BLOGKERESŐ

2016. április 13., szerda

A nagy dezodor körkép

Ahogy melegszik az idő, egyre jobban előtérbe kerülnek a dezodorok, ezért arra gondoltam, ha már lassan úgyis itt az ideje egy újabb körképnek, akkor az legyen most egy dezodoros! :)


Alumíniumsót tartalmazó izzadásgátlók

A "hagyományos" dezodorok többsége az Aluminum Chlorohydrate néven futó vegyületen alapszik, ami egyébként a máig ismert legeffektívebb izzadásgátlásra használt összetevő, melynek hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy összehúzza a verejtékmirigyeket, és ezáltal csökkenti a hónaljtáji izzadtságképződést. Egy CD által készített tanulmány szerint a magyar nők 18%-a nem szívesen találkozik az összetevővel a kozmetikumában, itt írtam is róla bővebben, hogy egyébként van-e amúgy alapja ennek a félelemnek.


A Krémmánia legnépszerűbb alusós darabja a majdnem 200 véleménynél járó, 4,21 csillagos Dove Original Dezodor. Az általános vélemény róla az, hogy hosszan tartó friss érzést hagy maga után, nagyon jól dezodorál, kellemes és nem túl erős az illata, bár néhány krémmániás szerint a sötét ruhákkal azért vigyázni kell vele, mert sajnos hajlamos fehér foltot hagyni maga után. A Dovetól nagyon népszerűek még nálunk a Go Fresh család uborka és zöldtea illatú tagjai, vagyis a Go Fresh Cucumber Deo Spray és a Go Fresh Cucumber Deo Stift. Állítólag nagyon kellemes, frissítő az illatuk, és a többségnek elég őket napi 1x használnia.

Az erősebb, dominánsabb illatú dezodorok kedvelőinek egyik kedvence az ezüstérmes, virág és fekete ribiszke illatú Rexona Sexy Deo Spray, bár voltak akik túl töménynek, fojtogatónak találták az illatát, és többen az izzadásgátló hatásával sem voltak maradéktalanul elégedett. Egyébként a Rexonának is van több népszerű verziója KM-en: a 4,37 csillagos Crystal Clear Pure Golyós Deo például nem csak az izzadás ellen véd szuperül, de a tapasztalatok szerint a ruhán sem hagy foltot, a Biorythm Ultra Dry Deo Stiftnek pedig finom az illata és szintén nem panaszkodtatok a használata után foltozásra, ruhasárgulásra.

A dezodor összlistán bronzérmes, 4,22 csillagos Garnier Mineral 48h Ultra Dry Golyós Deo is egy sokat véleményezett, viszont egyúttal egy megosztó darab is egyben - negatívumaként a lassú száradását, zavaróan folyós állagát és azt szoktátok emlegetni, hogy hozamosabb használat után hatását veszíti, viszont sokaknak nagyon jól bevált szagok ellen.

A Niveának is akadnak néhány említésre méltó dezodora: a KM-en a legnépszerűbbek a Pearl & Beauty család golyós és sprays kiszerelésű változatai, főleg az illatuk miatt, bár többeknek a hatásával sem volt gondja. A 4,41 csillagos Stress Protect Golyós Dezodort is sokan szeretitek - finom citrusos az illata és gyorsa száradása, plusz állítólag ez az egyik leghatásosabb az összes Nivea deo közül.

A kipróbálók nagy része nagyon elégedett volt a 4,46 csillagos Borotalco Original Deo Roll On-al: a többség szerint nem hagy foltot és a hatása is kitart egész nap, sokan az egyik legjobb drogériás dezodornak tartják.



Alumíniummentes dezodorok

Mikor pár éve az Aluminum Chlorohydrate kiváltotta a nagy alumínium parát - főleg az emlőrák és az Alzheimer kór kialakulásával hozták összefüggésbe - ,a legtöbb márka inkább behódolt a "trendnek", és csinált alumentes dezodort, viszont azok az összetevők, amiket az alumentes dezodorokba tesznek jellemzően csak a nem kívánatos szagokat kiváltó baktériumok ellen hatnak, a verejtékezésre viszont nem, ezért az alumentes dezodorok sajnos nem jelentenek az izzadásgátló termékekkel száz százalékosan egyenértékű alternatívát, ezért a legtöbb eléggé le is van pontozva Krémmánián. Népszerű összetevő egyébként  az alumentes dezodorokban a timsók közé tartozó Ammonium Alum és a szódabikarbóna.


A Balea Med dezodorvonalának tagjai finom púderes illatúak, és egyikük sem tartalmazza az ominózus vegyületet. A legnépszerűbb változat KM-en a Balea Med Pumpás Dezodor 3,93 csillaggal, ami nem csak egyik legolcsóbb drogériás dezodor, de a kellemetlen szagok ellen is jól véd, bár sokan írtátok, hogy melegebb napokon félnaponta azért érdemes újrafújni. Népszerű alumentes Balea dezodor még a 4,18 csillagos Málna & Citromfű Deo Spray és a 4,03 csillagos Kókusz & Nektarin Deo Spray. Mindkettőnek isteni (bár néhány vélemény szerint kissé mű) az illata és nem hagynak foltot sem.

Az Alverde natúrsága révén alapból kerüli az alumíniumsókat a dezodoraiban, vagyis csak alumentes dezodort tartalmaz a kínálata, a kedvencetek ezek közül a 3,66 csillagos Sensitive Dry Deobalsam. Kellemes, diszkrét az illata, ami nem nyomja el a parfüm illatát, és bőrirritációra se panaszkodott még senki. 

A 3,98 csillagos dr. Organic Dezodor Gránátalmával nem csak alumíniummentes, de nem tartalmaz mesterséges illatanyagot, színezéket, parabéneket és tartósítószert sem. Keveset kell csak belőle használni, ami hamar beszívódik, és hosszan tartó, friss illatot hagy maga után. 

A natúr krémdezodorok közül 4,11 csillaggal a legnépszerűbb a szódabikarbónát és shea-vajat tartalmazó Olivia Teafa-Levendula Krémdezodor - nagyon megbízhatóan hat a szagok ellen, még a legmelegebb napokon is.

Ezen a téren az Ammonium Alum alapú Crystal márka termékei is népszerűek még, főleg az Crystal Body Dezodor Stick, ami más alumentes dezodorok alá kenve például jól erősíti azoknak a hatását, de sokaknál önmagában is remekül megállja a helyét, igaz, a verejtékezést a legtöbb alumenteshez hasonlóan ez sem folytja el a legtöbbeteknél, a kellemetlen testszagot viszont megszünteti. 


Nektek mi a kedvenc dezodorotok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése