BLOGKERESŐ

2013. szeptember 19., csütörtök

Top 5 hatóanyag pattanások ellen

Nagyon régen írtam már a pattanások elleni kűzdelemről, pedig szívügyem ez a téma, és erről tudok messze a legtöbbet a sok éves személyes érintettség révén. Most azt gondoltam, hogy összeszedem Nektek, hogy mik a legjobb ma ismert hatóanyagok és azok miben vannak a legnagyobb mennyiségben.




Szóval ha érintett vagy a pattanások elleni kűzdelemben, akkor olvass tovább. :)

1. Benzoil Peroxid, azaz BP

Szerintem a legjobb ma ismert hatóanyag, súlyos esetekben is csodát tud tenni. A Krémmánián az összetevő leírásában benne van minden fontos tudnivaló róla, péládul az, hogy csak patikában kapható, illetve, hogy ésszel kell használni, mert erősen szárít és pro-oxidáns. A legnépszerűbb BP termék az Akneroxid, ami kapható 5%-os és 10%-s változatban is. Utóbbi brutálisan erős, csak végső kétségbeesésnél ajánlom, az 5%-os is nagyon hatékony. Jó alternatíva még az Aknefug-Oxid Mild, amiben szintén 5% BP van, mégis a vélemények tanúsága szerint kíméletesebb a bőrhöz.

2. Szalicil sav, vagyis BHA

Ő a legnépszerűbb pattanások elleni hatóanyag, a legtöbb drogériás acne elleni termékben őt találjuk. Az EU-ban az otthon használt termékekben maximum 2% a megengedett mennyiség, de ez sem túl erős, nyugodtan válasszunk ilyet. Szintén jó, ha a szalicil sav nem egy tonna alkohol mellett van a termékben, és bónusz, ha még a ph értékről is tudjuk, hogy a megfelelő, hatékony tartományban (3-4 között) van. A Krémmánián az összetevő leírása alatt megtaláljátok, hogy mi mindenben van szalicil sav, én természetesen úgy gondolom, hogy a legjobbak a Paula's Choice BHA termékek, azon belül is a zsíros, pattanásos bőrre a CLEAR Extra Erős Kezelés 2% szalicil savval, amiből cuki 30ml-s próba kiszerelés is van.

3. Azelain sav

Nem esik elég sok szó róla, pedig nagyon is hasznos és sokoldalú összetevő az azelain sav. Hatásos ugyanis pigmentfoltok, rozacea és pattanások esetén is. Ebbe a válogatásba ez utóbbi tulajdonsága miatt került be, elvileg egy 15-20%-os azelain savas készítmény hatékonysága vetekszik egy 5%-os BP gél hatékonyságával. 20% azelain sav van a Skinoren kenőcsben, 15% pedig a Finacea gélben. Mindegyik a patikákban kapható és vényköteles. Nem patikai szerek közül nagy mennyiségű azelain savat tartalmaz az új PC szérum, a Resist Skin Transforming Multi-Correction Treatment, amiben bár a pontos hatóanyag mennyiséget sajnos nem tudni, az INCI lista második helye nem jelenthet keveset.

4. Retinol és származékai

A retinolról és származékairól leggyakrabban, mint anti-aging összetevőről beszélünk, pedig pattanások ellen is hatékony. Annyira, hogy az itthon kapható két retinolsav hatóanyagú krém, a Differin és az Isotrex hivatalosan is pattanások elleni gyógyszernek minősül, de ránctalanító célzattal is magunkra kenhetjük (mielőtt ilyen komoly hatóanyagot kenünk magunkra nem árt alaposan utána olvasni, itt írtam már például róla részeltesebben). Persze csak miután ezt megbeszéltük a bőrgyógyászunkkal, akihez először el kell mennünk feliratni őket. Nem kell recept viszont az Avene retinal tartalmú szérumához, a Triacneálhoz, vagy pedig a PC Retinol szérumához sem.

5. Teafaolaj, a természetes alternatíva

Be kell vallanom, hogy nem eléggé hiszek abban, hogy a problémás, zsíros, pattanásos bőrre van kellően hatékony természetes alternatíva, de ha valakinek az esete nem súlyos és/vagy természetes hatóanyagot szeretne, akkor a teafaolajjal érdemes próbálkozni. Kapható rengeteg féle teafaolaj (lásd a KM-en az összetevő leírás alatt), amivel csak a pattanásokat helyileg lehet kenni (egész arcra nagyon szárít), illetve például a The Body Shopnak van egy egész teafaolajos arcápoló családja, amiről nem rosszak a tapasztalataitok.


Nektek bevált már valami pattanások ellen?

29 megjegyzés:

  1. Jó, hogy újra írtál egy ilyen klassz cikket. :) BHA-ból még csak fél %-os hatóanyagtartalmú gélt, és 2% tartalmú lemosót próbáltam, az nekem önmagában nem volt elég. Jövő héten megkapom végre a Paula féle BHA mintákat, nagyon kíváncsi vagyok. :)
    Azelin savat már kinéztem még a Paula féle termék előtt, a Skinorent akartam feliratni, hogy talán helyettesíteni a BP-t. .Hát igen, nekem eddig csak a BP használt 100%-ra. Te próbáltad már hosszú-távon az azelin savat? Vagy ez lesz az első, a PC azelin savas széruma?
    Retinol kapcsán a differin feliratásán is elgondolkoztam már, mivel Dr Leslie Baumann ezt ajánlja kiegészítő kezelésnek az én bőrtípusomra. A PC szérumban nekem nem annyira szimpi, hogy szilikonalapú. Bár semmi konkrét okom nincs, hogy ódzkodjak tőle, de valahogy nem szeretem. Minden krémem és szérumom szilikonmentes.
    A teafaolaj nekem semmit nem ért...

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, a BP nekem is a csodaszer. :) De most már nem használom, mert nem vészes a bőröm nélküle se, de azért még lehetne javítani rajta. Nagyon kivi vagyok, hogy reagál-e a bőröm majd az azelain savra, még nem használtam. Két hét múlva fogok hozzájutni. :)

    VálaszTörlés
  3. Paula 2%-os BHA krémjénél még nem találtam jobbat. idén április óta használom, össze sem lehet hasonlítani a mostani ábrázatomat az azelőttivel, bár még lehetne tökéletesíteni. persze nem ártott még egy-két KM-tipp sem (alkoholmentes cuccok, komedogén-index stb). ez az új PC-szérum is ígéretesnek tűnik...


    köszönöm lányok :-)

    VálaszTörlés
  4. :) köszi, öröm ilyet olvasni :)

    VálaszTörlés
  5. Annyira irigyellek, hogy nem kell BP Neked! Tavasszal próbáltam utoljára elhagyni, mikor allergiás lettem az Akneroxidra, hát meglett az eredménye... :( Aknefuggal helyrejött a bőröm. Nem használom folyamatosan, és egyébként is csak a problémás zónákban, de időről-időre kell egy kúra. Lehet, hogy nálad a baba jövetele változtatta meg? Vagy szerinted semmi köze hozzá? Szuper lenne, ha írnál egy bejegyzést a mostani arcápolási rutinodról. Vagy az sem változott nagyon?

    VálaszTörlés
  6. A Duac gél BP és antibiotikum tartalma nekem nagyon jól működik.

    VálaszTörlés
  7. Nekem aztán se Diane, se egyéb fogamzásgátló nem segített a bőrömön, se a terhesség, se a kencék, se a bőrgyógyász, ui. annyira nem csúnya, hogy agresszív szereket kelljen rá használni, tehát 1-2 pattanás van, de az mindig, plusz mitesszer és fénylő bőr. Kozmetikus sem ért semmit. Valami tanács? Inkább a mitesszerekre, mint a pattanásokra, mert azok hamar elmúlnak.

    VálaszTörlés
  8. Én is irigylem magam. :) Amúgy amikor kezdtem a KM-t, akkor én is megpróbáltam a BP-t elhagyni, és pont a napokban akadtam egy képre, hát tiszta pattanás volt a képem, de mindenhol....Szóval amíg terhes nem lettem, többet ilyen nem próbáltam. :) Nem tudom, hogy a baba változtatott, vagy esetleg kezdem kinőni a dolgot, minden esetre most 0-1-2 skálán mozognak a pattanások az arcomon, amit elviselek. A mostani rutinom nem minden elemével vagyok elégedett és vannak itthon nem beszerezhető elemek is, de ha elégedett leszek, és itthon kapható cuccokra áttérek, akkor írok majd. :)

    VálaszTörlés
  9. Na azt a bejegyzést nagyon várom már. :) Meg remélem, megér majd Paula azelin savas széruma is egy külön postot, annyira jó lesz. :) Csinálhatnál előtte, és mondjuk utána egy hónappal fotót. Biztos sokakat érdekelne.

    VálaszTörlés
  10. Hm, jó ötelet, megpórbálok fotózni, aztán meglátjuk. :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Apolka!Nagyon örülök ennek a cikknek, sokat segített. Az én bőröm nagyon miteszeres, pattanásos, amik időnként hatalmasak, fájdalmasak és kinyomhatatlanok. A
    fent említett két PC-os terméken gondolkoztam, de mivel mindkettőben
    van BHA, nem tudom használhatom-e együtt. Ezek közül melyikek
    kombinációját ajánlanád, ha az én bőröm már sok módszert próbált, de a
    nagy áttörést még egyik sem hozta meg? Esetleg, ajánlanál egy jó arctisztítót? A válaszodat előre is naaaagyon köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Apolka!Nagyon örülök ennek a cikknek, sokat segített. Az én bőröm nagyon miteszeres, pattanásos, amik időnként hatalmasak, fájdalmasak és kinyomhatatlanok. A
    fent említett két PC-os terméken gondolkoztam, de mivel mindkettőben
    van BHA, nem tudom használhatom-e együtt. Ezek közül melyikek
    kombinációját ajánlanád, ha az én bőröm már sok módszert próbált, de a
    nagy áttörést még egyik sem hozta meg? Esetleg, ajánlanál egy jó arctisztítót? A válaszodat előre is naaaagyon köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  13. Köszönet a cikkért, nagyon hasznos volt, és egyébként erről a témáról szerintem nem lehet eleget beszélni.
    Bárcsak 15 évvel ezelőtt, amikor kamasz lettem, és elborították a durva pattanások az arcomat, létezett volna a Krémmánia (bár akkor még netünk sem volt otthon...), vagy legalább az Akneroxid-ról tudomást szereztem volna valahogy! Nekem csak ez segített, pedig én is szedtem Diane35-öt, Roaccutan-t, kaptam enyhébb bőrgyógyász által felírt cuccokat (pl. Differin-t is), szedtem homeopátiás bogyókat, tisztíttattam az arcom kozmetikussal, lámpáztattam stb. - de semmi nem hatott igazán. Soha nem gondoltam volna, hogy egy vény nélkül kapható, egyszerűen hozzáférhető krém hozza el a megváltást... Sok önbizalomhiányos évtől, gátlástól, kellemetlenségtől kímélt volna meg, ha hamarabb rátalálok... Én egyébként hidratáló krémmel keverve használom, úgy könnyebb felkenni, kevésbé szárít, mégis ugyanolyan hatásos. Remélem, idővel majd nem lesz rá szükség, de amíg igen, nem is merek/akarok mással kísérletezni.

    VálaszTörlés
  14. Ugyanez a Paula's Choice-os bha tonik van meg, már egy hónapja használom, sokat segít. Most megrendeltem a Baviphat epres méregtelenítő maszkot is, arról is jókat írnak. Plusz nekem még az Ilcsi kénes krém is nagyon jó. Azonkívül életmódváltozás, egyáltalán nem eszek fehér kenyeret, és semmi fehér cukrot, illetve napi min. 2 liter víz. Tervbe van még a 10%-os aha is.

    VálaszTörlés
  15. Én csak a teafaolajról hallottam,mikor most pár hónapja hormonális dolgok miatt tele lett az állam hatlmas dudorokkal..nem pattanások, hanem pattanás szerű "bőrgyulladások".(Nem vagyok bőrgyógyász, bocsánat a primitív kifejezésekért)hatalmas puklik nőttek rajtam és nagyon el voltam keseredve, de bőrgyógyászhoz időpontot egy hónapra előre tudtam csak kérni. Aztán javasolták nekem a teafaolajat, azzal borogattam a kis dudorkáim és egy-két nap alatt olyan szépen visszahúzódtak, h elrebegtem pár imát az égieknek e csodáért.Én azóta is csak teafaolajos termékeket használok és kb 3-4 hónap alatt olyan szépen rendbejött a bőröm, h már csak visszaemlékszem a sírással töltött időkre. nekem pont a TBS teafás családja segített és egy sima mezei teafaolaj,amit koncentráltan a kritikus helyekre használok.Én mindenkinek ajánlom,mert van kiút, saját tapasztalatból mondom.

    VálaszTörlés
  16. "pedig én is szedtem Diane35-öt, Roaccutan-t, kaptam enyhébb bőrgyógyász által felírt cuccokat (pl. Differin-t is), szedtem homeopátiás bogyókat, tisztíttattam az arcom kozmetikussal, lámpáztattam stb" - ezt egy az egybe én is írhattam volna. Pontosan ugyanezek megvoltak nekem is.....

    VálaszTörlés
  17. Nem tudom, hogy mit próbáltál már, és mit nem, de a BHA+BP, és a BHA+azelain sav is nagyon jó együtt. Arctisztítóból a lényeg hogy ne legyen nagyon agresszív, szárító, hanem kíméletes. A PC pattanásos bőrre való lemosója ő, én őt szeretem: http://kremmania.hu/shop/termekek/clear-lemoso, de pl a Bioderma lemosójáról is nagyon jók a vélemények: http://kremmania.hu/kremek/bioderma-sebium-habzo-gel

    VálaszTörlés
  18. Kedves Apolka!
    Kislányom 8 éves, és sajnos az én bőrömet örökölve már most megjelentek az arcán az első mitteszerek. Most már van annyi, hogy kezelésre szorul. Egyébként is szeretném minél korábban rendszeres bőrápolásra szoktatni.
    Milyen termékeket javasolnál az ő korában? Lemosónak a gyógyszertári mosakodókrémet, toniknak a Tini-tonikot gondoltam, szerinted? A krémekkel viszont teljesen bajban vagyok, hogy mit lehetne, hiszen az ő bőre (amúgy) még tökéletes, szinte hidratálásra sem szorul.
    Köszönöm a válaszodat!

    VálaszTörlés
  19. Az az igazság, hogy nem olvastam még igazán arról, hogy ilyen fiatalon mit hogy érdemes, és hülyeséget nem szeretnék írni, szóval inkább kérdezz meg egy bőrgyógyászt, kozmetikust.

    A gyógyszertári mosakodókrémet babák is használják, szóval szerintem az mindenképpen jó, a tini tonik viszont elég alkoholos, illatos, szóval azzal én óvatos lennék. Esetleg inkább egy ilyen kíméletesebb tonik? http://kremmania.hu/kremek/balea-ultra-sensitive-arctisztito-tonik

    Szerintem nem kell feltétlen hidratáló krém, de ha mégis szeretnétek, akkor benne nagyon szépek az összetevők, babákra is ajánlott, és elég könnyed állagú (bármilyen másik ilyen krém is jó, de nem jut eszembe most egyik másik se, amire ez mind biztosan igaz...): http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-earth-sourced-antioxidant-enriched-natural



    De a legjobb, ha megkérdezel egy jobban hozzáértőt, de én a saját gyerekemre ezeket biztosan nyugodtan rá merném kenni. :)

    VálaszTörlés
  20. Szia Apolka! Mit gondolsz az azelainsav és az aha egyszerre történő használatáról?

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok! Érdeklődni szeretnék , hogy mi a véleményetek az Akneroxid 50mg / g gél kenőcsről? Sajnos nekem is vannak az arcomon szétszórva mitesszerek, néhol gyulladt pattik. próbáltam már a Differin gélt is , sajnos az sem nagyon gyógyította a pattijaimat. Ezért szeretném kipróbálni a Akneroxidot , egy ismerősöm ajánlotta , neki bevált. Remélem nekem is befog. Kérlek írjátok meg véleményeiteket . Köszönettel: jessy

    VálaszTörlés
  22. Itt találsz rengeteg véleményt: http://kremmania.hu/kremek/egyeb-akneroxid-5-pattanastalanito-gel

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm. Van olyan köztetek aki használta és bevált? Mennyi ideig kell használni , míg eléred az eredményt? Valószínű, hogy megpróbálom.

    VálaszTörlés
  24. A linken 87 olyan lány véleményét olvashatod, aki használta. Mindent leírnak róla. :)


    Én is használtam évekig, türelmesnek kell lenni, 3 hónap is lehet mire hat. De olvasgass a linken, ott mindent megtudsz tényleg.

    VálaszTörlés
  25. Kedves apolka! Már lassan 10 éve küzdöm a pattanásokkal, hozzád
    hasonlóan megvolt a Roaccutan ,,túra", háromszor is (még belegondolni is
    szörnyű utólag)... időleges sikerekkel. Számtalan dolgot kipróbáltam
    már, az utóbbi években belső eredetű okok után is kutakodva,
    sikertelenül. Bár ennek ellenére valamilyen szinten még mindig
    meggyőződésem, hogy lassan 21 évesen ezek már igencsak nem tinédzsekori
    pattanások, úgy gondolom kell lennie valami mélyebb problémának is. Most
    utoljára a manna ében szappannal való elkeseredésemet osztottam meg,
    ahonnan hozzád irányítottak. Így olvastam a 3 részes cikked is, most
    pedig ezt. S bár tudom, hogy nem bőrgyógyászként ,,rendelsz" itt, az a
    pofátlan kérdésem lenne, hogy így kezdésként melyik kombinációt
    ajánlanád nekem, az összes fázis teljesítésére? Mivel több terméket is
    felsorolsz, fogalmam sincs, melyiket melyikkel lenne érdemes párosítani.
    Bár tudom, hogy ezt majd ki kell tapasztalnom, viszont így, hogy
    valamelyest részleteztem is a bőröm súlyosságát, talán te jobb döntést
    tudsz hozni, így elsőre.

    Előre is köszönöm:)

    VálaszTörlés
  26. Szia bbbbb,

    Én kezdésnek ezt javaslom:
    Este:
    1. Lemosó : egy egyszerű, semleges, illatmentes lemosó, ami nem szárít túlságosan.

    2. Exfoliálás: http://kremmania.hu/kremek/2-beta-hydroxy-acid-liquid (Eleinte másnaponta használd 1-2 hétig, aztán mehet naponta, sőt ha súlyos a helyzet, akkor reggel-este is)

    3. Kezelés: Akneroxid http://kremmania.hu/kremek/egyeb-akneroxid-5-pattanastalanito-gel



    4. Az Akneroxid nagyon szárít, szóval egy jó hidratálóra szükséged lesz!


    Reggel:
    1. Lemosó, mint este
    2. Jó fényvédő


    Ennyi. Ezt persze lehet bővíteni AHA hámlasztóval (pl. heti egyszer este), szérummal reggelre stb, de kezdésnek elég a fenti szerintem. Ezt próbáld meg három hónapon át, türelmesnek kell lenni. A két konkrét termék amit írtam a legkritikusabb szerintem, a többi kevésbé.


    Kitartást! :)

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm a gyors választ!!! Nagyon hálás vagyok!:) Remélem haszáln

    i fog, mert már nagyon kétségbe vagyok esve... Nyáron nagyon szép volt, ha tehettem alapozót sem használtam, de aztán most újfent szörnyen nézek ki. Kb. minden este el tudnám magam sírni.. meg tükörbe nézésnél :D

    VálaszTörlés
  28. Fu, nagyon átérzem a helyzeted. A Roaccutane-os időkben én is nagyon sokat sírtam. Egyetemista voltam, mentem haza hétvégére, végig sírtam, anyukám meglátott a vonatról leszállva és vitt a bőrgyógyászhoz, aki mondta, hogy hát jó, akkor dupla adag Roaccutane innetől (akkor már hónapok óta szedtem, de először csak még rosszabb lett)... De a BHA folyadék+Akneroxid egy csoda együtt, tényleg 10-ből 9-nek beválik, szóval remélem, hogy a 9 között leszel Te is! :)

    VálaszTörlés
  29. Igen, ráadásul ahogy írtam, 3x is szedtem, s közben mindig elég éles hátfájással küzdöttem. Nagyon erős gyógyszer, soha többé nem szedném újra, s így is csak reménykedem, hogy nem okozott túl nagy kárt... S megőrjít, hogy még a boltba vagy a mosóba sem tudok alapozó nélkül menni. A rosszabb napokon pedig még az sem elég, mert bármilyen jó is, nem tudom szépen eldolgozni. Azon most meglepődtem, hogy nem a Neostrata-t írtad, de ezek szerint akkor a 2%-os is lehetséges, hogy elegendő lesz. Az előbb láttam, hogy már innen tőletek is lehet rendelni, nem kell ebay-en keresztül. Lehet hogy hülyeség, amit kérdezek, de ezek mellé kellene még valami hidratáló? A másik kérdésem pedig még az egyszerű lemosó lenne.. tényleg abból is már sokat próbáltam, viszont tudnál mondani valamit? Nem szeretnék mellényúlni. Gondolom akkor ebből megfelel valami ,,dm-kategóriás" is.

    VálaszTörlés