BLOGKERESŐ

2014. november 21., péntek

Téli arcápolási tanácsok zsíros, kombinált bőrre

A téli arckrémválasztós poszt kapcsán meglepően sokan kértétek tőlem, hogy írjak egy külön kombinált-zsíros bőrűeknek szóló tél rutint is, ezért most összeszedtem Nektek minden olyan infot és tanácsot ezzel a bőrtípussal kapcsolatban, amitől szó szerint jobban érezhetitek magatokat a bőrötökben a hidegebb hónapokban is :)
.


Mitől száraz érzetű a zsírosan fénylő bőr télen?
Zsíros bőr esetén elég paradox érzés tud lenni, hogy az amúgy olajosan fénylő bőr a száraz tüneteit produkálja, emiatt nagyon sokan elkezdik nehéz, zsíros krémekkel kenni a bőrüket, pedig a probléma ebben az esetben nem az olaj, hanem sokkal inkább a vízhiány.
A zsíros bőr téli vízhiányának egyébként ugyanaz az oka, mint ami a száraz, vízhiányos bőrnél is volt: a benti fűtés, a kinti szél, valamint a száraz és hideg idő, és ezeknek a váltakozása, plusz a korábban elszenvedett károsodások is ugyanúgy tehetnek arról, hogy a bőr nem képes már hatékonyan megtartani a nedvességtartalmát, és fellép a vízhiányos állapot. 

A legjobb összetevők és formulák
Szinte minden arcápolós posztomnál leírom, de annyira fontos, hogy most sem hagyhatom ki -kerüljétek az irritáló összetevőket (alkohol, illatanyag..), mert könnyen felborul tőlük a bőr egyensúlya, amitől a vízmegtartó képessége is csökken. Törekedjetek viszont antioxidánsokra és gyulladáscsökkentő összetevőkre, mivel ezek pont az ellenkezőjét csinálják: visszaállítják a bőr  egészséges egyensúlyát, vagyis közelebb kerültök a bőr optimális hidratáltságához :)

KM-leg alternatívák kombinált, zsíros bőrrePaese 100% Natural Jojoba Oil, Paula's Choice Earth Sourced Perfectly Natural Cleansing Gel, Clinique Dramatically Different Moisturizing Gel,  Ilcsi Érzékeny Extra Gélkrém, Mizon Hyaluronic Acid 100, Paula's Choice Skin Balancing Toner








.
A bőr védelme érdekében az őszi-téli időszakban váltsatok valamilyen gyengéd lemosóra (itt írtam róluk bővebben), vízmegkötő és bőrnyugtató összetevőkben gazdag tonikra, és keressetek egy bőrtípusotoknak megfelelő, könnyed hidratálókrémet. Ez utóbbiból télire olyat érdemes választani, amikben a nem olajos, vízmegkötő összetevők vannak többségben - hagyományosan a könnyű gélkrémek ilyenek, amikben lehetőleg van hialuronsav, glicerin, squalane vagy valamilyen AHA sav (ezen belül is elsősorban a tejsav) - ezek azért jók, mivel egytől egyig nem olajos,  igen hatékony hidratáló összetevők.

Mit csinálj ha a bőröd száraz és zsíros egyszerre?
Bár a bőr hidratáltságát a benne lévő víz adja, és nem az olaj, viszont ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a bőrben szükség van olajra is, különben a bőr külső rétegéből a víz elpárolog. Mivel télen csökken a bőr faggyútermelése, ezért ha nem érzitek elegendőnek a sima olajmentes hidratáló összetevőket tartalmazó arcápolókat, a legegyszerűbb, ha felturbózzátok a hidratálókrémeteket pár csepp olajjal (zsíros bőrre pl. nagyon jó a jojobaolaj).

Ha pedig az a problémátok, hogy a hűvös évszakban a bőrötökön száraz és zsíros foltok egyaránt vannak, vagyis kombinálttá válik a bőrtípusotok, akkor ahelyett, hogy mindentudó csodakrémre vadásznátok, a zsírosabb és a szárazabb területekre is használjatok különféle, az adott rész igényeinek megfelelő krémet - a zsírosra olajmentes, hidratáló összetevőkben gazdag, míg a szárazabb területre már mehet egy olajosabb formulájú is.


Nektek milyen termékek váltak be a kombinált, zsíros bőrötök ápolására télen?

17 megjegyzés:

  1. Reklam helye: ) PC kencek teszteles alatt. T-vonal: skin balancing antiox retinolos szerum, orcak es szem ala(!): skin recovery antiox retinolos szerum, nyak: clinical 1%-os retinolos kezeles. Nappalra, ha sehova nem megyek ezek meg egyszer, kiveve clinical, helyette resist barrier moisturizer all skin type retinolos. Ha elmegyek itthonrol fenyvedos hidratalok: resist superlight 30 spf, skin balancing ultra sheer 30 spf. Idonkent aha 5%-os, de ritkan, mert valahogy mindig a szemembe maszik es kimarja, pedig nagyon messze kenem tole. A BHA sajnos nem jott be :( valami baja van az arcomnak vele. Mar regota ilyen korulmenyesen kenem az arcom PC elott is. Ja es a lemoso... tudom nem tanacsos szappananal arcot mosni savak elott, megis bejott a Tunderszappannal kombinalva. Es elvetemult vagyok, mert merem magam hetente nagyon finoman szemcses radirral koptatni.

    VálaszTörlés
  2. I+M Phyto-Balance 24 Órás Krém Vegyes Bőrre !
    Nagyon szeretem, tavaly tél óta nem lelek ennél jobb krémet, ami nem túl sok, mégis épp elég. Már-már koreai -csoda szinten van! :) Ajánlom!

    VálaszTörlés
  3. Erre egyszerűen válaszolhatok: Eddig semmi! :D

    Valami miatt pattanások jelentek meg a bőrömön, pedig egész szépen rendben volt. :(
    A Lancome Teint Miracle helyett tértem át a Rejuvi Facial Sun Block SPF40 (Tinted) -re, ami veszélytelennek tűnik, hegesebb-gyógyuló és karikás részeken kiegészítve M.A.C. Studio Finish tégelyes korrektorral, ami szintén ártalmatlannak tűnik, főleg a Lancomehoz képest. O.o
    Lemosón, ápolón nem változtattam.

    Nem találok bennük semmi ártót, valószínűleg életmódbeli hiányosságok (:D) okozzák.


    Már szépen megírtam a hozzászólást, amikor rákerestem, hogy a tegnapi (gyors)ételemben tej is volt-e, és igen, volt!
    A laktóz-érzékenység egyik fantasztikusan szuper jele, hogy ha egy csöppnyi is kerül a szervezetembe, minimum egy piros pont a jutalmam érte... az arcomon. Csomó ideig azt hittem, hogy pattanások = túl zsíros bőr, nos az enyém normál, kiszáradós, amióta ennek megfelelően kezelem, sokat javult, hála néktek, krémmániásoknak! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, a nevében is! :)

    VálaszTörlés
  5. Lesz a közeljövőben cikk a bőröregedésről is?
    A héten volt a 24. szülinapom, és a munkatársaim 90%-tól azt hallottam, hogy itt az idő elkezdeni a szemránckrém használatát, de per pillanat fogalmam nincs róla, hogy hogyan is kéne elkezdenem a nagy Ő keresését, egyáltalán, hogy megelőzésre keressek, vagy itt az idő a rendes krémekhez? :D
    Vagy, hogy érdemes lenne valami vitaminkiegészítőt szedni, vagy elég a krém?
    Ha esetleg az időtök engedi, és az érdeklődés is meglenne rá, én nagyon nagyon örülnék egy ránctalanítás alapok kezdőknek cikknek :)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Korábban elég sok poszt született már az öregedésgátlás témájában, belinkelek neked néhány érdekeset hasznosat :)
    http://blog.kremmania.hu/2011/11/elozd-meg-rancokat.html
    http://blog.kremmania.hu/2011/10/ranctalanitanak-e-ranctalanito-kremek.html

    A szemkrémekben mi amúgy nem hiszünk, itt írtunk róla, hogy miért nem:
    http://blog.kremmania.hu/2011/02/szemkrem-vagy-sem-ez-itt-kerdes.html

    VálaszTörlés
  7. Ami nekem bevált, az az FLP aloe verás zseléje és a szintén FLP-s FIRST spray.
    Nem komedogének, hidratálják, puhítják és renerálják a száraz bőrt.
    Amikor tavaly ősszel tönkrevágtam az akneroxiddal a bőröm, azaz szanaszét szárítottam, akkor a FIRST 2 nap alatt rendbehozta.
    Fontos nekem hogy ne zsírosítsa a hidratáló a bőrömet, hanem csak szimplán ne legyen száraz. Az enyém vízhiányos, és így hajlamos a pattanásokra, szóval nem mindegy mit kenek rá, de ez a két kence nagyon bevált.
    Sokszor evszek elő más krémeket mert a kísérletezgetés vonz, de mindig csalódok, és mindig visszatérek ezekhez. A legfontosabb velük kapcsolatban hogy normál irányba viszi ka bőrt, és ott is hagyják, nem elsz csillogó zsíros, diszkógömbös az összkép, egyszerűen csak pont jó. Szerintem ezért zseniálisak.

    http://kremmania.hu/kremek/forever-living-products-aloe-first-natural-soothing-spray

    és

    http://kremmania.hu/kremek/forever-living-products-forever-living-aloe-vera-gelly

    VálaszTörlés
  8. Nagyon nagyon szépen köszönöm a gyors választ! :)

    VálaszTörlés
  9. Szerintem a legjobb a kémiai hámlasztás erre is. :-) Sokszor látok olyat, hogy valakinek zsíros, vastag, tág pórusú a bőre, -rinocérosz bőr, bocs-, és a hidratálónak egy akadálypályán kell átküzdenie magát, hogy eljusson a célba. Erre az AHA jó. A BHA meg szépen beállítja a faggyútermelést, télen már nem is zsíros a bőröm, mióta hámlasztok. Szóval hámlasztásra fel, tudom, hogy télen Te is hámlasztasz. :-)
    A tanácsaid amúgy tökéletesek, abszolút egyetértek! Én úgy érzem, a vízhiányomra nagyon jó az innisfree soybean essence-e, utána meg az acne.org-os hidratálót teszem fel, végül reggelente fényvédőt. Ez szuper hármasnak bizonyul most. Éjszakára meg egy Belico-s gyulladáscsökkentő koncentrátumot teszek a hidratáló alá, ha éppen nem hámlasztok.

    VálaszTörlés
  10. Igen, igen, ilyenkor tényleg megy a hámlasztás ezerrel, köszi a kiegészítést! :)

    VálaszTörlés
  11. Én is a hámlasztást gondtam még megemlíteni, de látom megelőztek. :-)
    Ami személyes tapasztalatom alapján jó: a PC Earth Sourced tisztító, a Mizon hyaluronsavas szérum (tényleg szuperül hidratál és pár másodperc alatt teljesen beszívja a bőr), LRP Toleriane Ultra Fluid, Bioderma Hydrabio szérum. Megemlíteném az Ilcsi csipkebogyó habkrémet is, az kifejezetten kombinált vízhiányos bőrre való, a posztban említett extra érzékeny krémzselével keverve is használtam és úgy is szuper. Sokan panaszkodnak hogy réteget hagy, nem szívódik be jól, de nekik a kozmetikus valószínűleg nem mutatta meg a helyes használatot (vagy túl sokat kennek egyszerre): pici, borsónyi mennyiség a tenyírbe, kis vízzel (én termálvíz-sprayből fújok rá egyet) 'felhabosítani' a két tenyér közt, és így felkenni az arcra. Pillanatok alatt beszívódik, nem hagy nyomot.
    Hogy a pattanásokra milyen hatással vannak ezek a dolgok azt nem tudom, mert nekem nincsenek, de kombinált, erősen vízhiányos bőrre jók. (Bár az utóbbi 1-2 évben egyre inkább normálba megy át a bőröm télen, száraz orcákkal...gondolom a kor előrehaladtával egyre inkább ez lesz a tendencia.)
    Ja, és ami szerintem is nagyon fontos a zsíros/kombinált bőrnél: NE kenjünk rá semmiféla alkoholos, szárító krémet, tonikot, mert csak rosszabb lesz a helyzet...

    VálaszTörlés
  12. Én is nézegettem mostanában ezeket a cikkeket érintettség okán. :) Azért jó lenne újra visszatérni rá. Három éve írodtak és gondolom azóta a tudomány nagyon sok újat még nem mondott de talán lehetne frissíteni. Sok újabb termék is megjelent a piacon. Én örülnék egy aktuális részletesebb elemzésnek. Apolka cikkei nagyon hiányoznak. Természetesen nagyon jók a mostaniak is, rendszeresen itt vagyok és olvasom őket. Lehetne néhány márka termékcsaládját is jobban kielemezni, hogy tényleg jobbak-e, hatásosabbak-e a krémeik? Nekem pl. az Avene mindig egy nagy kérdés vagy most megjelent az Uriage, esetleg a Dermologica? És ha már a vágyak. Ha lenne egy olyan szolgáltatás az oldalon, hogy az általam megjelölt temék adatait, mint egy kívánságlistát továbbküldhetném időnként a reptereken járó családtagoknak, az szuper lenne.

    VálaszTörlés
  13. Apolka most babázik és amikor dogozik, a KM megújulásán dolgozik, én pedig megmondom őszintén, néha azt se tudom, merre szakadjak, és örülök, hogy heti 2 poszt belefér :( Amúgy tényleg nagyon szeretném frissíteni a régi posztokat a termékek terén, de közben ott a KM adatbázis, az összetevőírás és az egyéb kötelező körök... Sajnos egyenlőre csak TODO listán vannak a régi posztik :((

    VálaszTörlés
  14. Köszi, hogy megírtad :)

    VálaszTörlés
  15. Bioderma sensibio micellas helyett mindenkinek szivbol ajanlom a garnier rozsaszin micellas vizet! Kb hadmadannyiba kerul es ugyanaz. Tenyleg :) ikonikus a bioderma de pokolian tularazott.

    VálaszTörlés
  16. Szánom bánom, de nem vagyok nagy évszakkövető az arcápolás terén. Ami változatlan, a reggeli PC Resist Ultra-Light antioxidáns szérum, ezt használom kvázi primerként, a smink is változatlan (télen nagyjából ugyanannyira kezd fényleni a T-vonalam mint nyáron). Mivel felszíni vízhiány jeleit látom azért, elkezdtem használni a Lush Oatifix friss pakolását, egyelőre megnézem, van-e értelme majd újra megvennem (bár a tapasztalatok eddig pozitívak). Kétnaponta teszem fel, a hiányzó napokon pedig épp egy Clinique Moisture Surge Intense hidratálót használok, azt is csak azért, mert van egy mintadarabom. Ha az elfogy, talán próbálkozom a DDML-lel. Az arctisztítóm épp Clinique Comforting krém, na ezzel viszont nem vagyok elégedett, az évszaknak megfelel, viszont úgy érzem nem tisztít eléggé, és egy fura réteg is marad az arcomon utána, vízzel nem tudom levakarni. Emiatt néha bevetem a Mild Facial Soap-ot tőlük, na az visz mindent, utána tényleg kell a hidratáló!

    VálaszTörlés