BLOGKERESŐ

2016. április 17., vasárnap

Parfümajánló tavaszra

Ismét eltelt egy teljes szezon a legutóbbi parfümös poszt óta, a Parfümblog gazdája, Dobos Andrea viszont szerencsére megint gondolt ránk, és írt Nekünk egy szuper kis szezonális parfümösszefoglalót :)

Közhelyes, de igaz, hogy tavasszal kívül-belül megújulni kívánunk, magam részéről alig várom, hogy lenge, könnyű ruhákba bújhassak, hogy végre színt vihessek a hétköznapokba. Szerencsére a parfümpiacon is érezhető a változás szele, mihelyt beköszönt a tavasz, a nehéz, testes illatokat felváltják, a könnyű, légies, romantikus virágillatok. Idén sincs ez másképp, jobbnál jobb új illatok roskadoznak a parfümériák polcain, de érdemes a „nagy öregek” között is keresgélni, mert bizony közöttük is akad egy-egy kincs.


Az örök tavaszi befutók



Ha van szezonja a virágos illatoknak, akkor az a tavasz! Soha máskor ennyire szépen nem domborodnak ki a bőrön, az idő már kellően langyos, de nem izzasztóan meleg, így az erőteljesebb, édesebb vagy éppen hangsúlyosabb virágos illatok sem válnak fullasztóvá. Bátran lehet kísérletezni a friss-virágos, az orientális-virágos vagy éppen cukorkás-virágos illatok között, de ha trendiek szeretnénk lenni, akkor fás-virágos parfümöket válasszunk. Viktor & Rolf Flowerbomb parfümje (bár itthon nehezen beszerezhető) előfutára volt a finoman, kacéran édes virágos illatoknak, melyeket a modern közízlés a mennyekig emelt. Nem véletlenül: a finoman fűszeres és érzéki pacsulira épített virágcsokor (virágbomba, no!) a friss-édes akkordok között lavíroz, izgalmas játéka az összetevőknek. Soha annyi bókot nem kaptam még, mint amikor a Flowerbomb-ot vagy valamelyik változatát viselem, a férfiak (is) imádják. A tavaszi fuvallat másik végpontja a szintén klasszis Bvlgari Omnia Crystalline EDT, amely nőies lótusz akkordját emeli ki zöld-vizes-fás jegyekkel. Szerintem tavasszal működik a legszebben. Ha pedig egy bohókás, fiatal, bájosan naiv illatfelhőbe szeretnénk burkolózni, akkor csakis Marc Jacobs Daisy illata jöhet számításba (idén érdemes a Blush változatát is kipróbálni), hiszen szó szerint a tavaszi mező mámorítóan friss és energikus illatát adja vissza sok-sok púderes és fás jeggyel. 2012 óta tudjuk, hogy a Balenciaga „nagy visszatérő” illata, a Florabotanica maga a tavasz palackba zárva. Mára már kult parfümnek számít, pedig nem volt könnyű a mostani cukorkás-pralinés parfümvilágba egy kifejezetten zöld-aromás illattal betörni. Annick Goutal neve fogalom a niche parfümök rajongói körében, számos parfümje parfüm-mérföldkőnek számít, mégis ha tavasz, akkor számomra csakis Un Matin d’Orage: mint a frissen kaszált fű a napfényben fürdő tavaszi virágok illatával vegyítve.


Divatos újdonságok



Nagy kedvencem volt a tavalyi évben Cavalli Paradiso-ja, bátor és merész illatnak tartom, amely mesterien ötvözi a markáns férfias jegyeket az ultra nőies, úgymond cavallis jegyekkel. Idén nem csak orrot, hanem szemet gyönyörködtető Cavalli parfümöt üdvözölhetünk, hiszen a Paradiso Azzurro (Parfümblog kritika itt) azúrkék üvegében még frissebb, még aromásabb illat rejlik. Édesszájúaknak sem kell szomorkodni, hiszen mindenki kedvence, a Lancôme La vie est belle új változata, a L’Eau de Toilette Florale a már megszokott életvidám édes akkordokat hordozza magában nagy adag virágos körítéssel. Törékeny, romantikus és nőies illat lett az új Shiseido Ever Bloom, amelynek törékenységét a fehér virágok és a különleges pézsma akkordja adja. Guerlain kis feketéje, a La Petite Robe Noire minden eladási toplista élén domborít, így nem csoda, hogy számos változata jelent(ik) meg, kifejezetten tavaszi hangulatú a La Petite Robe Noire Eau Fraiche, amelyben a pisztácia, mandula a már megszokott édes-fűszeres cseresznyés akkorddal társul.


Rózsák háborúja



Bár nem kifejezetten tavaszi virág, a rózsa mégis elengedhetetlen eleme egy igazán kifinomult, elegáns, szépen metszett tavaszi illatnak. Az elmúlt pár évben újra divatba jött a rózsa, mint parfümösszetevő, és számos illatban kifejezetten főszerepet kapott a mellékszál helyett, ennek csak örülhetünk, mert sok szép púderes, friss, tiszta illatú parfümmel lehettünk gazdagabbak. Chloe Eau de Parfum-je már fogalom a maga nemében, metszően tiszta, elegáns és kifinomult illata igazi jolly joker a parfümök között. Mégis tavasszal az új Chloe Eau de Toilette válhat be igazán: lekerekített, gyengédebb akkordok, puha púderes körítés és friss aromák. Idén tavasszal debütált az új Nina Ricci L’Extase Caresse de Roses (Parfümblog kritika itt), ami szerintem a szezon legszebben megkomponált illata, telis-tele rózsával, amely rendkívül üde, ellenállhatatlan és vonzó illatot kölcsönöz viselőjének, köszönhetően a zseniálisan tehetséges Francis Kurkdjian parfümőrnek. Kifejezetten csajos, stílusosan édesített rózsaillat lett a Cartier Eau de Cartier Goutte de Rose, olyan „mosolyt csal az arcodra illat”, ha viseled. 


Szebb a tiszta mint a cifra



Bár a tiszta illatoknak nincs kifejezetten kiemelt szezonja, hiszen akik a légies, tiszta illatokat kedvelik, minden alkalomra csak ilyen illatú parfümöt viselnek, mégis aki tavasszal a friss levegőt élvezi, és magán is ezt képzelné el, azok számára is jó alternatívát nyújtanak az általában vizes, fás, zöld vagy friss aromás illatok. Francis Kurkdjian (akinek neve már ismerős lehetett a L’Extase Caresse de Roses kapcsán) parfümőr saját parfümmárkájában is előszeretettel nyúl a tiszta-friss illatok felé, legkedveltebb parfümje az Aqua Universalis, az egyik legtisztább, leglégiesebb illat, amit valaha próbáltam. Mestermű! Ha már niche vonalon vagyunk, muszáj megemlíteni e vonal másik végpontját, minden idők „leghype-oltabb” illatát, az Escentric Molecules Molecule 01-et, amelyben egy összetevő, a cseppet sem romantikus nevű Iso E Super dolgozik, és ontja magából az érzékiség csúcsillatát, a pézsma-ámbra-fa trióját. Ha pedig száraz, meleg fás akkordok és tisztaságillat, akkor máris Narciso Rodrigues nevét kell megemlíteni és a 2014-ben debütált Narciso-t, aminek képében olyan szép tiszta pézsmaillatot ismerhetünk meg, amely egyszerre modern, friss, érzéki és kifinomult. Tavaszi virágként ismerjük az ibolyát, mindenki ismeri krémes-púderes illatát, de kevesen tudják, hogy igazából az ibolyaillat, főleg ha az ibolyalevél aromájával is társul, kifejezetten zöld-friss tónusú. A Lush Kerbside Violet illata ezt a különleges ibolyaillatot ragadta meg, uniszex illatként aposztrofált parfüm kifejezetten nyugtató, kellemes viselet, kellően intenzív és aromás, természetkedvelőknek érdemes kipróbálni.


Ti milyen illatokért nyúltok idén tavasszal? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése