BLOGKERESŐ

2012. október 13., szombat

3 tévhit a kőolajszármazékokról a kozmetikumokban

Nem kevés komment érkezik hozzánk és sok helyen olvasom, hogy az ásványi olaj (Paraffinum Liquidum) egy gonosz mesterséges összetevő, és némi túlzással élve sokak szerint csoda, hogy él az, aki magára keni. Az igazság az, hogy nem kevés véleményt olvastam már a témában és összességében arra jutottam, hogy ezek javarészt tévhitek. Most a mai trendekkel igencsak szembe menve szeretném megvédeni egy kicsit az ásványi olajat és a kőolajszármazékokat.


 Tévhit 1: A kőolajszármazékok gonosz mesterséges anyagok, melyek károsak az egészségre 


Szerintem már az sem egyértelmű, hogy egyáltalán mennyire mesterséges is az ásványi olaj? Még mielőtt bárki azt gondolja, hogy teljesen elment az eszem, nem csak nekem jutott már eszembe ez a kérdés. Érdemes elolvasni az „Egy ásványi molekula sztorija“ című írást, ami elmeséli, hogy egy sok millió évvel ezelőtt a tengerben lebegő boldog és természetes molekulából hogyan is lesz ásványi olaj molekula. A kőolaj a föld belsejében évmilliók alatt természetes folyamat során jön létre, és nem a bezinkútban terem. Persze feldolgozzák tudom, de hát mit nem dolgoznak fel?

De igazából  a lényeg nem is az, hogy természetes vagy sem, hanem sokkal inkább az, hogy káros-e az egészségre vagy sem. Na most először is vegyük az EWG-t, ami egy nonprofit szervezet, viszonylag megbízható a témában. Az EWG szerint az ásványi olaj kockázati besorolása 3 (a közepes kategória legalja), míg petrolatumé 2 (alacsony kockázat). Ezzel szemben például egy természetes hidratáló anyag a lanolin, vagyis a gyapjúzsír, annak a kockázati pontszáma 4, míg a természetes kozmetikumokban előszeretettel és ráadásul sokszor elég nagy mennyiségben is használt alcohol denat-nak 5. Paula Begoun egyenesen azt állítja, hogy az ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb hidratáló anyagok egyike, és ennek alátámasztására számos tudományos folyóiratban megjelent kutatást is hoz. Dr. Leslie Baumann a Cosmetics Dermatology című könyvében szintén a hatékony és biztonságos hidratáló olajok közé sorolja az ásványi olajat szintén számos kutatással alátámasztva.

Tévhit 2: Az ásványi olaj az érzékeny bőr ellensége 

A helyzet az, hogy ennek éppen az ellenkezője az igaz. A száraz és érzékeny bőr nagyon jó barátja az ásványi olaj, ami sokkal kevésbé allergén, mint a természetes növényi olajok. Nem véletlen, hogy minden patikában kapható, érzékeny bőrre való, illatmentes, minimális összetevővel rendelkező krém alapja az ásványi olaj. Itt van például az Avene különösen allergiás és érzékeny bőrre szánt krémje, érdemes megnézni az összetevőit, de a Bioderma Sensibio család krémjében is ott van.

Tévhit 3: Az ásványi olajat csak az olcsósága miatt használják. 

Szóval tény, hogy olcsó, de olcsó és jó tényleg nem lehet valami? Ennek az állításnak a cáfolására a legendás Creme de La Mer krémet hoznám fel, amiből egy 50ml-s tégely 60 000 ft körül van. És a második összetevő az ásványi olaj, a harmadik pedig a petrolatum. Tényleg nem hiszem, hogy ennyi pénzért ne lehetne a krémbe a legjobb hidratáló összetevőket beletenni.

Természetesen a fent leírtak a saját személyes véleményemet tükrözik, és tudom, hogy sokan nem fognak egyetérteni. Azt is tudom, hogy az ásványi olaj sem (és szerintem egyébként semelyik összetevő sem) egy mindenkinek 100%-ban beváló összetevő, és igen, biztosan van olyan, akinek nehezen szívja be a bőre, vagy nem szereti a zsíros érzetét. Mégis azt gondoltam, hogy szegény ásványi olajat túl sok bántás éri, és megérdemli, hogy valaki egy kicsit megvédje. A véleményemet elsősorban Leslie Baumann, Paula Begoun, Zicki Zevola és a The Beuaty Brains vegyészei formálták, akik oldalán érdemes olvasgatni, ha tudományos tényekre alapozott információkra vágyunk a kozmetikumokkal kapcsolatban.

 Te mit gondolsz? Az ásványi olaj maga a gonosz a kozmetikumokban vagy sem?

65 megjegyzés:

  1. nagyon jó cikk volt, igazán hiánypótló!

    VálaszTörlés
  2. Én különösebben nem nézem az összetevőket. Ahogy írtad is mindent feldolgoznak és nem egy nem kettő olyan természetes összetevőkből álló termékkel találkoztam már, ahol ugyanúgy szerepelt legalább egy "károsnak hangzó" anyag. Szerintem ezt nem lehet teljesen kikerülni. És mindenki máshogy reagál bizonyos termékekre. Lehet allergiája a természetes és a mesterséges cucctól is a bőrünknek. Manapság szerintem ritka amiben nincs mesterséges összetevő. Elég ha az ételek címkéjét megnézzük. Ha nekem beválik egy krém akkor nem érdekel annyira hogy mi van benne (egyedül azt nézem tesztelik-e állatokon-mert nálam az kizáró ok hogy megvegyem) a lényeg, hogy jobb a bőröm tőle. Amúgy én nem tartom kifejezetten gonosznak ezt az összetevőt.

    VálaszTörlés
  3. Ez érdekes cikk volt valóban. Azért készülj fel, hogy jönnek majd a gonosz kommentek is.
    Én speciel nem vagyok hajlandó ásványi olajat vagy vazelint kenni magamra most már, azon egyszerű oknál fogva, hogy sokkal jobb állapotban van a bőröm, mióta kiiktattam őket. Akinek ez vált be, maradjon nála egészen nyugodtan. Ennyi :)

    VálaszTörlés
  4. Na végre! Nagy szükség volt erre a cikkre, köszönöm.
    Szerintem nincs semmi baj az ásványi olajjal, ésszerű keretek között, természetesen. Az én bőröm pl. sokkal jobban szereti az ilyen tartalmú kencéket, mint a természetes olajokat.
    Számomra fura kicsit, hogy mostanában mennyire felkapott az a kifejezés, hogy "káros anyag". Sokszor úgy tűnik, hogy gondolkodás nélkül sütik rá dolgokra :)

    VálaszTörlés
  5. örülök ennek a cikknek :) én úgy vagyok vele, hogy sokat csalódtam natúr kozmetikumokban, én is áldozatává estem a mai trendeknek, hogy mindenből használjunk natúrt meg biot. Hát visszatértem a "hagyományos" kozmetikumaimhoz, mert sokkal jobb a hatásuk. Szerintem inkább legyen több benne a sárga pötty, de érjen is valamit, minthogy csupa zöld legyen nulla esetleg negatív hatással. Nekem sincs semmi bajom az ásványi olajjal. És igen, mindent feldolgoznak. Alapvetően az ember nem képes anyagot létrehozni.. szóval én már azon is elgondolkodom, amikor vmi kajára írják rá, hogy csak természetes eredetű összetevőkből.. Hát minden természetes eredetű! Az ember csak átalakítani képes a környezetében található anyagokat.

    VálaszTörlés
  6. Allergiás reakciót ez az összetevő nálam soha nem okozott, kézkrémeimben, testápolóimban kíméletesnek, hatékonynak bizonyul, nyilván más összetevőkkel együtt, megakadályozza a nedvesség vesztést, véd a vegyszerek okozta irritációval szemben, tapasztalatom szerint. Sajnos, az arcbőrömön, bár nem irritál, enyhén fokozza a mitesszerképződést, ezt különösen alapozók rendszeres használatával kapcsolatban figyeltem meg, a legtökéletesebben fedő camouflage termékemnél.
    A természetes olajok, illóolajok nagyon gyakran irritációt váltanak ki a bőrömön, emiatt igyekszem is kerülni nagy részüket és egyre bizalmatlanabb vagyok az illóolajokkal tömött natúrkozmetikumokkal szemben.

    A cikk tetszik, elfogulatlan, józan gondolkodásra késztet, bátor. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  7. Adrienn Spaitsné Polgár2012. október 13. 17:15

    Az alkohol tényleg nem a legjobb dolog, de a lanolin miért 4-es??
    Pont tegnap láttam a tévében egy parabéneket védő műsort, ők is a te cikkedet támasztják alá, hogy nem ugyanazt kenjük a bőrünkre, ami a benzinkútban van, és olyan elenyésző mennyiséget kenünk magunkra életünk során, ami egyáltalán nem jelentős az egészségünk szempontjából. Viszont azt megemlítették, hogy mennyire szennyezi a kozmetikum a környezetet, pl. a műanyag bőrradír-darabkák soha nem bomlanak le.
    Ami engem is érdekelne, hogy akkor most mitesszerképző-e vagy sem?

    A cikket köszönöm, nagyon jókat írsz mindig!!

    VálaszTörlés
  8. Paraffinum Liquidum, Paraffin, Paraffin Oil/Wax, Mineral Oil/Wax
    Ásványi olaj, kőolajszármazék, kőolajhulladékból (pakurából) nyerik. Nem szívódik be a bőrbe, a bőrön vízzáró réteget képez, elzárja a pórusokat, nem engedi lélegezni és kiválasztani a bőrt, gátolja a bőr létfontosságú funkcióit. Ezáltal elősegíti a mitesszerek elszaporodását, a különböző bőrgyulladások és az ekcéma kialakulását, élettelenné, törékennyé teszi a bőrt.Forrás:· Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján

    VálaszTörlés
  9. Köszi, örülök, hogy tetszik. :)


    Úgy tudom, hogy az ásványi olaj meglepő módon önmagában nem különösebben mitesszerképző, viszont mivel jelentős az elzáró tulajdonsága, így ha a kozmetikumban van másik mitesszerképző összetevő, akkor annak a hatását felerősíti. (itt olvastam: http://www.futurederm.com/2007/12/21/is-mineral-oil-really-bad-for-your-skin/).


    Szerintem zsíros, mitesszeres bőrrel biztos, ami biztos jobb kerülni az ásványi olajat és a természetes növényi olajoknak a nagyrészét is.

    VálaszTörlés
  10. Paraffinum Liquidum, Paraffin, Paraffin Oil/Wax, Mineral Oil/Wax
    Ásványi olaj, kőolajszármazék, kőolajhulladékból (pakurából) nyerik. Nem szívódik be a bőrbe, a bőrön vízzáró réteget képez, elzárja a pórusokat, nem engedi lélegezni és kiválasztani a bőrt, gátolja a bőr létfontosságú funkcióit. Ezáltal elősegíti a mitesszerek elszaporodását, a különböző bőrgyulladások és az ekcéma kialakulását, élettelenné, törékennyé teszi a bőrt.Forrás:· Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján

    VálaszTörlés
  11. Apolka, perfect volt ez poszt, köszi !
    Mint sokakat az utóbbi években, engem is bedarált a "natúrkozmetikum" őrület, ugyanis rendkívül érzékeny a bőröm, és azt hittem, hogy....most kezdek kijózanodni és ismét kutatom a számomra tökéletes krémet. Nehéz menet lesz, úgy látom ! :-)
    Nekem a kőolajszármazékokkal akkor van bajom, amikor a 10 összetevőből álló kencében a 2. helyen szerepel, és 14ezerért adják (Clinique DDM) ! Mert lehet, hogy nem akkora mumus, mint gondoljuk, de hogy az egyik legolcsóbb kozmetikai alapanyag, az tuti.

    VálaszTörlés
  12. Hát, igen nem mondom, hogy a Clinique-nek nincs szép haszna a DDM-on. De ettől függetlenül szerintem az egy jó kis krém érzékeny, száraz bőrre. :)

    VálaszTörlés
  13. Az ásványi olajokkal nekem egy bajom van: SZÁMOMRA hasznavehetetlen, ami belőlük készül, mert nem szívódik fel. Nem nehezen szívódik fel, hanem semennyire se, másnap a zuhanyzással mosom le este, amit előzőleg lefekvés előtt felkentem. Valóban olcsó, és mikor meglátok egy egy-két ezer forintos terméket melynek fő összetevője a paraffinum liquidum, akkor mindig arra gondolok, hogy "kb. 100 Ft lehetett ezt előállítani, most ezek teljesen hülyének néznek engem?"
    Az én bőröm eddig egyébként a lanolint szerette a legjobban, második helyen pedig a növényi eredetű zsírok állnak.

    VálaszTörlés
  14. ". A száraz és érzékeny bőr nagyon jó barátja az ásványi olaj, ami sokkal kevésbé allergén, mint a természetes növényi olajok. "
    Ezt most ugye nem mondtad komolyan?:) Ha valóban figyeled az EWG hatóanyag elemzését,(hisz erre hivatkozol) ,MELYIK szűz,valóban bio! növényi olaj allergén? A kókuszolaj netán a jojoba esetleg az argán vagy makadám dió..? (nézzétek meg az EWG minősítésüket,vagy BÁRHOL (természetesen szakirodalomban) nézzetek utána hatásuknak) Nem akarok még jobbnál jobb bio olajokat felsorolni..(helyhiányban:)
    Az én bőrömmel ezek a bio olajak csodát tettek.24 órás hidratáltságot, eltűnt pigmentfoltokat, kisimult arcot.
    De aki kőolajat kíván magára kenni,biztos nem tervezem megakadályozni.Nem beszélve a "finom" szilikon molekulákról ("luxus" krémek kedvence laza 20-50 ezer között) ,amelyek a dermis-ből megvonva a természetes nedv anyagokat sejtduzzasztó hatásuk révén pár órára "ránctalanok" leszünk...Hogy utána mi lesz,a fantáziátokra bízom.

    VálaszTörlés
  15. +1 természetesen egyéni érzékenység kérdése az allergia (amit nekem a növényi anyagok eltüntettek),kb bármitől allergiásak lehetünk,DE hogy a KŐOLAJ,PARAFFIN,SZILIKON,PARFÜM nem bőrbarát,no azt szent és ziher.:)

    VálaszTörlés
  16. Terézia teljesen egyetértek veled! (lsd korábbi kommentemet,tőled függetlenül). Node a biznisz az biznisz:)
    No és nem árt rendet tenni azon kérdés körül,hogy a bio nem egyenlő a naturral...
    ..".megspékelve" még egy "gonosz" hozzászólással (valaki azt írta ha a vezér cikkel nem értünk egyet,akkor szörnyen gonoszak vagyunk:)),szóval rá egy lapáttal..csak azért mert nem okoz FELTÉTLEN allergiás reakciót a kőolaj,attól még KÖNYÖRGÖM káros!

    VálaszTörlés
  17. Egyetértek. Ha meg ellenkommentek érkeznek bárkinek is azok nem "gonoszak" pusztán más a véleményünk.:)

    VálaszTörlés
  18. Tökéletesen igazad van!

    VálaszTörlés
  19. Megkérdezhetem milyen természetes olajokat próbáltál ki? (pusztán kíváncsiság)

    VálaszTörlés
  20. Adrienn Spaitsné Polgár2012. október 14. 15:54

    Na, most lekaptam a 3 tonikomat, mindegyikben, Alverdében, Himalayaban is van olaj, de majd kísérletezem, köszi :)

    VálaszTörlés
  21. Részben egyetértek:) Natúr kozmetikumokat készítek, így kötelező is, hogy valamelyest beleássam magam a témába...valóban nem kell hisztérikusan szelektálni az összetevőket, de a kőolajszármazékok spec. tényleg nem tesznek jót a bőrnek...gyakorlatilag olyan, mintha ráhúznál egy nejlonzacsit a fejedre. A bőrt totálisan le-és bezárja, teljesen leállítja a bőr önálló védekezőkészségét, ezért napról-napra több és több kell belőle, hogy látszólag működjön. Csekély mennyiségben nem okoz gondot a bőrödnek, viszont sajnos a legtöbb bolti kencében hemzsegnek (és igen, leginkább azért, mert lényegesen olcsóbb, mint pl. egy természetes bázisolaj). Abban nagyon egyetértek egyébként, hogy attól, mert valami natúr vagy bio az nem allergizálhat, hiszen egyedi érzékenység mindenkinél előfordulhat bármire, ráadásul óriási a különbség a növényi olajok között is (nem mindegy, hogy hidegen sajtolt, valóban bio, ésatöbbi). Az általad említett lanolin (gyapjúviasz) valóban erősen aggályos a természetes kozmetikumok készítők körében is, én spec. egyáltalán nem használom, nem szeretem. Még egy utolsó gondolat. Hosszútávon biztos nem tesznek jót a mesterséges összetevők, rákkeltő vegyületek, bőröregítő alkotók.....túlspillázás nélkül mondom, hogy jobb elfelejteni a bolti kencéket, ráadásul természetes, tiszta összetevőkből és pár ezer forintból a legfullosabb krémet is el lehet otthon készíteni. Mondom ezt úgy, hogy évekig a vezető márkákat kenegettem magamra, aminek eredménye papírvékony, száraz, viszkető bőr lett. Nem bántam meg a váltást, csodás lett a bőröm amióta tiszta kencéket használok.

    VálaszTörlés
  22. Na én Veled értek egyet. Dicsérni a kőolajszármazékokat és "szidni" a lanolint, ami természetes...érdekes. mindenki érzékeny valamire, ez elkerülhetetlen. Bárki érintkezhet számára allergizáló anyaggal, ami másnak meg sem kottyan. Viszont olyan érzetem támadt, hogy "ne egyetek almát, mert sokkal jobban allergizál, mint egy újrahasznosított A4-es papír..." :)

    VálaszTörlés
  23. Csak a saját tapasztalatomat szeretném leírni. Majd egy évtizedig használtam olyan krémeket aminek az 2. v. 3. összetevője a paraffi volt. Mivel ha az ember nem járt utána a drogériákban ezekhez lehetett a legkönnyebben hozzájutni. Már a 20-as éveim elején voltak kis szarkalábaim, amik megkeserítették az életemet, és bármit kentem akár szelektív márkákat is, nem tudtak segíteni rajta. Pár éve amióta végre én is elkezdtem növényi olajokat, zsírokat tartalmazó krémeket használni szinte megszünt ez a problémám. A shea vajas szemkörnyékápolóm olyan csodálatosan jól hidratál, hogy ezeket a szárazság okozta kis ráncokat feltölti és símább a bőröm most 30 évesen. Nekem nagyon beváltak ezek a krémek, és soha nem térnék vissza a korábban használt krémekhez. Lehet, hogy nem ártanak, de nem is elég hatásosak.
    Jó ez a cikk, hogy eloszlatja tévhiteket.
    Egyébként olvastam a lanolinról, hogy az sem okoz annyi panaszt mint korábban terjesztették.

    VálaszTörlés
  24. Ezeket a sorokat én is írhattam volna. Maximálisan egyetértek.Mindenki tudta rólam,ha valami amin nem spórolok..az a bőröm.Mindig (márkát nem mondok) top luxus krémeim voltak.Amióta hidegen sajtolt (sokat kellett utána járnom melyik forgalmazó megbízható melyik nem) szilárd és folyékony olajakból bio krémeket készítek nem ismerek rá a bőrömre.Még a 20 évesen utoljára látott "rózsák" is viszatértek "orcámra". Nem kell alapozó,annyira szép-selymes-hidratált,egészséges színű a bőröm!

    VálaszTörlés
  25. Jópofa hasonlat:) Én azt mondom ha valaki ettől függetlenül hulladékot akar magára kenni,hát tegye...Amit javasolnék mindenkinek nézzen után a hidegen sajtolt megbízható bio olajoknak. Olvasson utána az indonéz nők haja -bőre mitől lehet vajh' oly gyönyörű. Valszeg' nem attól,hogy a belvárosi....xy luxus krémeit kencézi magára.(jelzem én ezen olajokat haj pakolásként is használom. Eredmény a régi szénakazalból csillogó sörény lett..)

    VálaszTörlés
  26. Örülök ennek a cikknek, mert mindig elgondolkozom azon, hogy tényleg olyan káros? Itt azt hallani, amott meg az ellenkezőjét, mindkettőt tudományos bizonyítékokkal tálalva.
    Nekem
    személy szerint nem vált be az ásványi olaj egyáltalán. Miután
    elhagytam, a tusfürdőkkel egyetemben, és natúrszappanokra váltottam, és
    natúr krémekre, nagyon szépen rendbejött a testemen a bőrömön. Állandóan
    borzalmasan ki volt száradva pikkelyesre, amit a váltás teljesen
    megoldott. De ez nem volt egyszerű, mert a natúrkozmetikumok tele vannak
    pakolva alc. denattal, geraniollal, és egyéb illatanyagokkal, amik
    potenciális bőrirritálók, és az én bőrömet nagyon irritálták is. A
    megoldást és áttörést nálam is a saját kence készítés hozta, komolyan
    mondom, hogy soha semmilyen (még a nagyon drága) testápoló sem hozta azt
    a színvonalat, amiket a saját házi krémjeim. Ráadásul hihetetlenül
    olcsón elő lehet otthon állítani, szóval most már tudom, hogy ha kiadok
    pénzt krémre, nagyon kaszálnak rajtam. :) Ráadásul a bolti
    natúrkozmetikumnál azt már nem kell ráírni, hogy az olajok milyen
    minőségűek, a finomított olajok pedig rossz minőségűek és olcsók is...
    Az
    arcbőröm viszont sokkal problémásabb volt, nagyon pattanásos. Annál a
    benzoyl-peroxid (Akneroxid) vált be, Niacidével és Bioderma termékekkel
    kiegészítve. Missha Signature is segít még. Az utóbbiakat házi
    körülmények között előállítani lehetetlen. Az arcbőröm sose volt még
    ilyen szép, még egyszer köszönöm a segítséget, Apolka. :) Sajnos nagyon
    kevés növényi olaj van 0 komedogén indexszel, és próbálkoztam vele, de
    egyenlőre nem találtam meg azt a házi krémet, ami után ne csillogna a
    T-vonalam. Ráadásul növényekkel pattit eltűntetni nekem nem sikerült,
    semmilyen növényi nem vált rá be.
    Szóval én amondó vagyok, hogy
    akinek beválik a kőolajszármazék, és nem irritálja a bőrét a parfüm,
    használja, de mindig nézzen INCI-t, azért rákkeltő, magas kockázatú
    anyagokat NE kenjünk inkább magunkra, akkor se, ha valakinek azonnal
    nincs tőle gondja, mert hosszú-távon lehet.
    Erről igazán írhatnál egy
    cikket, hogy melyek azok az összetevők, amiket tényleg jobb kerülni egy
    krémben, mert rákkeltőek, vagy más egyéb problémát okozhatnak.
    A
    Johnson's babaolajra én is allergiás vagyok, és tuti a benne lévő
    abnormális mennyiségű parfüm miatt, irritáló összetevőket TILOS lenne
    babatermékekbe belerakni. Nekem még nincs gyerekem, nem tudom, mit
    kennék rá... Tuti ideges lennék az elején, mert az én bőröm nem szereti a
    kőolajszármazékokat, és allergiás egy-két növényi olajra is.
    Még
    valami a Creme De La Mer kapcsán, állítólag 4000 Ft:
    http://divany.hu/eletmod/2012/08/25/a_nok_hulyek_meg_mindig_bedolnek_az_igereteknek/
    Ez is kicsit kisarkított, de az igazság ott rejlik benne...
    Ilyen hosszú hsz-t nem sokat írtam, de tényleg elgondolkoztató, hogy hol is az igazság. :)

    VálaszTörlés
  27. Én se spóroltam rajta... De nekem pattanásos maradt tőlük az arcbőröm. Nektek volt ilyen problémátok? A testemen lévő száraz bőr problémáját nagyszerűen megoldotta, az arcomon viszont sajnos nem segített. Ha esetleg van krém-receptetek, ami erre jó, kérlek, küldjétek el, adok e-mail címet.

    VálaszTörlés
  28. Ne viccelj már, minden növényi kivonatra lehet allergiásnak lenni, akár szűz, akár bio, hiszen a növény anyagai benne vannak. Különösen pollenallergiásoknak kell vigyázniuk.

    VálaszTörlés
  29. Nagyon örülök, hogy segített az Akneroxid Neked is. :)


    Amúgy annak idején én is próbálkoztam olajokkal is (dr Hauschka cuccok, Clarins arcra való olaja) és persze a tefaolajos dolgokkal és sajna egyik sem ért semmit. Szóval nem vitatom, hogy vannak nagyon klassz természetes dolgok, a száraz bőrre főleg csomó jó természetes olaj van, de a pattanásokra és más hasonló komolyabb bőrproblémákra szerintem a leghatékonyabb megoldások nem természetesek....
    BTW, nincs kedved vendégposztot írni a bevált saját testápolód készítéséről? :)

    VálaszTörlés
  30. Mivel nem tudom milyen a bőr típusod kicsit nehéz. Az enyém zsír és vízhiányos (volt).Már gyönyörű.A legegyszerűbb - ha valóban kipattogzott a bőröd a hidegen sajtolt növényi olajoktól (bár kissé szkeptikus vagyok az ügyben valóban minőséget vásároltál-e) - maradj az egyszerű kókusz olajnál. Külsőleg és belsőleg. És csakis minőségit vásárolj! Nem lesz panaszod...

    VálaszTörlés
  31. Skin • a day ago


    "+1
    természetesen egyéni érzékenység kérdése az allergia (amit nekem a
    növényi anyagok eltüntettek),kb bármitől allergiásak lehetünk,DE hogy a
    KŐOLAJ,PARAFFIN,SZILIKON,PARFÜM nem bőrbarát,no azt szent és ziher.:)"

    ha olvastad korábbi kommentemet is....(ide másoltam).

    VálaszTörlés
  32. Ez érdekes, valóban mindenhol szidják. És valóban nyilván nem ugyanazt kenjük magunkra ami a benzinkúton található, de a tény, hogy nem engedi lélegezni a bőrt semmiképp nem nevezhető pozitívumnak. Ezek mind arra mennek rá, hogy mindig újra és újra kelljen venni, mert a bőr nem szívja be akárhogyan is nézzük. Mitesszeres, pattanásos bőrre meg végképp rossz, nekem is ilyen bőröm van és csak szaporítják őket, mert elzárja a pórusokat és nem tud lélegezni és tisztulni a bőr. Akinek ilyesmi bőre van az szerintem nem is nagyon használ olajokat, és ezért lehet találni olyanokat amik nem okoznak problémát pl. jojoba olaj. De az, hogy nem vált ki allergiás reakciót nem jelenti azt, hogy jót tesz a bőrnek, a növényi olajokkal valóban vigyázni kell, de olyasmit nem szabad használni. Az illóolajok is allergiás reakciót okozhatnak, de attól még nem rosszak csak vigyázni kell velük. Mégis egy száraz bőrhöz inkább valami jó olaj sokkal jobb. De akinek beválik az ilyesféle krémek az örüljön neki.
    BP készítményt én is használok és jónak tartom, nem zárom el magam attól ami nem természetes. Csak valahogy nem tetszik, hogy nem szívódik be a bőrbe.
    A természetes kozmetikumoknak nem rögtön van hatása sőt először ronthat is a bőrképen, de ez azért van, mert a szervezet tisztul, az addigi méreganyagokat kitisztítja. Ezzel szenben a mesterséges krémek stb. rögtön látható hatással rendelkeznek, azonban egy idő után "hozzászokik" a bőr. Ezt sok helyen olvastam, " most váltanom kellett, mert a bőröm már megszokta". Kicsit furcsa, hogy a természetes készítményekkel nincs ez.
    Viszont neked köszönhetek nagyon sok mindent, BP készítményekre is a te segítségeddel találtam rá valamint a kémiai hámlasztásra. Aha savas hámlasztást előtte is használtam, de nem tudatosan és nem tudtam, mi miért van. Mostanra egyre több mindent tudok, valamint azért tanulmányaim is kapcsolódnak ehhez.

    VálaszTörlés
  33. Köszi, rendkívül hiteles vagy. :D Natúrkencéket készítek én is, a testápolóm tökéletes, Tindigo nicknévvel megtalálsz a Lukrécia kencéin, rengeteg saját receptem van. Mint írtam, pattanásos (volt) az arcom, de az Akneroxidtól szépen rendbejött. De növényi olajoktók nekem nem lett jobb az arcbőröm, bár rosszabb sem. Viszont Apolka véleménye is hitelesebb innentől kezdve nekem, még ha nem is értek vele teljesen egyet, mivel a kókusz olajnak magas komedogén indexe van, ezért véletlen sem való pattis bőrre... Az ilyenek miatt csalódnak az emberek a natúrkencékben, hogy pl. pattis arcra kenj kókusz olajat, vagy kakaóvajat, egyik rosszabb, mint a másik. Nagyon kevés nem komedogén bázisolaj van, pl. jojoba, sáfrányos szeklice... Egyébként mindenből minőségit vásárolok, sem a bőrömön, sem az ételemen nem spórolok. Valamint utánanézek, mire mi való....

    VálaszTörlés
  34. Apolka, nem értek teljesen egyet veled, de sok mindenben igen. :) Valószínűleg egyáltalán nem olyan gyilkos, mint amilyennek beállítják. Az én bőröm viszont sokkal szebb a saját készítésű testápolómtól. A drogériás natúrkencék viszont szintén odavágták, "hála" a bennük lévő rengeteg denat. szesznek, és illatanyagoknak. Mióta saját magam készítem, irritáló plusz összetevők nélkül, gyönyörű a testemen a bőr. Már sohasem lesz pikkelyesre száradva, tényleg kevesebbszer kell kennem is, és ha magamra kenek egy kőolajasat pl. vendégségbe, kifejezetten rosszul esik a bőrömnek. De a tusfürdőket is lecseréltem natúrszappanra. Biztos, hogy én nem vagyok egyszerű eset, ezért ha valakinek beválik, akkor használja.
    Az arcomra pedig csak kemikália volt jó, ha nem is kőolaj-származék. (Örök hálám még egyszer, hogy tanácsaidat betartva nincsenek pattijaim. :) ) Azt is be kell látni, hogy nem lehet mindent lecserélni természetesre. De amiből van természetes, és jó, ott nem látom be, miért kéne a kőolaj. Talán az egyetlen előnye, hogy nem allergizál.
    A Johnson's babaolajnál a legnagyobb gond szerintem a benne lévő parfüm, sosem kenném a gyerekemre, én is allergiás vagyok rá.
    A lanolin valóban erőteljesen kérdőjeles összetevő natúrkence készítőknél is. Amig pedig van 0 kockázati számmal számomra tökéletes növényi olaj, addig nem szívesen cserélem le egy 3-as kérdéses kőolajszármazékra, szerintem ez logikus.
    Talán középen van az igazság, hogy nem valószínű, hogy belehalsz egy kis kőolajszármazékba, de ha megteheted, és van jobb alternatíva, akkor miért ne választanánk azt?
    Egyébként szívesen látnék tőled egy cikket, hogy melyek azok az összetevők a krémekben, amik valóban rákkeltőek lehetnek, vagy más egyéb módon különösen károsak, és érdemes kerülni őket.
    Még valami: növényekre is lehetsz érzékeny, sőt... Illóolaj is allergizálhat. Szóval ésszel kell lenni a natúr és bio kozmetikumoknál is, tapasztalataim sokszor még rosszabbak voltak velük, mint a "sima" krémeknél. De a házi testápolóimat és kézkrémeimet már le nem cserélném. :)

    VálaszTörlés
  35. Szia!
    Eszméletlen jó lett ez a post! Ez a natúr kozmetikumosdi is csak egy új őrület,amivel jól lecsapolják a pénztárcánkat!!!
    Én a samponokat és balzsamokat próbáltam.Most mit mondjak?Maradok a jól bevált dove samponomnál ;)
    Én teljesen egyetértek veled!!!!

    VálaszTörlés
  36. Szia! Most látom egyrészt, hogy kétszer sikerült kommentet írnom. :D Először úgy nézett ki, hogy elszállt, és még egyszer nem volt idegzetem nekiállni írni. Aztán másnap írtam, és látom most, hogy két kommentem van majdnem ugyanarról, bocs, a tegnapit töröld nyugodtan. :) Nagyon szívesen írok vendégpostot! Igazán megtisztelsz, köszönöm szépen, nagyon nagyra tartom, hogy lerántod a leplet a kozmetikai iparról, és létrehoztad ezt a szuper oldalt. :) Írok Neked a cikkel kapcsolatban egy privátot!

    VálaszTörlés
  37. Okés, töröltem akkor a másodikat és várom a levelet a poszttal kapcsolatban. Nem sürgős, amikor csak van kedved és időd, nagyon fogok neki örülni. :)

    VálaszTörlés
  38. Egyet értek. Ez az első kommentem a blogban, de komolyan jót mosolyogtam a La Mer krém véleményei között.. Megy ám az észosztás! :D

    VálaszTörlés
  39. Tetszett ez a cikk, és a véleményeket is jó volt átmazsolázni. Én valahol a természetes és hagyományos kozmetikumok vékony kis határvonalán egyensúlyozok jelenleg. Ez annyit tesz, hogy nem őrülök meg, és nem dől össze a világ, ha az egyik alapozómban, vagy bármilyen egyéb sminktermékben van kőolajszármazék, de arcápolásként igyekszem a legegyszerűbb növényi olajokból készült (lehetőleg minél kevesebb - mondjuk ez a véleményeimen nem látszik, haha) kencéket használni. Ez kicsit irreleváns lesz, és nem is akarok belemenni, de amit én tapasztaltam: kerüljön egy kozmetikum 1000 vagy 10000 forintba, legyen márkás, vagy nem márkás, bio, vagy "csúnya és gonosz" származékokkal teli, mindegy; a bőr állapotát igazán csak az életmóddal lehet befolyásolni.

    VálaszTörlés
  40. Amikor kijött a cikk, nem tudtam kommentelni, úgy látom elég egységesek a vélemények. Lehet, h nem allergén, de attól még nem jó. filmréteget képez a bőrön, nem szívódik be, és a saját visszazsírozó képességét is elveszti a bőr. Nem véletlen a Labello függőség vagy az, hogy a sötétkék Niveában fürödhetsz is, akkor is száraz marad a bőr.

    Az érvet meg, hogy drága krémben is benne van, nem értem, ez talán a la mer szégyene.

    VálaszTörlés
  41. Ildikó! Mikor zsíros pattanásos volt a bőröm, akkor csakis olajmentes krémet és alapozót használtam rá. Nem értem, hogy egyesek miért ajánlják, az olajokat az egyébként is zsíros bőrre. Szerintem az olajok normál és száraz bőrre valók. Most, hogy már nincsenek pattanásaim, a természetes olajok sosem okoztak pattanásokat.

    VálaszTörlés
  42. Jó kis cikk, legalább megtöri a mostani divatos natúrkozmetikum-imádatot egy kicsit és végre hallhatóak érvek a "másik oldalról" is. Én sem feltétlen vagyok híve az ásványi olajnak, de kézkrémben vagy talpkrémben semmi probléma nincs velük szerintem, sőt.. Az arcomra már nem kenném nagy mennyiségben, mert tényleg nem szellőzik tőle igazán jól a bőr, bár szerintem ez is csak inkább a zsíros, pattanásos bőrnél problémás. A paraffinum liquidum teljesen semlege anyag, önmagában nem nagyon allergizál, ez nagy előnye. Felmerül viszont a kérdés, hogy a natúkozmetikumokban használt nagy mennyiségű glicerin és alkohol vajon mennyivel jobb a bőrnek?? Ez a két anyag ugyanis erősen szárító hatással van a bőrre, sőt az én bőröm pl. a túlzottan glicerines krémeket be sem szívja rendesen. Gyapjúviasz szintén problémás, mert maradhatnak benne szennyeződések a birkáról... Úgyhogy szerintem a natúr sem annyira tökéletes. Azaz a a szokványos összetételű natúrkozmetikumok. Én egyre inkább kezdek a méhviaszból és növényi olajokból házilag készített krémek híve lenni, illetve szeretem még a shea vajat, főleg szemkörnyékápolónak.

    VálaszTörlés
  43. Természetesen.
    Olíva, jojoba, mandula, kókusz. Ezeket testre, bőrradír alapnak, illetve arcra ápolás gyanánt próbáltam. Hajra továbbra is használok olajokat (mandula, kókusz, argán, ricinus), testre csak ha nagyon hideg téli napokon, de arcra egyáltalán nem váltak be nekem.

    VálaszTörlés
  44. Kedves Apolka!

    Ne haragudj, hogy ide írok, de személyes tanácsot szeretnék kérni Tőled.

    Milyen címedre küldhetném esetleg a kérdéseimet, amit csak Te látsz?


    Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
  45. Naturkozmetikum hívő vagyok. Ami nem divat kérdése, hanem saját érdeke mindenkinek hogy ne mérgezze magát. Egyébként állatokon nem tesztelnek arckrémet és semmilyen kozmetikumot.

    VálaszTörlés
  46. Szia! Bocs a lassú válaszért, de pont elutaztam pár napra. A kremmania@gmail.com címre írhatsz, azt ketten látjuk, wishes és én. Ha fontos, hogy csak én lássam, akkor az apolka@kremmania.hu-ra is tudsz írni. :)

    VálaszTörlés
  47. Örülök, hogy neked beváltak a natúr termékek, és úgy általában szerencsésnek tartom azokat, akiknek beválnak az ilyen jellegű kencék. Akinek meg nem válik be, az kénytelen másfelé keresgetni. Az utolsó mondatodat nem értem, úgy sejtem nem nekem szól.

    VálaszTörlés
  48. Kedves missmisfit! A lanolin egyébként hidrolizált gyapjúzsír, ami leginkább a margarinhoz hasonlít, tehát közel sem természetes. Üdv: Mónika

    VálaszTörlés
  49. A paraffin tényleg csak arra való, h lezárja a bőrt és megakadályozza a kiszáradását. én speciel a nagyon száraz, cserepes bőrre ajánlanám, de csak patikai tisztaságban. Nekem a Nivea testápolótej bevált a száraz bőrre, a Labello viszont tényleg semmire sem jó!

    VálaszTörlés
  50. A pattanásos bőr nem egyenlő a zsírossal.

    VálaszTörlés
  51. Szia Apolka!
    Jó lenne, ha írnák a szilikonszármazékokról is!
    Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  52. Okés, igyekszem majd azt is sorra keríteni.

    VálaszTörlés
  53. Szia Apolka!
    Nagyon örülnék neki, ha írnál a szilikonfélékről, szilikonszármazékokról is!
    Előre is köszi, üdv: Adri

    VálaszTörlés
  54. Hú, de jó lenne! :) Biztos sokan várják.

    VálaszTörlés
  55. A növényi olajak jórésze pontosan ugyanígy viselkedik a bőrön, csak még allergizálhatnak is. Egyénileg kell nézni, kinek mit szeret a bőre, és mit nem. HA egyértelműen jobb állapotba kerül egy terméktől, és ez nem változik viharos gyorsasággal 180 fokkal eltérő irányba egy nap kihagyás után, vagyis a bőr ténylegesen egészséges, mert önállóan is tudja a dolgát és jól működik, akkor a krém legalábbis felszíni szinten nem káros. Most a rákkeltő tulajdonságokat nem keverem ide, mint hosszútávú hatást.

    VálaszTörlés
  56. Hello, amit itt leírtál az tényleg csak egy vélemèny.Jó lenne ha tudományosan utánna nèznél , hogy milyen anyagokat, hogy nyernek ki a kőolajból. Nem mindegy , hogy milyen eljárásokkal,technológiával dolgoznak fel egy anyagot.Mind e mellet óriási üzlet mert nem , hogy fizetnének a veszèlyes hulladék elszállításáért hanem a kozmetikai cégek felvásárolják ezeket a hulladékokat.A puding próbája az evés:)kend az arcod 3hétig kőolajjal

    VálaszTörlés
  57. Tudnal nekem gyartot mondani, legyszives? koszonom!

    VálaszTörlés
  58. Megtalalhatoak valahol a termekeid?

    VálaszTörlés
  59. Ajánlom azon lányok figyelmébe, akik nem félnek a kőolajszármazéktól, ami persze egy vivő anyag a mi krémünkben, hogy próbálják ki a patikákban kapható Dermolin Arc és Szemránc rémet. Csak ajánlani tudom. Itt készül Magyarországon, közel 20 éve, hyaluronsavat tartalmaz, amit még keresnek is. Töredék áron kapható, mint a drága krémek. Nekem bevált, csak ajánlani tudom a többi termékükkel együtt, mint Lecitines krém, a nagyon száraz bőrre, sarokbőr puhító, Ephelis a pigment foltokra :)

    VálaszTörlés
  60. A petróleumban abszolút megbízok de pl. a szárító hatású összetevőkben (pl. benzin), és a paraffinban nem. Az meg számomra telhesen természetes, hogy egy bio kence is reakciót válthat ki. Mégiscsak kozmetikum!

    VálaszTörlés
  61. Pattanásisúgy hallottam a neemolaj csodákat tesz a pattis bőrrel.

    VálaszTörlés
  62. Nekem az ásványi olaj.alapú krémekhez nagyon könnyen hozzászokik a bőröm, éppen ezért kerülöm.

    VálaszTörlés
  63. A Szőlőmagolaj is jó zsíros bőrre, csak elvileg fényérzékenyít. Meg a csodamogyoróolaj is szuper.

    VálaszTörlés
  64. A paradicsomra is lehet valaki allergiás. Vagy mondok egy jobbat. A kókuszra is lehet allergiás valaki, ennek következtében a zsírjára is.

    VálaszTörlés