BLOGKERESŐ

2014. április 3., csütörtök

Vendégposzt: Zöld illatok + parfümajánló tavaszra

A mostani posztunkat parfümszakértő vendégbloggerünk, Medora írta Nektek:

Zöldet mindenkinek! „The Green notes” 
avagy kis tavaszi illathatározó

Bizonyára kitalálta mindenki, hogy nem környezetvédelmet érintő poszt következik, sőt nem is Budapest közlekedési lámpáinak összehangolásáról lesz szó az alábbiakban, hanem a tavaszi-nyári illatok egyik méltán népszerű ún. zöld illatcsaládját veszem górcső alá.


Mit is takar pontosan a zöld illatcsalád, a zöld illatjegyek?
A friss illatok könnyűek, tiszták és pezsdítőek. Friss citrusoktól (bergamott, citrom, lime, grépfrút) és zöld jegyektől (frissen vágott fű, ibolyalevél) pezsegnek.
Ide tartoznak azok az alkotások is, melyek a tengert vagy a reggeli friss harmatot idézik. Ezen belül az zöld jegyek: pl. zöld levél, fű, moha, gyömbér, bazsalikom, ibolya, liliom, galbanum pezsgővé, ropogóssá teszik az illatot. Ugyan a szakirodalom nem titulálja zöld jegynek, de az én orrom szerint a fent említett vizes-tengervizes illatjegy a calone is szerves része az érzetnek, ha zöld illatot szeretnénk választani. A calone (methylbenzodioxepinon) amely a Pfizer cég 1966-os felfedezése, a parfümiparban vizes-levegős illatjegy bázisaként használják elsősorban férfiillatokban, de néhány női parfümben is megtalálható. Összefoglalva elég tág fogalom a zöld illatcsalád, mert ezen belül is lehet: zöld-aromás, zöld-virágos és zöld-fás is a parfüm.

Hosszú évekig az édes- virágos-gyümölcsös parfümök voltak évszakváltáskor a legnépszerűbbek, ha megnézzük Magyarország legnagyobb drogériáinak eladási statisztikáit, viszont a niche illatok előretörésével egyre többen keresik az egyedibb, harsogóbb kreációkat, én személy szerint ezt tapasztalom. Ha a trend nem is, de az egyedivé válni akarás mindenképp ebbe az irányba mutat, bizonyítva azt, hogy Magyarországon a parfümkultúra kezd egy egészen új dimenzió felé elindulni. Mi sem bizonyítja ezt, hogy utóbbi hetekben ismerősi és baráti körömben, csakúgy, mint itt az oldalon egyre többen kérdeznek és kérnek, hogy ajánljak valami „jó kis zöld illatot”. Mi hívja életre vajon az ilyen irányú választást? A válasz véleményem szerint egyértelműen a természetközeliség, a téli decens és tartalmas orientális illatok után, a szervezetünk egyszerűen vágyik valamilyen megtisztulásra. Nem szeretnék az ébredő természettel és a rügyező fák kliséjével példálózni, de kétségtelen hogy tavasz érkezése átkódolja a szervezetünket a könnyebb, légiesebb illatokra, az étkezési szokások, a napi bioritmus is változik, ezzel együtt tehát az orr is mást kíván. Persze a kérdés itt is felmerül, kell–e vizsgálni az időjárás és a zöldikék kapcsolatát? A válasz, mint a legtöbb illatcsalád esetén természetesen nem, mert ez is egyéni ízlés dolga, de azért mégis tegyük szívünkre a kezünket: egy vaníliaillatú békés karácsonyestén nem biztos, hogy harsogóan frissen vágott fűillatban akarunk tündökölni.

Konklúzióként én azt vallom: ők kérik a meleget, a hidegben ugyanis megfagynak. Nem utolsó sorban egy nagyon jól megválasztott zöld illat lenyomata ebben az évszakban sokkal nagyobb fegyver, nőként mindenképp kíván egyfajta határozottságot és bátorságot ez pedig máris egyenes út ahhoz, hogy ne maradjunk felejthetőek. A zöld illatok többsége erősen maszkulin, sokan éppen ezért nem is szeretik őket, mert nem érzik elég nőiesnek, csábítónak és bőrközelinek az illat viseletét. Megértem az ilyen irányú tartózkodást. Én magam még 20 év után is nehezen találok újat és sokatmondót ezen a fronton, igazi édes-fás-orientális rajongóként jelentős kihívás volt megtalálom ezekben az illatokban a szépet. 


A legjobb zöld illatok
Az alábbiakban néhány különleges „zöldséget” szeretnék megmutatni és ajánlani, elsősorban olyan illatokat válogattam össze, amelyek könnyedén beszerezhetőek és a nagyobb parfümériák polcain azonnal tesztelhetőek is. 

Cartier Baiser Volé
A leglágyabb leányzó a gáton, a végtelen liliomtengert kis pézsma szelidíti meg. Menyasszonyi és esküvői illatnak is tökéletes választás, előzetes tesztelés nélkül azonban nem ajánlanám a beszerzését, az erőteljes liliomlevél illatat sokakat elmúlásra asszociáltat. Érdemes 20 -25 fok közt kísérletezni vele és bőrön többször is hazavinni. 
(lelőhelyek: Müller Drogéria, Douglas, netes parfümáruházak)

Friss füge és fügelevél. Aki járt már Görögországban és dörzsölte össze ujjai közt a friss fügefalevelet érteni fogja mitől olyan varázslatos. A karcos, és haragos zöld kezdet –amelynek első 2 órája szerintem az illat legjobb része - után a kókuszos jegy elveszi az élességét és átveszi a helyét a kissé édesebb leszáradás. Mindenképp az EDP beszerzését javaslom, mert az jóval tartósabb bőrön, mint az EDT. 
(lelőhely: Neroli Parfüméria)

Kell-e jellemzést írni egy ilyen ikonikus illatról? Uniszex kedvelők biztos, hogy szeretni fogják. Liliom, bergamott, citrus és tölgymohás bázis. A nyár az ő igazi terepe: 35 fok felett mikor már a puszta levegővétel is perzsel, olyan, mint egy frissítő jeges zuhany. Kánikulára ennél jobb választás kevés akad. 
(lelőhelyek: Müller Drogéria, Douglas, netes parfümáruházak)

Mint egy séta a hűs reggeli tavaszi erdőben, zöldtea és bergamott dominanciával, Jean-Claude Ellena szokásos minimalista stílusában. Földes, fűszeres jegyek gazdagítják, nagyon egyedi darab, látszólagos könnyedséggel. Nyáresti választásnak is kitűnő. 
(lelőhelyek: Douglas, netes parfümáruházak)

Ismételni utálom magam, de még mindig vallom, amit véleményként írtam két éve: fagyott, halott írisz illata, ahogy rásüt a nap. Karcos törékenységbe burkoló parfüm, csakúgy, mint a Cartier-nél itt is a pézsma adja a végső púderes, kissé érdesebb érzetet. Igazi francia varázslat, talpig nőknek. 
(lelőhelyek: Müller Drogéria, Douglas, netes parfümáruházak)


Nektek melyik a kedvenc zöldikétek?

20 megjegyzés:

  1. A Chanel No.19 Poudre parfümmel már régóta szemezek,de valahogy még soha nem jött el az Ő ideje. Nagyon finom, tényleg igazi zöld illata van, de mivel inkább az édesebb illatokat kedvelem, így mindig van olyan parfüm amit szívesebben megveszek mint ezt. Viszont már tényleg évek óta izgatja a fantáziám, kedvet is kaptam hozzá, hogy hétvégén ismét megnézzem magamnak... :)

    VálaszTörlés
  2. Medora Kedves, faltam a posztod minden sorát, azzal együtt is, hogy sorozatosan értek már kellemetlen élmények egy-egy tipikus nyárra kínált, "zöld" illat használata során. A kora tavaszi hűsben kipróbálva még imádatosak, de amint jön a 40 fok, punnyadt verejtékszaggá hígult valami lesz csak a bőrömön a varázslat.
    Ezért aztán szakítottam a hagyománnyal, és inkább bevállalom a fás illataimat a rekkenő hőségben. Nálam a cédrus jegy viszi ilyenkor a pálmát, karcos, vacogtatóan hűs fátyolba burkol és nem enged elfonnyadni! :D
    A fene se érti ezt, mert erős a kisértés olykor, hogy rájárjak a párom csodás, jól összepakolt Oriflame-kölnijeire, mert az érzést, amit "hűs dominancia"-ként tudnék definiálni, leginkább bennük tudom fellelni.
    Mostanában lusta féreg vagyok, nem járok parfümvadászatra, így lehet, hogy abszolút tévelygőként írom ezeket a sorokat, és az általad ajánlott parfümök között lapul a Szent Grál :)

    VálaszTörlés
  3. CK One!Megérzés!:)Ha valaha szimatolod,mindenképp írj róla,mert tudni szeretném milyen érzéseket hozott elő.

    VálaszTörlés
  4. Medora, imádlak olvasni.
    A bevezető után már félmosollyal olvastam végig az egészet.
    De mivel én ízig-vérig lila-lányka vagyok - van ilyen?!-, sokat nem tudok hozzászólni a témához, csak annyit; hogy legközelebb a parfümériában az egyik karomon Poudre, a másikon The Vert fog párologni. :)
    Igazi tengert-idéző illatot tudnál mondani? (Szenvedélyem, imádnám, ha találnék egyet!)

    VálaszTörlés
  5. Tengervizes löttyök:Montale-Soleil de Capri és Sandflowers,mindkettő Neroliban illatozható:)
    Az igazi Vivkó illat a Rochas:Aquawoman lenne,de az nincs már parfümériák polcain:(((

    VálaszTörlés
  6. Még soha sem mertem egyik korábbi posztodhoz sem hozzászólni, de azt hiszem, semmi értelme tovább bujkálnom és nem elmondanom, hogy milyen sokat tanultam tőled, az írásaidból és a hozzászólásaidból. Köszönöm szépen, nagyon-nagyon! :)

    Én alapvetően orientális lánynak érzem magam, azok az illatok dobogtatják meg rendre a szívem (mostanában elmozdultam a virágos parfümök felé, de csak orientális-virágos szinten), a zöld illatok valahogy semlegesek számomra. Viszont nyárra jó lenne valami ilyesmi is, mert még az én orromnak is kellemetlen a 35 fokban a vaníliaáradat, azonban az a néhány, amit eddig próbáltam, rajtam egyszerűen nem működik. Nem tudok rá jobb kifejezést, elhalnak a bőrömön. Az első tíz percben még hellyel-közzel rendben vannak, aztán elkezdenek halványulni és egy óra múlva már nyomuk sincs sajnos. :(

    VálaszTörlés
  7. Drágám, mindig öröm olvasni a soraidat, akkor meg aztán főleg, amikor a szívemnek (és orromnak) oly kedves illatokról, a zöldikékről írsz. Ahogy kitavaszodott, rögtön ilyen illatokért kiáltottam és szerencsémre sikerült is a gyűjteményembe egy igazi szépséget szereznem. Ez pedig nem más, mint a Chanel No.19 Poudre.. Gyönyörű minden pillanata, a kezdeti karcosság után hamar átvált puha, ölelő pézsmás illatba. A másik két zöldikém a Givenchy Dahlia Noir L'Eau és a Gucci Envy Me2. A Dahlia-k iránti szerelmemet ismered, a Gucci pedig az első zöld parfümöm, kicsit édesebb az átlagnál, de rajtam igazi szép oldalát mutatja..

    VálaszTörlés
  8. A Basier Volé minden melankolikus asszociáció ellenére rohadtul addiktív, arról nem is beszélve, hogy túléli a fürdést, és még másnap is elnyom minden mást, amit az ember botor módon magára fúj....

    VálaszTörlés
  9. Elie Saab L'eau Couture. :) Mennyei illat ! :D

    VálaszTörlés
  10. A CK One késő-kamaszkorom meghatározó illata volt, elhasználtam két 200 ml üveget és utána még a 100 ml kiszerelésből is egy vagy két üveggel. Imádtam. Tulajdonképpen ő volt az első "igazi" márkás parfümöm, 16 évesen ráköltöttem egy havi nyári munkáért kapott összeget az első üvegemre. 2-3 évig használhattam folyamatosan ezt az illatot, és néha-néha még ma is jól esik magamra fújni, nosztalgiázni. Az utóbbi 15 év parfümőrületében valahogy nem találtam olyan illatot, amihez hosszú távon hűséges tudnék maradni, a zöldek közül sincs kifejezetten egy olyan, ami az én illatom lenne. Most a melegebb napok beköszöntével Annick Goutal Ninfeo Mio-jára vágyott az orrom, de a Jour d'Hermés-t is többször fújtam. Zöldek közül nagyon szeretem még Hermés Un Jardin Sur le Nil és Un Jardin En Mediterranée illatait, de utóbbi az igazán nagy melegben működik rajtam a legjobban, így ő még pihen egy kicsit a gardrób mélyén. Nagyon nagy szerelem (bár lehet, már csak múlt időben) Diptyque Eau des Hesperides-je. Megjelenésekor rögtön elvarázsolt, imádtam, bár uniszex illat, de rajtam nőies lett, a keserűnarancs, a mandarin és a menta dominált a bőrömön. Azonban az utóbbi négy évben megéltem két terhességet, és változott a kémiám, úgy tűnik, hogy maradandóan, mert már a kisebbik fiam is majdnem egy éves, és nem egy illat van, ami másképp viselkedik rajtam mint 4 éve. Sajnos a Hesperides is. Férfiasabb, a menta még mindig nagyon domináns benne, de a mandarin szinte eltűnt, a keserűnarancs és a petitgrain jobban előjön. Nagyon-nagyon sajnálom, mert óriási nagy szerelem volt, és van is még belőle majdnem fél üvegnyim, azért még fogok vele próbálkozni, hátha... Diptyque kapcsán jut eszembe, hogy az Oyedo-t is szeretem ilyenkor tavasszal, színtiszta lédús mandarinillat, némi fanyarsággal. És a The Diffenert Company Bergamote-ja is kedves az orromnak, csak sajnos rendkívül illanós rajtam, szinte semmi tartóssága, 20 perc után olyan, mintha sose lett volna rajtam. Azt hiszem kb. ezek azok a zöldes jellegű illatok, amiket általában viselek, de egyébként alapból nem vagyok túlságosan zöld típus illatok terén. A Philosykos rajtam valahogy "túl zöld". A Chanel-t és a Cartier-t meg fogom illatolni következő parfümériatúrám alkalmával. ők valahogy eddig kimaradtak az életemből.

    VálaszTörlés
  11. Gondolom elég hihetetlen, de eddig még soha nem illatoltam a ck one-t, de ezek után első adandó alkalommal ez lesz a célom.
    A basier volé isteni illat, teljesen menyasszonyi egy hosszú csokor fehér virággal a kézben... szééép
    Az én kedvenceim
    http://kremmania.hu/kremek/bvlgari-mon-jasmin-noir-l-eau-exquise-edt
    Nyárra pedig http://kremmania.hu/kremek/cerruti-1881-eau-d-ete-limited-edition.

    VálaszTörlés
  12. Tudom, nem ide illik, bocsesz.. de hátha van szakértő, aki tud tippet adni: marcipán illat - függő vagyok, létezik ilyen ? mandula, mandula - cserkó mennyei lenne...köszi előre is:)

    VálaszTörlés
  13. Elfi:
    http://www.fragrantica.com/notes/Marzipan-232.html
    Jó válogatást;)

    VálaszTörlés
  14. Whauuuu, tündér vagy, nagyon szépen köszönöm :) ekkora kínálatról nem is álmodtam!!! ujjé, és kösziiiiiii :D

    VálaszTörlés
  15. Én megkockáztatnàm hozzácsatolni a Mon Jasmin Noir L‘eau Exquise-t :) Nekem az íriszes vonal bejött, csak talán egy kicsit ez annál lágyabb... valamikor akkor találtam rà, amikor már komolyan elgondolkodtam a no. 19-en...

    VálaszTörlés
  16. Medora, tudnál segíteni? Most a Coty Prêt à Porter-jét használom, és nagyon szeretem az illatát, de szeretnék valami "komolyabb", tartósabb parfümöt. Tudsz valami hasonló illatot ajánlani a magasabb kategóriás parfümök közül? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm kedves, a Rochasnak már utána kutattam, nem lehetetlen beszerezni, akár itthonról, picit meditálok rajta, és kiderül. :)

    VálaszTörlés
  18. Szia,
    nem ismerem az illatot sajnos amit használsz.Egyszerűbb beszélgetnünk az illat adatlapján,írok ott Neked!:)Addig is: milyen típusú illatot szeretnél,miben gondolkodjak?(pl.virágos,orientális stb)
    Milyen parfümök tetszenek még ezen kívül?

    VálaszTörlés
  19. Kedves Medora! Rendszeresen olvasom a hozzászólásaidat, sokat segítenek a parfüm választásban. Ahol lakom, sajnos nincsen nagyobb parfüméria, ezért néha rákényszerülnék az internetes vásárlásra. Tudnál ajánlani megbízható Webáruházat, ahol tényleg csak eredeti parfümöket forgalmaznak? Fórumokon olvasgattam véleményeket, de szinte a legtöbb ismert áruháznál találtam negatív kritikát ez ügyben, ráadásul az ígért pénzvisszafizetési garanciát sem tudták érvényesíteni, akik hamis terméket kaptak.
    Köszönöm szépen, üdvözlettel: Gyöngy
    Természetesen mások tapasztalatait is szívesen fogadom a témáról.

    VálaszTörlés
  20. www.parfumoutlet.hu
    Én is mindíg innen rendelek:)

    VálaszTörlés