BLOGKERESŐ

2012. december 9., vasárnap

5 tévhit a natútkozmetikumokkal kapcsolatban

A mai poszt vendégposzt, amit mstindigo írt Nektek! Ahogy a psoztból is ki fog derülni ő maga ha lehet a natúrkozmetikumokat választja, sőt nem kis tapasztalata van már az otthoni krémkészítésben is.

Rengeteg vita folyik folyamatosan az interneten a natúrkozmetikumok kapcsán, és hihetetlen, milyen tévhiteket sulykolnak az emberekbe a natúrkozmetikumok marketingesei az eladásnövelés érdekében. Ennek azért nem örülök, mert abszolút natúrkozmetikum-párti vagyok, viszont ha mindent elhiszel, amit mondanak róluk, óriási csalódás érhet, és könnyen elpártolhatsz tőlük. Velem is majdnem ez történt. Pedig csak okosan kell őket használni, és így valóban sok problémád megoldódhat. :)



Ha már nem segít a kemikália
Párom nagyon csúnya ekcémával küszködött, mikor megismerkedtünk, ekkor kezdtem el a neten kutakodni, hogy mit is tudnánk tenni, mert a szteroidos krémek nem segítettek.  Borzalmas dolgokba botlottam a mindenféle tusfürdőkről, parfümökről, kőolajszármazékokról, SLS-ről, parabénekről, és halálra ijedtem, ezért gyorsan mindent kidobtam. :) Mielőtt ezt megtennétek, és Ti is ész nélkül vennétek natúrkozmetikumokat egy vagyonért, olvassatok tovább! A natúrkozmetikum gyártóknak ez ugyanúgy biznisz, ezért nem kell mindent elhinni. Mindezt pedig egy olyan író tollából olvashatjátok, aki egyébként abszolút natúrkozmetikum-párti, és rengeteg saját krémreceptje van.

A párom bőre ugye ekcémás volt, az enyém pedig alapból hiperérzékeny. Elkezdtem tiszta növényi vajakat vásárolni, és natúrszappanokat. Nem sokkal később a krémfőzésbe is belecsöppentem, most már rengeteg saját krém-receptem van, amik igazán beváltak. Számos tévhit kering a neten, melyeket sajnos a saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk.

Tévhit 1: Minél drágább egy natúrtermék, annál jobb
Semmiképp sem. Ha a bőrömről van szó, én aztán nem spórolok. Nem tartom etikusnak leírni, milyen nagyon drága termékekkel voltam teljesen elégedetlen, mert másoknak beváltak. De meglepő módon nekem a legjobban a sima pálmazsírból készült szappan vált be, ill. a  párszáz forintból kihozható saját készítésű testápoló. Samponból viszont egy árban középkategóriás. Érdemes próbálgatni olcsót, drágát egyaránt, hogy megtaláld a hozzád illőt.

Javaslat: ha pici a pénztárcád, bátran próbálkozz olcsóbb termékekkel. :)

Tévhit 2: Natúrkozmetikumokra váltáskor a bőr méregtelenedik, ezért rosszabbodik
Ez egy teljesen megalapozatlan állítás, de ha valaki talál erről egy hiteles, orvosok által dokumentált tanulmányt, ossza meg velem, mert én sehol sem találok ilyet. Az első drága natúrszappanomtól pikkelyesre száradt a bőröm. Az ügyfélszolgálat rendkívül kedves volt, és felvilágosított, hogy használjam bátran tovább, mert most méregtelenedek, és vegyek natúr shea vajat, addig kenjem azzal. 3 hónap múlva a lábszáram már véresre pörsent, és az egész testemen pikkelyesre száradt a bőr, és a pörsenések elkezdtek hegesedni, mivel keloidos (hegesedésre hajlamos) a bőröm. Ekkor nagyon megijedtem, és abbahagytam. Egy érzékeny bőrű barátnőm ugyanezekkel a termékekkel ugyanígy járt. (Egyébként olvastam a KM-en, hogy másoknak meg nagyon beváltak, tehát nincs rá szabály.) Visszaváltottam a nagyon mérgező (?) illatmentes, hipoallergén tusfürdőmre, és azonnal enyhültek, majd megszűntek a tünetek. Később újrapróbálkoztam más márkával, és a már említett olcsó pálmazsír-szappanok, amiket azóta is használok, rendkívül jól beváltak az első naptól kezdve, jobban, mint az illatmentes tusfürdő.

Javaslat: ha egy natúrtermék használata során a bőröd állapota rosszabbodik, azonnal hagyd abba a használatát, mert valószínűleg nem Neked való. A kizárólag zsíros fázist tartalmazó krémeket (mint. pl. a natúr shea vagy mangóvaj, néhány körömvirág krém) érdemes nedves bőrre felkenni. De ha így is zsírosnak érzed, nem kell erőltetni, ez esetben sokkal jobb olyan natúr testápolót választani, amiben van vizes fázis is.

Tévhit 3: A natúrkozmetikum érzékeny bőrre kitűnő választás
Talán ezt az állítást szerettem volna a legjobban elhinni, mivel az én bőröm tényleg nagyon érzékeny. Elképzeltem, hogy mostantól végre minden este a legfinomabb virág- és gyümölcsillatokba burkolózva várom majd az édes álmokat az uncsi, hipoallergén, illatmentes készítményeim helyett. Ehelyett több natúrkozmetikum is olyan csúnya allergiás reakciót okozott a bőrömön, mint néhány kőolajszármazékos, parfümös termék, alig bírtam lemosni az arcomról, és ittam a kalciumot, hogy lemenjen a duzzanat.
Amire jó, ha figyelsz:

  • A natúrkozmetikumokat sokszor tartósítják denaturált szesszel, ami érzékeny bőrre nem jó választás.
  • A természetes illatanyagok sajnos ugyanúgy allergizálhatnak, mint a mesterségesek
  • Bizonyos alapanyagok is okozhatnak allergiás reakciót, nálam ilyen pl. a tökmagolaj, ezért nincs olyan szer, ami mindenkinek jó. Akár a népszerű shea-vajra is lehetsz allergiás, vagy bármi másra.

Javaslat: minden új natúrkozmetikum esetében is végezz bőrpróbát, pl. a csuklód belsején, mielőtt magadra (főleg az arcodra és a szemedre :) ) kennéd! Ha nagyon érzékeny a bőröd, a legjobb, ha előbb a krémmánián tanulmányozod az INCI listát és a véleményeket vásárlás előtt.

Tévhit 4: A natúrkozmetikumok minden bőrproblémára megoldást nyújtanak
Sajnos nem. :) Pedig ebben nagyon reménykedtem. A párom ekcémája és a folyamatos, kínzó, viszkető bőrszárazságom elmúlt teljesen a natúrszappanoktól, és a saját készítésű testápolóimtól, ezért azt mondom, mindenképp megér egy próbát áttérni rá, ahol csak lehet. Száraz bőr esetén mindenképp, mert erre a problémára kiemelkedően jó. A pattanásos arcbőrömön viszont csak rontott mindenfele olaj, növényi macerátum, és természetes kozmetikum. A végén Apolka tanácsaival jött rendbe egy semmiképp sem természetesnek nevezhető gyógyszertári készítménnyel, és azóta is nagyon szép.

Javaslat:  Pattanásos bőr esetén óvatosan használjunk bármilyen krémet, és mindig nézzük meg az összetevők komedogén indexét is! A teafaolaj megér egy próbát, a denaturált szeszt viszont kerüljük, mert nagyon irritativ. Ha súlyosabb bőrelváltozásunk van, pl. gennyes acnék, szemölcsök, csalánkiütések stb., akkor pedig ne kuruzsoljunk otthon, hanem menjünk el bőrgyógyászhoz. Akár hormonális vagy belső problémák, de fertőzés is állhat a háttérben.

Tévhit 5: Végül a kedvencem: ha natúrszappant használsz, kidobhatod a testápolód 
Itt szembesülök azzal a ténnyel, hogy az emberek elsiklanak afelett, hogy miközben a natúrszappant gyártó cégeknek ez a szlogenük, ők maguk növényi vajakat is kínálnak bőrszárazságra.  Ha tényleg elmúlna, akkor senki sem venne tőlük növényi vajakat. ;) Nekem valóban rengeteget javult a bőröm, sokkal kevésbé száraz, mint a tusfürdős, sima testápolós időszakomban. De természetes, hogy az igénybevett (hideg, takarítás stb.) kéz bőre igényli a hidratálást, és én szeretem a talpamat is kenegetni, hogy pihe-puha maradjon. Az arc hidratálásáról pedig semmiképp sem szabad megfeledkezni.

Javaslat: ha száraz és húzódik a bőröd, semmiképp ne erőszakold meg magadat, hogy majd elmúlik, ha hozzászoktál a szappanhoz, inkább kend be bátran a jól bevált testápolóddal. :)

A következő posztomban megismertetlek Benneteket a krémkészítés alapjaival és egy-két gyorsan és könnyen elkészíthető krémrecepttel, amivel biztosan sikert arattok.  :)

40 megjegyzés:

  1. Nagyon jó cikk!! Várom a recepteket. Hajni

    VálaszTörlés
  2. szuper cikk, én is hasonló következtetésekre jutok a natúr cuccokkal kapcsolatban. Azért, ha meglátok valami egzotikus nevű növényi olajat, amit újabb univerzális csodaszerként hirdetnek, azért még ki tudok vetkőzni magamból és nyomom a rendelés gombot :))

    VálaszTörlés
  3. Okos cikk :) szerintem is nagyon fontos, hogy ne legyünk elvakultak semmerre se, bármit is gondolunk a natúr témáról.
    Bár én is pontosan úgy jártam a pattanásos bőrömmel, hogy a váltás után rosszabb lett a helyzet, majd szép fokozatosan rendbe jött. Hogy mi pontosan a folyamat, gőzöm sincs, de részemről idő kellett az átszokáshoz, és megérte.

    VálaszTörlés
  4. Jó cikk, és hasznos. Bár egy megjegyzés a 2. sz. tévhittel kapcsolatban: a bőr SOHA nem méregtelenedik (a szó kozmetikai értelmében). Elszarusodó laphám, leválhat (=hámlik) helyére új kerül.
    Nagyon kíváncsi vagyok a receptekre,

    VálaszTörlés
  5. Elgondolkodtató az írás. Akkor ha a hajam vége egy év után is
    hiperszáraz a natúr termékektől, és ultragyorsan törik annak ellenére,
    hogy egyáltalán nem formázom, érdemes lenne visszatérnem legalább a
    szilikonos hajvégápolóhoz? :(

    Pár hónapja egyébként én is
    foglalkoztam gondolatban a krémkészítéssel, de hirtelen túl sok minden
    kellett volna hozzá, így letettem róla. Most a cikk láttán megint
    felcsillant a szemem. :D

    VálaszTörlés
  6. Adrienn Spaitsné Polgár2012. december 10. 12:10

    Sajnos a sima natúr dolgok nekem sem váltak be. Úgyhogy bármennyire is csábító volt a szappancsoda, nem vettem újra. Nem is értem, hogy a totál olívaolajos szappan, hogy száríthat. Ami száraz bőrre van, nekem meg zsíros a bőröm. A kamillára meg allergiás vagyok, mint kiderült. Na, ilyenekbe botlottam.

    Megosztanád velem az ekcémás bőrre való tippet? Nagyon kíváncsi lennék rá.

    VálaszTörlés
  7. hm, tetszik ez a cikk, érdekes. Egy időben én is igyekeztem áttérni a natúr dolgokra, főleg arcápolás terén. fél évig bírtam, de sokat romlott a bőröm állapota, ezért inkább visszatértem a "sima" kozmetikumokra, amikkel amúgy nekem szinte soha sincsen semmilyen problémám.
    Valamiért az én bőröm semmiféle szappant nem bír, legyen az természetes, mindenféle hidratáló olajokkal és vajakkal teli vagy "sima" szappan, nagyon szárítanak. Innentől ha maradnék a natúr vonalon jöhetnének a természetes tömény vajak testápolásra amit nem bírnék elviselni :D Nagyon utálok "trutyis" lenni plusz ezek igazából a vízhiányt nem is orvosolják, nem? mert nekem (szerintem) nem a bőröm zsírvesztesége a probléma.
    Én a kakaóvajat nem bírom egyébként, instant pattanásosság, erre is a natúrkozmetikumok használata alatt jöttem rá, de legalább most már kerülöm a kakaóvajat tartalmazó arc- és testápolókat.
    Egyébként mikor először ( és utoljára) vásároltam a bomb cosmetics-nél, az eladó nekem is egyfolytába azzal jött, hogy majd ha ezt a fürdőbombát meg ezt a masszázsvajat használom kidobhatom a testápolót stb stb.. hát csak kiszárított a fürdőbombájuk :(
    szóval teljesen egyetértek azzal, hogy nincs olyan ami mindenkinek beválik, ezt mindenkinek saját magán kell megtapasztalnia, felmérnie a bőre igényeit.
    Örülök, hogy a cikkben az is említésre került, hogy a natúr kozmetikumok összetevői ugyanúgy irritálhatnak, mint a nem natúraké, ez szerintem elég fontos tudnivaló.
    Kíváncsi vagyok a krémreceptekre is :)

    VálaszTörlés
  8. szerintem egész nyugodtan használj szilikonos hajvégápolót, ne hagyd hogy ez a szilikonhisztéria magába cuppantson :D Én hosszú évek óta használok szilikonos hajvégápolót, kifésülősprayt, az előtt csúnya kreppes volt, és sokkal gyorsabban tört. A szilikon csak egy védőréteget képez a hajon, és mivel könnyebben csúszik, a fésű és egyéb tárgyak által okozott károkat is csökkenti

    VálaszTörlés
  9. pontosan így voltam én is a natúr szappanokkal :D egyszerűen nem értettem :D

    VálaszTörlés
  10. Azzal mélyen egyetértek, hogy mindenkinek meg kell találnia a saját termékét és valóban nincs abszolút és örök csodaszer minden bőrtípusra, bőrproblémára. Igen, a natúr kozmetikumok is allergizálhatnak illetve a zsíros bőrre tényleg ezerszer jobb pl. a shevaj a kakaóvajjal szemben(hogy csak egy példát ragadjak ki). Azonban én mégis kiállok a természetes kencék mellett és saját tapasztalataim alapján is azt tartom, hogy remekül működnek:) Lehet, hogy a túl komoly bőrproblémákra nem hozza a várt babapopsi bőrt, de pl. egy száraz bőrt kiválóan kezeli a bolti kencékkel ellentétben (szintén saját tapasztalat). Nekem "csak" nagyon száraz, papírvékony volt a bőröm, de mióta átálltam a saját készítésű szappanokra, krémekre, testvajakra óriási változáson ment át a bőröm. 1 évvel ezelőttig elképzelhetetlen lett volna, hogy egy zuhanyt/fürdést ne kövessen rögtön 2 maroknyi testápoló...nos, most abszolút elegendő csak a szappan is. Nincs viszketés, húzódó és pikkelyes bőr, tehát ezek a szappanok azért mégis tudnak valamit.Az arcbőrre azonban valóban "kötelező" a krémezés, abból én sem engedek, mese nincs:) Testre simán elvagyok heti 2-3 testápolózással, nem igényli a bőröm nap, mint nap. Persze ez a tapasztalat is egyéni, mint a cikk írójáé is:) Nekem személy szerint a legnagyobb személyes sikerem édesapám pikkelysömöréhez kapcsolódik, akinek remekül kezeli a randa tüneteket az általam kevert krém és pakolás, szemben azzal a korábban használt tízmillió -féle bolti vacakkal, amiket felelősségteljes bőrgyógyászok írogattak fel szó és hezitálás nélkül....Szerintem abszolút érdemes áttérni a natúr kozmetikumokra, de nyilván itt is próbálgatni, tapasztalgatni kell és valóban nem mindig a legdrágább cucc hozza el a csodát:)

    VálaszTörlés
  11. Szerintem arcápolás terén akkor lehet igazán jó eredményeket elérni, ha a bőröd száraz. Kombinált, zsíros, valamint pattanásos, mitteszeres bőr esetén nem biztos, hogy a legjobb megoldás. A kakaóvajtól természetes, hogy pattanásos leszel, magas a komedogén indexe. Igazából nagyon kevés olaj van, ami javasolt pattis, mitteszeres bőrre, ilyen pl. a sheavaj, jojoba-, sáfrányos szeklice-, napraforgó- olaj, mert ezeknek nagyon alacsony a komedogén indexe. De ez csak annyit jelent, hogy valószínűleg nem leszel pattisabb, de nem feltétlen megoldás rá. Nekem a benzoyl-peroxid segít a pattijaimon, (Akneroxid5, a krémmánián megtalálod), ezt még Apolka ajánlatotta. A másik, ami nagyon jó, a BHA hámlasztás, de nem tudok róla, hogy van ilyen natúr változatban is.
    Csak zsíros részt tartalmazó krémet érdemes nedves bőrre felkenni, de ha Neked az nem jön be, (nekem se...) akkor jobb egy vizes krém, natúrban is van rengeteg ilyen.
    A Bomb Cosmetics nem próbáltam, de most ránéztem az INCI-kre. :) Natúrnak annyira nem natúr, ha már tesznek bele propylen-glycolt, és a sok parfüm miatt érzékeny bőrre nem feltétlen ezt ajánlanám. Biztos van, akinek beválik, de egy igazi natúrszappanban csak növényi olajok és lúg van, esetleg illóolaj. Ez az INCI alapján szerintem félúton van a natúr és a normál kozmetikumok között.
    Krémrecept is jön majd hamarosan. :) Mstindigo

    VálaszTörlés
  12. Adrienn, nem írtad ki, melyik márkát próbáltad, de én is használatam egy csupán olivaolajat tartalmazó szappant, amitől lejött a bőröm. Beszélgettem szappankészítőkkel is, és a lúg-tartalomtól is lehet ilyen probléma, Ha érzékeny a bőröd, és egy szappan túl lúgos, akkor okozhat ilyen problémát, tehát nem csak a benne lévő olajokon múlik. Natúrszappanoknál érdemes különböző márkát próbálgatni, és tudatosan INCI listát nézve választani. Lehetünk bármelyik olajra érzékenyek, pl. megfigyeltem, hogy nekem nem jó, amiben kókuszolaj van. Tehát én nem adnám fel, és próbálgatnám azért, nem tudom, milyeneket és hány félét próbáltatok, ezért tanácsot óvatosan osztogatok. :) Ha írtok bővebben, akkor szívesen ránézek.

    Ekcémára tipp: nekünk a natúrszappantól és házi 50% zsír és 50% vizes fázisú krémektől múltak el. De ha Neked sehogy sem jó a natúrszappan, akkor mindenképp egy illatmentes, tényleg nem allergizáló, lehetőleg kevés habzóanyagot tartalmazó tusfürdővel probálkozzatok.

    Mstindigo

    VálaszTörlés
  13. Nem tudom, milyen hosszú a hajad, lehet, hogy többre mennél, ha folyamatosan mennél egészségügyi vágatásra, és 3 havonta vágatnál egy centit. Lehet, belső probléma, valamilyen betegségnek a tünete, ha egyébként se a legegészségesebb a hajad, és vitamint kéne szedned célzottan. Akár hormonális problémák is okozhatnak hajproblémákat. Az is lehet, hogy rossz a samponod, balzsamod, igazából ezer oka lehet. Sőt, az is lehet, hogy egyszerűen csak vékonyszálú a hajad (most nem látom ugye ) és nem bírja a növesztést, sajnos ilyen is van. Nekem biztosan jobb a hajam a szilikonmentestől. De pl. natúrsampon már tette tönkre a hajam, és másik natúrsampon pedig hozta rendbe, szóval lehet, amúgy is rossz termékeket használsz. A legfontosabb szerintem, hogy ha töredezésre hajlamos a hajad, 3 havonta vágass, ennél nem fontosabb egyetlen csodaszer sem.

    VálaszTörlés
  14. Köszi a pontosítást. :) Elgondolkoztam, hogy kijavíttatom Apolkával, csak félek, senki nem értené hirtelen, miről is beszélünk, így inkább bennehagynám, ha nem bánod. A receptek is jönnek majd. :)

    VálaszTörlés
  15. Ezzel én már kicsit szkeptikus vagyok, az is lehet, hogy ha már idő kellett, közben valami más is megváltozott, meggyógyult a szervezetedben. A belső okok sokszor látszanak meg kívül is. Persze ki tudja, az is lehet, hogy valóban így történt. :) Mstindigo

    VálaszTörlés
  16. Hát igen, én is folyton veszek valami drága olajat, aztán nem látom, hogy sokkal jobb lenne tőle a krémem, de a tudat olyan jó, meg hogy rá tudom írni a krémem tégelyére, hogy pl. 25+ anti-aging gránátalma-mag olajjal. :D Sokkal meggyőzőbb. ;) Mstindigo

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm! :) Mstindigo

    VálaszTörlés
  18. Házi krémkészítés: ha már igazán megszeretted, és eldöntötted, hogy Neked való, akkor érdemes csak tényleg sok mindent venni. Szerintem egy-két hidegen sajtolt olajjal, (pl. oliva még lenni is szokott otthon) és sheavajjal nyugodtan el lehet indulni. Akkor érdemes sok alapanyagra beruházni, ha sokat csinálod. Egyébként igaz, hogy drága megvenni, mert pl. fél liter olaj ezer forint, egy illóolaj szintén kb. egy ezres, és így hamar összejön, hogy egyetlen krém alapanyagaihoz ki kell adni több ezer forintot, de akár 3-400 Forintból kijön egy nagy tégely kiváló minőségű alapanyagokból készült krém. Majd írok olyan receptet karácsonyra, amihez nagyon kevés hozzávaló kell, és esetleg az is variálható, így ki tudja majd próbálni, aki első körben nem akar/nem tud rá sokat áldozni.

    VálaszTörlés
  19. Adrienn Spaitsné Polgár2012. december 10. 19:34

    szerintem nincs olyan fodrász, aki bír csak egy centit vágni :)

    VálaszTörlés
  20. Adrienn Spaitsné Polgár2012. december 10. 19:35

    szilikonos hajvégápolót én is használok, de nem hiszem, hogy nagyon ártalmas lenne az egészségre, hogy a hajam végére szilikont kenek

    VálaszTörlés
  21. Adrienn Spaitsné Polgár2012. december 10. 19:37

    köszönöm. A zsíros-pattanásos én vagyok, a férjem a száraz ekcémás. Az ő szappanjai is szárítottak. Hát igen, folyamatos kísérletezés van, valami nem jön be, próbálunk másikat és most már tényleg muszáj nézni az összetevőket. Ez az oldal is sokat segít :)

    VálaszTörlés
  22. Most kellett belőle 10 centit vágatni (amúgy még egyszer ennyit is lehetne), így most csak vállig ér, pedig nagyon szeretném növeszteni. A vitamin az megvan, voltam vérvételen is, ahol annyit mondtak, hogy többet kellene innom. Napi minimum 3 litert iszom, szóval nem lettem túlzottan kisegítve. A hormonvizsgálat lesz a következő amit megcsináltatok. 2-3 havonta vágatok egyébként, de sajnos már vágás után pár nappal is látszik, hogy a frissen levágott végek feltörnek. :S Már megőrülök ettől, lassan tövig kell vágni... Igaz hogy vékony szálú, és nincs is túl sok hajam, de ez szerintem akkor sem normális, főleg úgy, hogy kb. semmilyen káros külső hatás nem éri. Még a hajgyógyászt javasolták, de szerintem az meg úgyis arra megy ki, hogy az általuk forgalmazott termékeket ajánlgatják. Nem tudom mit csináljak még... Mindenesetre köszönöm a tippeket! :)

    VálaszTörlés
  23. Jaj nem tudom, azt mondják akkor meg nem veszi fel a nedvességet a haj. Bárcsak tudnám mivel ártok a legkevesebbet... :)

    VálaszTörlés
  24. Már én is hajlok rá, hogy újra elkezdjem használni... :)

    VálaszTörlés
  25. Igen igen, de én maximalista lévén durr-bele-bumm módon már elsőre egy narancsbőr elleni krémet szerettem volna kikutyulni, és az az esetleges összetevők listáját írogatva rendesen átestem a ló másik oldalára.. :D Sajnos segítségem nem volt, úgyhogy nem mertem kísérletezni. Tényleg valami egyszerűbbel kellene kezdeni. :))

    VálaszTörlés
  26. Adrienn Spaitsné Polgár2012. december 11. 10:58

    nekem olajos van, ami beszívódik és hidratál. (Nem tudom, márkát lehet-e írni, repceolajos.) Az olcsóbb szilikonosakkal ellentétben, amelyek olyanok, mintha zsírt kennék rá, na az tényleg víztaszítónak látszik.

    VálaszTörlés
  27. Szerintem samponban, hajpakolásban (=minden olyan, ami a fejbőrre megy) mindenképp érdemes szilikonmentesben gondolkodni, de a hajvégek effektíve halott részek, nagyon nem árthat nekik a szilikon. Én a Kallos hajszépítő olaját használom, az beszívódik és ápol is.

    VálaszTörlés
  28. Sok mindent póbáltam.. Rengeteg edzés, étrend változtatás, plusz dohányzásról leszokás. Most sokkal jobb lett. Krém még az edzéssel együtt sem segített. Csak krémeknél meg aztán semmi változást nem tapasztaltam, ez egy nagyon összetett, több tényezős probléma. Ez jutott eszembe, hogy sok jó véleményt kapott, bár én el se bírtam használni, mert szerintem szúnyogriasztó szaga van. :D http://kremmania.hu/kremek/alverde-cellulitisz-elleni-testolaj De sokan szeretik az illatát is, ez árban sem horrorisztikus, és teljesen natúr. Ezt próbáltam még, van aki esküszik rá, már ha nem megy túl a fájdalom küszöbödön, nekem túlment: http://kremmania.hu/kremek/dr-chen-patika-szuztea-slim-krem Szerintem narancsbőr ellen önmagában krém tényleg kicsi eséllyel használ, sport nélkül nincs sok értelme, de ez szubjektív véleményem is, mert ez a tapasztalatom. Szerintem tényleg felesleges egy narancsbőr elleni krémért több ezer forintnyi speciális alapanyagba beruházni, amit utána nehezen fogsz tudni másra használni. Ezt akkor érdemes megcsinálni, ha csak egy-két hozzávaló hiányzik. Nézegess a krémmánián natúr cellulit krémek között, a vélemények biztos segítenek majd a választásban. :)

    VálaszTörlés
  29. Nem a megfelelő terméket használtad. Biztos, hogy az olívaolaj mellett olyan összetevő is volt benne, ami kifejezetten szárító hatással rendelkezik. Ezt én egy száraz bőrre való natúr szappannál nem tudom elfogadni. Itt tér el ugye a marketing és a tapasztalat sajnos. :( Pattanásos zsíros bőrre egyébként a körömvirágos termékeket kéne próbálgatni. Vagy akár körömvirág teával lemosni esténként az arcodat. Csökkenti a gyulladást és a pattanásokat. Mellette pedig valami szuper hidratálót, ami nem zsíros, mert attól meg vissza fog zsírosodni a bőröd. :) remélem tudtam kicsit segíteni. üdv, Kinga

    VálaszTörlés
  30. Adrienn Spaitsné Polgár2012. december 17. 20:43

    Használtam körömvirágos krémet, kb. 10% volt benne a körömvirág, valami gyógyszertári termék volt. Pattanás azért nem annyira lepi el az arcomat, mert már elmúltam 30, de havi egy hétre kirügyezek, és azon kívül is szokott lenni 1-1, de nem annyira rémes. Az állandó zsírosodáson viszont még semmi nem segített, csak a púder. Az sem a legjobb, ugye. Sem Alverde, semmilyen mattító krém, a legtöbbet be sem szívja az arcom. Igen, sokat kell kísérletezni. Még nem találtam meg az igazi krémet.

    Azért Himalaya termékcsalád meg a cserepes aloe növény sokat segít.

    VálaszTörlés
  31. Valóban vannak fogalomzavarok a natúr cikkeket árusítók köreiben. Egyik a méregtelenedés. Sem a szappan, sem egy natúr krém nem homeopátiás gyógyszer, amitől elsőre rosszabb lesz, majd hirtelen minden baj elmúlik.
    Nem.
    Ha egy ilyen terméktől száraz, húzódó a bőröd, vagy a krémtől viszketsz, akkor abba kell hagyni. A méregtelenedés egy belső folyamat, egy-kétszeri krémhasználattól semmiképp nem indul be a máj méregtelenítő folyamata. Ehhez étrendváltoztatás kell, megnövelt folyadékbevitel, mérgező ételek elhagyása.
    Tehát ha egy krémtől több lesz a pattanás, akkor nem neked való.
    Olyan ez mint a hajszappanok.
    Sokan vettek már tőlem szappant, de pl. festett hajra soha nem jött be semelyik. A leírásba oda tudom írni: száraz, töredezett hajra jó, mert úgy van összeválogatva, de azt én nem látom a monitor túlfeléről: a vevőnek festett a haja, vagy csak melírozott, tehát nem igazán fog bejönni. De van vevőm is, akinek nem szárad a melírozott haja a szappantól.
    Egyébként magam mellett beszélek, mikor azt javaslom a szappant vásárolni szándékozóknak: kis szappanost keressenek, aki gyógynövényekkel dolgozik, mert egyrészt nagyobb hatóerejűek az ilyen szappanok, másrészt a kisebb tételben árusítók valahogy lelkiismeretesebbek a vevőikkel szemben.

    VálaszTörlés
  32. Igen, én is épp próbálgatom Ördögszappan portékáit, és azt szeretem benne a legjobban, hogy kérhetsz saját magadra szabott receptet, egyedileg, ha van valami problémád, vagy különleges kérésed, illetve tanácsadást is tőle. :) Tindigo

    VálaszTörlés
  33. Adrienn, én is jártam úgy olivás szappannal, hogy szétszárította a bőröm, és más márkából ugyanaz az INCI esetén semmi gondom nem volt. Szerintem a lúgosság is változhat, az nincs rá írva a szappanokra, hogy mennyire lúgosak. Szóval tapasztalataim szerint nem mindegy a márka sem.
    Pattanásos vagy arra hajlamos bőrre pedig ne kenj semmit, ami komedogén! Nekem ez rengeteget segített. Nem elegendő, hogy van benne körömvirág, ha mellette meg a benne lévő olajok eltömítik a pórusaid. Nekem az használ önmagában, hogy ennyire tudatosan választok krémet. Van két oldal, ahol meg tudod ezt nézni (de persze még vannak ezen kívül is): http://www.zerozits.com/Articles/acnedetect.htm
    http://www.beneficialbotanicals.com/facts-figures/comedogenic-rating.html
    Csak úgy ne vegyél még a gyógyszertárban sem rá semmit, hogy annyit tudsz, hogy van benne körömvirág. :) 10% pedig az, hogy körömvirág olajos kivonatából van benne annyi, nem a körömvirág.
    Az hogy valami növényi, egyáltalán nem jelenti azt, hogy tökéletes bőrt varázsol mindenkinek. NEm is biztos, hogy van a problémádra natúr megoldás, de a teafával és rendszeres radírozással esetleg még tehetsz egy próbát. A Himalaya Herbals azért annyira nem natúr, nézd meg, pl. mivel tartósítják... Az Organique by Himalaya összetevői valóban nagyon szépek, a KM-en nincsenek megkülönböztetve, és nem tudom, melyikre gondolsz. De bármelyik is legyen az, mindig nézd át az INCI-t, hogy tényleg nincs-e benne semmi komedogén.
    Pattikra, mitteszerekre BHA hámlasztást ajánlok, Paula's Choice-nak van többféle BHA hámlasztója, vagy súlyosabb esetben Akneroxid5-öt. De érdemes elvolvasnod Apolka "Pattanások legyőzése" cikksorozatát is. Tindigo

    VálaszTörlés
  34. Nekem rövid a hajam, mert vékonyszálú, és így többnek tűnik. Ezzel is meg lehet barátkozni. :) Remélem, azért a vizsgálat negatív lesz! Szorítok! :)

    VálaszTörlés
  35. Kedves Apolka!
    Meg tudnád mondani a fent említett gyógyszertári szernek a nevét pattanásokra?
    Előre is köszönöm!
    Gabi

    VálaszTörlés
  36. A cikket Ildi írta és nem én, de azt hiszem, hogy az Akneroxidra gondolt: http://kremmania.hu/kremek/egyeb-akneroxid-5-pattanastalanito-gel

    VálaszTörlés
  37. Hozzatennem az irashoz a sajat tapasztalataimat.
    Mivel tudom, hogy ha elkezdunk natur termekekre atterni, a szamunkra megfelelo kozmetiku megtalalasaig elkolthetunk nem keves penzt. Ha atterunk termeszetes kozmetikumora, en ugy tudom, eleinte lehet rosszabbodas (nem tudom le szabad-e irni, Antal Vali tobbeves kozmetikusi tapasztalattal allitja ezt).
    Belsoleg is kell valtoztatni, kivulrol nem oldhatok meg a bajok, pl. pattanas, ekcema, stb... Ess akkor talan nem kell kidobni a megvasarolt termeket.
    Nem a ceget akarok vedeni, reklamozni, de nekem tenyleg nem kell testapolo, miota 2 eve csak naturszappannal (eleinte Manna, majd Olivia) furdok. Regen naponta testapoloztam, 2 eve meg borotvalozas utan sem kell. Pedig dolgoztam nov. kozepeig szabadteren, hidegben... A kez es az arc mas. Miota natur szappannal mosok kezet otthon, az ujjaim kozt nem reped ki a bor, nem szaraz. Persze mashol, pl. nyilvanos mosdo, stb. nem natur szappan van, erzem is a hatasukat utana... ekkor kell kezkrem :( Es az arcnak is mas apolas kell persze.
    Udv! :)

    VálaszTörlés
  38. Kedves Apolka,

    nagyon tetszik az alapos ismertető, amit összeszedtél, köszönjük! Látszik, hogy meglehetősen jártas vagy a témában :) Azt szeretném kérni, hogy írd meg, hogy s mint lehet hozzájutni/elkészíteni az általad említett szappanhoz, ill. testápolóhoz:
    "De meglepő módon nekem a legjobban a sima pálmazsírból készült szappan vált be, ill. a párszáz forintból kihozható saját készítésű testápoló."

    Jómagam is régóta keresek valami egyszerű, olcsó és "tiszta" testápolót, így, mivel neked bevált, akkor kipróbálnám én is :)

    köszi!

    VálaszTörlés
  39. Szia nika,

    Ez egy vendégposzt, amit nem én írtam, hanem mstindigo. Azóta ő is ír saját blogot, itt tudod őt megkérdezni: http://www.szepsegreceptek.hu/

    VálaszTörlés
  40. ja, ezt elnéztem :) köszi szépen, átböngészem az oldalt

    VálaszTörlés