BLOGKERESŐ

2013. április 13., szombat

Mindent az agyagokról

A mai poszt vendégposzt, amit Viki, a házikencetanoda vegyésze írt Nektek az agyagokról! Ha érdekel Benneteket a házi szappan vagy krém készítés, akkor mindenképp nézzétek meg Viki oldalát! :) 

Zöld? Sárga? Barna vagy éppen fehér? Illit, montmorillonit vagy kaolin? Vajon melyik szó mit jelöl, ha egy kozmetikai címkén, vagy egy termékismertetőn találkozunk vele és főleg melyik mire is való a kozmetikumokban?


Az az igazság, hogy már nagyon nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy ezt tisztázzam magamban. Azt látom, hogy mind a kozmetikai ismertetők, mind a dobozok címkéin hatalmas a keveredés. Ugyanazt az anyagot néha így, néha úgy nevezik el.

De vajon miért ez az összekeveredés? Mi okozhatja ezt a tisztázatlanságot az elnevezésekben?
A helyzet az, hogy ezek a nevek ugyanazt az anyagfajtát írják le, csak különféle csoportosítást használnak. Az „illit” és a „montmorillonit” név ugyanis az agyagásvány fajtájára utal, míg a „sárga agyag”, vagy „rózsaszín agyag” kifejezés a bányászott terméket jelöli.

Mik azok az agyagásványok?
Az agyagásványok az agyag nevű kőzet fő alkotóelemei. Agyagnak azt az üledékes kőzetet hívják, amelynek szemcsemérete nem haladja meg a 20 μm-t. A benne található ásványok tehát nagyon kicsik, mikrokristályosak. Nagyon sokféle agyagásvány található, ahogy azt a Wikipedián is olvashatjuk. Ezek közül a leggyakoribbak a kaolin, az illit, a montmorillonit és a bentonit.

Mik azok a színes agyagok?
Színes agyagokat a világ különféle pontjain bányásszák. A leghíresebb zöld és rózsaszín agyagot Franciaországban, kéket többek között Oroszországban, vöröset például Amerikában. A kibányászás után még hosszú tisztítás és feldolgozás következik, hogy kozmetikai minőségű agyag, vagyis valamelyik fenti agyagásvány váljon belőle.

Hogy milyen színű kibányászott agyagból tisztítás után melyik agyagásvány lesz az nem mindig egyértelmű. Az agyagok színét ugyanis a benne kis mennyiségben jelen lévő, a kristályrácsba szennyeződésként beépült ionok adják. Így például illitet nyerhetünk zöld vagy vörös agyagból, és kaolint is kaphatunk fehér vagy sárga agyagból is. Ezért ha a kozmetikai címkén, csak annyit látunk, hogy zöld agyag, az még nem mondja meg egyértelműen, hogy mi is van a kencénkben.

Vajon mitől függ az agyagok kozmetikai hatása?
Természetesen az agyag minden tulajdonságától. A kristályformától ugyanúgy, mint a benne található ionok kémiai minőségétől. Ha fellapozzuk a CosIng (az EU hivatalos kozmetikai adatbázisa) agyagásványokról szóló fejezeteit, azt látjuk, hogy a különféle ásványok különféle célokra hasznosak. Abszorbensnek (vagyis zsírfelszívónak) persze mindegyik ajánlható, de az egyik dörzsanyag is, a másik stabilizálja az emulziókat, egyszóval mindegyik kicsit más.

Nézzük akkor, hogy pontosan melyik agyag mire is jó a Cosing szerint:
  • Montmorillonite: abszorbens, sűrítőanyag, emulzió stabilizátor, stabilizáló, viszkozitásnövelő
  • Illit: Dörzsanyag, abszorbens, csomósodásgátló, sűrítőanyag
  • Bentonit: abszorbens, sűrítőanyag, emulzió stabilizátor, viszkozitásnövelő
  • Kaolin: dörzsanyag, abszorbens, csomósodásgátló, sűrítőanyag, fehérítőszer

Arról pedig, hogy milyen színű agyag általában mire jó a sunclaytherapy oldalán találunk hasznos információkat:
  • Zöld illit: zsíros, problémás bőrre, mélytisztítónak
  • Zöld montmorillonit: minden bőrtípusra. Nagy silíciumtartalma miatt erősíti és rugalmassá teszi a bőrt.
  • Rózsaszín agyag: a francia vörös és fehér kaolin keveréke. Nagyon érzékeny és dehidratált bőrre, gyengéd tisztítónak.
  • Vörös agyag: száraz és dehidratált bőrre. Főként a nagy szilíciumtartalma segít a bőr rugalmasságának növelésében.
  • Fehér agyag: minden bőrtípusra a mélytisztításhoz
  • Sárga agyag: az érzékeny bőr tonizálásához és regenerálásához.

De miben is van agyag?
Ha kedvet kaptatok, hogy kísérletezzetek a mindenféle színű és fajtájú agyagokkal, akkor íme néhány klassz termék, amiben találtok agyagot:

Avon és Freemann agyag maszk, Shiseido mattító lapok, Zelka és Olívia szappan
Ti használtok agyagos kozmetikumokat? Mit?

6 megjegyzés:

  1. Ennek a cikknek nagyon örülök és meglepődtem rajta. Geológus hallgató vagyok, így most világosodtam meg kicsit, hogy hogyan is lehetne összehozni a két kedvencemet a kencéket és köveket. Jó végre, hogy erről is lehet olvasni nem csak az olajokról, és ránctalanítókról. Like!

    VálaszTörlés
  2. A "Mindent" cím azért nem állja meg a helyét, mert pár száz karakteres blogbejegyzés kicsit kevés lenne hozzá. :D Mondjuk könyv címnek jó lenne. A cikk maga korrekt, rövid, velős összefoglaló. Viszont a Házikence tanodától a cikk végén egy könnyen elkészíthető agyagos maszkot vártam volna, és nem 4 találomra kiválasztott agyagos terméket. Egy csomó ilyen házi maszk van, amit pillanatok alatt ki lehet keverni, és nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség.

    VálaszTörlés
  3. Az az igazság, hogy mindkét kritika jogos, és mindkettő az én hibám és nem Vikié. A címben a minden is nekem köszönhető, és a poszt utolsó része is, az eredetileg nem volt....De igen, lehet egy házi recept jobban illő lett volna. Na majd legközelebb. :)

    VálaszTörlés
  4. Baviphat epres maszkjáért odavagyok meg vissza :) Kombinált, nagyon érzékeny bőröm van, de semmilyen irritációt nem okozott. Lassan 4 hónapja használom heti egy vagy két alkalommal, és még kb. félig van a tégely. Kincs :)

    VálaszTörlés
  5. Aha, tényleg az is agyagos, ez eddig valahogy fel se tűnt. :)

    VálaszTörlés
  6. Tőled meglepődtem volna egy házikencétől a végén. :D Bár lehet a babavárás hatására a végén még átállsz félig a házi dolgokra. :) Egyébként meg maga a cikk jó, ahogy írtam is, csak nekem van ilyen kritikus hozzáállásom mindenhez, magamhoz főleg, szóval ne vedd magadra. :)

    VálaszTörlés