BLOGKERESŐ

2016. február 6., szombat

Kielemeztük a hónap krémjét: Benton Snail Bee High Content Lotion

Az előző posztnál a Cosrx hámlasztójára és a Benton lotionjára nagyjából fele-fele arányban érkeztek szavazatok, végül emellett döntöttem, mégpedig azért mert emlékeim szerint a blogon még sosem volt szó sem a csiganyálka, sem pedig a méhméreg bőrre gyakorolt hatásáról, márpedig ez a krém pont ezekkel operál. Szóval a havi kielemzett leg ezúttal ***dobpergééés*** a Benton Snail Bee High Content Lotion!



Az ígéret
Benton Snail Bee High Content Lotion ($11 / 150 ml) egy hidratáló termék. Javítja a bőr tónusát, harcol az öregedés ellen. Alkalmas az alábbi bőrproblémák kezelésére: túlérzékenység, bőrszárazság, pigmentfoltok, pattanások, egyenetlen bőrfelszín és túlzott faggyútermelés. Parabén, ásványi olaj, alkohol, szteroid, benzophenon, szintetikus parfüm, mesterséges színezék mentes.

Hogyan működik?

Bár elsősorban csiganyálka és méhméreg belengetésével próbálják eladni a termék multifunkcionalitását, az INCI listát elemezve kiderül, hogy azért van ott bőven más is, amitől a termék működik.

A kulcsösszetevök:
  • Az összetevőlista legelső helyét elfoglaló Snail Secretion Filtrate, vagyis a pettyes éticsigából nyert csiganyálka. Igen, jól olvassátok, igazi csiganyálka. Onnan. A csiga egyébként kétféle váladékot termel: a súrlódásmentes mozgást elősegítő nyálkát és a védekezés céljából kiválasztott váladékot, amely elősegíti, hogy az állat bőrét és házát ért sérülések gyorsabban gyógyuljanak - ez utóbbit használják fel a kozmetikai termékekben, így a Benton Snail Bee High Content Lotionban is ez található. A Beautybrains vegyészeinek cikke szerint ugyan a csiganyál gyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatban több kutatás, szabadalom is született, a bőrre gyakorolt hatását alátámasztó azonban furcsa mód még nem igazán. Ebből a kis számú kutatásból annyit sikerült megtudniuk, hogy a csiganyálka valószínűleg serkenti a kollagén és elasztin rostok termelését (igaz, ezt egyenlőre csak sejttenyészetekkel bizonyították), valamint képes lehet javítani a bőr természetes vízfelvevő és -megtartó képességét, ezeken felül pedig valószínűsíthetően még lokális sebgyógyító hatása is van. Sajnos a többi csiganyálhoz kapcsolt ígéret egyenlőre még ennyire sincs független kutatások által alátámasztva, a Beautybrains emiatt elég szkeptikusan áll az összetevőhöz, a Beautypedia pedig az egyik elemzésénél - ahol a termék éppen anti-ageing szupersztárként volt beállítva miatta -, konkrétan vicc kategóriába sorolja az összetevőt. Szerintem egyébként érdekes és ígéretes összetevő, remélem, hogy születnek majd független kutatások vele kapcsolatban a közeljövőben.
  • Kulcsösszetevő még a Bee Venom, vagyis a méh mérge, ami az INCI 15. helyén tanyázik. Ahogy a csiganyálka is az ami, ez is: ezt az összetevőt konkrétan a háziméhből nyerik. A méhméreg fő alkotóeleme egy 26 aminosavból álló peptid, a melittin, mely bizonyítottan antibakteriális és antimikrobiális hatással rendelkezik, nem is akármilyennel: egy kutató szerint majdhogynem az antibiotikumokéhoz mérhető gomba- és baktériumellenes hatása. Ezen kívül egy friss, 2014-es kutatás szerint a méhméreg bőrön alkalmazva hatékony fájdalomcsillapító, illetve képes enyhíteni az izmok feszülését, csökkentve ezzel a ráncok megjelenését.
A kulcsösszetevőn túl, amit még érdemes megemlíteni: 
  • A bőr túlérzékenységének kezelésére 5 féle gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású összetevő került bele, így például a fehér fűzfa kérgének aspirinhez hasonló hatású kivonata és a szövetregeneráló hatású Adenosine. Ezek segítik az egészséges epidermisz (hám) fenntartását és ezáltal megakadályozzák a bőr kiszáradását. (Ezeknek a hatását valamelyest ellensúlyozhatja a az INCI 7. helyét elfoglaló Zanthoxylum Piperitum Fruit Extract, vagyis  a szecsuáni bors kivonata, ami Paula Begoun szerint  irritáló hatással lehet a bőrre.)
  • Az aknék elleni harcot olyan összetevők segítik, mint az  Azelainsav, a virágos szakállzuzmó kivonata, a széles spektrumú antimikrobiális tulajdonsággal bíró koreai kökörcsin kivonata, vagy épp a kulcsösszevők közt már említett méhméreg. Ezek ez összetevők gomba- és baktériumellenes tulajdonságuk révén gátolják az aknét okozó baktérium növekedését, ezáltal segítenek tisztán tartani a bőr pórusait. Az azelainsavnak ezen felül pigmentcsökkentő hatása is van, ahogy az INCI 6. helyén levű Niacinamidenek is. A pattanások utáni hegekre jó hatással lehet még az összetevőlista első taktusában található Human Oligopeptide-1 nevű peptid, aminek sebgyógyulást gyorsító és hegesedést csökkentő hatást tulajdonít több tanulmány is.
  • A krém ezen kívül tartalmaz még több különféle hidratáló, vízmegkötő összetevőt is, így például Ureát valamint Glicerint is, ami dr. Bailey egyik kedvenc vízmegkötő összetevője. Ezek magukhoz vonzzák a vizet, és segítenek azt a bőrben tartani. Ezen kívül nem kevesebb, mint 9 féle emolliens hatású összetevőt is tartalmaz, melyek segítik a krém könnyű kenhetőségét.

Mit mondtok róla Ti?
A krémet eddig 23-an véleményeztétek, és ezek a fő tapasztalataitok:

Pozitív:
  • Ragyogóvá, feszesebbé, puhábbá és egységesebb tónusúvá teszi a bőrt.
  • Csökkenti a pattanások, mitesszerek számát és segíti a hegek gyógyulását is.
  • Nem zsírosítja a bőrt.
  • Nagyon gazdaságos.
Negatív:
  • Volt akinek önmagában nem igazán hidratálta a bőrét, inkább csak "szinten tartásra" volt elég.


Összességében: Ha nem ódzkodtok attól, hogy csiganyálkát tartalmazó kozmetikumot kenjetek az arcotokra (ami egyébként még mindig gusztább, mint csigát mászatni rajta☺), főleg zsíros, pattanásos bőr esetén jó lehet kiegészítő kezelésnek ez a kis multifunkcionális tudású krém, mert tényleg nagyon sok klassz összetevőt pakoltak bele, alkohol- és illatmentes, valamint az ára is teljesen rendben van.

Ti próbáltátok már? Bevált?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése