BLOGKERESŐ

2015. december 16., szerda

Parfümajánló télre

Ismét eltelt egy teljes szezon a legutóbbi parfümös poszt óta, a Parfümblog gazdája, Dobos Andrea viszont szerencsére megint gondolt ránk, és írt Nekünk egy szuper kis szezonális parfümösszefoglalót :)
A téli illatok és a karácsonyi ünnepkor nagyon gyakran összefonódik, nem is lehet másképp, hiszen így karácsony előtt csúcsokat döntöget a parfümvásárlási láz. Nem csak a magam nevében nyilatkozom, ha azt mondom, hogy a parfüm remek ajándék, főleg akkor, ha valaki valóban körültekintően választ szeretteinek illatokat, sok örömteli pillanatot lehet egy-egy jól eltalált parfümmel okozni. 



Tudjuk, hogy az illatok és az emlékek szorosan összefonódnak, ezért nem mindegy, hogy a nagy pillanatokban milyen illatot használunk. Azt tapasztaltam, hogy e kérdésben kétféle parfümhasználó van: aki a jól megszokott illatát teszi ilyenkor is magára, és aki ilyenkor egy különleges illathoz nyúl. Mindkét tábornak igaza van, hiszen aki az állandó illatát viseli, az egyfajta komfortos aurában élvezheti az ünnep édes pillanatait, és aki új vagy ritkán használt illatot választ, annak megvan az esélye arra, hogy később ez az illat emlékeket idézzen fel benne. A mostani téli válogatásba így új és nagynevű klasszisok is belekerültek, melyeket jó szívvel ajánlok akár ajándékba is!

Nincs mese, most már látom, hogy télen is muszáj egy Guerlain illatot bemutatnom, én menthetetlenül beleszerettem: a Shalimar Souffle de Parfüm amilyen „egyszerű” olyan nagyszerű. Mély, sötét vanília szikrázóan élénk citrusokkal, és olyan bombasztikus tartóssággal, hogy csak rajongani lehet érte.

Amióta felröppent a hír Marc Jacobs Decadence (Parfümblog kritika itt) illatáról, a fél világ lélegzetvisszafojtva várta, hogy megismerhesse, most pedig, hogy tudjuk, egy őrülten erotikus szilvás-fás-púderes illattal állunk szemben, már csak azt kell eldönteni, hogy Marc Jacobs ikonikus táskáját formázó üveg bejön-e vagy sem. Mindenesetre nagyon megosztó illat lett, érdemes kipróbálni.

Az úgynevezett flankerek vagy magyarul parfüm változatok nem mindig hozzák izgalomba a parfümrajongókat, pedig akadnak közöttük igazi kincsek is. A 2008-ban megjelent ultra nőies és éterien tiszta rózsaillatú Chloe Eau de Parfum illatát nehéz felülmúlni, de nem is mindig ez a cél. A legújabb Chloe Eau de Toilette 2015 azok számára készült, akik a Chloe esszenciáját finomított, üdébb és lágyabb módon szeretnék élvezni.

Úgy tűnik, hogy még mindig látnak fantáziát az édes illatokban a nagy parfümcégek, nem is csoda, hiszen az eladási listák élein szinte csakis ilyen illatok állnak. Valentino sem akart lemaradni a sorból, legújabb illatuk, a Donna bár az édes vonalat követi, mégis van benne egy nagy adag furfang, amitől izgalmassá válik az illat: a púderes-bőrös akkord remekül dorombol a vanília mellett, de vigyázat, nem mindenkinek fog tetszeni a bőr kissé nyers akkordja. Jól sikerült illat, csodás üvegben, nagy sláger lesz!

Nagyon izgalmas fúzió jegyében született az új L’Occitane Pierre Herme kollekciója, melynek igazi provence-i gyöngyszeme a Jasmin Immortelle Neroli (Parfümblog kritika itt). A napsugaras mediterrán aromákat idéző parfüm elegáns, kellően visszafogott és mégis érzéki illat, szerintem remek választás ajándéknak. Viszont nem árt sietni, mert limitált illat.

Ha van szezonja az egyik legütősebb Versace illatnak, alias Crystal Noir-nak, akkor az a jó kis hideg tél. Bódítóan erőteljes fehér virágok kókusszal és borssal fűszerezve, mely magában hordozza az olasz eleganciát, vehemenciát és kifinomultságot.

Yves Saint Laurent Cinema illatával 2004-ben találkoztam, sosem felejtem el a pillanatot, amikor az újdonságok polc körül keringve felfedeztem ezt az illatot. Ilyenfajta bizonyosság egyszer van az ember életében (plusz pont jár annak, aki tudja, honnan az idézet), amikor egy illatot kipróbálva elönt a komfortérzés, hogy ez az! Az egyik legcsodálatosabb és legkifinomultabb vaníliás illat.

Az érem másik oldala, a buja és érzéki Dior Addict, mely bár túlesett egy ráncfelvarráson, mit sem vesztett erejéből. Krémesen édes, mély, sötét füstös karakterrel, nagyon erotikus felhanggal. Vigyázat, csak nagylányoknak!

Tom Ford illatai – nincs mese – ultra divatosak, formabontóak, trendteremtőek. 2006 óta formálja a közízlést minden idők legkelendőbb TF illata, a Black Orchid, mely hűen nevéhez egy sötét, buja, meleg és fűszeres illat, tele minden földi jóval. Épp olyan borsos az ára, mint az illata, mégis egyszer érdemes kipróbálni, melyben szarvasgomba, mexikói csokoládé, tömjén és orchidea van (és még sok-sok más).

Klasszikus, mindent vivő illat, mely soha nem megy ki a divatból, pedig egy igazi fenegyerek alkotta és egy igazi kaméleon díváról mintázta: ez a Jean Paul Gaultier Classique. A több mint 20 éves illat istenien púderes, virágos és édes, kellően dívás de nem harsány. Tényleg klasszikus.

Nagyon merész húzás volt a Prada-tól, hogy annak idején kiadták a Candy parfümöt. A visszafogottan elegáns, minimalista Prada illatai pont nem a cukorkás, cuki vonalat követték, és a Candy-vel bebizonyították azt, hogy lehet egy illat édes és sikkes egyszerre. Kissé bohém, mégis érezni benne a komolyságot, szertelen és mégis érett nőknek is jól áll. Nem hiába nagy kedvenc évek óta.


Nektek mi a kedvenc téli illatotok?:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése