BLOGKERESŐ

2015. március 28., szombat

Parfümajánló tavaszra

Tudom, hogy sokan hiányoltátok már a parfümös bejegyzéseket a blogról, ezért arra gondoltam, hogy megkérem a legnagyobb és legszínvonalasabb hazai parfümös blognak, a Parfümblognak az íróját és egyben kedves ismerősömet, Dobos Andreát, hogy vendégblogoljon hozzánk a témában, és képzeljétek, igent mondott! :) Fogadjátok tehát szeretettel a tavaszi parfümajánlóját!
Ahogy melegszik az idő és virágba borulnak a fák, úgy kerülnek elő a gardrób mélyéről a tavaszias ruhák, kiegészítők. Nincs ez másképp a parfümöknél sem, tény, hogy a legtöbben tavasszal váltunk illatot, többnyire a nehéz, fűszeresebb vagy édesebb illatok helyett a tavasz beálltával előszeretettel nyúlunk a légiesebb, játékosabb virágos illatok felé. Könnyű vagy éppen nehéz dolgunk van ilyenkor, hiszen a legtöbb parfümcég ilyenkor dob piacra új illatot, nem nehéz elveszni az újdonságok és nagy klasszikus kedvencek között.
.
.
A következő válogatásban kifejezetten tavasz ihlette parfümújdonságokat vagy a szezon nagy kedvenceit találhatjátok, ha pedig kedvetek támad meglátogatni egy parfümériát, előtte olvassátok el a Hogyan válasszunk parfümöt? posztot, melyben megosztunk veletek minden olyan praktikát, amely közelebb visz ahhoz, hogy megtalálhassátok a számotokra tökéletes illatot.

Ha tavaszi parfüm, akkor elsősorban a virágos, üde illatok jutnak eszünkbe. Dolce & Gabbana Dolce illata megtestesíti a szicíliai tavaszt érzéki virágokkal, pézsmával és fás jegyekkel. Jó választás azoknak, akik szeretik, ha él egy illat a bőrükön. 

A csábítás nagymesterének virágos változata, a Calvin Klein Euphoria Blossom ugyanolyan lehengerlő, mint a nagy előd, pontosan úgy, mint ahogy a bundát felváltó dögös koktélruha. Az orchidea és a lótusz, mint a szenvedélyes nő jelképe jelenik meg az illatban, egzotikus gyümölcsökkel körülölelve, meleg és puha alapokkal megvadítva.

Nem maradhat ki a tavaszi körképből a nagy tavaszi kedvenc, a Gucci Flora by Gucci. 2009 óta az egyik legkeresettebb virágos illattá vált, köszönhetően az izgalmasan párosított virágos és citrusos jegyeknek, valamint a finoman kezelt fűszerezésnek. A bazsarózsa nyitánya a citrusokkal különleges illatélményt ad, melyet a szantál puhasága és a rózsaborssal fűszerezett pacsuli halk akkordja gyönyörűen fektet a bőrre. Abszolút felhasználó barát, azaz nem tolakodó illat.

Nem mindenki szereti az édeskés, fűszeres virágillatokat, számukra a már kultikussá vált Balenciaga Florabotanica lehet a megváltás. Muskátli egy kis cannabisszal, púderes rózsával, mindez csípős mentával indítva. Jól hangzik, ugye? Napjaink egyik legjobb zöld-rózsás-aromás illata, mely egyszerre friss és üde.



Sokan rajongunk Guerlain kis feketéért, a La Petite Robe Noir-ért, de tavasszal nem biztos, hogy szívesen nyúlunk egy ilyen édes illat után. Viszont aki nem akar lemondani a La Petite Robe Noir franciásan sikkes illatáról, az most szaladhat a boltokba, hiszen itt az új Ma Robe Petales, melyben az édes gyümölcsök helyett a virágos jegyek kaptak nagyobb hangsúlyt. Természetesen a mandula jelen van az illatban, csakúgy mint az előző verziókban, csak itt még a mandulafa virágának andalító akkordja is erősíti a mandulás hatást.

Ha tavasz, akkor Daisy! Marc Jacobs örökérvényű tavaszi parfümje idén köszönti 15. változatát. Gyakorlatilag mindegy, hogy melyiket választjátok, a Daisy illatok közös jellemzője az üde virágos jegy, mely egyszerűségével, letisztultságával a tűnik ki a hangsúlyosabb virágos illatok közül. Ha egy élettel teli, komfortos illatot kerestek, próbáljátok ki a Daisy illatokat. 

A virágos-gyümölcsös illatok rajongóinak nagy kedvence a 2010-ben megjelent Chanel Chance Eau Tendre, mely a lehető legszebb oldalát mutatja meg az amúgy erős, szinte bódító jácintnak. A tiszta, púderes alapokkal hangsúlyozott jácint a friss citrusos jegyekkel meseszép tavaszi szellővé szelídül.




Ki mondta, hogy egy tavaszi illat nem lehet modern és trendi? A Chloe illatház bebizonyította, hogy lehet! A See by Chloe azt az illatot emelte a középpontba, mely sokunk számára valóban a tavaszt jelenti: az almafa virágának illata csalhatatlanul a tavaszt eleveníti meg, az ylang-ylang és a jázmin elegáns akkordját a manapság divatos és sikkes fás-pészmás jegyek kísérik. 

Végül a tavaszt palackba záró Lanvin következzen, melynek Eclat d’Arpege illata gyakorlatilag a legszebb tavaszi virágokat sorakoztatja fel: orgona, barackvirág, osmanthus, bazsarózsa és akác, melyek a tealevelek friss, nyugtató illatával és a mindig üde cédrus aromájával egy kicsattanóan vidám parfüm képében születnek újjá. Boldogságcseppek a köbön. 

Különleges kategóriát alkotnak a virágos-vizes parfümök, hiszen igazán természet közeli, természetes illatuk után vágyakozunk az első melengető napsugarak megjelenésekor. Én legszívesebben tavasszal viselek ilyen parfümöket, úgy érzem, újjászületek tőlük a lehangoló, szürke tél után. A kategória nagy klasszisa a Hermés Un Jardin En Mediterranée, melyet egy tunéziai kert ihletett. Fügelevél, leander, ciprus, cédrus, mandula és rengeteg citrus igazi kis oázis hangulatot varázsol körénk. A virágos-vizes kategória másik, feltörekvő kedvence Armani mester Acqua di Gioia parfümje. Úgy látszik, a mester nem tud hibázni, hiszen az Acqua di Gio árnyékából kilépő Gioia elképesztő sikereket ért el a parfümpiacon, megelevenítve Pantelleria és Antigua atmoszféráját, mesteri kezekkel keverve a púderes virágos, fanyar citrusos és édes jegyeket.


Ti milyen illatokért nyúltok idén tavasszal? :)

18 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás és én nagyon örülök,mert két illatot is használok a felsoroltakból!;-) A See by Chloé-t a megjelenésekor azzonnal megvettem(ilyet még előtte sosem csináltam) és teljesen meg vagyok veszve ezért az illatért a mai napig. Már elővettem,sőt az utánpótlás is sikerült.2 hete kaptam szülinapomra a Calvin Klein Euphoria Blossom illatát,hát még csak ismerkedünk,de nem reménytelen...A Chanel-t még megillatolom,szimpi nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Csak most fedeztem fel egy illatot, ami szerintem nagyon tavaszias, de decemberben adta ki a L'Occitane, ez a Arlesienne. Nagyon feminim, de nem túl édes. Az elején picit inkább fanyar, majd enyhén fás-rózsas, de közel sem annyira mint pl. a Chloé, a végére édesebbé válik, de nem gejl, érdemes legalább kipróbálni. Azt nem állítom, hogy a legkülönlegesebb, és mindenkin máshogy bontakozik ki, de nekem nagyon bejött, mert kb.az összes virágos-friss "nagy" parfüm rajtam valamiért savassá, szúróssá -esetleg férfiassá 😵😁, vagy teljesen elcsépelt cukorka szaggá változik, örülök, hogy ez nem csinál ilyet. Megvettem a hairmistet is, az még kevésbé édes, inkább fás, rózsás, hajban jól megmarad.

    VálaszTörlés
  3. Nalunk meg eppen csak elolvadt a ho, de ezzel a lendulettel eslisaval mar megyunk is a plazaba szaglaszni :) ugyis be van borulva :( legalabb a lelkem viragokkal lesz feloltoztetve
    Koszonom a posztot :)

    VálaszTörlés
  4. Csakis ninfeo mio - egyértelműen

    VálaszTörlés
  5. Hermés-től nekem a Un Jardin Sur Le Nil a kedvenc a sorozatból. Most még "játszik a Bvlgari Omnia Green Jade, nyárra már sok nekem.
    Kevésbbé karakteres a L'Occitane Cherry Blossomja, de még mindig csípem.
    (Ha igazán meleg lesz kipróbálom a Dune-t. A "nagyok" azt mondják forróságban a legjobb :), de ez még messze van.)

    VálaszTörlés
  6. nálam most az újdonsült kedvenc a Carven Le Perfume és régi tavaszi kedvenc a Chloé See Eau de Fraiche :)

    VálaszTörlés
  7. Sok kedvencem köztük van :) Imádom Marc Jacobs, Lanvin, Chanel Chance eau Tendre a Hermes és az új Guerlain illatát is :) Nem is tudnék választani, mindet akarom ! :D

    VálaszTörlés
  8. Én most CK Reveal - lázban égek, el se tudom képzelni a napomat nélküle. Nálam ez négyévszakos parfüm, szerintem nyáron is szuper lesz. Nagyon tetszett a JOOP! Le Bain, csak "későn" találtam rá, mert ezt viszont inkább télen használtam volna csak - nade majd jövőre! ;)
    Ha el bírok szakadni a Reveal-tól, akkor pedig Kenzo Madly.

    VálaszTörlés
  9. Ja, kifelejtettem, hogy Prada Infusion D'Homme-ot nagyon szeretnék magamnak! Már évekkel ezelőtt elbűvölt. Tudom, hogy férfiaknak szánt, de azonnal beleszerettem. Lehet ezt örökölni (néhány férfi, vagy más által férfiasnak ítélt parfümök szeretetét)? Édesanyám volt ilyen, illetve ma is ilyen, csak több helyről is divatos és számára túl cukros parfümöt kapott és nem akarja őket parlagon hagyni. Pedig, ha szenved tőlük, el kéne ajándékoznia. A semmi is jobb, mint egy hozzád nem illő illat, ugye csajszik?

    VálaszTörlés
  10. Prada Infusion d'Iris ay aktuális kedvencem. Nagyon szép illat, nekem az elegáns frisseség tavaszi hangulatát adja, oly módon, hogy némi ódonság is ott lapul. Ettől válik titokzatossá. Tartós illat, figyelemre méltő hatósugárral. Azt hiszem, még sokszor újra fogom venni. Férjem tavasz beálltával Kenzo Homme Boiseé-ja felé nyúlt.

    VálaszTörlés
  11. Tavasszal: jimmy choo edt, Lancome Miracle, Dior Dolce vita. Az acqua di gioia nekem inkább nyári, 25 fok felett.

    VálaszTörlés
  12. Érdekes módon mostanában leginkább mainstream illatok után nyúlok, miután a hidegben leginkább niche illatokat fújtam. Szokásom szerint csapongó vagyok az illatok terén, amióta többet süt a nap és kicsit melegszik az idő őket fújtam a legtöbbet: D&G Light Blue Escape To Panarea, See by Chloé Eau Fraiche (pedig ő elsőre nem is jött be, de aztán csak beszereztem belőle egy 6 ml-s parfümszórónyit), Givenchy Ange ou Demon Le Secret Edition Croisiere, D&G The One, Gucci Flora Glorious Mandarin, Hermés Un Jardin Sur Le Toit, CK Reveal (mondjuk őt a hidegben is fújtam, számomra is négyévszakos illat), TM Alien Eau Extraordinaire. Az időnként előforduló hidegebb napokon pedig átmenetileg búcsúztatom a hidegebb időkben szívesebben viselt illataimat, mint Addict, Montale Intense Café és Ginger Musk, L'Artisan Amour Nocturne, LM Ultimate Seduction, Angel, Alien. Nagyon szeretnék beszerezni egy Ferragamo Emozione-t, isteni finom teás-íriszes illat, sajnos még nem kapható netes parfümériákban, Douglasban pedig nagyon drága. :-( A másik íriszes tavaszi csodámat, a Chanel No. 19 Poudre-t Húsvétra tartogatom, akkor fogom először viselni az idén.

    VálaszTörlés
  13. Egyetértek. Egy Lolita Lempicka illattal voltam úgy, h próbálkoztam, de egyszerűen nem bírtam elviselni magamon, rosszul voltam tőle. Azt hittem simán elhasználom azt a 10ml-s kis parfümszórós mennyiséget, de nem érte meg a folyamatos fejfájás, inkább odaadtam egy kolléganőmnek. És még jó párral voltam úgy, h szép-szép, de rajtam nagyon nem... Megértem anyukádat, h fáj a szíve a "kidobott" parfümökért, de ha egyszer beszerzi az igazit, akkor úgyse fog előbbiek után nyúlni! ;)

    VálaszTörlés
  14. Csak nem a lila Lolita volt a ludas? :)
    En meg a Chloe by Chloe-val jartam ugy, hogy tetszett, megszereztem, aztan nem birtam elviselni. Mondtak is a csaladban, h ez nem az en illatom. Egyszeruen nem vagyok olyan tipus. Most meg mar ramromlott, igy szentsegtores, de a mosdoban tolt be illatosito funkciot. Sajnos senkinek nem kellett...

    VálaszTörlés
  15. Parfümjeim túlnyomó része téli illat, imádom a nehezebb, fűszeresebb darabokat, nehezen találok magamnak tavaszi/nyári illatot. Amiket ilyenkor használok, az a Chanel No. 19 Poudre, talán a legszebb zöld illat, amivel valaha találkoztam, Hermes Eau Claire des Merveilles, Givenchy Dahlia Noir L'Eau, D&G Light Blue Escape to Panarea és a Juliette Has a Gun könnyedebb illatait, mint az Anyway és a Not a Perfume.

    VálaszTörlés
  16. A sima lila "alap" Lolita fél órát se bírt ki rajtam, úgy elpárolgott, de amúgy az sem tetszett túlzottan. Ez vmelyik továbbgondolt verziója volt, a Minuit Sonne! Nem jövök ki jól a Lolitákkal...
    Áá, nem szentségtörés! Még mindig jobb, mintha kidobtad volna, így legalább hasznosul! :)

    VálaszTörlés
  17. Elsőre nekem is fura volt (az ánizst magában utálom), de megszerettem. Érdekesek a különbségek bőr és bőr között. Rajtam a lila Lolita nagyon tartós és a férjem nagyon szereti rajtam, én meg szantálos illatot érzek a végén. Most már kicsit lányosnak tartom, én meg 40 felé közeledem. Már kevés van, valszeg ha akarnám sem vehetném meg újra (egyrészt kifutott, másrészt az előbb említett okból).
    A Chloé by Chloénál olvastam, h van aki almát érez benne és rózsát nem. Én meg a rózsától voltam rosszul, almát nyomokban fedeztem fel :)

    VálaszTörlés
  18. Én tavasszal a virágos, visszafogott illatokat részesítem előnyben. A Dolce & Gabbana Dolce illat tényleg fantasztikus! Én innen rendeltem: Olcsóbb, mint a boltokban és hamar szállítanak, az akciókat is érdemes kihasználni:) http://www.parfumotthon.hu/

    VálaszTörlés