BLOGKERESŐ

2015. május 20., szerda

3 ok, ami miatt nem használok natúrkozmetikumokat

Ok, a nem az némileg túlzás. Mert persze használtam már natúrkozmetikumot. És fogok is még biztosan. És vannak olyan termékek, amik natúrkozmetikumok és jónak tartom őket. Összességében viszont tízből kilenc termék, amit használok nem natúrkozmetikum. És most úgy döntöttem, hogy le is írom mi ennek az oka.


A natúr nem a jó szinonímája. 

Levendula - a közhiedelemmel ellentétben nem jó a bőrnek....


.
És az organikus sem. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy miért hiszi annyi mindenki ezt. Az, hogy valami natúr, és az, hogy valami jó a bőrnek két tök független fogalom. 

Helló gyilkos galóca! Abszolút natúr, valószínű még organikusan is nő az erdő mélyén, mégsem eszem meg. Se nem kenem magamra. De hogy közelebbi példát is írjak: helló levendula! Szuperül hangzik, szép lila a színe, csodás az illata. Ki feltételezne rosszat róla? Nagyjából senki. Egy csomó kozmetikumban van is. Pedig: a levendulában vannak olyan gonosz dolgok - például linalyl acetate, linalool és camphor - amik a tudomány mai állása szerint kifejezetten nem jók a bőrnek. 

A másik oldalon meg ott vannak a klassz dolgok, amik ugyan nem természetesek, de attól még minden mai tudásunk szerint jót tesznek a bőrnek: van egy csomó újfajta klassz mesterséges peptid, de például a tiszta C-vitamin vagy az A-vitamin sem szerepel az Ecocert által jóváhagyott listán, pedig ők igazi szupersztárok a bőrápolásban.


A natúr kozmetikumok kevésbé hatásosak

Shea vaj - klassz hidratáló, de csodát nem tesz


.
Tudom nem vagyunk egyformák, de az én kozmetikum választási szempontjaim között legelöl szerepel az, hogy a termék hatásos legyen. És a natúrkozmetikumok tudása igenis korlátozott.

Alapápolásra találni jó darabokat (arclemosó, hidratáló), de ha probléma megoldásról van szó, akkor a natúrkozmetikumok nincsenek versenyben a minőségi, "normális" kozmetikumokkal. Nincs elég hatásos alternatíva pattanások ellen, se pigmentfoltok ellen, se ráncok ellen. 

Ha most valaki azt gondolja magában, hogy de igenis, ő ismer szuper hatásos natúrkozmetikumokat, amik ugyanolyan hatásosak vagy még hatásosabbak, akkor itt egy elgondolkodtató kérdés: ha egy összetevő natúr, és hatásosabb, mint a nem natúr alternatívák, akkor a "sima" kozmetikumokban miért ne tennék azt a bizonyos szuper hatásos natúr összetevőt?


A "sima" kozmetikumok sem mérgezőek

Igen, kemikália. Igen, vannak hátrányai, de ettől még nem méreg. Plussz pattanásos bőrre csodaszer.




.
Mostanában elképesztő mennyiségben jönnek velem szemben  olyan hirdetések, ahol natúrkozmetikum gyártók azzal vádolnak, hogy mérgezem magam. Azt hiszem, hogy alapvetően ezeken a hirdetéseken húztam fel magam annyira, hogy most már írjak erről egy posztot.

Az áltudományosság és az alaptalan félelem keltés nekem baromira nem szimpatikus, nem tartom etikusnak, és feláll a hátamon a szőr tőle. Olyan gyártótól, akinek ez a marketing módszere akkor sem vennék semmit, ha egyébként jónak tartom a termékét.

Na de vissza térve: a mesterséges, a vegyület, a kemikália és a mérgező szavak egymástól teljesen független fogalmak!  Ráadásul, mi az hogy mérgező?

Itt egy klassz idézet Paracelcustól, elég ismert, de érdemes néha újra elolvasni és újra elgondolkodni rajta: "Mindenben van méreg, és semmi sincsen méreg nélkül. A mennyiség dönti el, hogy valami méreg vagy orvosság."

Az EU-ban egyébként egyáltalán nem lehet bármit a kozmetikumokba tenni, van rá hosszas törvény, hogy mit szabad, mit nem, mi milyen mennyiségben oké, és mi nem. Számomra hiteles kutatók és tudósok is igenis törődnek azzal, hogy amit magunkra kenünk az ne legyen mérgező.

Szóval a gonosz nagy cégekre mutogatni könnyű, összeesküvés elméleteket gyártani szintén. Normális kutatásokat csinálni, és az alapján hiteles véleményt mondani viszont nehéz.

Persze mindenki maga dönti el, hogy kinek hisz, mit hisz, mit ken magára. Én a magam részéről hiszek a tudományban. Szerintem fantasztikus, hogy repülőn utazhatok és az is, hogy az orvostudománynak köszönhetően az átlag életkor ma többszöröse a korábbinak (pedig régen csodásan természetesen éltek ám az emberek!). Szintén fantasztikus, hogy vannak kozmetikumok, amik meggyógyították a súlyosan pattanásos bőrömet, ami miatt lelki beteg voltam éveken át.


Ti mit gondoltok? Natúrkozmetiumok vagy sem? A sima tényleg mérgező?

187 megjegyzés:

  1. Annak ellenére, hogy már csak egy év és megkapom a gyógyszerész diplomám, én mégis a natúr kozmetikumokat választom. A felsorolt mindhárom ponttal egyet értek, de kiegészítésként:


    -Paracelsus.


    -Az akneroxid szigorú értelemben gyógyszer (elég gyakori mellékhatással!), azért ne hasonlítsuk össze egy házi ?mondjuk aktív szenes? szappannal a hatását tekintve.. A roaccutan is szuper lehet valakinek, de nyilván nem veszi fel vele a versenyt a körömvirágpakolás. Az A vitaminról még annyi, hogy persze, hogy természetes összetevő, de azért mégis érthető, ha sokan ódzkodnak tőle, hormonként viselkedik, csodálom, hogy korlátozás nélkül kapható..


    -Ha csak azt nézzük, hogy miket engedélyeznek úgy általában, az nem vezet jó irányba, tipikusan más téma az étkezés, szóval ez kicsit OFF, de ha engedélyezett a mérgekkel telenyomott instant kaja, az antibiotikum- és hormonkezelt hús, a permetezett zöldség, az alkohol és a cigaretta, akkor miért is akadnánk fenn a parfümmel, paraffinnal, formaldehiddel telenyomott kozmetikumokon. Míg előbbi sok mindenkinek jól jön, mert az egészségügy jelen állása szerint a sertéshús árának csökkentéséből az államon, a termelőkön kívül majd a gyógyszergyárak is jól járnak (ld kardiovaszkuláris megbetegedések), utóbbi gyerekcipőben jár hazánkban. Abszolút komolyan azt hiszi bárki is, hogy érdekli a hatóságokat, hogy mit kenünk magunkra? A laborjainkból szépen lassan kitiltják a fenolszármazékokat, aláíratnak velünk papírokat, hogy nem vagyunk terhesek, mert amikkel dolgozunk, mérgezők, aztán ugyanazt az anyagot korlátlan mennyiségben a képemre kenhetem...


    -Egyáltalán mitől natúr kozmetikum a natúr kozmetikum? Nem tudom, hogy konkrétan a természetes hatóanyagokkal szemben van-e ellenérzésed. Én, mint ahogy itt sokan, INCIzem, felőlem lehet természet ellenes benne lévő víz, amíg nincs benne olyan, amiről rosszakat olvastam.


    Bocsi, hosszú lett, köszönöm annak, aki végig olvasta.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis cikk lett! Remélem gyakrabban feldühítenek;) és lesz folytatás!

    VálaszTörlés
  3. Is-is... arckrémből az egyik meskás gyártó termékéhez ragaszkodom, mert bevált. A bolti krémeket ártól, márkától, "bio-ságtól" függetlenül max. a kezemre tudom hosszabb távon elhasználni, mert vagy kipattogok tőlük, vagy ekcémás foltjaim lesznek. Ugyanakkor semmi bajom az SLS-el és a szilikonnal, mondjuk a samponoknál és a folyékony szappan is lehet a legolcsóbb, eddig még egyikkel se volt bajom :))))))

    VálaszTörlés
  4. "Abszolút komolyan azt hiszi bárki is, hogy érdekli a hatóságokat, hogy mit kenünk magunkra? A laborjainkból szépen lassan kitiltják a fenolszármazékokat, aláíratnak velünk papírokat, hogy nem vagyunk terhesek, mert amikkel dolgozunk, mérgezők, aztán ugyanazt az anyagot korlátlan mennyiségben a képemre kenhetem"


    Pontosan emiatt nem vagyok hajlandó koreai kozmetikumokat használni. Ha az EU-ban ilyen a szabályozás, akkor ott milyen lehet???

    VálaszTörlés
  5. Ez a cikk számomra kiábrándító volt. Ennél minőségibb írásokat szoktam meg tőletek. Én sosem bíznék csak szimplán a tudományban...és az eu-s szabályozásban. Az, hogy az átlagéletkor emelkedett az valóban a tudománynak köszönhető, az oltásoknak, a fejlett orvostudománynak, de ennek kábé semmi köze a kozmetikumokhoz. Nem az arckrémektől élünk tovább...

    VálaszTörlés
  6. Lehet, én olvastam rosszul, de én nem láttam azt a cikkben, hogy azt feltételezné, az arckrémektől élünk tovább. Sokkal inkább arra próbál rávilágítani szerintem, hogy a natúrkozmetikumok hatásfoka annyira limitált, hogy a marketingük néha szó szerinti átverés, mivel nem tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amikkel a hirdetett eredmény elérhető, vagy akár csak megközelíthető.

    VálaszTörlés
  7. Köszi a Paracelsus javítást, javítottam. :)


    Nincs egyáltalán ellenérzésem a natúr összetevőkkel szemben, sőt: nagyon is pozitív érzésem van velük kapcsolatban. Csak azt nem szeretem, hogy mindenki azt gondolja, hogy attól, hogy valami natúr autómatikusan jó is, a vegyszer meg maga a szitokszó és a méreg szinonímája. És ez egyszerűen nincsen így.


    De persze a krémekben, amiket választok és használok abszolút vannak természetes összetevők is, és rengeteg van, ami tényleg jó a bőrnek. :)


    Az EU előírásokkal kapcsolatban: én tényleg úgy tudom, hogy az EU-s szabályok kozmetikum téren elég szigorúnak számítanak. És sok dolog, pl. a tartósítószerek és hasonló nem túl jó segédanyagok le vannak korlátozva mennyiségben.

    VálaszTörlés
  8. Én semmi ilyet nem próbáltam írni, hogy az arckrémektől élünk tovább. Amit írsz az arra vonatkozott, hogy általánosságban szerintem a tudomány mint olyan klassz dolog, sok klassz dolgot köszönhetünk neki. És akkor a kozmetikumoknál miért fordítanánk hátat neki, és miért hinnénk azt, hogy minden mérgező, ami nem natúr?


    A cikk arról szól, hogy sokan azt állítják, illetve sokan azt hiszik, hogy minden kozmetikum mérgező, ami nem natúr, és ez nincsen így. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet. :)

    VálaszTörlés
  9. Két éve,hogy nyomja a bögyömet amit most egy mondatban tökéletesen leírtál. Lekapnak most a 10 körmömről,de soha nem használok,használnék koreai kozmetikumot! Nem érdekel ha olcsóbb,ha többet ígér,gyakorlatilag semmi nem érdekel velük kapcsolatban! Majd éppen ők fogják betartani a szabályokat!?! Az állatkisérleteket sem ők fogják kikerülni,az hétszentség! Naív és hiszékeny aki....na mindegy!Van egy kedves ismerősöm ,a bécsi egyetemen tanít és bár engem nem érdekel a kémia(nem is értek hozzá), de van egy közös szenvedélyünk,így gyakran tárgyalok vele,pontosabban bombázom a kérdéseimmel.;) téma volt köztünk többek között a koreai kozmetikum láz is és felvetettem egyszer neki a nyakamat enyhén behúzva,hogy én még abban sem lennék biztos,hogy valóban az van a termékekben,amit ráírnak! Bólintott és csak annyit mondott,eléggé rátapintottam a lényegre! Azt hozzátenném azonban,hogy nem miatta kerülöm a koreait,előtte sem "bíztam" bennük. Amúgy is csak egy divathullámnak tekintettem mindig is és kiváncsi vagyok,mikor kezdik el szidni őket,mikor fordul a kocka?;)Nekem ennél nem is kell több! Nem vagyok vegyszerpárti,sem bio,sem semmilyen párti;), hiszek a tudományban,hiszek azonban a természet erejében is. Azt gondolom,hogy az egyensúlyt kell csak megtalálni a kettő között és nem készpénznek venni,amit bármelyik oldal is állít!

    VálaszTörlés
  10. Szívemből szóltál, pontosan ugyanígy gondolom. Pacsi! Az én lelkem is úgy két éve nyomta, akkor most jól coming-outoltunk :D

    VálaszTörlés
  11. A főoldalolon ez a google ad fogadott: "Te is rettegsz a szintetikus samponok mellékhatásaitól?" :D Ki is lőttem.
    1. Nem rettegek semmitől, kivéve a pókokat, és a Végtelen Történet mesefilmből a vérkutya-rémet.
    2. MI VAN?
    Tetszik a cikk, pont időben írtad le a hőbörgésem megspórolom, elég annyi, hogy én is a gyilkosgalóca vs. aszpirin példát szoktam felhozni.
    És mégis. Hiába tudom, hogy ilyen-olyan káros, ha valaminek finom az illata, vagy csilli-villi, nehezen állok ellen. Például a kedvenc Yamuna gyöngyvirágos-mákos szappan, nagyon natúr, szuper természetes, papírba van csomagolva nem műanyagba, ééééés (dobpergés) nincs benne gyöngyvirág, csak az illata...
    Visszaolvasva a KM véleményeim, nagyrészt kamu-természetes ("greenwashed" Mstindigonak hála, már ezt is tudom <3) cuccokkal van tapasztalatom, amire ráírják, de nem az, mert szó szerint és képletesen is az orromnál fogva vezetnek.


    Jó hogy írod a végén, hogy a természetes hatóanyag más termékekben előfordulása jó jelző, nekem ilyen a Biomed vadgesztenyés visszér krémje, van más termékben is, de ebben magasabb százalékban, és még olcsóbb is.

    VálaszTörlés
  12. Tényleg érdekes ez a kérdés. Én kedvelem a natúrkozmetikumokat, de nem kizárólag azokat használom. Pl. a hajápolásban több, mint egy éve azokat részesítem előnyben bizonyos szinten csak! Mert festeni a henna vált be a legjobban, a vegyszerek sajnos tönkrevágták a hajszálaimat, így egyértelműen a hennára szavazom, mert az ápolja a sörényem, és ez idő alatt kívülállók is észrevették a javulást. Samponokban is kedvelem a natúrt, de időnként mégis úgy érzem nem árt egy "kemény" SLS-t tartalmazót is használni, és ugyanígy vagyok a szilikonnal: nekem igényli a hajam, mert csak azoktól a hajápolóktól lesz szép.
    Említeve lett itt a Roaccutan kapszula. Elég "gyilkos" dolog. Én szedtem a meghatározott 16 héten át, valóban az egész közérzetemre hatással volt. Viszont az arcom olyan állapotban volt előtte, hogy komolyan nehezen mertem utcára lépni. Huszas éveim elején jártam, mikor az ember szeretne tetszeni másoknak, szép lenni...... Sajnos, majdhogynem diónyi méretű pattanások voltak az arcomon, ismeretlenek kigúgyoltak, kinevettek.... Nem egy ilyen duzzanatot kivágtak, sarlatánok; mígnem egy magán bőrgyógyász írta fel a kapszulát, és bizony: meggyógyultam!!!! Hosszú évek szenvedése után kis önbizalmat kaptam, mert egész szép lett a bőröm, hihetetlen!! Ma már, ezek után jó pár évvel alapozó nélkül is ki merek lépni az utcára, ami nálam hatalmas előrelépés, hiszen az egyik okot, amiért sosem mertem egy fiú szemébe sem nézni, megszüntettük! :D Mellette külsőleg is vegyszerekkel kezeltük az arcomat, a mosdókrém (hasonló a Naturland termékéhez) vagy akár a kátrányos pakolás. Szeretem a növényeket, de azoktól ennyi javulást sosem "kaptam". (-: Bocsi, ha kissé elkalandoztam.

    VálaszTörlés
  13. Huuhhh... alig 13 hozzászólás, de úgy látom parázs vita fog itt kibontakozni natúr-hívők és natúr-ateisták közt.
    Borzasztóan meglepődtem, ugyanakkor nagyon örülök ennek a posztnak !!!
    Melynek megjelenése majdnem egybeesett azzal, hogy egy Lavera hiper-szuper natúrkrém úgy kiverte az ábrázatomat, mint annak a rendje. Semmi más nem kellett ahhoz, hogy az érte fizetett nem kevés magyar forintomat visszakapjam, mint hogy a használatát követő napon visszamentem a DM-be, és az üzletvezető rám nézett ! Sajnos, nem ez volt az első alkalom, hogy ez történt, amikor ún. natúrkencét használtam. És bármily hihetetlen, hónapok óta két Oriflame arckrémben találtam meg a megnyugvást (a bőröm meg pláne), melyek határozottan jót tesznek és ami a legfőbb: semmiféle allergiát nem okoznak (pedig, ha látnátok az INCI-t) ! Így nem is értem magam, miért próbáltam hűtlen lenni hozzájuk.
    Szintén egyetértek Apolkával a már-már agresszívan tolakodó hittérők vonatkozásában: én sem hinném, hogy vissza kell menni az időben, és hátközépig érő hajunkat elég havonta 1x mosni mittudoménmilyen mosószappannal, mint ahogy egyesek állítják, valamint azt sem gondolom, hogy ebben a feszített tempójú XXI. században egy dolgozó nő/feleség/anya képes arra, hogy minden magára kent lötyikét laboratóriumi ellenőrzésnek vessen alá, mielőtt magára keni.
    Én korlátozottan hiszek az EU-nak, a gyártóknak még kevésbé: csak a saját bőröm reagálása számít. Ha az Oriflame jó, akkor azt használom, és borzasztóan nagyon nem érdekel, hogy mit mond róla pl. Antal Vali, akinek a fanatizmusa számomra agyrém.

    VálaszTörlés
  14. Kedves cikkíró!
    Engem, mint érzékeny, pattanásos bőrrel megáldott leányzatot, igencsak érdekeltek egy időben a hasonló natúrkozmetikumoknak nevezett dolgok. Viszont sosem volt merszem kipróbálni őket, valahogy mindig az volt az érzésem, hogy nem fog hatni, és szinte már félig skót vagyok, annyira vigyázok mindig, mire adom ki a pénzem. Elgondolkodtató cikk volt, nekem például igencsak hasznos, így valószínűleg megkímélem a pénztárcámat az illata miatt vágyott levendulás testápolóktól. :D Érdemben nem tudnék így hozzászólni a cikkhez, hiszen nem próbáltam natúrkozmetikumokat, viszont, ami drogériás, nem natúr cucc volt, azzal többnyire nem volt bajom, inkább csak a rendelős újságok (avon, oriflame) termékeivel.. :')
    Viszont írtad, hogy sok olyan kozmetikum van, mai neked rengeteget segített és meggyógyította a pattanásos bőrödet. Esetleg tudnál sorolni néhányat, ha nem gond? Nekem leginkább azzal van baj, hogy ha megjelennek a pattanások, a hegük nagyon sokáig ottmarad, és tényleg nem tudom, mitől múlhatnának el a sötétebb foltok. :/
    Előre is köszönöm! :3

    VálaszTörlés
  15. antal valitól nekem is nagyon-nagyon feláll a hátamon a szőr.
    egyébként teljesen egyetértek apolkával miszerint a fejlődés jó. és nem hiszem, hogy sok biohívő visszamenne mondjuk a középkorba, amikor még nem igazán volt tudomány, de ha mégis, akkor hajrá. időgéppel, szigorúan tudomány használata nélkül.
    sajnos anyám is biohívő és a falra tud kergetni ezzel a "csak természetes, mert az úgy egészséges" mentalitásával.

    VálaszTörlés
  16. Eszter Gáspár2015. május 20. 22:30

    Az a baj ezekkel a bizonyos kémiai csodaszerekkel, hogy habár az EU-ban meg van tiltva törvényileg az àllatokon való tesztelése a végtermékeknek, az egyes összetevöket mégis tesztelhetik a nagyvállalatok beszállítói... Nem is beszélve a kínai piacról, ahol elöírás az állatkísérlet! Sok ezen az oldalon istenített terméken ártatlan kisállatok vére tapad! Én személy szerint mindig megnézem a gyártói oldalon illetve a PETA oldalain mit írnak a termékröl. A hangsúly számomra nem az öko / bio / natur apanyagokon van hanem az etikus fejlesztési módon! Akinek van otthon szeretett házi állata, az biztos megérti az álláspontom. Nincs olyan termék a piacon ami ne lenne helyettesíthetö. Aki látott már képet kísétleti állatokról, talàn volt miatta egy-két álmatlan éjszakája. -mint nekem. A szépség nem ér meg ennyit!

    VálaszTörlés
  17. Eszter Gáspár2015. május 20. 22:45

    Én azért csalódtam már high end kategóriásnak mondott termékben is, föleg mert annak magasabb az ára igy magasabbak az elvárásaim is az eredménnyel szemben! Azt is érdekesnek tartom, hogy sokan nagy hangsúlyt fektetnek rá milyen az arcuk de arra nem, hogy milyen az alakjuk, és a bör a testük többi részén.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Apolka! Jó lett a cikked, éppen ideje volt, hogy valaki írjon a témában. Én is 1 év múlva leszek gyógyszerész. Nem vagyok sem natúr-ateista , sem natúr hívő. :) Egyébként nem natúr kozmetikai cikkeket vásárolok. Nekem is az a véleményem, hogy van nagyon sok allergizáló és a bőrre toxikusan ható természetes anyag, amelyet natúrkozmetikumokba tesznek. Sok közöttük rosszabb hatással van a bőrre, mint egy kis semleges paraffin olyaj pl. A magyar piacon lévő natúr termékek nagy részének az ötletgazdái a témában teljesen képzetlen emberek. Így lehetnek olyan babaápoló termékek forgalomba, hogy a természetes illóolaj komponensektől még jó, hogy nem kap szerencsétlen baba epilepsziás rohamot... Szóval lehet természetes alapú kozmetikumot készíteni, de könyörgöm miért engedik ezt hozzá nem értő embereknek pl: kecsketenyésztő :), közgazdászok, meg munkanélküli vagyok, nem értek semmihez aztán most megcsinálom az évszázad vállalkozását, mert összekotyvasztok valami szappant, aztán ráírom, hogy gyulladásgátló hatású... Persze az eszébe sem jut, mert honnan is jutna az ilyen kontároknak, hogy lehet a 10-11 es ph értékű natúrszappanja a bőr saját védelmirendszeréhez tartozó lipofil rétegét az összes baci semlegesítő peptiddel és természetes mikroorganizmussal együtt lemossa..... Lehet több kárt csinált a gyulladt bőrnek, mint hasznot.

    VálaszTörlés
  19. Eszter, nem is írja Apolka, hogy valami attól lesz jó, hogy high end, sőt, a high end termékeket is előszeretettel pakolják tele irritáló összetevőkkel, Apolka is mindig INCI-t néz. (Sőt, tök jó alakja van, karcsú, filigrán, bár nem tudom, hogy bőrápolási cikknél ez miért fontos. :D )

    VálaszTörlés
  20. Engem is sikerült már feldühíteni a "rettegsz a kemikáliáktól" és "tudod, hogy naponta x száz mérgező anyagot kensz a testedre" típusú marketingtől, nem beszélve a legújabb "csak azt kendd magadra, amit meg is ennél" szlogenről... :-D Természetes kozmetikumból két darab ajakírrel "büszkélkedhetek". :-D Ajakíren kívül nekem még semmiből sem váltak be igazán a natúr cuccok, legalábbis mindenre találtam még jobb nem natúr alternatívát.
    Nem véletlen, hogy én is írtam ebben a témában már több cikket is, és még így is rendszeresen kapom a kommenteket, hogy milyen szörnyű felelőtlen, gonosz, stb. vagyok, hogy ilyen szörnyű kemikáliákat ajánlok a blogomon. A natúrszappanosok egy időben pedig teljesen rászálltak a blogomra, a végén nem is bírtam pszichésen, és levettem a szappanos cikkeket. Azóta is persze megemlítem, hogy nem, testápolásra nem jó a szappan, pláne nem kell kisbabáknak, és egy külön cikk van arról, hogy hajmosásra sem szabadna használni, de külön cikk már nincs neki...

    VálaszTörlés
  21. Tökre egyet értek: rengeteg az allergizáló natúrösszetevő, és sajnos a készítőknek a kozmetikumok tudományos hátteréről sokszor fogalmuk sincsen... Ennek ellenére még mindig annyian hiszik azt, hogy az érzékeny bőrükre valami natúrt érdemes használni.....

    VálaszTörlés
  22. Az ebben a cikkben a harmadik képen lévő Akneroxid az egyik például, ami csodát tud tenni. A patikában tudod megvenni recept nélkül, kb. 2000 Ft.

    Írtam már sok posztot a témában, itt tudsz olvasgatni: http://blog.kremmania.hu/search/label/pattan%C3%A1sok%20kezel%C3%A9se

    VálaszTörlés
  23. Antal Vali nálam is ki tudja verni a biztosítékot, de úgy védekezek ellene, hogy nem olvasom a bölcsességeit.

    Amúgy volt egy zseniális cikk az indexen, nem tudom olvastad-e, de szerintem szuper, meg is akartam említeni a posztban, de valahogy mégis elmaradt, de most legalább kommenteben írom :): http://index.hu/tudomany/altudomany/2015/05/04/vegyulet_mereg_halal/

    VálaszTörlés
  24. Én is szedtem Roaccutane-t és minden mellékhatásam meg minden ellenére imádtam, hogy az arcom végre sima, szép és nem kell minden nap bőgnöm otthon. Sajnos nekem fél év után visszaromlott viszont a bőröm, de még így sem bántam meg, hogy szedtem. :)

    VálaszTörlés
  25. Nem előírás már Kínában sem, változtak a szabályozások kb. egy éve, és már csak bizonyos kozmetikumokat kell tesztelni, de a legtöbbet nem. Én is szeretem az állatokat, a bőrápolási blogomon külön cruelty-free listát vezetek, amit folyamatosan updatelek. (Ezért vagyok képben a szabályozásokkal is.) De mégse tudok mindenre alternatívát kínálni. Ilyen pl. pont a képen látható Akneroxid, ami nálunk gyógyszernek minősül. És hidd el, te is megvennéd, ha az arcodon állna az akné, ami nem csak csúnya, hanem nagyon fáj is. Én is megvettem, és ha kellene, gondolkozás nélkül venném újra. Az én bőröm nagyon érzékeny is, és nem, nem találtam mindenre állatkísérletmentes alternatívát, amit ki is tudok fizetni, ez van. Szerintem ha valakinek 10-ből 8 terméke állatkísérletmentes, az is sokkal jobb, mint a semmi, és így még arra is tudsz figyelni, hogy a bőrödnek is jó legyen.

    VálaszTörlés
  26. Nekem ez a kedvenc cikkem Valiról. :D http://kodpiszkalo.blog.hu/2014/04/21/szintetikumallergia

    VálaszTörlés
  27. Sőt, elég komoly engedélyeztetési procedúrával is társul. Tehát nem lehet akármit beletenni a kozmetikumokba. (Vagy bele lehet, de nem fog átmenni az engedélyeztetésen.)

    VálaszTörlés
  28. Ez a samponos az egyik "kedvencem"....


    Hát igen, nehéz ellenállni a jó illatnak, csilli-villi csomagnak. Arcra való kozmetikumokban nem, de testre én is elcsábulok néha. Erre úgy gondolok, mint a csokitortára. Fintom és néha jól esik. :)

    VálaszTörlés
  29. Ez egy megosztó téma, szóval ha az ember felvállalja a véleményét, akkor ez van. De sajnos túl kevesen vagyunk, akik manapság felvállalják, hogy a natúr nem biztos, hogy a világ legjobb dolga, szóval írni kell néha erről, és ha sikerül pár embert elgondolkodtatni, akkor már megérte.

    Neked is írom: zseniális index cikk, ha véletlen nem olvastad. És rengetegen megosztották, szóval hátha van remény. :D http://index.hu/tudomany/altudomany/2015/05/04/vegyulet_mereg_halal/

    VálaszTörlés
  30. Engem sem kapott el a koreai őrület (legalábbis eddig). Azt nem értettem soha, hogy miért gondoljuk, hogy ott tudnak valami olyan tuti titkot, amit a világ más részén nem és emiatt ott hatásosabbak a kozmetikumok.... Azért kiváncsiságból volt egy Missha BB-m, de az se jött be, és nem használtam el.

    VálaszTörlés
  31. Lassan már 20 éve, hogy szedtem, ahhoz képest jó, mert azok a hatalmas dudorok csak néha jönnek vissza. A bőröm zsíros, de állítólag tovább marad fiatalos. (-:

    VálaszTörlés
  32. Igen, olvastam. :-) Hát igen, talán nekem sem kellett volna a szappanos cikket leszednem, de tényleg nem bírtam. A greenwashingról és a natúrkozmetikumokról írt cikkeimet kint hagytam, bár az a kevésbé olvasott cikkeim között van. (Nehéz megjósolni, mi lesz kedvenc cikk, és mi nem.) Ha egyszer neked van merszed a szappanokról írni, én annak nagyon örülnék, mert a mai napig babák és aknésok "kedvence". Sőt, nemrég olvastam hámlasztó hatású kecsketejes szappanról (aha...), meg ugye van gyulladáscsökkentő, meg aknés bőrre való, meg ekcémás bőrre való stb...

    VálaszTörlés
  33. "ott tudnak valami olyan tuti titkot, amit a világ más részén nem és emiatt ott hatásosabbak a kozmetikumok" - és mindezt egy európai/amerikai krém árának a töredékéért... Hát persze :D

    VálaszTörlés
  34. Valahogy a szappanok sose vonzottak, emaitt igazából nem is értek eléggé hozzájuk. De ha ez megváltoziik, és úgy érzem van mit mondanom, akkor próbálok majd bátor lenni. :)

    VálaszTörlés
  35. Az én bőröm Apolkának köszönhetően lett szép (szebb?), Ő indított el azon az úton amin most is járok, és ezek a szavai mintha az enyémek lennének:
    ".....fantasztikus, hogy vannak kozmetikumok, amik meggyógyították a súlyosan pattanásos bőrömet, ami miatt lelki beteg voltam...."
    Aki nem küzdött soha bőrproblémával, annak fogalma sincs miről beszélünk.
    Láttam, olvastam több témát, ahol problémás, pattanásos bőrű ismerősök, ismeretlenek kenik magukra orrba szájba a natúr kencéket, és csodálkoznak hogy nem hogy nem gyógyulnak, de rosszabbodik az állapotuk, és nem is tudják hogy mennyire pofon egyszerű (így utólag annak tűnik) megoldás van a problémájukra, csakhát le kéne tenniük a natúr kozmetikumokat. El kell dönteni hogy az elveinknek élünk, vagy tényleg meg akarunk gyógyulni.
    Én sosem álltam a másik oldalon, már azon ahol azok állnak akiknek sosincs bőrproblémájuk....ezért nem tudom hogy akkor nyúlnék-e natúr kozmetikumokhoz, de az erőszakos félelmet keltő marketingjük szerintem is vérlázító és taszító.
    Én nagyon nagyon hálás vagyok Apolka szemléletéért, a cikk úgy igaz ahogy van, minden egyes szava.

    VálaszTörlés
  36. Oh, köszi. :) Nagyon jó ilyet olvasni. :))

    VálaszTörlés
  37. Nem, még nem olvastam, csak most, a linked alapján ! :-)) Jó kis cikk, tipikusan a sírjak vagy nevessek kategória ! Bocsi, de ez az ősrégi vicc jutott eszembe az egészségmániáról:
    - Doktor úr, ha soha nem iszom alkoholt, nem dohányzom, a kávét nagy ívben kerülöm, és semmi hamburger, pörkölt, fagyi, süti, zsíroskenyér, akkor ugye sokkal tovább fogok élni ???
    - Nem Hölgyem, de az biztos, hogy sokkal hosszabbnak fog tűnni ! :-))))

    VálaszTörlés
  38. Ha van kedvetek tájékozódni, csak írjátok be az összetevőket egyenként a Google-be, és Wikipédián el lehet olvasni, mi mire jó vagy mire nem :))))

    VálaszTörlés
  39. Kellenek az ilyen témák, jó kicsit vitatkozni :-)
    Én kizárólag natúrkozmetikumokat használok, de nincs mögötte semmilyen elvi meggyőződés, egyszerűen jobban szeretem őket. És ez főleg két összetevő miatt van. Az egyik a szilikon, amitől megőrülök, nem tudom elviselni, úgy érzem, mintha nylonzacskóban lenne a testem. A másik az SLS, amitől pedig olyan szinten viszket a bőröm, hogy csak na. És imádom a vörös hajat, de normál hajfestékek eléggé tönkretették a fejbőröm, ezért évek óta hennázok, nagy megelégedésemre.
    A cikket picit egyoldalúnak érzem. Főleg annál a kérdésnél, ha hatásos egy natúr összetevő, miért nem teszik bele a normál kozmetikumokba. Na, itt sajnos nem lehet azt kikerülni, hogy minden kozmetikumgyártó piaci szereplő, haszonra törekszik... Ott van például elég sok high end szérum, aminek a hatása annyi, hogy a jó sok szilikontól pillanatok alatt sima lesz a bőr, anélkül, hogy ápolna. Én is kipróbáltam az istenített PC termékeket, és például az egyik arclemosó olyan szinten égette a szemem, hogy alig láttam utána, míg a széruma hozta a nylonzacskó effektust a sok szilikon miatt.

    Természetesen a natúrkozmetikumok közt is vannak jobb és rosszabb termékek. Szerintem Martina Gebhardt fantasztikus minőségű termékeket készít, és nem drágábbak, mint a L'Oreal arcápolói. Ugyanakkor természetesen vannak olyan termékek is, amik a kukában landoltak.
    Szóval azt hiszem, ebben a kérdésben is az arany középút a lényeg. Én sem hiszem, hogy azzal kéne riogatni az embereket, hogy mérgező egy hagyományos kozmetikum. Az sem igaz, hogy ami natúr, az csak jó lehet. Elég nehéz, de mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelő terméket.... ami lássuk be, rettentő nehéz, amikor ömlenek az újabbnál újabb termékek naponta.

    VálaszTörlés
  40. Locsi-fecsi, locsi-fecsi. Hogy egyeseknek mennyi ideje van rossz indulatú, ostoba hírek terjesztésére. Ajánlom a cikk írójának, hogy ezek után a természetes élelmiszerek helyett is fogyasszon zacskós, szintetikusan előállított anyagokból valókat. Had legyen teljes az élvezet. Mint gyakorló, tapasztalatokkal bíró kozmetikus, bőrápolási tanácsadó az egészről csak annyit: A természetes anyagokból készült kozmetikumokra sokkal jobban reagál a bőr, s ez nem véletlen. Sajnos nem minden bio, natúr kozmetikum az amiről azt állítják, vagyis lehet bennük is csalódni: - lehetnek nem megfelelő minőségűek az egyes összetevők, előfordulhat, hogy valaki nem a bőrének megfelelőt választ stb. Mivel jogilag nem szabályozott a natúr, bio megjelölés használata, ezért szerintem akkor vagyunk viszonylag nagyobb biztonságban, ha tanúsítottan kontrollált kozmetikumok (Demeter, NATRUE, Biola, BDIH)) vásárolunk.
    Markovics Vera .

    VálaszTörlés
  41. Örülök, hogy egy a témában kompetens, (azaz diplomás, többéves gyakorlattal rendelkező szakíró) is hozzászólt a témához. Hajrá, Markovics Vera! A táplálkozás, bőrápolás, gyógyítás kérdése mára világnézeti kérdés lett. Vagy mindig is az volt. A felhasznált termékek, a vásárlói döntések a tudatszintet jelölik. Nincs jobb, vagy rosszabb! Ez nem ítélkezés. Az egyiknek ez lesz jó, míg a másiknak amaz. Ez persze nem jogosít fel senkit arra, hogy a vele nem egyetértőket leszólja. A modern, mesterségesen előállított molekulákra adott reakció hosszútávon nem megjósolható. Nem tudjuk hogyan fog viselkedni hatásukra a szervezetünk. Az évezredek óta használt és bevált, természetes anyagok már bizonyítottak. Ezért nem esszük meg a mérges gombát, de ezért használjuk biztonsággal a kamillát és ha már itt tartunk a levendulát is gyulladáscsökkentésre.

    VálaszTörlés
  42. Locsi-fecsi,locsi-fecsi. Elnézést,de próbálok hasonló stílusban fogalmazni. Valahol lent olvasható a véleményem,így nem vádolhat meg senki azzal,hogy valamelyik oldal felé húzok. Most viszont kicsit kibukik belőlem ez a pár sor,ugyanis van egy olyan érzésem,hogy feketén-fehéren látod a dolgokat,sőt elmegyek odáig is,hogy van itt egy kis szövegértelmezési probléma. Nem látom sehol,hogy a cikkíró a természetes összetevők ellenségeként lépett volna fel,de még csak "natúrellenes" szavakat sem olvastam a sorok között! Az én értelmezésem szerint(bár lehet hülye vagyok) csupán arra hívta fel a figyelmet,hogy nem minden arany ami fénylik és a hangzatos ígéretek mögött gyakorta nincs semmi. Kivétel persze mindig és mindenben akad.Mint ekcémás egyén,van némi tapasztalatom sajnos,volt már néhány natúr összetevő,ami rendesen kicsinálta a bőrömet,ugyanígy persze a másik oldalról is van negatív tapasztalatom. Nem általánosított a cikkíró,felhozott néhány példát és ennyi. Nem agitált senkit arra,hogy a natúr termékek,a természetből nyert összetevők rosszak! Furcsa nekem kissé ez a támadó stílus.;( Szerintem a lényeg itt nem a természetes összetevők" szidalmazása", lehúzása volt(bár én ezt sem láttam a sorok között),hanem a másik oldal bemutatása. Lássuk be,van amikor a természet nem segít és a tudomány az egyetlen reményünk!

    VálaszTörlés
  43. A Wikipédián!?! :-)

    VálaszTörlés
  44. olyan, hogy természetes gyöngyvirág illat szappanban -nem létezik

    VálaszTörlés
  45. "kenik magukra orrba szájba a natúr kencéket, és csodálkoznak hogy nem hogy nem gyógyulnak, de rosszabbodik az állapotuk, és nem is tudják hogy mennyire pofon egyszerű (így utólag annak tűnik) megoldás van a problémájukra, csakhát le kéne tenniük a natúr kozmetikumokat. "
    Lehet, hogy a natúr kozmetikumokat sem kellene egy kalap alá venni, mint ahogy az általatok "normálisnak" tartott kozmetikumokat sem veszitek egymással egy kalap alá... Ugyanis natúr kozmetikum és natúr kozmetikum között is van különbség... (Ha pedig valaki minden nap a mama lábára szánt búzacsíra olajos balzsammal kenegeti a pattanásos bőrét, azért viszont ne a natúr kozmetikum legyen már a hibás)
    (El kell dönteni, hogy csupán a tüneteinket szeretnénk 4 nap alatt látványosan kezelni, vagy tényleg meg akarunk gyógyulni.)

    VálaszTörlés
  46. Kedves Vera,
    A hozzászólásodban nem találok se konkrétumot, se érvet, se logikát. Pontosan melyik állítás a rosszindulatú, és ostoba és pontosan miért?


    Ami a minősítéseket illeti: ha jól tudom ezek arról szólnak, hogy mi a természetes és mi nem. És nem arról, hogy mi a jó a bőrnek és mi nem. Az én írásom pedig arról szólt, hogy ez a két jelző nem ugyanazt jelenti: attól, hogy természetes, attól még nem feltétlen jó a bőrnek. Hiába Ecocertes a levendula kivonat, akkor sem jó a bőrnek.


    Ami az étkezéses példa színvonalát illeti, azt pedig ilyennek érzem: Ajánlom Neked, hogy ha legközelebb beteg vagy, akkor ne fordulj orvoshoz, ne is vásárolj gyógyszert a patikában, hiszen az gonosz kemikália. Helyette inkább menj ki az erdőbe, biztosan lesz ott valami hasznos növény, ami meggyógyít. Hadd legyen teljes az élvezet! :)

    VálaszTörlés
  47. Arany középút, Abszolút egyetértek. :)

    VálaszTörlés
  48. De ilyen alapon, akkor ne használjunk semmi újat sem, mert ki tudja hogyan hat? Csakis a több ezer éves dolgokat, mert azok már bizonyítottak?


    Akkor Te inkább választod a lovat (az is elvisz amúgy A-ból B-be, csak némi türelem kell hozzá), hiszen az több ezer éves, mint az autót, mi új, és ki tudja mi bajod lesz tőle?

    VálaszTörlés
  49. Öööö, melyik az a natúrkozmetikum, ami meggyógyítja pl. a pattanást? Tényleg szeretném tudni.


    És sajnos egy Akneroxid vagy Roaccutane sem 4 nap alatt hat....

    VálaszTörlés
  50. Örülök ennek a cikknek, én is nagyjából azon a véleményen vagyok, mint Apolka. Nem vagyok harcosa egyik oldalnak sem, nálam az a fő szempont, hogy hasson a termék, és ne legyen túl csúnya az INCI-je (és ki tudjam fizetni az árát). Ezen túl, hogy natúr(nak mondott) vagy sem, számomra lényegtelen. A kozmetikai kelléktáramban vannak natúr termékek és high-tech termékek is, nagyon jól megférnek egymás mellett. Pl. az Aromax csipkebogyóolaját és Ilcsi néni csipkebogyó habkrémjét nagyon szeretem (illetve a bőröm szereti) a natúr(abb) vonalból. De mellette használom pl. az Estée L. ANR-jét és Clinique szérumot is, meg Finacea krémet, amik nagyon messze vannak a natúrtól. De hatásosak, és nekem ez számít.
    Amúgy nekem is kinyílik a bicska a zsebemben ha olyan reklámot látok ami a "felelőtlenségre" apellál...nem csak kozmetikumoknál, kisgyermekes anyaként rengeteg ilyen stlíusú reklámmal találkoztam már...egyszerűen undorító és gusztustalan ez a fajta marketing.

    VálaszTörlés
  51. Eszter Gáspár2015. május 21. 14:30

    Ezt jó tudni! 😊 Meg fogom nézni a blogodat is a cruelty free termékekröl! Akne szempontjából a Dermalogica szerintem nem rossz. A Douglason rendeltem, de elég drága az igaz.

    VálaszTörlés
  52. Hmmm. Kellemesen korlátolt gondolkodásmód. Nem vagyok naturbuzi, de nekem ne mesélje be senki,h a kemikáliák egészségesek.

    VálaszTörlés
  53. Mondhatni szívemből szóltál... Barátomnak kb 14 éves kora volt problémája az akné miatt. Anyukája szentül hitte hogy ha havi 1x kozmetikus szétnyomkodja az arcát és ráken mindenféle otthon kotyvasztott réti macskapicsafű krémet, attól bizony rendbe fog jönni. (5000/alkalomért) Mi 17 évesek voltunk, amikor járni kezdtünk. Minden egyes ilyen kezelés után azt hallgattam hogy jaj pár nap múlva sokkal de jobb lesz az arca. Vártam, vártam a csodát... Persze ilyen bebeszélem alapon barátom és az anyja is szentül hitték, hogy nagyon szép lett most az arca. Teljesen kitisztult, hát hogy lehet hogy én nem látom (?!). Mondom basszus mi a francról beszélnek ezek? Az egész feje vörös volt, mindenhol sebek... De hát persze végülis pattanás nem volt rajta. (Kerek egy hétig kb.) Hátával ugyanez volt a helyzet, csak azt nem engedte nyomkodni. Arra vettem neki egy avonos sprayt, és amíg engedte befújni (igen, férfiemberről lévén szó, még én könyörögtem), kifejezetten javult a helyzet, és ezt ő is belátta. Akkor még fel sem merült bennem, hogy végülis ez ilyen natúr vs. vegyszer harc... Na aztán 19 éves korára beadta a derekát, és elment végre bőrgyógyászhoz... Hát nem kevés összegbe és másfél évébe került, de ma babapopsi bőre van. Szedett ő roaccutant, inertát, meg ezek előtt egy 12000 forintos (igen, 12 ezer) bogyót is... A másfél év saccra úgy 50-70ezer lett végül. Februárban vette be az utolsót (ha jól emlékszem), de most tényleg úgy néz ki a bőre, hogy na. Nagyjából ugyanitt tartana pénzben, ha azóta is olyan remekbeszabott természetes szutykokat kennek a fejére. Na de benőtt a feje lágya, és még együtt is vagyunk. De csak hogy jót is mondjak, nekem is tök pattanásos volt a hátam meg az arcom, és nekem pl. viszont a csalántea (inni) hozta rendbe. Igazából nekem csak tisztulnom kellett, nem volt semmilyen fertőzésem, de ha már valakinek ilyen gondja van, az forduljon orvoshoz. Na csak ennyit akartam mondani :)

    VálaszTörlés
  54. De a természet is megpróbál néhány teremtményével kinyírni :D Szóval ez sem fekete-fehér... Van jó ebbe is, abba is...

    VálaszTörlés
  55. "réti macskapicsafű krém" - :D :D :D

    VálaszTörlés
  56. Nekem az a véleményem, hogy nem a bőrünk miatt kell natúr kozmetikumot használni, hanem a környezetünk védelme miatt. A natúr kozmetikumok előállítása feltételezésem szerint kisebb kárt okoz Földünkben, mint a nem natúroké. De lehet, hogy tévedek. Ennek utána kéne járni. Végtelenül önző dolognak tartom, ha csak azt mérlegeljük, hogy mitől lesz szebb a bőrünk. Én nem féltem a bőröm a kemikáliáktól, használok is vegyesen natúr és nem natúr termékeket. De nyugodtabb vagyok, ha tudom, hogy kisebb kárt okozok vele a környezetemnek. De nálam is néha győz a hiúság... Ennek kéne lenni az elsődleges szempontnak szerintem. És csak utána azon pörögni, hogy mitől lesz szebb az arcunk.

    VálaszTörlés
  57. Szerintem is arany középút. Mindenkinek másképp reagál a szervezete összetevőkre, legyen az természetes vagy szintetikus. Nekem van itthon akneroxid, szappan vált be arctisztításra (bocs), és zöld agyag, és a szilikon nem tesz jót sem a bőrömnek, sem a hajamnak. Tej okozta problémám volt, így azóta ritkán van szükségem komolyabb szerre, de ha jelét látom, lelkiismeret furdalás nélkül nyúlok az Akneroxidért. Igazából szerintem az van, hogy lehet egy természetes hozzávaló akármilyen jó, ha valaki allergiás rá, annak az nem fog jót tenni; és lehet egy szintetikus összetevő is hatásos és kockázatmentes, ha az illetőnek az jön be, hát az jön be. Egyébként meg: ez nem verseny. Van egy piac, mindenki azt vesz belőle, amit akar. Van egy barátnőm, aki mindenből natúrt használ, egyszerűen mert az jött be neki. Nekem marha szimpatikus a kókuszolaj, de úgy kiszárítja a bőröm és hajam, mint a sivatag, akkor is, ha imádnám és multifunkciós. Abban zseniális a Krémmánia, hogy mindenkinek minden véleményétől és elkötelezettségétől függetlenül az ember megspórol egy csomó felesleges kört és pénzt azzal, hogy ha ismeri a bőrtípusát, a hasonlók véleményéből vonhat le követheztetést.



    A "korlátolt gondolkodás"-ra reagálva: azt hiszem, a korlátoltság az, amikor az ember egy változó világban a növekvő info tengerben elleáll a fejlődésnek és nem pedig válogat a számára és a szervezetének megfelelő módon. Az aloe pl állítólag csodanövény, és rengetegen isszák. Nemrég egy Chron beteg barátnőm felvilágosított, hogy módjával, mert így több évtized után kiderült, hogy nagy mennyiségben májkárosodást okoz. Erről ennyit.

    VálaszTörlés
  58. Nem a természet azon teremtményeiről volt szó, amik kinyírnak. Nem hiszem, h össze lehet hasonlítani egy oroszlánt egy arckrémmel. Viszont,ha az embereknek belátásuk lenne,pl. abba, hány rákos ember fordul meg a klinikán, kicsit megváltozna a gondolkodása és igyekezne leredukálni a mesterséges anyagokat, mert amúgy is egy agyonszennyezett világban élünk.

    VálaszTörlés
  59. Ahogy előttem is írták, fogalmuk sincs az olyan személyeknek, akik nem küzdenek komolyabb bőrproblémákkal, hogy mekkora kálvária, amíg az ember megtalálja azokat a termékeket, amik valóban segítenek. A magam alig 25 évével nem mondhatnám, hogy idősnek számítok, de a "mi időnkben" (gondolok itt a tinikorra) mondhatni lehetetlen volt helyesen megválogatni, mit ken magára az ember...Ki tudta akkor, hogy az alkohollal telenyomott tonik nem fog segíteni, vagy hogy gyulladt, sebes pattanásokra nem kéne radírt használni... Csak próbálkoztunk kétségbeesetten, hogy valami használjon. Mit nem adnék érte, ha visszamehetnék és a jelenlegi "tudásommal" nyakon vághatnám a tinikori énemet,aztán pedig normális termékeket használjak, ma biztosan nem itt tartanék, hogy csak mostanság kezelem ésszel a problémát, és persze, hogy nem történik csoda egyik pillanatról a másikra, ennyi év után (közel 10 év, rengeteg sírás és fájdalom, soha nem lesz már önbizalmam). A frász kerülget, amikor a normál, bababőrű barátnőm a hagyományos Nivea-t keni az arcára - mert bár nem igényli a bőre, de valami ápolást kapjon már- engem pedig egy cseppjétől kiütne azonnal a ragya a rengeteg parabén miatt. Őt nem zavarja, nem is kell tudnia, mert őt nem bántja. De akik nem ilyen szerencsések, igenis áldják az eget, hogy léteznek olyan oldalak, ahol kielemezhetik a krémüket, utána tudnak olvasni bizonyos összetevőknek, rájöhetnek, mit használhatnak és mit kerüljenek el. Ez pedig igenis a tudománynak, a technikai fejlődésnek köszönhető. Semmi bajom a natúrkozmetikumokkal, nekem nem használnak, ennyi. Még a teafaolaj sem, pedig híres a jótékony hatásáról. Kinek ez, kinek az. Annyi biztos, hogy problémás bőrre nem lesz megoldás egy-két gyógynövény. Bár így lenne. Említették lentebb a koreai kozmetikumokat. Én megvédem őket, a tejjes arcápolási rutinomat átváltottam koreaira és azóta látszik pozitív változás. Nem tudhatjuk, hogy valóban azt az összetevőt tartalmazzák-e, mint ami a dobozon áll, de azt gondolom, hogy ebben egy európai terméknél sem lehetünk biztosak. Akkora ez a szegmens, hogy képtelenség mindent leellenőrizni. Én nagyon megszerettem bizonyos koreai termékeket, beváltak, innentől nem zavar, ha nem patyolat tiszta az INCI-jük.

    VálaszTörlés
  60. Tímea Császár2015. május 21. 15:28

    Apolka ezt nem írta, csak a józan észre és a kritikai gondolkodásra hívta fel a figyelmet, és hát az értő olvasás sem árt.

    VálaszTörlés
  61. Én valahogy mindig is féltem a natúr dolgokat arcra és gyógyászati célra használni. Van egy-két dolog, amit orvos, gyógyszerész ajánlott, és ezért biztos forrásból származó információm van arról, hogy hogyan és mennyit szabad belőle használni, valamint hogy mik lehetnek a mellékhatásai. (Pl. hársfavirág és medveszőlőlevél tea, gyógyszertári körömvirágos termékek... elegek bizonyos problémákra, amikre nem kell feltétlenül gyógyszer). Ugyanis ez a tudás nagyon fontos! A gyógynövények és növényi kivonatok sem ártalmatlan cukorkák, amiből az ember annyit használ, amennyit gondol. Nagyon komoly mellékhatásaik lehetnek, és kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel/termékekkel, amiket mellette használunk. Pl. van olyan alvást segítő gyógynövény, ami semlegesíti a fogamzásgátlót és megzavarja a vérnyomáscsökkentőt, de ezt persze vajákos Piri néni nem tudja. A legtöbb natúr kozmetikum gyártó és laikus felhasználó nem ismeri ezeket a hatásokat, mert nem gyógyszerészek, nem orvosok. Tehát amíg tudományosan kipróbált alkalmazását nem közli valaki ezeknek a hatóanyagoknak, addig szerintem hatalmas felelőtlenség használni mindenkinek, de főleg gyerekeknek, várandósoknak, betegeknek (paradox módon) és időseknek, mert rájuk sokkal veszélyesebb egy esetleges mellékhatás. Ugyanúgy nem szabadna ezt a szerencsére bízni, mint más gyógyhatású készítményt, de az emberek mégis nagyon bátran kísérleteznek velük. Van egy mézes történetem például. Egyik ismerős nagymama a fájós torkú kisunokára vigyázott, és a szülők kérése ellenére mézet adott neki, mert az csodaszer. A kislány olyan allergiás rohamot kapott, hogy kórházba kellett vinni. Az orvos mérgesen közölte a nagymamával, hogy nem viccből tiltják a három éves kor alattiaknak a méz és a gyógyteák fogyasztását. MERT ATTÓL HOGY NATÚR, MÉG LEHET NAGYON IS ÁRTALMAS. Ilyen korban ugyanis még nagyon veszélyes egy allergiás roham, amire nagy a kockázat a növényi alapú termékek használatakor. A mézben pl. rengetegféle pollen van. Rá lehet írni, hogy pl. hársfaméz, de ki tudná mégis ellenőrizni, hogy a méhecske mit gyűjt bele? Nekem meg pl. kókuszolajtól lett olyan allergiás kiütésem, hogy majd bele pusztultam. TEHÁT: ez egy nagyon nehéz kérdés. Mert vannak nagyon jó hatású natúr dolgok, de ahhoz, hogy a jó hatásukat élvezzük és ne a kárukat, nem mindegy, hogy mennyit tudunk róluk mi, meg azok, akik a termékeikbe rakják, főleg azért, mert a legtöbb ilyen terméket nem ellenőrzi senki, nincsenek rá kutatások, tehát nincsen rá garancia, hogy mit fog okozni. Szóval óvatosan! Mióta a kókuszolajban pácoltam magam kipróbálás nélkül - mert az biztos jó mert természetes - mindent háromszor is kipróbálok kis adagokban/kis területeken, de a kisgyerekemnek akkor sem adnám, ha nekem jó.

    VálaszTörlés
  62. Barbara Hodászi2015. május 21. 15:28

    Végre valaki le merte írni! :-) Rohamot tudok kapni amikor az ismerősök elemezni kezdik, hogy mennyi mérget kenek magamra, mert nem hennával festem a hajam, és mert nem bio- vagy natúr kozmetikumokat használok.Igen, van olyan termékem is, de a többség "hagyományos", és legalább hat is.... :-)

    VálaszTörlés
  63. Jaj, köszi Natalie, olyan jó fej vagy! :)
    Igen, azt hiszem nem jött át mindenkinek, amit akartam írni, de nem adom ám fel! Időnként majd próbálkozom a témával más szemszögekből. :)

    VálaszTörlés
  64. Most lehet, hogy a barátom megharagszik rám amiatt amit most elmondok... Ez a fent említett természetesség és naturitás hívő édesanya múlt hét kedden kapta meg az első chemoterápiás kezelését, miután kiműtöttek a melléből egy daganatot. Még 5 hátravan neki, plusz a sugárkezelés. Most ezekben bízhat egyedül, hogy lássa felnőni az 5 éves gyerekét... Itt már rég nem segítenek a növények sajnos. És gondolhatod hogy nem az oroszlánra gondoltam -.-

    VálaszTörlés
  65. Köszönöm, hogy elmagyarázod, hogy nem tudok szöveget értelmezni. Örülök, hogy te tudsz. Mint már említettem, nem vagyok naturmániás, sem antalvali fan. Az ég őrizzen meg tőle mindenkit!. Viszont egy orvosi diplomával a zsebemben, szerintem van jogom véleményt nyilvánítani, miszerint a túlzott vegyszerhasználat komoly károkat okoz. Aztán mindenki maga döntse el,mit kezd az egészségével. Nem gondolom, h mindenre kerti laput kell tenni, viszont van néhány kozmetikum,amit ki lehetne váltani természetes alapúval.

    VálaszTörlés
  66. Hát igen, lehet azt mondani, hogy elsők az állatok, ne teszteljék rajtuk a kencét, meg női hiúság miatt nem veszünk "vegyszert", ja és hát igen, a környezet érdekében...aztán majd ha valakinek a gyereke lesz súlyosan aknés vagy akár saját maga, akkor azt hiszem, szemléletet vált és rájön, hogy ez nem szépség kérdése, inkább egészségé. Nem 1-2 pattanásról van szó, ami megjelenik havonta. Lehet nézegetni neten aknés arcú embereket, vagy akár az utcán is, aztán nyugodt szívvel azt mondani, hogy kenj rá sheavajat, mert az Akneroxidot állatokon tesztelték meg az nem natúr!
    És igen, baromira ellenszenves némely natúr kozmetikumot forgalmazó cég riogató reklámja, az ember agyvize felforr. Ahogy írta valaki, ez pont olyan, minthogy nem vagy jó anya, ha nem veszel fiserprájszt a gyerek meg megáll a fejlődésben.

    VálaszTörlés
  67. Természetesen én is túloztam az oroszlános hasonlattal. A kemo témába pedig nem szívesen másznék bele.

    VálaszTörlés
  68. A mézpakolás engem is kiütött, akármilyen egészséges. A shea nem használt, csak fénylett tőle a képem, a sokféle szappan sem volt jó, ez van. Nem vagyok natúrellenség, csak az arcomra ne menjen belőle semmi.

    VálaszTörlés
  69. Jó kis vita :) Érdekes, de én is pont mostanra jutottam idáig, ahova Te, Apolka. Nagyon jó biznisz a natúrozás. És sok a kontár, az agresszívekről meg ne is beszéljünk... :D Én nagyon szeretem a natúrcuccokat, készíteni is, de arra rájöttem, hogy pl. nagyon durván allergizálnak sokszor. Vagy szimplán ijesztgetnek a "kemikáliákkal". Úgyhogy megfontolom szavaidat. Ne hagyd, hogy az agresszív biobanyák kiüssenek :) (antalvali...jaj)

    VálaszTörlés
  70. Tímea Császár2015. május 21. 15:43

    Pedig nem tudsz szöveget értelmezni, orvosi diploma ide vagy oda. Ha tudnál, akkor lejött volna, hogy Apolka két dolgot fejtett ki:
    1. A natúrcucc nem mindig és mindenre jó.
    2. A nem natúrcucc nem feltétlenül ördögtől való.
    Ennyi.

    VálaszTörlés
  71. Egyátalán nem vagyok jó fej. Mérges vagyok,ideges és cvíder!;) Nem tudok mozogni,valami lett a hátammal és hiába kaptam ma 6-6 szurit gerinc mellé, az a rohadt kemikália nem hat még!!! Azt hiszem megpróbálom a réti macskapicsagyökeret!;)
    Az bosszant,hogy olyan dolgot reagálnak le sokan néha fura stílusban,ami nem is hangzott el! Én nem értem miért kell azonnal támadni és ennyire korlátoltan gondolkodni? Sz.r lennék én bloggernek,de még emberekkel foglalkozni is!
    Szóval...kitartást!;)

    VálaszTörlés
  72. Akkor miért nem ezt írtad?????? Mert ez így már másképp hangzik! Senki nem akarta bemagyarázni,hogy a kemikáliák egészségesek. Nekem nincs orvosi diplomám,de nem támadok le senkit,főleg olyanért amit nem tett,nem mondott. A véleménynyilvánítás jogát sem firtatta senki,de elolvasva az első hsz.-odat,azért a 2. kicsit más.;)
    Remélem nincs harag!

    VálaszTörlés
  73. Köszi!! Pontosan ezt próbáltam írni, nem lehet ennél jobban összefoglalni. :)

    VálaszTörlés
  74. Bocsánat, az kimaradt, hogy nagyban hozzájárult a tisztuláshoz egy eléggé erős antibiotikumos kúra, tabletta formájában. Sajnos 3 hónapnál tovább nem szedhettem, de kipucolt. Azóta hiszem, hogy a makacs, gyulladt, pattanásos bőr csakis belsőleg orvosolható, külsőleg csak szinten tartható és sajnos nagyon erős gyógyszer kell hozzá. Én most a szinten tartással próbálkozom, de nem volna valós állítás, ha azt mondanám, hogy nem érzem meg az antibiotikum hiányát, mert sajnos nagyon is. Nyilván nem túl egészséges egy ilyen kúra összességében a szervezetre nézve, de hatásos és ha nagyon el vagy már keseredve, ezt is végigcsinálod.

    VálaszTörlés
  75. Dehogy van harag! Remelem reszedrol sincs :). Oszinten en sem megbantani, sem sertegetni nem akartam senkit, csak nagyon egyoldalunak talaltam a cikk hangvetelet.

    VálaszTörlés
  76. Én úgy vagyok ezzel, mint mindennel az életben: kerülöm a szélsőségeket. Megnézem az összetevőket, és mivel nagyjából már tudom, mi a jó nekem, az alapján döntök. Ha megnézem, inkább nem natúr a piperepolcom tartalma. Miért? Mert nem hiszek bennük annyira. Hogy miért nem? Azért mert sok natúr dolog, itt a limitált szériás bio dolgokra, az ún, kézműves cuccokra utalok, házi kis kutyulás eredménye, aminek azért a sterilitása és más tulajdonságai megkérdőjelezhetők. Ezeket nem tesztelik kellőképpen, mivelt ez a procedúra nagyon drága, és ma már igen könnyen ki lehet váltani gyártási engedélyeket részleges bevizsgálással. Másik ok: a kommerszebb ún. natúr cuccok, meg lényegében nem natúrak, csak kihasználják ezt a ma annyira jól hangzó címkét. Amiért valamiben van egy növényi kivonat, attól még nem natúr, és legyünk komolyak, ma már szinte nincs is olyan bőrápoló termék, amiben nem lenne növényi összetevő, tételesen is megjegyezve, tehát nem csak vegyületként, amit ugye a publikum többsége nem tud értelmezni. Tehát: tudatosság az első szempont, a mértékletesség és persze a saját tapasztalatok. Pl. tudom, hogy a hajammal a Kerastase mellett csak a tejfölös tojáspakolás képes csodákat tenni. De ezért még nem vennék meg egy natúr tojáspakolásként reklámozott terméket.

    VálaszTörlés
  77. Valakiből kitört a bölcsész.

    VálaszTörlés
  78. Őszinte legyek, azt használom ami látom,hogy jó hatást fejt ki nálam nem érdekel,hogy natúr-e vagy sem. Sajnos én sok egekig magasztalt natúr kozmetikummal nem voltam megelégedve és természetesen voltak a másik oldalról is rossz tapasztalataim. Én abban hiszek ,amit jólesik használni az hatásos is lesz. Antal Vali ide vagy oda... :)

    VálaszTörlés
  79. Egy lány aki nem ért a vízhez2015. május 21. 16:04

    Ide bocsi, hogy belekotyogok, de ha lehet vizezett tejet árulni az EUban, akkor mért ne lehetne már rosszat is árulni.
    Az európai élelmiszerek messze jobb minőségűek, mint az észak-amerikaiak, de azért semmi sem szent.

    VálaszTörlés
  80. Nagyon örülök ennek a cikknek, mert már komolyan azt hittem, hogy valami ufo vagyok, mert nem jönnek be a natur cuccok, csak a "kemikáliák" :) Rendesen szégyelltem magam, hogy a nagyra tartott shea vajról egy jó szót nem tudtam mondani... Ezentúl még boldogabban használom majd a L'oreal Skin Perfection családot (az aktuális kedvenc), a Clinique háromlépéses programját és társait :)

    VálaszTörlés
  81. Sziasztok! A cikk íróhoz szólnék! Mivel kezelte a bőrét, a képen látható krémmel? Nálam mindkét dolog egybevág, fogamzásgátlótól ment tönkre a bőröm....tehát mesterséges....de jelenleg helyre jönni sehogy se akar..pedig natúr kozmetikumokat használok! hajjaj...segítség! :D

    VálaszTörlés
  82. Én értékelem a szakértelmet, de ezek itt általánosságok, és egy laikus nagyjából semmilyen irányba nem ad útmutatást. Nem kaphatnák konkrétumokat, hogy pl. egy adott kozmetikum-csoportnál mire kell figyelni, mi lehet benne, és mi az, ami nem jó, még ha "natúr" is?
    Engem leginkább a szappanok és dezodorok érdekelnének....

    VálaszTörlés
  83. Érdekes ez a téma. Én már kb. 6 éve használok natúrkozmetikumokat. Igen, volt amitől nagyon csúnya lett a bőröm (zsíros, pattanásos stb.), de váltottam, és ma is natúr/bio krémeket használok. Ha eltaláljuk, mi kell a bőrnek, akkor nagyon jól működnek a natur kencék is.
    - Egyetértek azzal az állítással, hogy a problémás bőrt nem mindig lehet helyretenni a naturral. Én pl. az Akneroxiddal gyógyítottam a csúnyaságokat, és a mai napig ott áll egy tubus a fürdőszobában, ha kimerészkedik egy patti, kapja is a dózist, és nyoma sincs. Igen, ez kemikália, de nekem ez vált be.
    - Igaz, a natur sem mindig oké. Lásd a fizikai fényvédőket aluminiummal és nano titániumádioxiddal turbózva. Ez vajon mitől olyan egészséges????
    - Egy időben próbáltam itthon kotyvasztani magamnak krémeket, na ez nagyon nem jött be. Ehhez tényleg kellene szakértelem, már nem vagyok híve az ennyire natur vonalnak. (Ez kábé olyan, mint amikor pár hónapig háziszappan reszeléket tettem a mosógépbe, utána csodálkoztam rajta, hogy mennyire ledzsuvásodott a gép. Miután feladtam ezt a középkori vonalat, hetekig jött a trutyi még a csőből. A mosószappan király volt régen amikor főzték a ruhákat. A 30 - 60 fokon mit is várhattam, nem is értem.)
    - Amiért viszont én használom a natur vonalat: lehet, hogy a levendulában is van ártalmas anyag, de a nem natúr cuccokban sokkal több van a nem kívánatos összetevőből. Sok országban már állítólag kivontak olyan összetevőket, amelyek itthon még simán ott figyelnek a krémekben.

    VálaszTörlés
  84. Azon
    vitatkozni, hogy mit engedélyeznek, vagy mit nem, az számomra vicces, mert a
    híradó kb. minden héten leadja, hogy itt meg ott mit, miket csomagolnak át.

    Egyszer engedélyeznek
    egy krémet, aztán vagy az van benne vagy nem. Diákként dolgoztam gyárban,
    láttam egeret beleesni a kajába, azt valaki meg is találta a tányérjában, és kb.
    annyi volt, hogy "na és". Ugyanez van a kozmetikumokkal is.

    Személy szerint a mostani 20-30 év közöttiek anyukájait is jól elővenném a
    hülye alkoholos tonik, a szappan majd jót tesz és a "menjél napra attól
    elmúlik a pattanás" dolgokért, de már elmúlt, mi majd jobban csináljuk. Nem mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak.

    Szerintem, ami 6 hónapnál tovább bírja az nem natúr, csak szeretne az lenni.

    Mindenki azt használ, amit akar, csak a terhesség ideje alatt kell 2 ember
    helyett gondolkodni, és esetleg pár ragyát elviselni vagy éppen nem
    hidrogéneztetni a hajat.

    Addig jó, amíg nem a homeopátia baromsággal próbálja meg valaki kezelni a
    bőrbaját illetve nem ilyen csodás sarlatánságokkal sanyargatja a
    gyerekét/ismerősét. (pl új germán medicina, ami nem is új)

    Személy szerint a problémáimra kemikáliát használok, de ha valamit
    "csak" ápolni szeretnék és nem gyógyítani arra igyekszem természetes
    módot választani. Viszont én a parabén gyűlölök csoportja felé húzok.

    Érdekesség,
    gyerekkoromban még a higanyt is tartalmazó amalgámos töméseket alkalmazták,
    mára kiderült, hogy rákkeltő. Az ókorban ólommal édesítettek. Bármiről
    kiderülhet 100 év múlva, hogy halálos.

    VálaszTörlés
  85. Annak ellenére, hogy én nem idegenkedem a natúr kozmetikumoktól, teljesen egyetértek a cikkel. Én is mindig előhozom példaként, hogy a növények is okozhatnak bajt, lehet rájuk allergiásnak lenni. Nem is muszáj elmenni a galócáig, elég a fahéjig vagy a mogyoróig mondjuk. Nagyon szuper mind a kettő, csak allergiás ne legyél rájuk. Nekem is rettenetesen csúnya volt a bőröm hormonprobléma miatt, és bizony semmilyen natúr kence nem tette rendbe, pedig egy budai kastély ára kijönne a pénzből, amit én a bőrömre költöttem az évek során.

    VálaszTörlés
  86. Ez a cikk egy nagyon jó összefoglaló, imádtam minden szavát.
    Észak-Amerikában az élelmiszerek minősége sokkal rosszabb, az aki nem bio mániás, még annak is ajánlott a bio tej és tojás és a nem génmodosított hús..
    Ami nagyon más, hogy az amerikaiak valahogy máshogy gondolkoznak, vagy inkább nem gondolnak bele semmibe. Mondasz nekik valamit, és tátott szájjal fogják hallgatni, hogy jéé tényleg. Simán be lehet magyarázni azt is, hogy Európában zöld az ég.
    Ha valami sokkal drágább, mint kéne, nem foglalkoznak vele, nem gondol bele, hogy mi van, amíg Marika néni a spárban bizony visszamegy, ha 20 forinttal "átvágták".
    Ilyeneket nem nehéz manipulálni és több milliós tábort összeszedni. Alapból több, mint 300 millióan vannak, de az angol nyelvvel kb a világnak szónokolhatnak. Szerintem a magyar számok sokkal ijesztőbbek. (szabadon ébredőek 261 ezer, antalvali 68 ezer követővel a facebookon)

    VálaszTörlés
  87. Pontosan ezt mondom én is: ha az EU-ban, ahol elvileg mindent agyon ellenőriznek, ilyen a szabályozás, mégis rengeteg rosszal lehet találkozni, akkor milyen lehet Koreában? Én NEM az európai/amerikai gyártmányokat éltetem, hanem a koreaiakat félem.

    VálaszTörlés
  88. WorkingClassGirl2015. május 21. 16:51

    Nagyon jó téma felvetés! Nekem alapvetően semmi ellenérzésem nincs a natúr cuccokkal szemben, de rettenetes, hogy az emberekben bizonyos dolgokban, hogy el vannak tévedve, és vakon hisznek baromságokban, mikor bizonyos kérdésekben nem hinni kell, hanem tudni. Nem ördögtől való az a tudomány, és van, amit tényleg jobban tudnak a szakemberek. (Ennek kapcsán szerintem lehetne beszélni a gyógyszereket, védőoltásokat támadókról is szerintem, de ez a blog nem azzal foglalkozik, szóval hagyjuk..)
    Tény, hogy a gyógynövényekben is vannak hatóanyagok, hogy abból mennyi kerül a kozmetikumokba az más kérdés (egyébkén nem tudom), na most, ha ugyanezt a hatóanyagot mesterségesen előállítják és hatékony koncentrációban beleteszik a kencékbe, az miért lenne rossz? Én vígan elhasználgatok növényi olajokat a hajamra, néha testápolásra is, és szoktam natúr szappanokkal is fürdeni. De pl. emlékszem első és utolsó natúr szappanos arcmosási próbálkozásomra, esedékes volt a bőrgyógyászomat is meglátogatni, aki mikor belépet és rám nézett, annyit se mondhattam, hogy csókolom, már mondta is: "Ne használjon szappant az arcára! Felduzzasztja a faggyút és felülfertőződésekhez vezet." Gondoltam, ha így látszik és kérdés nélkül is tudja, mit használok, akkor nekem sincs kérdésem, nem használom..
    Szóval szerintem csak ésszel, nem kell vakon hinni, abban, hogy a természetes alapú a jobb, de van, amire bőven elég szerintem (nyilván nem a bisabololos arckrémemet akarom kamillás borogatásra cserélni, de annak is megvan a maga felhasználási lehetősége, egyébként a gyógyteákkal nekem jó tapasztalataim vannak) Hogy mérgezőek lennének a kemikáliák úgy általában, nem hiszem, nyilván itt sem árt nagyon-nagyon odafigyelni, de én elnéztem azt a sok nagyon öreg anatómust első két évben az orvosin és meggyőződésem lett, hogy a rendszeres formaldehid gőzölés a hosszú élet titka ;D

    VálaszTörlés
  89. A nem natúr kozmetikomok sem kizárólag vegyi, szintetikus, vagy mesterséges anyagokból állnak, hanem tele vannak gyümlcsökből, növényekből kinyert hatóanyagokkal, tehát valószínűleg hatásosak, ha a nagy cégek is hozzányúlnak, a mittudomén melyik tópusi virág bogyójához, amit kikutattak, felfedeztek. A natúr, bio stb, elvileg kizárja a szintetikus hozzávalókat, és csak azokat az anyagokat használja ami a természetben megtalálható. Natúr és nem natúr is tud allergiát, okozni, tud ártani vagy javítani a bőrképen, szerintem. Én mindenevő vagyok, szeretem a természetes kozmetikumokat, de nem veszek noname, az otthon, sufniban összekutyult dolgokat. Ami a lényeg,hogy azt nézem inkább, mi az ami ne legyen benne a kozmetikumomban, mint pl. a parabének, SLS és még jó néhány esetlegesen irritáló hozzávaló. Tény, hogy a tudomány is bakizott már jónéhányszor, és amit hiper-szupernek, nagy felfedezésnek állított be, végül a használat során, kicsit módosult, lásd heroin, kokain vagy ha már a kozmetikumoknál tartunk akkor az ólom tartalom sem a leg üdvözítőbb dolog, és még sok sok anyag, amit esetleg csodaszernek gondoltak, aztán kiderült, hogy mégsem az, és kivonták vagy nemsokára kivonják a forgalomból. Viszont tudnak ezek a kutatók:-), mert nagyon sok mindenben előrébb vagyunk, ami jó, és ha holnap előállnak egy új felfedezéssel amitől szebb leszek, és az pont nem egy virág harmatcseppjéből állították elő, hanem valami szintetikus csoda, hát én megveszem és kipróbálom, persze ha nem raktak mellé parabéneket:-)))

    VálaszTörlés
  90. Jó perspektívát ad az a tény, hogy a 6-8 évet tanult háziorvos a Hydrophilicum Nonionicum mosdókenőcsöt, melyet bizony kőolajból gyártanak, írnak fel újszülött kisbabák fürdetésére.

    Mesterséges-natúr szerint kategórizálni minden szert pont annyira túlzóan egyszerűsítő, mint a jó-rossz mesehősök az Oroszlánkirályban. :)

    VálaszTörlés
  91. releváns: http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_nature

    VálaszTörlés
  92. Ez azért egyáltalán nem igy van. És

    VálaszTörlés
  93. Köszönjük a hiánypótló cikket!
    Apolka, az Akneroxidot terhesség előtt-alatt lehet használni?
    Egy ideje nem használom, mert lassan babát szeretnénk, de az arcom már borzalmas, lassan nem merek kimenni az utára. :S Szerinted használhatom?

    VálaszTörlés
  94. Kisasszony: köszi az információt!

    Apolka: nekem amit nyaktól lefelé használok, az lehet illatos, arcra kényesebb vagyok.
    Elsősorban a lényeg, hogy hasson, én rájöttem, hogy a bőröm mindent imád, amiben van Niacinamide, így büdzsé függvényében veszek csúfabb/szebb összetételűt INCI alapján.

    VálaszTörlés
  95. Egyrészt azt hozzáfűzném, hogy a "természetes" anyagok nagyon sok esetben - sőt, szinte mindig - nem tisztán egy összetevőből állnak. Lehet, hogy valaki allergiás valamire, de az abból kivont egyik összetevőre, ami mondjuk pont a valami hatását adja, már nem: ez neki tiszta haszon. Viszont az is lehet, hogy a több összetevő együtt adja a hatást, és ezért valaki másnak csak együtt hatásos - a kölcsönhatásokat soha nem szabad elhanyagolni, nem csak kence-bőr, hanem kenceösszetevő-másikösszetevő között sem.
    Sok esetben a kozmetikumokban is használnak természetes eredetű hatóanyagot - kivonták egyszer, letesztelték, és mondjuk azóta szintetikusan állítják elő, mert így olcsóbb/környezetkímélőbb/nincs szükség annyi növényre, mondjuk. Ez van pl. a C-vitaminnal is. Jelenlegi tudásunk szerint (és az én véleményem az, hogy ez így is marad), az anyagoknak nincs "memóriája", a C-vitamin a szervezetedben ugyanazt csinálja, ha narancsból, ha tablettából jön.
    RAGE ON Utolsó személyes: hogy én mennyire utálom a "kemikália" szót! Ilyenkor úgy fejbe csapnám az embert, aki negatív értelemben használja, hogy "Ugye tudod, hogy MINDEN anyagnak létezik "kemikálianeve", és az almát is fel lehet írni vegyészül úgy, hogy nem ismersz rá? És hogy a vízből(!) is van halálos dózis?"... RAGE OFF

    VálaszTörlés
  96. valiék annyira ősanyák hogy még a hónalj- és fanszőrzetüket is fonják :D

    VálaszTörlés
  97. jaj istenkém, végre valaki, aki hasonlóan gondolkodik!
    jó lenne, ha végre mindenki megtanulná, hogy a natúr nem egyenlő feltétlenül a jóval.
    aknésként én is próbálkoztam már szinte mindennel, így egy időben a natúr kozmetikumokkal is. muszáj volt abbahagynom, mert a sok mentol, alkohol, ami hú de természetes, olyan szinten kimarta sebesre a bőrömet, hogy egy hétig ki sem mozdultam itthonról... persze csodálkoztam, miért történt ilyen, hiszen natúr cuccokat kentem magamra, ami csakis jó, csakis egészséges lehet, hiszen nincs benne semmi méreg, vegyszer, kemikália! nagyon durva, hogy mennyi embert be lehet csapni ezzel a kamu dumával. egyszerűen ijesztő ez az egész. azóta megtanultam, hogy nem a natúrság vagy nemnatúrság miatt lesz jó egy kozmetikum, hanem az INCI-t kell megnézni, értelmezni, és ez alapján kell döntetni. amióta megtanultam INCI-t olvasni, nem futottam bele olyan kozmetikumba, ami nagyon rossz lett volna nekem. és ezek között van nem natúr, és natúr is. pl. a caonatur samponomat imádom, de semmi pénzért nem hagynék fel az akneroxid használatával. használok szilikonos dolgokat, és iszom a csalán vagy zsálya teát, ha olyan gondom van, amire ezek jók. egyébként meg a nem natúr dolgokban is nagyon sok a növényi kivonat, pl. a paula's choice termékekben is. és ez nagyon is jól van így. rengeteg hasznos növényi kivonat létezik, amit kár lenne kihagyni a krémekből, de ehhez nem kell egy krémnek natúrnak lennie, és ettől ugyanolyan szuper termékek maradnak.

    VálaszTörlés
  98. szerintetek ott, dél-koreában olyan elmaradott a világ, hogy nem ellenőrzik a krémeket, mást írnak a tubusra összetevők gyanánt, és sufniban és patkányok között kotyvasztják a krémeket?
    ezek ugyanolyan minőségi termékek, amiket itthon is árul a l'oréal, vagy akármelyik nagy kozmetikumgyártó csoport. és nem tudom, hol olvastátok, hogy a koreai kozmetikumok olyan olcsóak. nem olyan olcsóak, mint pl. a kínai termékek, de a legtöbbjük nem is drága. ott 2-3-4000 ft-ért lehet olyat kapni, amit nálunk sose, lásd: benton márka termékei. vagy pl. peptides, vagy hyaluronsavas szérumot (mizon márka), amit itthon elérhető áron sosem találnánk.
    koreaiak között is van nagyon sok "rossz" termék, ami nekem az alkoholos-illóolajos-illatanyagos termékeket jelenti, de ami szerintem jó, az annyira jó, hogy soha nem hagynám abba a használatát.
    a sminkeknél is megvan ez a tendencia, nagyon sokszor high-end minőségű termékbe botlok töredék áron.

    VálaszTörlés
  99. Nagyon tetszik a tevékenységed, nem csak ez a cikk, de maga az oldal is. A realitás talaján maradsz az áltudományos PR ellenére is! Egy dolgot tennék még hozzá. Nem tudom te találkoztál azzal a kifogással a természetgyógyászok részéről, hogy "te éppen tisztulsz" mikor aknétól virágzik az arcod. Nekem ez veri ki leginkább a biztosítékot.

    VálaszTörlés
  100. A vízmérgezésre gondolsz, vagy a fulladásra?

    VálaszTörlés
  101. szerintetek ott, dél-koreában olyan elmaradott a világ, hogy nem ellenőrzik a krémeket, mást írnak a tubusra összetevők gyanánt, és sufniban és patkányok között kotyvasztják a krémeket? dél-korea nem kína...
    ezek ugyanolyan minőségi termékek, amiket itthon is árul a l'oréal, vagy akármelyik nagy kozmetikumgyártó csoport. és nem tudom, hol olvastátok, hogy a koreai kozmetikumok olyan olcsóak. nem olyan olcsóak, mint pl. a kínai termékek, de a legtöbbjük nem is olyan rohadt drága. ott 2-3-4000 ft-ért lehet olyat kapni, amit nálunk sehol, lásd: benton márka termékei. vagy pl. a c20 márka 21.5%-os c vitaminos széruma 7000 ft alatt, amilyen szintű terméket itthon nem hogy elérhető áron, de még drágán is alig találnánk. (egyedül a paula's choice-nál tudok ilyenről drágábban)
    koreaiak között is van nagyon sok "rossz", csúnya összetevőkkel rendelkező termék, de ami szerintem jó, az annyira jó, hogy soha nem hagynám abba a használatát.
    a sminkeknél is megvan ez a tendencia, nagyon sokszor high-end minőségű termékbe botlok töredék áron.

    szóval értem én, hogy nem bízol a minőségükben, de dél-korea fejlett ország, nem gagyit árulnak, sőt.

    VálaszTörlés
  102. Cuki moderátor vagy, ha kitörlöd azok hozzászólását, aki nem ért egyet veled....

    VálaszTörlés
  103. Sokan tényleg azt hiszik, hogy Korea elmaradott, és az ott gyártott
    termék olcsó tömegcucc, miközben ott a kozmetikai termékeknek sokkal
    nagyobb piaca van, mint Amerikában vagy Európában, mert sokkal inkább
    külsőségorientált a társadalom.

    Ez magával hozza a nagyobb versenyt is=olcsóbban hozzájuthatunk jobb minőségű termékekhez.

    A termék hatásosságáról meg ott van egy rakás oldal rakás pozitív hozzászólással.

    Gagyi meg tényleg mindenhol van.

    VálaszTörlés
  104. örülök, hogy egyetértünk. : )
    korea hiperszuperfeljett, magyarországhoz képest ég és föld a különbség. és tényleg azért vannak jobb árak, mert ott annyi márkának van annyi termékcsaládja, hogy én magam is rengetegszer elveszem a termékek nézegetése közben.
    (ha esetleg fentebb az én hozzászólásom törlésére gondoltál, nem apolka, hanem én töröltem, mert ide jobban illett a válaszom.)

    VálaszTörlés
  105. Egy szóval nem mondtam, hogy Dél-Korea fejletlen lenne és minden gagyi, amit árulnak. Ennyire nem vagyok szűk látókörű és műveletlen :)
    Neked bejönnek a kozmetikai termékeik, ezt tiszteletben tartom. Én nem használom őket és nem is fogom. Ez az én oldalam. Részemről nincs azzal gond, ha nem értünk egyet.

    VálaszTörlés
  106. Haha, nekem is ez a kedvenc szlogenem.... :)

    VálaszTörlés
  107. értem, csak azt nem, miért feltételezitek azt, hogy nincsenek rendesen bevizsgálva a termékeik. ez fejletlenebb országokban szokott előfordulni, ezért írtam azt, amit. : )

    VálaszTörlés
  108. Nagyon jó cikk :)
    Nekem akkor lett rosaceás az arcom, amikor "natúr" termékeket erőltettem magamra. Tömve voltak alkohollal, csak sajnos akkor még felületesen tanulmányoztam az összetevőket. Tulajdonképpen ennek a következménynek "köszönhetem", hogy kénytelen voltam mélyebben beleásni magam a kozmetikai összetevők világába, de azóta már legalább tudom, hogy nem az a lényeg, minek nevezik a terméket, hanem hogy mi van benne :) Az alapos elemzésnek hála már ritkább az, hogy olyasmi kerül a kosaramba, ami kiüti a bőröm.
    Egyébként még mindig furcsállom, hogy az Alcohol miért zöld pontos összetevő? :D

    VálaszTörlés
  109. Adrienne Brassai2015. május 21. 21:11

    A krémmánia szerkesztőjének és rajongóinak ajánlom, hogy egyék meg azokat a konvencionális termékeket, amelyeket itt nagy" húhóval "bőrükre kennének. Talán akkor végre beforr az agya lágyuk. Szánalmas oldal ez, főleg a blog szerkesztője.

    VálaszTörlés
  110. Elnézést, ha semmi újat nem mondok, de a téma kapcsán ajánlom négy kiváló kutató könyvét. Más területeken is körbejárják a különböző anyagok veszélyességének témáját: http://akkrt.hu/1263/tudomany/kemia/szaz_kemiai_mitosz_tevhitek_felreertesek_magyarazatok

    VálaszTörlés
  111. Nagyon sok mindent le lehet szűrni az ember reakcióiból! Csupán csak szívből gratulálni tudok ehhez az építő jellegű kritikához,bár a jó kritikus sokoldalú és nyitott. Most iszok egy csésze citromfű teát,bekenem az ekcémás praclimat szteroidos krémmel(sheát használok,de ha belobban akkor csak ez hat)és szánom magamat és a sok "tudatlan" krémmániást és bízom benne,hogy beforr,aminek be kell!
    A rosszindulatot viszont nem bírom megszokni sosem,főleg akkor,ha konkrétum nélküli,tények nélküli és csupán csak mocskolódásról szól.
    Viszont egy valamit nagyon nem értek! Gondolom kegyed sem körömvirág krémen és natúrszappanon él? Kell,hogy legyen más is az étrendjében! Még egyszer szívből gratulálok!

    VálaszTörlés
  112. Gondolkodtam, írjak-e bármit, mert már nemigen foglalkoztam az oldallal, de...


    Iszonyú minő vehemenciával tudnak egyesek érvelni..
    Apolka ez szép volt:))
    A témáról annyit, eddig sem érdekelt, ezután sem fog az egész mizéria, de nekem is kinyílik a bicska a zsebemben..
    ...na, nem emiatt, hanem, amikor a bőrradír káros hatásairól oktatják a népet.
    Mindenki azt ken a fejére, amit akar, amit kedvel és képes megfizetni, jönnek-mennek a sztárolt, hájpolt termékek, de ami örök, az a radírozás és a hidratálás, az étkezés és az alvás. Pont. Ha nem így volna, nem lenne minden második hálivúdi sztár agyonplasztikázva, hatnának a csodakencék, meg a többi nyavaja.
    Világbéke!
    Uff

    VálaszTörlés
  113. Csak információ kiegészítés, illetve helyesbítés gyanánt néhány fontos dolgot szeretnék megosztani veletek, ha már a cikkben felmerült. A levendulának nagyon sok változata van, s mindegyiket másra használják. Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) nem tartalmaz kámfort, ellenben a vadlevendula/széles levendula (Lavandula latifolia spica) igen, s van még francia levendulától elkezdve sok más is, ezért kérek mindenkit, akármelyik oldalon is áll, hogy fél infókkal ne borzolja a kedélyeket. Ha már nyilatkozunk, s főleg, kritikát fogalmazunk meg, akkor még körültekintőbben járjunk el! Ha már a tudományosság a cél, akkor ebben is tartsuk be, mert ez olyan dolgoknak is árt(hat), ami amúgy hiteles és megállja a helyét. Ezúton is köszönöm.

    VálaszTörlés
  114. javaslom Önnek, kedves Adrienne, hogy akkor az adatlapján emlegetett, Ön által illóolajokkal felturbózott és használt alverde folyékony szappant egye meg, hátha végre beforr az agya lágya. Szánalmas a kommentje, sajnálom. "You are greenwashed!"

    VálaszTörlés
  115. javaslom Önnek, kedves Adrienne, hogy akkor az adatlapján emlegetett, Ön által illóolajokkal felturbózott és használt alverde folyékony szappant egye meg, hátha végre beforr az agya lágya. Szánalmas a kommentje, sajnálom. "Are you being green washed?"

    VálaszTörlés
  116. javaslom Önnek, kedves Adrienne, hogy akkor az adatlapján emlegetett, Ön által illóolajokkal felturbózott és használt alverde folyékony szappant egye meg, hátha végre beforr az agya lágya. Szánalmas a kommentje, nem pedig az oldal és a szerkesztők, sajnálom. "Are you being greenwashed?"

    VálaszTörlés
  117. karhosszteszt a provokatőr2015. május 21. 23:13

    Fú végre leírta valaki azt amit magam is gondolok! Használtam én is sokféle natúrkozmetikumot eddigi pályafutásom során, de egyik sem sokat ért, és nekem sem jön be a riogató natúrmarketing, sőt!

    VálaszTörlés
  118. ki a bánatos tök ez a liba, hogy ilyeneket ír? Kérdésem, hogy esze kevés, vagy a pénze a zsebében, amit így próbál megtömni. Ki fizeti, hogy ilyeneket ír?
    Na, a többi hozzászóló nagyokos. Tuti, hogy ál-felhasználók, hogy ezt az idiótát istenítsék.
    Hányni lehet ettől a sok butaságtól.

    VálaszTörlés
  119. jézusom, te milyen hangnemben írsz kommentet? ugyanezt a hangnemet magaddal szemben is eltűröd? látom, szépen belegázoltak a zöldre mosott natúr világodba, amely megkérdőjelezte, hogy minden natúr cucc jó-e.
    senki nem fizet senkit, ha ismernéd a krémmániát úgy igazán, tudhatnád, hogy ez az oldal mindig is tiszta volt, sosem voltam fizetett cikkek. és kikérem magamnak, hogy ál-felhasználónak gondolsz minket.
    nem mindenki szereti ugyanazt. te akkor kenjed csak magadat macskapisi és levendula kivonatos arcápolóval, de nem kéne ilyen módon vádaskodnod, ha valaki nem natúr párti. én magam használok natúrt és nem natúrt vegyesen, és köszönöm a bőröm nagyon jól van, míg némely istenített natúr cucctól sebesek lettem a pattanásaim. én a natúr gyártók által generált alaptalan félelemkeltéstől tudok hányni, aminek valószínű te nagyon is behódoltál.

    VálaszTörlés
  120. Húha, nagyon elszabadultak az indulatok, amit nem tudok ép ésszel felfogni. Hogy lehet ennyire táborra bontani ezt a kérdést, hiszen van szuper termék ami natúr, és van nagyon jó nem natúr termék is. És a lényeg, hogy mindenki maga dönti el melyiket vásárolja meg,sőt ha tudatos és felvilágosult vásárlók vagyunk,akkor ki tudjuk használni mindkét tábor előnyeit:-) Apolka a saját véleményét fejtette ki, és sok dologban egyetértettem vele, de volt olyan amiben nem. De rátámadni emiatt, szerintem butaság.

    VálaszTörlés
  121. Bocsi, hogy beleokoskodok, de hátha segít. Próbáld meg, hogy a lakásban páramentesítesz. Nekem ettől, konkrétan a költözéstől egy száraz helyre, a zsíros bőröm szinte normálba váltott, mondjuk néha hámlik. De hátha :)

    VálaszTörlés
  122. Köszi, hogy megosztottad, megrendelem :)

    VálaszTörlés
  123. Sziasztok!

    Nem kifejezetten az alaptémához tartozik a véleményem, bár pár éve én is natúr cuccokat veszek. A Roaccutan-ra kapam fel a fejem, amit az egyik kommentben minden pattanások tuti kúrájának ítélt meg a hozzászóló. 3! ismétlem 3 ismerősöm Roaccuttan utáni élete:

    2-nél meddőség, 1-nél pszichiátria. Ez egy olyan fantasztikus gyógyszer, hogy a szedése alatt még vért sem adhatsz, mert terhes anya testébe kerülve magzatkárosító hatása van. A barátnőm arca pl. először szép lett aztán 1 évvel a szedése után kezdődött a kálvária. Bélflóra, emésztőrendszer, máj K.O., 3 x ragyásabb arc. (Több orvos egyetértett abban hogy a bőrgyógyásznak vizsgálatokat kellett volna előtte elrendelnie, de ez nem történt meg.) Innentől pedig több százezer forint és év míg rendbejött. Azóta van gyerek, de nem természetesen úton... A többiek esetét le sem írom, aki tudja mi a pszichózis az nem is akarná tovább olvasni.

    Annak aki beszél angolul:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1991058.st

    Dióhéjban: 15 fiatal öngyilkos akart lenni Roaccutan kezelés alatt.

    annak aki megnézné a gyengus side effect-eket.

    http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/roaccutan-10-mg/3187/betegtajekoztato

    Egyébként ez a sz..r még 2008-ban be lett tiltva Svédországban és Olaszországban, és más európai országokban is, mert ők felfedezni vélték a kapcsolatot a születési rendellenességek és a Roacutan között. (Pfűűű, mintha nem lenne egyértelmű a betegtájékoztatót elnézve...)

    Nem értem miért van itthon még mindig forgalomban!!!!??? Őrüleeeet!!!

    Egészen huszonéves koromig szenvedtem a pattanásoktól, de aztán szépen elmúltak, azzal együtt hogy nem ettem édességet, jobban odafigyeltem magamra.
    (Mai napig előjön egy-kettő ha nem alszom, iszom, eszem rendesen.)

    Tehát aki keres, talál megoldást, de fontos hogy mindenki informálódjon mielőtt akár egész életére kiható hülye döntést hoz. Ami hervasztó és aggasztó, hogy van olyan bőrgyógyász aki ezt még felírja...

    VálaszTörlés
  124. jajj ne, mindjárt jön valaki, és homeopátiás módszerekkel akar majd gyógyítani
    ma láttam homeopátiás szemcseppet, Ingredients: purifed water

    VálaszTörlés
  125. Jajj hat vegre!!!!! Hát most találtam: 27 év után bevonták Amerikában is!!! Egész hihetetlen hogy 7000 !!! jogi eljárás, vag feljelentés kellett csak hozzá. http://prescriptiondrugs.procon.org/view.resource.php?resourceID=005528

    VálaszTörlés
  126. rengeteg bőrgyógyász felírja, akár gyengébb aknéra is. szerintem is elkeserítő. : (

    VálaszTörlés
  127. Látom, nagy vita vette kezdetét, eddig még egyszer sem írtam kommentet egyik cikk alá se, de most a hozzászólásokat elolvasva nem tudtam megállni. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy írhatnak egyesek ilyen durvákat a szerzőről, főként pedig olyan dolgokat, amiket nem is állított. Természetesen azt megértem, hogy valakinek a saját, számára már megkérdőjelezhetetlen bőrápolással, egészséggel kapcsolatos elgondolásait ingatta meg ez a cikk, vagy egyáltalán nem tudja a leírtakat elfogadni. Ez eddig oké, de azt nem értem, hogy ennek ellenére miért van szükség ezekre a rosszindulatú hozzászólásokra? (Értelemszerűen ez csak néhány személyre vonatkozik, más ne vegye magára.) A cikk célja szerintem nem az volt, hogy ellenszenvet keltsen másokban, hanem a szerző egyéni érzéseinek és gondolatainak - amik mellesleg tudományosan is alátámasztottak - az ismertetése volt. Mindenki azzal ért és nem ért egyet amivel akar, de ez nem ok a vádaskodásra, és a másokat bántó megnyilvánulásokra! Természetesen a szabad véleménynyilvánítás és az érdemi vita nem tartozik ide.

    A krémmániát személy szerint egy egy olyan blognak tartom, amiben minden szerző leírja saját gondolatait, érzéseit, tapasztalatait különféle arc-, testápolási, és smink termékekről, illetve a bőrápolással kapcsolatos tudományos kutatások eredményeit ismerteti. Úgy gondolom, nagyon hiánypótló ez a blog Magyarországon, szerencsére már egyre több ilyen kezdeményezés jelenik meg (pl. mstingo, ködpiszkáló stb.), amiknek célja nem a haszonszerzés, vagy a sarlatánkodás, de nem is az arcápolással kapcsolatos tudományos eredmények teljes egészének ismertetése (annak tanulmányozására és vizsgálatára talán egy élet se lenne elég :D), hanem csak a fontos, kiemelkedő jelentőségű bőrápolással kapcsolatos információk megosztása azokkal a személyekkel, akiket érdekelnek a tudományos kutatások eredményei, vagy szeretnék bőröket szebbé tenni vagy akár valamilyen bőrproblémától szenvednek. A blog, de akár bármilyen ehhez hasonló felület úgy gondolom csak azoknak van fenntartva, akiket ÉRDEKELNEK ezek a témák. Akiket pedig nem, azok pedig miért kószálnak errefelé?

    Szerintem mindenkinek a saját felelőssége, és hite alapján kell eldöntenie mit követ és mi az, amit nem. Számomra ez a blog nagy segítséget jelentett, szélesítette a gondolkodásmódomat, és úgy érzem jobban látom, hogy nem minden fekete és fehér a bőrápolás területén (se). Köszönet ezért minden kedves krémmániásnak! :)

    A boncolgatott témába nem akartam belemenni, mert nem látom
    értelmét, de ezt a kicsit talán túl hosszú hozzászólást meg kellett ejtenem, remélem nem
    bántátok. :)

    VálaszTörlés
  128. egy jó kis natúr, alkoholos, levendulás arckrémre nekem is sokkal jobban reagál a bőröm: rákvörös leszek és ég az egész arcom! O.o

    VálaszTörlés
  129. Azért Korea (gondolom Dél-re gondolsz) egy civilizált ország Kelet Európához képest....

    VálaszTörlés
  130. És a szemük sem áll jól....brrrrggh

    VálaszTörlés
  131. Szintén nem szoktam kommentelni, de most feltétlenül szeretném apolkát támogatni, nehogy már a "fura" reakciók elvegyék a kedvét a jövőbeni cikkírástól:) Sokaknak mintha elgurult volna a gyógyszer a témától, és ráadásul mindenáron olyan állításokat szeretnének apolka szájába adni amiket ő egy szóval nem állít. Aki azzal az egyszerű és ártatlan igazsággal vitatkozik, hogy nem minden rossz ami mű és nem minden jó ami természetes, az egyszerűen B U T A (diplomával vagy anélkül :D).

    VálaszTörlés
  132. Igen, én sem szoktam kommentelni, de most mégis muszáj. A Krémmániát már kezdetek óta nagy lelkesedéssel követem, rendszeresen használom, magam is sokat véleményezek. Apolka az én szememben abszolút hiteles és hozzáértő szakértője a témának, ugyanis pártatlanul, mindent tudományos cikkekkel alátámasztva boncolgatja az egyes bőrápolási témákat. Amikor elkezdtem követni a Krémmániát, én is épp abban a fázisban voltam, hogy biztosan a natúr a jó, hiszen eddig más nem használt, aztán bizony nem nyert a natúr sem (mondhatni erősen leszerepelt), ellenben Apolka (és azóta Mstindigo + saját önszorgalmú tanulásom is) rengeteget segítettek, hogy ma nagyságrendekkel jobban érzem magam a bőrömben. Ez nekem bizonyíték, hitelesség.
    Ami nem hiteles, amikor valaki túlzott vehemenciával, minősíthetetlen stílusban, esetleg saját (bizonyítatlan) érdemei lobogtatásával akar felülkerekedni ebben a vitában. Egy-két hozzászóló igazán magába nézhetne, és elgondolkodhatna, hogy szabad-e így beszélni bárkivel... Szánalmas, hogy felnőtt nők képesek így viselkedni egy blogbejegyzés kapcsán, még ha ilyen "rettenetesen" megosztó témáról is van szó.
    Mindenki használjon azt, amit szeretne, de ne támadjunk már rá emberekre, és főleg ne személyeskedjünk.
    A krémmániás csajoknak meg csak annyit üzenek: szuperek vagytok, csak így tovább :-) (és kitartást a trollokhoz.)

    VálaszTörlés
  133. Én azt látom hogy a konkrét problémát (akné) nem tudta kezelni több ismerősöm, és én sem natur, pattanásos bőrre való kencékkel. Ha Te igen, örülök neki, gratula!! Nyugodtan oszd meg a tapasztalataidat, sokan örülnének neki szerintem. ;)
    Én nem a tüneteket kezelem, és más sem aki ezt a rutint követi mint én, mi. Engem elég alaposan kivizsgáltak, nincs semmi szervi vagy étkezési problémám ami a pattanásokat okozná.
    Mellesleg nem 4 nap alatt hozott rendbe, hanem 6-7 hónap alatt.

    VálaszTörlés
  134. Elég nagy vita alakult ki, nem is értem miért. Engem személy szerint nem érdekel milyen az összetevő amíg használ az adott termék. Beszoktam vetni a teafaolajat pattanások ellen ugyan úgy, mint a gyógyszertári neogranormont. Kajából is eszek zsírosabbat, mint sült olajban krumplit és kertben termett zöldséget is (nem permetezett). Szóval tényleg nem értem, hogy miről megy a vita. Mert van egy mondás, amit megeszel azzá leszel. Próbáljuk meg a 21. században elkerülni a vegyszert és a mérgeket, mikor a magyar lakosság a kevéske fizetéséből, a kintről behozott éretlen paradicsomot fogyasztja pl. Mindegy, további szép napot mindenkinek.

    VálaszTörlés
  135. Frappancia a provokatőr2015. május 22. 9:43

    Én pont most szedek sotretet, és semmi problémám nincs vele, még mellékhatást sem tapasztalok, sőt ismerek öt embert aki hasonlóan volt ezzel a gyógyszerrel mint én! És? Akkor én nyertem vagy mi? Az nem érv, hogy ki ismer több embert akinek hatott vagy nem!

    VálaszTörlés
  136. Frappancia a provokatőr2015. május 22. 9:51

    Akkor eredj hányni, az legalább természetes!:D

    VálaszTörlés
  137. Jár a pont Warhol ! :-) Annyit fűznék hozzá, mint 4 és fél éve itt tobzódó "álfelhasználó": ezen az oldalon nagyon-nagyon ritka Bokor Judithoz hasonló hangnemben írkáló emberke. Hála az égnek. Remélem, így is marad.

    VálaszTörlés
  138. Nagyon köszi a támogatást! :) Örülök, hogy van akiknek lejött a lényeg: "nem minden rossz ami mű és nem minden jó ami természetes." - pontosan így gondolom. :)

    VálaszTörlés
  139. Valóban, itt nem ehető termékeket ajánlunk. Mert mi nem is enni szoktuk őket, hanem magunkra kenni. De Te eszed őket, akkor tényleg nem a KM-en keresgélj. Arra amúgy még nem gondoltál, hogy vajon belélegezni nem lenne -e érdemes?

    VálaszTörlés
  140. nagyon nagyon tetszik ez a cikk, és nagyon örülök, hogy végre erről is írt valaki! Abszolút osztom a véleményedet!
    Én is kísérleteztem a natúrkozmetikumokkat pár éve, majd ott is hagytam őket, pont azokért az okokért, amiket te is írsz, nem hatásosak, nem nyújtanak valódi megoldást, sőt, sokszor egyéb mellékhatások jelentkeznek, gyakran pattanások, mivel jól telepakolják őket mindenféle természetes, erősen komedogén zsiradékkal.


    Elismerem a természetes összetevők hatását, és értékelem, ha ilyen összetevők IS vannak egy termékben, de alapvetően én is a tudomány pártján állok :)
    Az is elgondolkodtató szerintem, hogy az vajon mennyire természetes, amit egy kis üveg tégelyben kapsz meg és ugyanúgy egy gyárból jön ki? Itt az alapanyagok feldolgozottságának mértékéről és főleg mikéntjéről beszélek...


    A mesterséges és nem mesterséges is elég érdekes gondolatkör, mivel az ember anyagot létrehozni nem képes, csak átalakítani. Márpedig a répa és citrom és egyebek sem úgy vannak benne egy kozmetikumban, ahogy megteremnek. Akkor ez is mesterséges? Vagy a peptidek sem azok?...

    VálaszTörlés
  141. Melinda Jónás2015. május 22. 12:11

    Nagyon jó cikk, imádom az ilyeneket. Teljes mértékben butaság ellenes vagyok. Lassan de biztosan múlni látszik a pattanás az arcomról, egyre gyakrabban kapom meg, hogy nem is olyan csúnya bőröm, csak zsíros (15 év alatt már eléggé megszoktam, hogy csúnya). Terjesztem is az igét a környezetemben, fényvédő, ne kenj a fejedre citromot és társai, de kevés sikerrel. Unokaöcsém most ért abba a korba, hogy pattanások keserítik az életét és tőlem (mint gyógyulótól) kért tanácsot. Ajánlottam a hámlasztást, mint jelen állás szerint legjobb módszert, beszéltem vagy fél órát neki, ő meg: nincs vmi natúr vagy természetes ötletem? Na mondom kész vagyok, és ő a szülőktől és az iskolában is sajnos ezt hallja, hogy a természet hat, az elég. Elég nehéz lesz a belátás így, pedig a kamaszkor múlhat rajta (tapasztalat). Ha valaki rááll ilyesmire, az már vallás szinten mozog.
    Nem tudom, lehet ma is el kellene égetni az epilepsziásokat boszorkányként, mert megszállta az ördög...

    VálaszTörlés
  142. Szedtem Sotretet aknéra kb 6-7 éve, ekcéma volt mint mellékhatás, meg iszonyatosan viszkettem és száradt a bőröm (totálisan aknés volt az arocm, hátam), így hét évvel később pattanásokat csak a mensi előtt látok - nekem konkrétan az önbecsülésemet és az életemet mentette meg, annak ellenére hogy tényleg brutál durva gyógyszer. A homeopátiás meg egyéb szirszarok semmit sem segítettek, pedig próbáltam én mindent...

    VálaszTörlés
  143. Remélem egyszer majd téged is megvádol valaki azzal, hogy ilyen "szemetet" írtál, Natalie, ma már másodszor futok bele a kötözködésedbe...:D

    VálaszTörlés
  144. A bőrproblémák utalhatnak valamilyen táplálék allergiára is. Pl. glutén, laktóz. Nekem 3 napos gyümölcsdiétától nagyon szép lett az arcbőröm.

    VálaszTörlés
  145. én mondjuk a dekorkozmetikum részét olyan szempontból megértem, hogy egész más választék van, mint a nyugati piacokon, a cuki csomagolások engem is lenyűgöznek pl :D

    VálaszTörlés
  146. Tímea Császár2015. május 22. 14:06

    Nem, csak a józan ész, ami belőled továbbra is hiányzik, úgy tűnik. Isten mentse a pácienseidet! :P

    VálaszTörlés
  147. Én csak a saját tapasztalataimmal szolgálhatok:
    - Pikkelysömörrel küzdök hosszú évek óta. Mivel édesapámnak is van és ebben nőttem fel, így esztétikailag nem zavar, nem érzem magam tőle kevesebbnek. A problémám abban áll, hogy viszket, hámlik, fáj. És az egyetlen, ami a felsorolt három dolgot enyhíti és orvosolja, az a natúr kozmetikumok tárháza. És mivel az orvostudomány is azon dilemmázik, hogy mi is valójában ez a bőrbetegség, így a gyógyszergyárak kencéi és tablettái sem segítenek ennél jobban. Viszont jobban érzem magam, hogy ha nem is csodaszer, de ártani nem árt a natúr kozmetikum, mint például a fentebb kissé "gúnyosan" említett shea vaj. Míg a vényre felírt kenőcsök, valljuk be nem feltétlen oly szívmelengetőek összetétel szempontjából. És mint említettem, semmit nem is érnek.
    - Kamasz korom óta futok. Évekig zavart az a rettenet - nem találok rá jobb szót - kemikália szag, ami párolgott a bőrömön át a szervezetemből az edzések közepette. Nem kellett hozzá sok ész, hogy kidobjam a tusfürdőt és leváltsam kézműves szappanokra, egy próbát megér alapon. És lássunk csodát, a szag elmúlt, soha vissza sem tért. (Ez még bőven a pikkelysömör megjelenése előtti időszak, addig minden maradt, csak a tusfürdőt váltotta le a szappan.)
    - Most már natúr kozmetikum a samponom, a szappanom, a testápolóm és az arckrémem is. Ami maradt a jól megszokott drogériák polcairól az a sminklemosóm, a fogkrémünk és a sminkek (szemceruza, szempillaspirál, rúzs). Viszont egy samponkoronggal nem csak sampont tudtam leváltani, hanem a balzsamot is, mert olyan jól működik az "üldözött" natúr kozmetikum, hogy az amúgy gubancos hajam gond nélkül ki tudom fésülni hajmosás után. Egy testápoló tömbbel ténylegesen 24 órára hidratálom a bőröm, míg az illata maga a mámor hosszú órákon át, és a testápolón kívül már kézkrémre sincs szükségem. Amiben az a legjobb, hogy a natúr kozmetikumok használata előtt a kezem óránként kentem és széria tartozék volt az éjjeli szekrényen, mert ha felébredtem úgy éreztem porzik a mancsom. Most ez is megszűnt, a kézkrém a fürdőben porosodik, mert azzal, hogy lefekvés előtt bekenem magam a testápoló tömbbel másnap estig boldoggá teszi a kezem, ami ezen felül krémet nem igényel.
    Szóval nekem bevált a natúr kozmetikum. És ha csak placebo is, már az is sokkal üdítőbb, hogy jobban érzem magam tőlük a bőrömben. És szerintem, mint sok minden másban, ez az egyik lényeg.
    Tudom, hogy mindenki vél, amit csak szeretne. És nincs bajom vele, ha valaki nem hisz benne. Nem is térítem vele az embereket. Az én döntésem. Itthon a páromra sem erőltetem. Neki van hagyományos tusfürdője, samponja és egyéb más kozmetikumai. Szíve joga azokat használni, ha azt szeretné. Viszont furcsállom ezt a kissé "boszorkányüldözést", ami itt elindult. Mert amíg engem hidegen hagy, hogy ki mit ken magára, addig nem értem, hogy másokat ez miért zavar. Nem húzom fel rajta magam, hogy (szerintem) imitt- amott milyen butaságokat vágnak az arcomba a natúr vagy nem natúr kozmetikumok mellett kampányoló reklámok. El tudok sétálni mellette úgy, hogy maximum csak jót mosolygom rajta, hogy mekkora butaságot állít (szintén szerintem)...

    VálaszTörlés
  148. A természetes életmód, és a régi emberek higéniai szokásai között szerintem abszolút van különbség. Én natúrkozmetikum hívő vagyok, de persze ebben a kategóriában is vannak abszolút rossz termékek. De! Dm boxban eddig mindig volt Alverde. Ja, és szerintem az az igazi natúr, ami a konyhából vagy a kertből van, azt meg nem reklámozza senki. És még valami! A natúr terméket miért ne fejleszthetnék kutatók?

    VálaszTörlés
  149. Fejleszthetik. Van is 1-2 cég Magyarországon, akik foglalkoznak fejlesztéssel. Az egyiket egy gyógyszerész a másikat pedig egy kutató biológus alapította. Nagyon jó termékeket gyártanak, mert van az ötleteik mögött szakértelem és nem a reklámokon, a kapcsolódó blogon vagy épp a bombázó rádumáló emaileken van a hangsúly. De ezek a termékek drágábbak (bár ez sem feltétlen igaz), mint azok a termékek, amelyek ellepik a magyar natúrkozmetikum piacot. Utóbbiak sajnos kontár munka produktumai a kapcsolódó tudományokban abszolút képzetlen emberektől.

    VálaszTörlés
  150. boszi, kik ezek a cégek ? köszi.

    VálaszTörlés
  151. pL. DRhazi, BIOLA De vannak ettől olcsóbbak is. Alora Natura

    VálaszTörlés
  152. Nekem annyi észrevételem volt, amíg Mannát használtam, hogy kevesebb volt a mitesszerem. Habár úgy tűnt majdnem egy év használat után, hogy a szemem alatt bizony kikezdte a bőrömet, vörös dudorok lettek rajtam és elég durván nézett ki. Így hát visszatértem a 'kemikáliákhoz'. Az én bőrömön úgy vettem észre, már semmi nem segít. Most újra előszedtem a Mannát, mert le fognak járni és nincs szívem kidobni :)

    VálaszTörlés
  153. Akkor inkább használd a testedre és ne az arcodra, aztán felejtsd el.. Az arc bőre sokkal érzékenyebb,és véknyabb is ne büntesd ilyen termékekkel.... Szappant egyáltalán nem szabadna arcra használni, meg én mondjuk egyáltalán nem is használnék max alapos kézmosásra néha. Nem bőr azonos pHjúak, hanem attól sokkal lugosabbak, nem is csoda, hogy a használók bőrének első reakciója, hogy kipirosodik... Gyakorlatilag lemarja bőrt, illetve annak természetes védekező elemeit. Persze jön a szöveg, hogy a bőröd most méregtelenedik... Atya világ...Ha elfogy vegyél valami normális terméket. Ha természetes alapút akarsz, akkor ajánlom a Jafra termékeket (kozmetikusnál tudod beszerezni,lehet máshogy is, nézz utána), vagy lentebb írtam még pár céget, csak az ő termékeik még drágábbak. Egyébként pontosan milyen a bőröd? Mi a bőrprobléma? A miteszerek, pattanások? Arra az Eucerin Dermo Purifyer család krémje szerintem jó, ha a nem természetes is jó. Tejsav tartalma segíti a bőr természetes "savköpenyét", így kevesebb baci jut a bőrödbe és kevesebb pati képződik. 3 hét alatt szép egyenletes lesz a bőröd. Vegyél hozzá valamilyen arclemosót és lemosás után használd is a krémet. Reggel is este is.

    VálaszTörlés
  154. Az ok-okozati összefüggést megkérdőjelezném. http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/07/24/ongyilkossaghoz_vezet_a_pattanas_elleni_gyogyszer

    Szegény barátaid! :( A pszichózis tízezer betegnél kevesebb, mint egy esetben jelentkezett, az orvos nem tudhatta előre, hogy pont ő lesz az... A gyógyszer mellékhatásai között a meddőség nem szerepel, teratogén (magzatkárosító) hatása viszont van. Ha felelősségteljesen szedik, alaposan megvizsgálava a körülményeket, és mérlegelve a kockázatokat, akkor szerintem nincs ok betiltani.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert bevennék, elolvasom a mellékelt betegtájékoztatót, és ha bármi rám vonatkozik, nem szedem be. Például laktóz van a Béres C-vitaminban, én meg laktóz-érzékeny vagyok, inkább másik márkát szedek.

    A pattanásokra a több alvás és egészséges életmód bájos tipp, a hormonális érés befejeztével együtt a kicsi, enyhe pörsenéseken biztos segít, de a hardcore, "papírzacskót akarok húzni a fejemre" verziókhoz nem elég.

    VálaszTörlés
  155. Kedves Apolka, gratulálok a bátorságodhoz :D! Gondolom tudtad, hogy milyen indulatokat váltasz majd ki a cikkeddel.
    Jómagam is találkoztam ilyen jellegű hirdetésekkel (amit magadra kensz méreg és használd ezt, vagy azt helyette...) és nálam is kiverik a biztosítékot.
    Azt hiszem ezt mindenkinek joga van eldönteni, hogy mit tart ártalmasnak, vagy nem, illetve a mai népbutító módszerek mellett és a tudomány állása szerint lehet, hogy nem tudhatjuk mi jó nekünk, mi nem. (Mellesleg a napokban vettem egy előre csomagolt salátát, ami magyar termék, tartósítószer mentesnek reklámozta magát és az összetevők között bizony volt tartósítószer.)
    Jómagam is használok natúr, oragnikus készítményt pont levendulaolajjal :D, ami nagyon bevált és nem bántja, sőt gyógyítja a problémámat és imádom a "szintetikus" kencéket is! Belsőleg használok gyógynövénykivonatot az aknéimra, de ez nem mindenkinek válik be. Nekem ez pont használ. Kívülről irtom őket szalicilsavval és ami a kezembe kerül :)
    Szóval a véleményem hasonló: natúr, bio, organikus VS "szintetikus vegyszerek" 1:1. Mert nem tudhatjuk...

    VálaszTörlés
  156. Háát, ilyen reakcióra azért nem számítottam, bár sejtettem, hogy lesznek ellenvélemények. :)

    VálaszTörlés
  157. Egy évig szakértőként dolgoztam Seoulban , bár más területen, de az ő kozmetikumaikat használtam ! A jó minőséget ott is meg kell fizetni ! Lehet, hogy nem azokat hozták ide !

    VálaszTörlés
  158. Mostmár talán kombinált a bőröm, de húz a zsíros felé. Van pár patti, mitesszer és a régi pattik után maradt csúnya hegek, amiket nincs az az Isten, ami eltüntet..

    VálaszTörlés
  159. Kedves Apolka, az esetleg felmerült-e Benned írás közben, hogy a sima, max. középkategóriás árú kozmetikumokba lehet azért nem tesznek bele "szuper" összetevőket , mert ez ugyanúgy pénzkereseti forrás, mint a bolti kenyeret minőség és összetevők szempontjából költséghatékonyan előállítani, felfújni és minél többször és minél nagyobb haszonnal eladni ? Abba sem halt végülis senki sem még bele.. A másik, amit nem értettem, hogy miért szerepel az Akneroxid még fotóval is a cikkben, ugyanis az mégis csak egy gyógyszernek minősülő készítmény, nem olyan értelemben szépségápolási termék, mint egy krém, testápoló...stb,. Ha a pattanás és egyes bőrbetegségek feljöttek témaként , akkor az Akneroxidot ugyanúgy lehetett volna hasonlítani a mesterséges összetevőkből álló drogériás pattanástalanítókkal is, nem csak a natúrokkal, nem ? Nem inkább egy natúr testápolót és egy nem natúr testápolót , vagy egy natúr és nem natúr kézkrémet kellene egymással összehasonlítani ? A sheavaj fotója alatt szerepel, hogy nem csodaszer, ahhoz képest mely szintetikus krémek azok például ? Viszont nem írtad, milyen formában használtál sheavajat vagy sheavajas terméket . Illetve az elején sem részletezted picit, hogy milyen natúr termékeket próbáltál, amelyek közül kevés vált be (ha nem is márkamegnevezéssel, de legalább azt, hogy milyen kozmetikumokra vagy testápolási vagy tisztálkodási szerekre..stb. gondoljunk) . Szóval nem tudom, mire gondoljak, pl. zsíros maradt a hajad vagy hidratálatlan a bőröd ? Aztán azt írod : " Ha most valaki azt gondolja magában, hogy de igenis, ő ismer szuper hatásos natúrkozmetikumokat, amik ugyanolyan hatásosak vagy még hatásosabbak, akkor itt egy elgondolkodtató kérdés.." szerintem ha valaki ismer és használ ilyet, az azért tartja szupernek, mert hatásos (amellett, hogy természetes is), így ez a költői kérdés okafogyott. Amit még nem értek, az az értetlenség afölött, hogy annyi mindenki azt hiszi, hogy ami natúr, az tuti jó . Szerintem a legtöbb ember, aki részben vagy egészben természetes kozmetikum párti , nem gondolja ezt, de még ha nagyon natúrhívő is, akkor is elég szélsőséges érv a galócával példálózni. Mint ahogy szélsőséges az Akneroxiddal példálózni is. Szerintem a legtöbb natúrpárti ember is jár orvoshoz, gyógyszertárba , ha szükséges, mint ahogy a nem natúrpárti. Az, hogy a natúrkozmetikumok kevésbé hatásosak,egy erős kijelentés, ezért fontos lett volna részletezni , hogy milyen tapasztalatokra alapoztad. Természetesen a realitások talaján maradva ,nem lehet mindenre natúr dolgokat használni. A pigmentfoltok, ráncok, aknék problémája egyáltalán nem olyan , mint a tisztálkodási vagy napi testápolási termékeké. Ráncaid pedig szerintem még Neked sem nagyon lehetnek, így erről pláne nem tudsz saját tapasztalatok alapján nyilatkozni, mindenesetre kíváncsi lennék, hogy a mesterséges kozmetikumok hány százaléka képes elbánni a pigmentfoljainkkal, ráncainkkal..stb. Végül : miért sugallod vagy feltételezed akár csak egy kicsit is, hogy aki natúrpárti, az nem szereti ugyanúgy a tudományt , mint akár Te? Vagy azt, hogy mindenki hit , képzelgés, placebo alapján ken magára vagy készít magának natúr terméket ? Nem lehet, hogy egyszerűen azért, mert használ neki , szemben a második axiómával, hogy a natúrtermék kevésbé hatásos ? Az persze világos ,hogy Te is tartasz jónak natúrkozmetikumokat, ezt is írod-mondod azért. De összességében és sugallatában a cikk nekem mégsem erről szól, hanem inkább ennem az ellenkezőjéről.

    VálaszTörlés
  160. Arra jó lesz az Eucerin, amit írtam. A heggekre pedig nem tudok jobbat, mint a Naturlandos Pasta zinci oxydati salicilata FoNo VII, ezt gyógyszertárban szerezd be. Használd pár este, max egy hétig. Fehér lesz tőle az arcod, így csak este kend be és csak a heggeket. Meglásd eltűnnek a heggek. Aztán használhatod folyamatosan a krémet , amit írtam. Próbál ki.

    VálaszTörlés
  161. Nekem Diane 35-öt írtak fel az arcomra 18 éves koromban, ami egy fogamzásgátló, és gyönyörű lett a bőröm tőle, a mellem pedig megnőtt, nőiesedett az alkatom, minden szupi lett. 12 évig szedtem mert nem mertem abbahagyni, 3 éve végre le tudtam tenni. Azóta kiderült, hogy a vesém nem 100%-os, és bár nem lett bizonyítva hogy tőle (mert nem mentem utána), de senkinek nem ajánlom hogy hormon tartalmú gyógyszert szedjen hosszabb távon.
    Mikor abbahagytam a szedését, persze visszajött az akné, de rátaláltam a Krémánnia blogjának cikkeire és Apoka tanácsaira, és viszonylag hamar megszabadultam tőlük.
    Akinek az arcával van baja, olvasgasson sok Apolkás cikket itt, hámlasszon, és kerülje a komedogén összetevőket.

    VálaszTörlés
  162. Néhány kommentelőbe férne némi kemikáliamentes kultúra...
    Maximálisan egyetértek a cikkel, nem kell minden marketingnek bedőlni (lsd: műszempillás szempillaspirál reklám). Én személy szerint azt tartom fontosnak, hogy a bőröm miként reagál egy-egy termékre, es nem azt, hogy milyen szöveggel akarják rámsózni.
    Hajápolásnál szívtam nagyot, a "mindenmentes" termékeknek köszönhetően 10 centit kellett vágatnom. Visszatértem az ördögtől való szilikonhoz, és visszatért az élet a hajamba. Újra csillog, puha, egészséges, erős, nem gubancolódik.
    Lett már natúrnak reklámozott terméktől az egyébként száraz bőröm zsíros, gyulladt pattanásos, míg ugyanaz a termék egy barátnőmnek nagy kedvence lett, és lett már olyan termék a kedvencem, amit KM-en nagyon sokan utáltak :)
    Nem tartom kizártnak, hogy egyszer az utamba sodor az élet egy olyan natúr összetevőkből álló akármit, ami minden mást maga mögé utasít, de addig se kérek elnézést senkitől, hogy "mérgekkel" is szépülök.
    Arra pedig külön ugrok, ha valaki bele akar szólni, hogy mit kenek magamra, mit eszek, mit hordok, stb. Senkinek semmi köze hozzá, akkor se, ha úgy érzi.

    VálaszTörlés
  163. Ajjajj! Nekem is vannak fenntartásaim a természetgyógyászattal kapcsolatban. Nem utasítom el teljesen, de azért a kételkedés jogát fenntartom. Azért van ez így, mert amikor igazán nagy bajom volt, akkor sem a természetgyógyászat, se a bio, natúr, cuccok nem tudtak segíteni... és mi történt? Azt vágták a natúr guruk a fejemhez, hogy én vagyok a hibás, mert nem hittem eléggé a dologban.... aha, köszi! :)))))))))) Szóval nyitott vagyok, de hiszem... ha látom.


    Ha szimpatikus a termék akkor kipróbálom és ha bizonyít akkor marad, ha nem, akkor felé sem nézek többé. Szó esett fentebb a Shea vajról... az pl a férjem évek óta kilószám higítatlanul keni a "pikkelyes" bőrére, pillanatok alatt felszívódik és megszűntet minden kellemetlen tünetet. Nekem viszont nem szívódik fel egyáltalán, de ha valamely krémbe belekeverik kis mértékben, az jó hatással van a a bőrömre.


    Apolka cikkéből én azt szűrtem le, hogy nem a hitünk, hanem az ismereteink, tapasztalataink alapján célszerű döntéseket hoznunk, és ezzel maximálisan egyetértek! :)

    VálaszTörlés
  164. Nem volt türelmem végigolvasni az összes hozzászólást nekem sem, és a natúrmánia szerintem sem több, mint egy épp aktuális divathóbort, nélkülözve minden tudományos alapot, de azt hiszem ezzel kapcsolatban majdnem mindent elmondtak már helyettem.

    Viszont ami a koreai kozmetikumokat illeti, muszáj megjegyeznem pár dolgot.


    Itt egyszerűen nem arról van szó, hogy tudnak valami tuti titkot, amit náluk nem, hanem a lényeg azt hiszem alapvetően az ázsia mentalitásban keresendő.
    Én legalábbis azt vettem észre, hogy (főleg a koreai hölgyek) elképesztően mániákusan rá tudnak pörögni dolgokra, ha az acápolásról van szó, időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve képesek órákig, (sőt néha napokig) főzni a disznóbőrt, ami elképesztő mennyiségű kollagént juttat a bőrükbe, képesek naponta 2x végigcsinálni egy minimum 5 lépéses arclemosó procedúrát és így tovább.
    Tele van a google ezzel kapcsolatos cikkekel olvassátok el, ha érdekel.

    VálaszTörlés
  165. Nem is az a legnagyobb baj, hogy felírják, hanem az, hogy alapos kivizsgálás nélkül. Nem mennek utána, hogy mi okozza a pattanásokat, csak a tünetet kezelik... Én is szedtem Aknenormint, ami a Roaccutanhoz hasonló. Igazából a pattanásokon nem segített annyit, mint várható lett volna, utána még írt fel Sotretet a doki, de azt már nem voltam hajlandó beszedni. A kezemen annyira tönkrement a bőr az Aknenormintól, hogy majdnem 10 év után is szenvedek vele, de legalább a pattanásokkal is. Most kb egy éve egy véletlen folytán derült ki, hogy PCOS-m van, azért vannak a pattanások is és sok egyéb más tünet, amit valamiért minden orvos szeretett figyelmen kívül hagyni, hiába mondtam, meg hiába látták... Most nekem is a Diane35 lett felírva, aminek nem örültem, de több orvos egymástól függetlenül is megerősítette, hogy PCOS-re ezt szokták felírni. A bőröm még mindig nem jött teljesen rendbe, elkezdte ajánlgatni a bőrgyógyász a Roaccutant... Már nem nagyon tudom hova forduljak, hogy ne akarják folyton a legvitatottabb gyógyszereket adni nekem. A fentebbi hozzászóláson meg csak én is fogom a fejem.. Az én bőrömmel aztán aludhatott volna napi 24 órát is. Én mindenkinek azt ajánlom, hogy alaposan vizsgáltassa ki a pattanások (és egyéb bőrproblémák) valódi okait, mielőtt beszed bármit...

    VálaszTörlés
  166. Karhosszteszt a szabott őr2015. május 25. 13:53

    Az első, hogy akinek súlyos bőrproblémája van szerezzen egy nagyon alapos bőrgyógyászt! Aki vérkép és nőgyógyászati kivizsgálás nélkül neki sem áll a gyógyszerfelírásnak! Így elég sok felesleges kört meg lehet spórolni.

    VálaszTörlés
  167. Mea! Miről beszélsz? Olvasd el még egyszer légyszíves amit írtam. Kit vádoltam meg "szemét" írással??????

    VálaszTörlés
  168. Nem tudom,hogy hol kötözködtem és azt sem,hogy kit vádoltam meg azzal VALAHA is,hogy szemetet ír?? Rettenetesen tudok szenvedni,ha indokolatlanul ennyire megbántanak,remélem legalább a te napod jobb lett a kedves soraid után! Visszaolvasva ezt a sok kommentet,látom,hogy írtál mást is,még meglepőbb,ráadásul egy vélemenyen is vagyunk! Legalább szenvedni;) ne hagyj,áruld el kerlek,hol kötözködtem és hol szemeteztem?

    VálaszTörlés
  169. ha pirosas-barnás foltok a hegek, arra az AHA hámlasztás nagyon hatásos.

    VálaszTörlés
  170. umpalumpa, megkérdezhetem, hogy belsőleg milyen kivonatot használsz? köszi!

    VálaszTörlés
  171. szerintem a cikk elsődlegesen azokra a natúr kozmetikumos marketing tevékenységekre reflektált, amelyek a nem natúr kozmetikumokat divatosan halálos méregnek, kemikáliáknak titulálják, amelyektől irtóznunk kellene, félelemkeltéssel próbálják natúr krémek vásárlásra ösztönözni az embereket, hogy mennyi gonosz és betegséget okozó hulladék van a nem natúr cuccokban, viszont a natúr termékeket a létező lehető legjobb, egyetlen biztonságos, tiszta lehetőségnek állítják be, mélyen elhallgatva a hiányosságait, veszélyeit és a nem natúr kozmetikumok előnyeit.

    VálaszTörlés
  172. Az akneroxidtol lepergett a böröm,majd begyulladt a szemem/szam is,azota semmi ilyen pattanasokra valo cuccot nem kenek magamra...
    Nekem szemely szerint szebb a böröm,miota kevesebb kencet hasznalok es az arcapolasi termekeim 60%a natur,vagy legalabbis kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak. (pl az Annamarie Börlind markat imadom mar regota.) En az olyan cuccokbol valasztok naturt,amiket naponta vagy naponta többször hasznalok,kevesbe viselik meg a börömet (arctisztito,puder,szempillaspiral,etc)

    DE. Komolyabb,makacsabb börproblemakra,mint pl a pigmentfoltok,szem körüli rancok vagy mitteszerek nem talaltam meg olyan naturt,ami hasznalna,szoval arra inkabb Vichy vagy Eucerin.
    A hajam pedig örül a natur samponnak,a fejböröm is jol van azota.
    Összessegeben jo tapasztalataim vannak,ugyanakkor ertem,amit mondasz,az ember barmire lehet allergias,szoval ami natur,az nem biztos,hogy mindenkinek hasznal. Ugyanakkor az sem egeszseges,ha egy halom müanyagot kenünk magunkra.En az arany közeputban hiszek.

    VálaszTörlés
  173. Riaszt a szélsőség, hiszem az arany középút varázsát, hallom a bőröm szavát.
    Pátoszt mellőzve, rugalmasnak kell lenni. Minden eladó, és mindent el is lehet adni egy jól felépített reklámmal. De ha a csodakrém leégeti a bőrt az arcomról, akkor is kukába kerül ha bőrgyógyász javasolta kemikália, és akkor is ha kozmetikus natúrja.

    VálaszTörlés
  174. Miután klafán elcseszted a napomat,ezzel a remek hozzászólással,volt időm gondolkodni kedves Mea! Én vagyok a hülye,hogy lelombozódok egy ilyen írás után,ami per pillanat is zavaros kissé! Bár mintha felvillanna a fény a fejemben és gondoltam arra is,hogy talán a .. bilim..szótól újra kéne olvasnod az írásomat. Igen,én vagyok a hülye,itt szomorkodom,ahelyett,hogy gratulálnék neked,hogy(ha jól láttam) 21 éves egyetemista létedre,remekül felfogtad azt amit írtam. Mindegy is...arra jó volt,hogy végleg elvetted a kedvemet a krémmániától! Köszi,nagy voltál!

    VálaszTörlés
  175. Légyszíves azért ne akard már megölni magad, mert félreértelmeztem valamit amit írtál, hadd ne legyen már az én hibám! Most látom, hogy tényleg félreértettem, csak futólag olvastam át a kommentedet, elnézést kérek. (Van itt 300 másik, gondolom megérted.) Szóval bocsánatot kérek - egyúttal meg azt a tanácsot adnám, hogyha ennyire magadra veszel egy kommentet egy másik embertől az interneten, akkor ez nem neked való, nagyon nem. Sokszor ennél 10x durvább kommenteket kapsz névtelenektől ha a neten vagy, felesleges ezen ennyire "drámázni". Megértem, hogy érzékeny vagy és félreértettem a mondandódat, ami miatt elnézést kértem utólag, de kérlek szépen hadd ne az én kommentem miatt akarjál leugrani a hídról, szerintem előfordul bárkivel, hogy félreért valakit, és támad miatt olvasna. Emberből vagyunk, mindenki hibázik.

    VálaszTörlés
  176. Hat ez egy gyors válasz volt. Sajnos megint félreértettél valamit,ugyanis eszem ágában sincs (még) meghalni,nem is gondolom,hogy utaltam volna rá. Se híd,se öngyilok,csupán némi kedvvesztés. Felesleges ennyire eltúlozni egy kis szomorkodást.;) Azt meg én tudom talan jobban,hogy mi való nekem.

    VálaszTörlés
  177. Egyetértek t.anna kommentjével, hogy a mit mivel hasonlítunk össze nem mindegy. És nem mindegy, hogy szimplán ápolunk vagy egy konkrét, esetleg komoly problémát akarunk kezelni. Egy natúr testápoló ugyanazt tudja, mint egy nem natúr és a nemnatúrból is van barátságos összetevőjű és olyan, ami tényleg gáz.
    Szerintem a cikket inkább cikksorozatra kellett volna bontani, mert túl sok a felvetés és kevés a részlet. Egyébként imádom a témát, már a normális kommenteket, csak kár, hogy senki nem ír márkákat, konkrétumokat.

    VálaszTörlés
  178. szerintem az nem rossz, ha a gyerek először egy natúr dologgal próbálkozik, lehet neki az is elég (valószínűleg nem), ha nem fog beválni úgyis látja, és majd keres tovább, nem kell egyből a legdurvább dolgot elővenni

    VálaszTörlés
  179. Lehet én vagyok az igénytelen, és ronda, de inkább elvagyok azzal az egy két néha több pattanásommal, mintsem gyógyszert szedjek rá. De most komolyan, nem lehet élni pár pattanással a fejünkön, ennyire ez a lényeg?

    VálaszTörlés
  180. Szia warholsuicide, a Vénusz csepp az én csodaszerem :). Ha van egy kis hormonális probléma, azt rendbe szedi. Nekem hosszabb távon, kb. 3-4 hónap alatt segített. Rendezte a ciklust és lassan felszínre jöttek a rondaságok, aztán újak nem termelődtek. http://kremmania.hu/kremek/balint-cseppek-venusz-csepp
    A szedését úgy ajánlják, hogy 3 hónapig folyamatosan, aztán 1-2-3 hónapig tartja a szintet, majd újra lehet kezdeni. Ha nem súlyos a baj napi 1x21 csepp 21 napon át, aztán 7 nap szünet (igazodva a holdhónapokhoz). Ha súlyosabb, akkor napi 2x 21 csepp ugyanúgy. A 7 szünnapon jön a "mikulás".
    Ja, közben megnéztem, Te vagy a másik véleményező :D. Akkor nem dumálok tovább, ismered...

    VálaszTörlés
  181. Karhosszteszt a szabott őr2015. május 25. 20:14

    Hát az isotretinoin tartalmú gyógyszereket nem is pár pattanás esetén írja fel az orvos!
    Ha nem vagy tisztában valamivel akkor kérdezz, de ne csúsztass!

    VálaszTörlés
  182. Örülök, hogy te orvos vagy. Tudtommal nem neveztem meg hatóanyagot. Általánosságban gondoltam a recepre kiadható készítménykre. Sajnálom ha a kedvenc kedcéd ellen való támadásnak érezted a tök ártatlan kommentemet. Szerintem a csúsztatás fogalma igen más, de biztosmás vidékről származunk.
    Arra viszont határozottan emlékszem, hogy középiskolásként az osztályom fele szedett gyógyszert a bőrére, pedig azért az nem volt indokolt. Az is bizton állíthatom, hogy Magyarországon elég sok orvos ír fel dolgokat kérésre, esetleg plusz egy ezresért. Vagy többet, mint kellene, így aztán lehet adni venni a dolgokat. Sokan használnak sokkal erősebb dolgokat, mint az elég lenne.
    Nincs semmi bajom ezzel a kencével, annyit szerettem volna hozzászólni, hogy szerintem sokan túl sok mindent kennek vagy szednek a bőrükre. Hasonlat, egy csomóan a legkisebb fejfájásra is veszik be a durva fájdalomcsillapítót. Ez nem egészséges, szerinem.

    VálaszTörlés
  183. Megpróbálom összehozni a (nem DSLR) gépemmel, amennyire lehet. :) Hasznos cikk :)

    VálaszTörlés