BLOGKERESŐ

2014. július 11., péntek

Barnulást segítő naptejek

Bevallom, ez a posztom kissé részrehajló jelleggel íródott: még pár éve, a nagy önbarnító-láz előtt nekem is volt egy nyári kalandom a Nivea Sun Protect & Bronze naptejjel, és akkor nagyon bevált, ráadásul azóta a testvérem is csak ilyen jellegű naptejeket hajlandó magára kenni, ezért mindenképp szerettem volna egyszer picit közelebbről is foglalkozni a témával.

KM legek: Bioderma Photoderm Bronz SPF50Nivea Sun Protect & Bronze Napozó SprayPiz Buin Tan & Protect Barnulást Elősegítő Olajspray SPF30

.
Fontos tudni, hogy a barnulást segítő összetevő nem egyenlő az önbarnító összetevővel, a barnulást segítő naptejek legtöbbjén egyébként pontosan ezért fel is tüntetik a gyártók, hogy az adott termék nem tartalmaz önbarnítót. Az önbarnítók elsősorban dihydroxyacetone (DHA) nevű anyaggal és teljesen más hatásmechanizmussal működnek, mint a barnulásfokozó összetevőt tartalmazó termékek - míg a DHA napfény nélkül melanoidok termelését idézi elő a bőr felső rétegében, addig a barnulást fokozó összetevők napfény hatására ösztönzik a bőr mélyebb rétegeiben található melanociták melanin termelését, egyszerűbben mondva a bőr természetes pigmentációját serkentik, viszont szükséges hozzájuk napfény, ezért is van az, hogy elsősorban fényvédőkben találkozhatunk ezekkel az összetevőkkel.

A legismertebb barnulást segítő összetevő az Acetyl Tyrosine, de a KM-en igen népszerű Nivea Protect & Bronze termékekből ismerős lehet még a Glycyrrhetinic Acid nevű összetevő is, ami bár a Cosing szerint nem bír klasszikusan tanning funkcióval, viszont szabadalom is tanúsítja, hogy valóban segíti a bőr természetes barnulási folyamatát, ahogy a Piz Buin Tan&Protect termékeinek adu ásza, az Acetyl Hexapeptide-1, más néven a Melitane nevű peptid is, ami ráadásul az UV-sugárzás DNS-károsító hatását is csökkenti.

Bár a nap nem a bőr legjobb barátja, de ha szerettek napozni, és olyan fényvédőt akartok, aminek a használata mellett barnulni is lehet, ahelyett, hogy alacsony faktorszámú alternatívát választanátok, érdemes inkább olyat keresni, ami a magasabb fényvédelem mellett tartalmazza valamelyik barnulássegítő összetevőt is!

Ti szoktatok napozni? Milyen naptejjel?

11 megjegyzés:

  1. Pünkösdkor süttettem magam, egyszerűen igényelte a szervezetem és a lelkem. Naptej nélkül. Tudom tudom...de az utóbbi 4 évben szinte nem érte a bőrömet nap, úgyhogy most kicsit kiélveztem a gyorsan jövő alapszínt :)
    Kb 10 éve barátnőmmel cukros vízzel locsoltuk magunkat és azzal valami hihetetlen gyorsan barnák lettünk, szinte azonnal. Persze azt se kellett volna fényvédelem nélkül,de akkoriban (14-15 évesen) miénkavilágnemeshetbajunk alapon csináltuk. A darazsakkal vigyázni kellett :)
    Erre a Nivea kencére kíváncsi lettem, augusztusban leszek úgyis szabadságon, biztos kelleni fog.

    VálaszTörlés
  2. Én is beszereztem már az augusztusi szabimra a Bioderma Photoderm Bronzát :)) Hah, tinikori fényvédő nélküli napozás, no ez nekem is megvolt... Emlékszem sokszor a nyár előtti utolsó témazárókra már kinn tanultam, úgy, hogy a fejem és a tananyag a ház árnyékában volt, a lában meg kilógattam a napra. Rossz szokás, hogy ha ki van nyújtva a lábam, akkor keresztbe teszem őket egymáson - hát, egyszer sikerült úgy leégni, gyönyörű volt.... :D

    VálaszTörlés
  3. :) Meg kell hagyni, nem vagyok tulkepzett eteren, az is uj volt, hogy ezekben a naptejekben kifejezetten van olyan osszetevo, amitol konyebb a barnulas. Ugyhogy hasznos poszt volt.
    Bar nincs szuksegem elosegitokre, 50es spf-fel is kepes vagyok csokira barnulni, utalni er. :") De tejboru baratnoknek tovabb adom az infot.

    VálaszTörlés
  4. Natália Kecskés2014. július 12. 14:41

    Én is süttettem magam így! Bár keresztbe nem raktam, de "simán" kinyújtva is úgy leégett a lábam, h egy hétig kenegettem utána a piros részt... és nem lettem barna sem. Ilyen furán működöm, mert nem barnulok, csak leégek :) Egyetlen egyszer, egy horvátországi nyaralás alkalmával lettem mindenhol egységesen csokibarna, nagyon tetszett, de az csak véletlen volt :D éppen ezért nem is napozom, sosem szerettem, maradok az árnyékban.

    VálaszTörlés
  5. Napozni én sem napozok, de szerencsére ha le-és újra vagyok kenve, akkor jól bírja a bőröm pl. a strandon való napfényfelhozatalt. Meg igazából annyi napmennyiség nekem még jól is esik. Neked nem hiányzik?:(

    VálaszTörlés
  6. Nézegettem én is ezt a termékcsaládot, de egyszerűen nem bírtam kibogozni, vajon melyik összetevő lehet benne a tanning hatással bíró... :/ Annyira kíváncsi lennék pedig, mert tényleg ez tűnik ilyen kategóriában a legolcsóbbnak.

    VálaszTörlés
  7. Pf, rekommentet se érdemelsz te máker!! ;)

    VálaszTörlés
  8. Már nem... Nem bírom a napot, az erős fényt és a hőséget sajnos. Tengerparton kizárólag árnyékban.. Különben a Hófehérke külsőm átvált rákvörösre.. :(

    VálaszTörlés
  9. Szia, engem nagyon erdekel, kerlek irj egy emailcimet es irok ra, mert en is szedtem. Azota tul vagyok sok mindenen, mutet, lombik stb. Koszonom, agi

    VálaszTörlés
  10. Toth Alia Erzsebet2015. április 20. 21:56

    Nekem régebben a Dr Juga pattini (vagy kozmetikusi kiszerelésben Dr Juga Akne) nagyon hatásos volt. Valóban csoda szép lett tőle az arcom. Sajnos több mint 2 éve nem találok sehol, mert beszüntették a gyártását :( Nagyon jó lenne ha valamelyik cég megvenné a receptjüket és gyártaná. Vagy ha mégis gyárt hasonlót valaki, akkor tudatná.

    VálaszTörlés