos „fiatalító” hatással bír: serkenti a sejtmegújulást és a bőr feszességéért, rugalmasságáért felelős kollagén termelődését, de gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása is bizonyított. Emellett részecskéi a szó szoros értelmében is ragyogóbbá teszik a bőrt, mégpedig úgy, hogy lényegében egyszerű optikai csalódást keltenek: megtörik a fényt, amitől a bőrhibák, egyenetlenségek elhalványodnak.
    Hatásait fokozó összetevők: méz, szója-, kurkuma-, aloe vera kivonat.

    A nyers gyémánt finomra őrölt por formájában a botoxszal vetekedő hatékonysággal, de annál sokkal természetesebb módon tünteti el a ráncokat, fokozza a kollagéntermelést, erősíti azokat az enzimeket, melyek megvédik a bőrt a káros környezeti hatásoktól. A gyémántport is tartalmazó sampon és balzsam „intelligensen” reagál a haj típusára és állapotára, hatására a haj egészségesebb, puhább, és a szó szoros értelmében gyémántfényű lesz.

    VálaszTörlés
  5. Az argánolaj és a gránátalma olaj is jó dolgok, de abban nem hiszek, hogy a legjobbak, vagyis hogy ne lenne hatásosabb krém. Viszont az valószínű, hogy egy gyémántporos krémnél többet érnek. :)

    VálaszTörlés
  6. Körmökhöz nem értek, szóval nem tudom a körömre milyen hatással van a gyémántpor. De ha használ, akkkor az a lényeg, akár placebo akár nem. :)

    VálaszTörlés
  7. Én azt gondolom, hogy amiket itt leírtál, az a jól hangzó marketing az adott összetevőkhöz, de egyáltalán nem tudományos tények. 

    A kaviárról én is olvastam, hogy hasonló a szerkezete a bőrhöz és ilyen meg olyan hasznos dolgokat tartalmaz. Ugyanakkor nincsen a kaviár hatását megerősítő szakirodalom, és főleg nincs olyan tanulmány, ami pl. a ma ismert nr. 1 összetevővel a retinollal hasonlítaná össze az anti-aging hatását, ehhez képest pedig méreg drága.... (forrás: http://bit.ly/ORcFSQ)

    A kollagén hidratál, amit még megtesz ezer másik összetevő is. Emiatt kár úgy csinálni, mintha ez valami küldönleges dolog lenne, mert nem az. Ezt viszont konkrétan számos helyen olvastam.

    Az aranynak lehet, hogy optikai hatása van, de olyan is van még százféle szilikonnak és egyéb trükkös fényvisszaverő részecskének, szóval ezt is kár különlegesnek beállítani. Ez amúgy sem igazi hatás.  A ránctalanító hatását alátámasztó szakirodalmat pedig még nem láttam, főleg olyat nem ami azt mutatná, hogy a tényleg működő összetevőkhöz képest hogyan hat.

    A gyémánról sem olvastam még, és igen tudom, ettől még lehet hogy jó, és az is lehet hogy csak béna vagyok, hogy elkerülte a figyelmem. Viszont évek óta napi szinten olvasok bőrgyógyászok által írt kozmetológiai könyveket és blogokat, szóval ha valamiről nem hallottam még, akkor azt kell, hogy gondoljam, hogy a tudomány mai állása szerint nem különösebben hatásos.  :)

    VálaszTörlés
  8.  Köszi a választ! Még annyit kérdeznék,h tudnál ajánlani vmi jó antioxidáns krémet, mivel sok a választék nehéz eligazodni melyik a jó. Lehetőleg itthon beszerezhetőt,mert nem szeretnék külföldről rendelni.

    VálaszTörlés
  9. Adrienn Spaitsne2012. augusztus 21. 6:15

    Jó cikk, egyre inkább úgy érzem, hogy egy sima hidratálót kell vennem :)
    Az ezüstkolloidról hallottam egyedül, hogy gyógyító hatása van, egy ismerős gyerek használta, mikor megsérült. Semmi arany, kaviár meg gyémántpor....

    VálaszTörlés
  10. Kedves Apollónia!
    Fiatalkorban a bőrben a sejtek ''lélegeznek'', információkat közvetítenek és reprodukálódnak.
    Ezt a folyamatot teszi tönkre ''tökéletesen'' a modern életvitel.
    És ennek hatására fejlesztették ki a kezelést is.
    Én is alkalmazom a szalonunkba.
    A gép 3-12 liter vegytiszta oxigént fúj ki percenként!
    Úgy írhatnám le, mint a bőr öregedés-késleltetésének egyik legtermészetesebb módja, vegyszerek nélkül.
    Az oxigénfeltöltés alatt MINDEN ESETBEN társítunk egy hatóanyagot a bőrbe.
    (hialuronsav, KOLLAGÉN, A-B-C vitamin stb.)
    Ezek az oxigénpumpálás segítségével a mélyebb rétegekig jutva jobban kifejtik a hatásukat.
    Azért nem felesleges.
    Egy oxigénes kezelés 4500-5500 Ft-ba kerül egy mezei kozmetikában, a hatása ritkán ér fel egy bőrfiatalító kezeléssel. Esetleg kúraszerűen négy alkalommal, heti egyszer.
    A levegőben pedig gusztustalan gázok vannak.
    Értem, hogy tiszteled ezeket az amerikai bőrgyógyászokat meg minden, de nem értek egyet.
    A belinkelt krémek is egész jó pontszámot értek el itt, a KrémMánián.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okés, nem kell egyetérteni. :) Természetesen az egész mellé van klassz marketing, és van aki hisz benne, van, aki nem. Az általam nagyra tartott bőrgyógyászok nem hisznek benne, így én sem. A kezelés mellé társított hatóanyag amúgy lehet jó és hatásos, ezt nem vitatom. :)

      Törlés
  11. Hát igazság szerint kicsit bajban vagyok az itthon is beszerezhető antixodiáns krémekkel, és én nem itthon beszerezhetőt használtam mindig is. De talán a Clinique antioxidáns krémeje az egyik legjobb az itthoniak közül, amiből van zsíros és száraz bőrre való is: 
    http://kremmania.hu/kremek/kereses?query=clinique+antioxidant  

    VálaszTörlés
  12. Szia Apolka!

    bocsánat, hogy ideírok de segítséget szeretnék kérni tőled egy Paula's choice-s rendelés miatt és ha lehetne akkor kaphatnék valamiféle elérhetőséget?:)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Persze, ide írhatsz: 
    info@paulaschoice.hu  :)

    VálaszTörlés
  14. Biztosan nem fog csodat tenni egyik sem, de azt igy kijelenteni ,hogy nem mukodik , szerintem kicsit tulzas, attol fugg mi az elvaras egy kremmel szemben ,ha valaki azt varja ,hogy egy teljesen elmulnak a rancai ezektol a kremektol akkor nyilvanvaloan azt fogja mondani nem mukodik .

    VálaszTörlés
  15. Konkrétan pl. az aranypor mint összetevő jó nagy parasztvakítás, miután nem oldódik bele az emberi sejtekbe, vagyis nem lehet semmiféle feszesítő hatása. Ha oldódna, akkor egy idő múlva az aranygyűrű is eltűnne az ujjunkról. Egyedül arra jó, hogy szép csillogást ad a bőrnek, és visszaveri a napfényt, így védőhatása van, bár arra kicsit drága.

    VálaszTörlés
  16. Tele van a média hangzatosabbnál hangzatosabb termékekkel, amik csodákat tesznek a bőrünkkel, hajunkkal, stb. Ennek nagy része csak marketing. Valójában fogalma sincs a fogyasztóknak, hogy mit kennek magukra. Elhiszik, hogy baby doll eyes-zuk, tükörfény csillogású hajuk és ragyogóan egészséges bőrük lesz.

    Az összetevőkről és hatásokról semmit nem tudunk.

    Ha anti-aging, akkor én a hámlasztókban hiszek, mert ezek lehámlasztják az elhalt hámsejteket és helyükre kerül az egészséges, fiatal bőr. Többet kipróbáltam már, nekem a NeoStrata volt a legjobb.

    VálaszTörlés
  17. Igen, a média tele van hangzatos dolgokkal egyet értek. :) És abban is hogy a hámlasztók klassz dolgok. Azért van még egy-pár másik összetevő, amiben hiszek, de nem sok....

    VálaszTörlés
  18. A gyémánt a legkeményebb természetben előforduló ásvány, bár nagyon ritka. Csak két a természetben előforduló keményebb ásvány van nála, de ezek nagyon ritkák (wurtzit-brónitrid, lonsdalenit). Valószínűleg a keménysége miatt hatásos a körmökön.

    VálaszTörlés
  19. Szia!

    A hialuronsavról mit gondolsz? Ezt néztem amazonon, de talán jobb lenne valamilyen retinolos krémbe beruháznom?: http://www.amazon.com/gp/product/B006HWGSEM/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=A2FRZ364XUJLQB

    Köszönöm!

    Bori

    VálaszTörlés
  20. A hialuronsav remek hidratáló összetevő, a retinol pedig anti-aging összetevő, szóval mindegyik klassz, de egész másra valók. Attól függ, hogy mi a fő célod, hogy melyiket érdemes választani. Bevallom a konkrét terméket, amire a liket külted én nem merném megrendelni, mert nincs ott a pontos INCI, és nekem ez a 100% hialuronsavas elnevezés nem tetszik, mert megtévesztő. Az ugyanis egész biztos, hogy a krémnek nem a 100%-a hialuronsav, hanem legfeljebb is 1%, vagy még kevesebb (nem nagyon lehet annál többet feloldani egy krémben úgy tudom).

    VálaszTörlés
  21. Oh, nagyon köszönöm a választ, sokat segítettél! Azt hiszem, akkor elfelejtem ezt a 100% hialuronsav dolgot és inkább retinolos dolgok után nézek (ill. a Bioderma White Objective van még a listámon). Leginkább ránc megelőzésre használnám, 28 éves vagyok, de rettegek a ráncoktól.

    VálaszTörlés