BLOGKERESŐ

2014. április 15., kedd

A nagy púder körkép

A mai poszt vendégposzt, amit a púderekben járatos krémmániásunk, svivko írt Nektek :)

Manapság rengeteg féle púder között válogathatunk, és vannak olyan darabok is, amiket évekkel ezelőtt el sem tudtunk volna képzelni. Ki gondolta volna, hogy megalkotják majd a hidratáló porpúdert, melyben mikro kapszulába zárt nedvesség van, vagy hogy 2013-ban a legkedveltebb púdereknek még csak színük sincs, hanem tejfehér, felkenve átlátszó; úgynevezett transzparens púder lesz a divat? 


Nem könnyű eligazodni a púderek rengetegében, ezért a következő posztban összeszedem nektek a lehető legtöbb féle púdert, azok közül is a Krémmánia kedvenceket.

Fontos fogalmak
A legalapvetőbb kérdés, hogy mire használjuk a púdert. Alapozó és korrektor fixálására, mattításra, a bőrfelszín egységesítésére, a smink esetleges éleinek (szem, és pír) eldolgozására. Ezekre bármelyik típus jó. Persze ha plussz fedést szeretnénk, ne átlátszó púdert válasszunk.
  • Kompakt púder: préselt, tükörrel és valamiféle applikátorral ellátott púder, általában erősebb fedésű, problémás / zsíros bőrűeknek ajánlott.
  • Loose powder: finomra őrölt, általában nagyobb kiszerelésű porpúder, enyhe-közepes fedésű, szárazabb bőrűeknek ajánlott, hiszen finomra őrölt szemcséi sokkal kevésbé emelhetik ki a szárazabb részeket, mint kompakt társai.
  • Transzparens/ translucent / átlátszó púder: színtelen, préselt/loose formában elérhető, nem oxidálódik az alapozóval, így elkerülhető, a besárgulás, viszont picit sápaszt.
  • Mattító púder: kifejezetten zsíros bőrűeknek megalkotott púder, felszívja a felesleges faggyút a felvitel utáni órákban is.
  • Natúr púder: csak természetes összetevőket tartalmazó púder.
  • Mineral powder: ásványi alapú púder. Szigorúan véve a többi összetevője sem tartalmazhat nem ásványi agyagokat, illatanyagot, parabéneket, szilikont vagy talkumot. 
  • Highlight powder: Enyhe-közepes fedésű, fényes finisű, kiemelő púder, mikro-, vagy nagyobb méretű csillámokkal. Fontos, hogy nem egész arcra visszük fel; a szemöldök-, és arccsontra, az ajkak kupidó ívére (Cupid’s bow).
  • Creme to powder (kakukktojás kifejezés): az a termék, ami krémes állagú alapból, de felvíve selymes por állagú lesz.


A legnépszerűbb termékek
A Krémmánia legkedveltebb púdere egy kompakt púder, ami tavaly lett 60 éves - a Max Factor Creme Puff Kompakt púder (2500 Ft / 21 g), melynek fedése enyhétől a közepesig építhető. Amit szinte mindenki megemlít, hogy nagyon erős, púderes illata van, így megvétel előtt érdemes megillatolni, mert nem mindenkinek tetszik. Mattításban nem kiemelkedő, de mégis sokan szeretitek, legnagyobb pozitívuma a kiszerelése – drogériás viszonylatban az egyik legnagyobb.

A legjobb natúr púder egy Alverde termék lett, mégpedig az Alverde Kompakt Púder (1600 Ft / 9 g). Összetevői között található antioxidáns, gyulladáscsökkentő, hidratáló anyag, és E-vitamin, bár nem talkum-mentes. Pozitívum még az INCI mellett, hogy szépen fed, és nagyon világos árnyalatok is elérhetőek. Viszont - bár a neve kompakt -, nincs hozzá tükör, és sokan panaszkodtatok a túlzott keménységére.

A mineral púder elviekben csak és kizárólag ásványi anyagokat tartalmaz. Jó esetben talkumot sem (térfogatnövelő, csomósodást gátló, nem túl egészséges anyag). De sokszor (legtöbbször) csalnak, érdemes ellenőrizni az összetevő listát, ha számunkra az fontos. A legjobb valóban ásványi púdert így csak nagyon szűk körből sikerült kiválasztanom: UNE 100% Mineral Alapozó (6000 Ft / 4,5 g), mely nevével ellentétben enyhe fedésű, természetes finisű mattító púder. 

Az átlátszó, más néven transzparens púderek legfőbb jellemzői, hogy bár színtelenek és picit sápasztanak, de velük egyáltalán nem lehet túlzásba vinni a púderezést. A végeredmény a lehető legtermészetesebb, és bármilyen alapozó felett, vagy önmagában is jól működik; felszívja a bőrről a felesleges zsírt & áttetszővé válik. Egyedüli győztest itt nem hirdetnék, mivel manapság egyértelműen ezek a púderek a legnépszerűbbek, rengeteg favorizált ilyen termék van a Krémmánián. 
A high end-től a low endig haladva: MAC Prep+Prime Finishing Powder (7400 Ft / 9 g), Dr. Hauschka Transzparens porpúder (~8000 Ft / 12g), Paese Rice Powder (2950 Ft / 30 g), Paese Bamboo Powder with Silk (2950 Ft / 30 g), Kryolan Áttetsző púder (2200 Ft / 20 g), és az évek óta nagy kedvenc 3W Clinic Natural porpúder (2000 Ft / 30 g). Ez utóbbi kettőből színválaszték is létezik, így értelemszerűen érdemes egy a bőrünkhöz passzoló árnyalatot választani. Végül, de nem utolsó sorban az Essence All About Matt kompakt púdere (1000 Ft / 8 g).

A mattító púderek soraiból 3 igazán említésre méltó helyezett lett (a sokszor említett favorit Rimmel Stay Matte préselt púderén kívül). Az első a MAC Blot púdere, mely egy kompakt púder (7500 Ft / 12 g), és majdnem az összes felhasználótól öt csillagos véleményt kapott. Kiemelkedő mattító képessége mellett nagyon világos árnyalatok is elérhetőek belőle, de körülbelül 0 fedési képessége van, viszont talkum-, és alumínium mentes – a legtöbb púder ezzel mattít. A második helyezett a Clinique Stay-Matte kompakt púdere (~8000 Ft / 7,6 g), melyet az érzékenyebb bőrűek is szívesen alkalmaznak, és sokan visszatértek már hozzá kis kitérő után.

Léteznek már színkorrekciós púderek, kifejezetten színezési célokra. A sárgás Ben Nye Visage Luxury (3500 Ft / 42 g) púderei között megtalálható az ikonikus Banana árnyalat, mely finoman korrigálja a rózsaszínes, vöröses foltokat, és semlegesíti a kékes-zöldes árnyalatú szem alatti karikákat. (Itt jegyzem meg, hogy ez a púder Kim Kardashian-nak köszönhetően lett ennyire felkapott, miután megmutatta a világhálón a kontúrozó technikáját, melynek a Ben Nye púder volt az alapja.) Természetesen a banán púder a rózsaszínes bőrtípusúaknak nem ajánlott, nekik létezik ugyanezen terméknek a Pretty Pink árnyalata. Aki szeretné jobban belevetni magát a Colour Correcting témába, a MAC idén tavasszal dobja piacra a legújabb CC Color Correcting nevű púdereit (kompakt & loose & alapozó kiszerelésben), amik között mindenféle nem kívánt árnyalatra találunk majd ellensúlyozó árnyalatot.


 Nektek melyik púder vált be leginkább?

39 megjegyzés:

  1. Sejthettem volna, hogy ez csakis vendégposzt lehet.. Szia Svivko... :) Az én kedvenc púderem a Clinique Stay Matte kompaktja, a 3W Clinique transparense és a NARS Light Reflecting porpúdere.. De ezeken kívül még a polcon figyel a Clinique Blended porpúdere is, azt is nagyon szeretem... :) Jó kis poszt lett, gratula hozzá.. :D

    VálaszTörlés
  2. hehe, hát igen, én nem vagyok egy nagy púderes :))

    VálaszTörlés
  3. Svivkó nagyon jól összefoglaltad,szuper post lett!!!!!
    Én most 3 púdert birtoklok:Clinique Almost Powder,Clinique Stay Matte és a Bourjois Bio Detox.Végre mindegyik jó színben is a bőrömhöz!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Medo. :) Figyelemmel kísértem a MAC-es kísérletezésed is, szégyen, hogy az egészen világosakra nem gondol egy ilyen cég, sajnos már több felől hallottam. De a lényeg, hogy máshol megtaláltad az igaziakat. :)
    Ezek szerint téged nem fogott meg a transparent-láz?

    VálaszTörlés
  5. Szia Pöti, köszönöm!:) A Ligh Reflecting már nekem is felkeltette a figyelmemet, kész mese az a finish!
    A 3W Clinic nálam is jelen van, bár most, hogy a nap előbújt inkább a természetes, bőrszínű púdereket részesítem előnyben. Hamar barnulok, és egy év után rá kellett jönnöm, hogy a transzparensek bizony igencsak világosítják az alapozást, és hát nem áll valami klasszul, hogy az arcom 2 árnyalattal fehérebb képeken, napfényben, mint a nyakam. :D
    Az én polcomon jelenleg 7 púder van jelen, az egyik kedvenc jól fedő darabom a Bourjois Healthy Mix-e, transzparensből pedig az Innisfree No Sebum-a, kompaktban - imádom magammal vinni, olyan szép a csomagolása . :) Ez fehérít eddig a legkevésbé a "transzik" közül.

    VálaszTörlés
  6. én az Astor SkinMatch púderét tudom ajánlani, már több mint két éve lelkes használója vagyok. az ára is egész baráti (főleg dm-es kuponokkal), jól fed, van világos színárnyalat belőle, és az összetevői is szépek (rosaceásoknak előny:)

    VálaszTörlés
  7. Igen, a NARS-nak nagyon különleges a finishe.. Én is imádom, csak az a fránya ára.. :)

    VálaszTörlés
  8. Tyű, de szupit rittyentettél ide, Vivi! Púder téma csak közepesen hoz lázba, de most megjött a kedvem némelyikhez. 3W Clinic nekem is figyel itthon, de a csomagolásnak köszönhetően nem nagyon használom, egyszerűen idegroncs leszek a művelet végére :D Az ilyen görcsöknek, mint én, csak a kompakt a nyerő, nálam már egy éve csak a Baviphat sugar girl peach sebum!

    VálaszTörlés
  9. Köszi, örülök, hogy leírtad ide (is), így hátha több rosaceáshoz jut el. :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi Szandi! :) :-* Ahh, nagyon régóta izgat már az is, kár, hogy az én színemben nincs. :( Less rá az Innisfree no sebum -ra, kompaktban, ha esetleg megunod a barackocskát. Csak ajánlani tudom. :)
    A 3w Clinic tényleg kicsit macerásabb - loose kiszerelése miatt, de én már hozzászoktam. Viszont engem nagyon világosít. :/
    Amúgy melyik csigázott fel? :)

    VálaszTörlés
  11. Hiányolom a KM-en szép helyezést elért mülleres Cadea Vera kompakt púdert (http://kremmania.hu/kremek/cv-cadea-vera-2in1-puder-make-up), ami a 700ft körüli árával, szuper fedésével és tartósságával már 2 éve a kedvenc púderem, hiába csábítanak az olyan 'nagy nevek', mint a stay matte, a cream puff, vagy a dodo és a Ben nye púderek, de nem tudnék már több pénzt kiadni egy számomra ismeretlen termékért, amikor ez az olcsóka ilyen jól teljesít :)
    Svivko, ha még nem próbáltad, akkor nagyon ajánlom ;)

    VálaszTörlés
  12. Rimmel Stay Matte - mattító és transzparens egyszerre, persze csak ha ezt az "árnyalatot" választjuk. Nagyon rákaptam ezekre az átlátszókra, igaz, elsőre egy Alverde loose púdert próbáltam, ami semmire nem jó. Mindenképp a kompaktokra szavazok :)
    Majd ha egyszer elfogy a sok púderem, akkor egy Bourjois Healthy Balance-ot szeretnék kipróbálni, arról is sok jót olvastam.

    VálaszTörlés
  13. 1 db púderem van mindösszesen- 3W clinic -, de ezt se nagyon használom mostanság, sőt inkább semennyire sem. A highlight púder az más, tervezek nyárra beszerezni egyet-kettőt, mert jelenleg csak folyékonyfénnyel :) :D rendelkezem.



    óóóóó, erről jut eszembe, igen, jön a nyár,a csillogás, az esküvők, a partyk időszaka, kedves highlighter-mániás Szerkesztő Kisasszony, nem kéne egy jó kis highlighter poszt, amiben összeválogatod a gyöngyszemeidet ?? :) Megoszthatnád a "nagyérdeművel" melyikeket érdemes megvásárolni :):D:D

    VálaszTörlés
  14. Nagyon nagyon köszi az ötletet, sad but true, eddig eszembe se jutott egy highlighter körkép... de akkor nemsoká sort kerítek rá;)

    VálaszTörlés
  15. Azt hittem a Bourjois Healthy Mix benne lesz a listában..de lehet h csak nekem kedvencem:)

    VálaszTörlés
  16. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem, mindenképp kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  17. Nekem is. :) De sajnos minden szuperség nem fér bele 1 posztba, (hál' Istennek, hogy ennyi jó termék közül mazsolázhatunk). :)

    VálaszTörlés
  18. Suuuupper ötlet! :)

    VálaszTörlés
  19. nem fogod megbánni! :)

    VálaszTörlés
  20. Amióta (kb. 2 hónapja) megvan az Innisfree No Sebum kompaktom azóta nem nyúltam máshoz, ő az igazi és kész. :-) Az okokat leírtam a termék Krémmániás oldalán véleményben. A korábban használtak közül legjobban a MF Creme Puff-ot szerettem, és az Alverde kompaktot. De az Innisfree nyomába nem ér egyik sem.

    VálaszTörlés
  21. Müllereset használok én is, imádom, főleg, hogy fed, mattít és nem okoz pattanást.

    VálaszTörlés
  22. Nna, igen. Megértem, tényleg szuper termék! :)

    VálaszTörlés
  23. Mivel az emberiség egyik fele mattítja, a másik fele viszont highlighterezi a fejét, és mivel én ehhez a másik félhez tartozom, nagyon várok egy ehhez hasonló nagy, valós időben kapható példányokkal illusztrált highlighter-posztot:)

    VálaszTörlés
  24. Ó, szóval már más is javasolta:)

    VálaszTörlés
  25. Dobolank kedves, ne feledd az arany középutat; én mindkettőt szenvedélyesen űzöm. :D

    VálaszTörlés
  26. :))
    Jó lett a cikk nagyon! Csak ami engem illet, disznó elé szórtad a
    (púder)gyöngyöt, mert kb. 10 éve vettem 60 gr Kryolan transzparenst, és úgy látom, haló poraim is azzal keverednek majd...
    Bár az a banános anyag izgatja a fantáziámat, egy sárgás cuccal lehetőség nyílna olyan koreai bb-k használatára, amiknek az állaga nekem megfelelő, csak a színe...

    VálaszTörlés
  27. :) Köszönöm. Szürkés bb sem vált be? :) A Holika Clearing Petite BB-je sárgás, illetve vannak már szürkés árnyalatúak is. :) Lassan eljön a Te időd is BB-kből. ;)

    VálaszTörlés
  28. Milyen jó kis összefoglaló lett! :) Én nem vagyok valami nagy púder-párti, a klasszikus préseltektől irtózom, mert azok nagyon látszanak a fejemen. Van egy Alverde transzparensem, de leginkább az itt említett UNE-t használom, alapozó helyett vagy alapozó fölé. Sajnálom, hogy kivonják az összes UNE-t úgy, ahogy van. Bár alapozói közül egyedül ebből passzolt szín nekem, a folyékonyak mind sárgásak voltak a bőrömhöz. Régen folyamatosan probléma volt, hogy zsírban tocsog a bőröm, de a kémiai hámlasztástól nagyon szépen beállt a faggyútermelés, már csak épp hogy csillogok a T-vonalban, és nem kell óránként mattító púdereznem, aminek nagyon örülök, és már highligheterem is van. :) (Bár azt még mindig óvatosan használom. :D )
    Talán annyit fűznék hozzá, hogy tulajdonképpen minden alapozó ásványi, ugyanis az összeset ásványi pigmenttel színezik. :)

    VálaszTörlés
  29. Ben Nye izgat régóta, de a fenti okokból nem ugrottam rá eddig, Rimmel is jól hangzik, DE megnéztem most ezt az Innisfreet...Ő LESZ AZ!
    Hihetetlen milyen könnyen ráveszel mindig mindenre, milyen dolog ez, kérem szépen?! Ahhoz képest,hogy a púder téma csak közepesen hoz lázba....:D Köszi azért ;)

    VálaszTörlés
  30. Tudom, láttalak az UNE-nél. :)
    Az az igazság, hogy attól még, hogy azzal színezik, nem lesz igazi, szigorú értelemben vett "mineral". Mert az nem tartalmazz(hatja)a a fent leírt összetevőket. Meglepően sok termékre sütik el ezt a hatásvadász jelzőt, holott még csak meg sem közelíti (vagy csak minimálisan) az igazságot.
    De tudod, miről beszélek, Inci-elemzés Nagyasszonya. ;) :)

    VálaszTörlés
  31. :D :D :D
    Én vagyok a kisördög a válladon. Legközelebb találkozunk, elviszem bemutatásra. :) Hogy biztos belevigyelek a költészetbe. Hehe.

    VálaszTörlés
  32. Hát szigorú értelemben nem, csak a másik oldalon meg alapozó és púder nem létezik ásványok nélkül. :) Szóval szerintem ez is kicsit megtévesztő. Az INCI-elemzés nagyasszonya pedig igazán tiszteletreméltó jelző, köszi, gondolkozom, hogy hova írhatnám ki. :D :D

    VálaszTörlés
  33. Szuper! Képzeld, vettem egy highlightert. :O Egy ELF-et, ami nem valami csúcs, de kezdetben olcsót akartam, hogy kipróbáljam jól áll-e az új, szinte normál arcbőrömön, ami csak a T-ben csillog. Amúgy jó! Szóval most kíváncsi vagyok, ha tudsz valami jó kis szolidan, szinte láthatatlanul fénylőt, arra kíváncsi lennék.

    VálaszTörlés
  34. Ez is jól összefoglaló poszt, úgy szeretek itt olvasgatni!
    Remélem be tudom majd még szerezni a Parure alapozó púderét (nem a Goldot). Azóta fan vagyok, hogy rátaláltam Mo-on. Nem fényesedik át, csak órák múlva, akkor mattosító papírral igazítok, orcáimat hidratálom csak alatta. Nem matt és nem is fényes, hanem valami más gyöngyfényhez hasonló bőrt ad (de nem úgy, mint egy rosszul alapozott vörös szőnyeges díva). A Lingerie de Peau kompaktja is érdekel nagyon, de leírás alapján max. télen tudnám használni. Azért ha sok pénzem lesz kipróbálom.

    VálaszTörlés
  35. Csillu én most megint nagy alapozó, púder keresésben vagyok, de már nagyoooon uuuuunom, de ezt az általad ajánlottat lehet ma megnézem. Amúgy arra jutottam nézek egy clinique-et. Hátha megúszom tized annyiból? :)

    VálaszTörlés
  36. nem jó, rámkenték a Clinique Almost-ját és kipattogtam tőle (sejtésem szerint a talc miatt), és megvettem az általad mondottat, persze sötét lett :-))) de az is talc-os. Marad a további keresgélés. :( :(

    VálaszTörlés
  37. na ezt csak most látom...végül kipróbáltad? :)

    VálaszTörlés
  38. Szia, jaj semmi gond..... ki, de kipattogtam tőle. :( na nem baj, maradnak a transzparens púderek.

    VálaszTörlés