BLOGKERESŐ

2014. március 5., szerda

A legnépszerűbb házi kozmetikumok + receptek

A Krémmánia sokáig csak a bolti kencék terepe volt, de aztán annyian kértétek, hogy egy ideje már a házi szépítőszerekhez is lehet tapasztalatokat, véleményeket és nem utolsósorban jól bevált felhasználási módszereket írni, amit szerencsére meg is tesztek, szóval nagyon sok klassz, hasznos receptre lehet bukkanni a véleményeitek közt, amit gondoltam, hogy most egy csokorba szedek Nektek. :)

Íme a legnépszerűbb házi csodaszerek legjobban bevált felhasználási módjai!

Szódabikarbóna


A legnépszerűbb házi csodaszer a szódabikarbóna, aminek már nagymamáink is jól ismerték a sokoldalúságát. Elsősorban a fogfehérítő hatása ismert, de nem csak ennyiben merül ki a hivatalos nevén sodium bicarbonateként számon tartott anyag extra tudása:
  • Dezodor: Egyrészt a nem elég hatásos bolti dezodorokat is meg lehet bolondítani vele, ami ezáltal sokkal effektívebb lesz az izzadás, azon belül is szagok ellen. Ha önmagában szeretnétek használni, pár csepp olajjal vagy a kedvenc illóolajotokkal érmes összedolgozni, hogy könnyebben megtapadjon a bőrön.
  • Bőrradír: Önmagában, egy kis vízzel elkeverve vagy egy adag arclemosóhoz adagolva kiválóan tisztítja bőrt. Főleg pattanások, mitesszerek ellen bizonyult hatásosnak az eddigi véleményezők körében.
  • Fog- és körömfehérítő: Fogmosáshoz vizes fogkefére szórva, köröm- és kézfehérítésre pedig citromlével krémszerűre keverve ajánljátok.
  • Mélytisztító sampon / sampon: Samponba keverve minden lerakódást lehoz a hajról. Önmagában (fél liter langyos vízbe 1 kanál szódabikarbónát keverve), almaecetes öblítővel együtt használva pedig szinte a teljes hajápolási rutin lecserélhető vele.

Almaecet


Ahogy már a szódabikarbónánál is említettem, az almaecet neve elsősorban a hajápolás kapcsán szokott felmerülni, de az arcápolási rutin is feljavítható vele és még a herpeszt is hatásosan kezeli.
  • "Hajbalzsam": Akár szódabikarbónás, akár hagyományos samponnal mostok hajat, az almaecetes öblítés (fél liter vízbe 1 kanál almaecetet keverve)  tökéletesen betölti a balzsam funkcióját. A haj szép fényes lesz tőle, és kevésbé hajlamosodik majd a zsírosodásra.
  • Tonik: 3-5 kanál almaecetet 2 dl vízbe vagy gyógyteába keverve készül az almaecet-tonik, ami nagyon hatásos pattanások kezelésére.
  • Herpesz ellen: Egy vattapamacsot átitatva vele, borogatásként használva felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Olívaolaj


Az olívaolaj rengeteg natúr- és házikence alapja, szó szerint tetőtől talpig használható, ezért több tucatnyi test-, arc- és hajápolási recept fűződik a nevéhez. A vele készült legnépszerűbb receptek a következőek:
  • Arc- és bőrradír: Dörzsösebb anyagokkal kikeverve szuper hámlasztó. Lehet hozzá kávézaccot, cukrot, búzadarát vagy akár tengeri sót is keverni, a radír intenzitása a keverék aránya és a használt anyag függvényében teljesen a személyes igényeitekhez igazítható.
  • Szemfestéklemosó: Semmi nem szükséges hozzá, vattapamacsra csöpögtetve ez az egyik leghatékonyabb házi szemfestéklemosó.
  • Hajpakolás: Önmagában is jól működik, de keverhető mellé más ápoló olaj, pl. kókuszolaj is. Sokan a ricinusolajos hajpakolás állagát is ezzel teszitek könnyebbé.


Méz


A méz egyike azoknak a házi csodaszereknek, amiket a kezelés közben/végén néhány célterületről suttyomban le lehet nyalogatni, a sikere szerintem ezért sem véletlen, de közel sem csak az ízes tulajdonságának a javára írható, hiszen a méz is elég univerzális csodaszernek számít:
  • Ajakradír: A cukorral kevert méz a legismertebb verzió mézes ajakradírra. A cukor eltávolítja az elhalt hámsejteket, a méz pedig kiválóan ápol.
  • Arclemosó: A mézet arclemosóként használva csökkenthető a pórusok mérete, és kifejezetten hatásos pattanásos, mitesszeres bőrön. Az egyik krémmániásuk tovább finomította a dolgot - ő úgy tudja, hogy pattanásokra az akácméz, mitesszerekre pedig a virágméz válik be jobban.
  • Arcpakolás, arcradír: Az előbbi méz+élesztő+pár csepp citrom kombinációjából keverhető ki, míg az utóbbihoz 2 mokkáskanál mézre és egy fél szerecsendióra van szükség. A végeredmény pedig  mindkét esetben puha, tiszta, feszes bőr. 
  • Hajpakolás: Valamennyi házi hajpakolás felturbózható vele -  ha bármilyen hajpakolásba beleteszek 2-3 evőkanálnyi mézet, a haj nagyon puha és fényes lesz tőle, és állítólag világosít is a színén.


Aszkorbinsav


Az aszkorbinsav, vagyis köznyelven a C-vitamin por sajnos alkalmatlan arra, hogy a krémeinket házilag felturbózzuk vele (itt írtunk róla bővebben, hogy miért nem), ennek ellenére KM-en mégis a legnépszerűbb anyagok közé tartozik, elsősorban azért, mert ez az egyik legjobb természetes hajfesték eltávolító.
  • Hajfesték eltávolítás, hajszínvilágosítás: Természetes hajszínnél is működik, festett haj esetén viszont főleg a sötét árnyalatúra festett hajúaknál vált be, a festett szőkék sajnos nem igazán voltak elégedettek a hatásával. 50 gramm C-vitamin port kell összekeverni annyi samponnal, balzsammal vagy ricinusolajjal, hogy az elegy krémes állagú legyen, és ecsettel felvinni az érintett részekre, 1,5 órát állni hagyni, majd lemosni.

Citrom


A citromot biztos mindenki próbálta már legalább egyszer körömfehérítésre, és jó hír, hogy még ezen túl is tud újat mutatni, így például a házi gyanta egyik fő alkotóelemeként:
  • Körömfehérítő: Egy kis tálka vízbe facsarva, és ebbe beleáztatva a kezeket csodás eredményt produkál - fehéríti a körmöket és még  a túlnőtt körömágybőrt is hámlasztja.
  • Lábradír: A citromot finomra őrölt konyhasóval keverve nagyon jó kis házi lábradír készíthető.
  • Házi gyanta: A házi gyanta cukorból, vízből és citromból készíthető, nagyon szeretitek, és itt még több részletet olvashattok az elkészítéséről és a pontos használatáról!
  • Hajvilágosítás: 2 dl friss citromlét 3 dl vízzel összekeverve világosító hatású hajöblítő lesz belőle. Nem olyan erőteljes a hatása, mint az aszkorbinsavnak, de hosszú távon használva azért elég látványos. Végül pedig egy kis saját tapasztalat: nekem van egy enyhe vörös árnyalat a hajamban, amit a citromos öblítés nyári napsütéssel kombinálva gyönyörűen kihoz.

Tojás


A tojás a hajra illetve bőrre alkalmazva is kifejti jótékony hatását, tele van A-, a B2, a D- és az E-vitaminnal, és szuper felhasználási módokat is írtatok hozzá:
  • Arcpakolás: Egy tojás sárgáját pár csepp citromlével és egy kávéskanál olívaolajjal összekeverve szuper "lehúzható" arcmaszk készíthető, ami simává, feszessé teszi a száraz bőrt. De a fehérje sem megy veszendőbe, ha simára keverve felkenitek - jó zsírtalanító és pórus összehúzó hatása van az arcbőrön.
  • Hajsampon: A tojássampon receptje 2 tojás finom összekeverését takarja. Nagyon puha és tiszta lesz a haj tőle, csak arra kell vigyázni, hogy ne meleg, hanem langyos vízzel mossátok ki különben kicsapódik a tojásfehérje!
  • Hajpakolás: Olíva-, ricinus-, vagy kókuszolajjal keverve is lehet használni  - puhává, fényessé teszi a hajat.



Nektek van kedvenc házi kozmetikumotok? Hogyan használjátok? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése