BLOGKERESŐ

2016. június 12., vasárnap

Parfümajánló nyárra

Ismét eltelt egy teljes szezon a legutóbbi parfümös poszt óta, a Parfümblog gazdája, Dobos Andrea pedig ismét írt Nekünk egy szuper kis szezonális parfümösszefoglalót :)
Nyár, számomra a legellentmondásosabb évszak, ha parfümökről van szó. Van, amikor csak egy leheletnyi, szinte harmat frissességű semmiséggel illatosítom magam, és van, amikor a hecc kedvéért kipróbálgatom a legintenzívebb nehézbombázó illataimat, pusztán a szórakozás kedvéért. De ha nyár, akkor mégiscsak a legtöbbször kifejezetten nyárra megálmodott, frissítő, zamatos, könnyed vagy visszafogottan elegáns virágos-gyümölcsös parfümök a kedvenceim, amelyekkel napközben többször is felfrissítem magam.

Kölnik

Ha van szezonja a kölniknek, kölnivizeknek, akkor az a nyár! Szinte közhelynek számít, hogy egy illatnak nyár közeledtével megjelenik a l’eau vagy fraiche változata, mindkettő a frissességre, vízre utal. Ezek a flankerek vagy változatok nem kifejezetten ugyanolyan illatúak, mint az alapillat, a lényegi esszenciát megőrzik, csak általában könnyedebb jegyekkel körítve teszik nyári melegben is használható illattá. Mostanában előszeretettel nyúlok a Prada Candy L’Eau parfümömhöz, amely bár magában hordozza a Candy megkapóan bájos édeskés tónusát, mégis puhább, könnyedebb és púderesebb annál. Nem lehet idén nyáron kihagyni az istennők illatát, a Paco Rabanne Olympea Aqua-t (Parfümblog kritika itt), amely üdítő kivétel a nyári változatok között: rendkívül hasonló az anyaillathoz, csak valóban könnyedebb, frissítőbb töménységben tálalja az oly sikeres sós-vaníliás Olympea akkordot. Emlékszem, milyen gyönyört okozott anno az orromnak a Chanel Chance Eau Fraiche, amikor először kipróbáltam. Úgy tud üde és egyszerre sikkes illat lenni, hogy közben az ember lánya érzi, pusztán csak azzal már nagyot dobott a megjelenésén, hogy ezt az illatot viseli.


Friss gyümölcsök, pikáns fűszerek...



Ma már egyre több márka vezette be kifejezetten nyári vonalát, amelyben legtöbbször fanyar vagy friss gyümölcsök és pikáns fűszerek kapnak főszerepet. A legismertebb nyári sorozatnak kétség kívül a Guerlain ház Aqua Allegoria vonala számít, én csak azt bánom, hogy anno nem kezdtem el gyűjteni őket, ugyanis a márka minden évben újabb és újabb allegorikus „vizekkel” (na jó, eau de toilette töménységben) áll elő, amelynek középpontjában mindig egy összetevő áll. Szívszerelmem a Mandarine Basilic, amelyben a mandarin kerek, enyhén édeskés jegye a bazsalikom zöldes, mediterrán aromájával összeborulva valami igazán eleven, éteri illatot eredményez. Sajnos addiktív, és már csak elvétve lehet kapni. Viszont jó hír, hogy az idei Aqua Allegoria kiadásban, a Pera Granitában a körte igencsak zamatos akkordja csillan fel citrusos-fás köntösben, érdemes ezt is kipróbálni. Másik kedvelt nyári sorozatom a legendás és nagyon régi múltra tekintő 4711 Acqua Colonia, amely amellett, hogy rendkívül pénztárcabarát, még jó is! Konkértan a Blood Orange & Basil-ról csak ódákat tudok zengeni, (amely egyébként nagyon hasonlít az imádott Mandarine Basilicre) elképesztően élénk illata van, és rendkívül tartós! Ha nyári sorozat, akkor nem lehet elmenni az Escada limitált nyári parfümjei mellett: szerintem roppant élvezetes módon lovagolják meg a nyári feelinget 1993 óta, és azt gondolom, hogy a fesztiválszezon, nyaralás, vagy a hétvégi beachparty-k hálás kiegészítő darabjai lehetnek. Az idei Escada party illat, az Agua del Sol, sorbettel, málnával, fagyival és trópusi gyümölcsökkel. Végül nem maradhat ki az én signature nyári illatom, amelyet minden évben muszáj beszereznem: az Estée Lauder mindig készül a nyárra, limitált nyári sminkkollekciójának kísérő darabja szokott lenni a Bronze Goddess parfüm, amely már több néven és változatban is megjelent, de végül mindig visszatalálnak a bronz istennőhöz, amely maga a tengerpart, a nyaralás illata: naptej, ragyogóan barna, nap csókolta bőr, amelyre épp rászáradt a sós víz. 


Vonzó újdonságok



Ha nyárra keresünk új parfümöt magunknak, érdemes olyan parfümökkel is kísérletezni, amelyek nem kifejezetten nyári szezonra készültek. Legújabb felfedezésem, hogy a Carven Le Parfum rajtam nyáron sokkal élénkebb, szebb, és intenzívebb, mint télen, és ezáltal sokkal jobban is szeretem melegebb időben használni. Azok számára ideális, akik nyáron sem szeretnének lemondani a klasszikusan elegáns megjelenésről. Ha pedig lehengerlően szexi és ellenállhatatlanul csábos illattal szeretnénk a nyarat végigkísérni, akkor a Versace legújabb dobását, az Eros Pour Femme-t érdemes beszerezni, amelyben egyszerre vannak jelen a szikrázóan friss, az érzékien eleven és a nőiesen puha jegyek. Alig jelent meg a piacon és máris kult illatnak számít a Miu Miu első illata (Parfümblog kritika itt), amely az ellentmondások illata: a klasszikus vonalat képviselő zöld-gyöngyvirágos akkordok mellett izgatóan eleven fás-virágos jegyek bukkannak fel. Nagyon más, mint az eddigi illatok! Kihagyhatatlan nyáron a Hermés Jardin (Kert) sorozata. Jean-Claude Ellena-t, a Hermés parfümőrét a világ legszebb nyári kertjei ihlették, amelyek - bár közhelyesnek hangzik, de nagyon is igaz - egy olfaktív utazásba röpítenek bennünket, és ahol egy csapásra a Níluson, egy mediterrán kertben, vagy egy trendi párizsi tető buja növényzetű teraszán találhatjuk magunkat. Nem is tudok kedvencet választani, de talán a legújabb Le Jardin de Monsieur Li parfümöt érdemes kipróbálni, amely egyszerre minimalista, élénk és frissítő. 



Örök klasszikusok



Végül nem lehet teljes a lista a nagy klasszikusok nélkül, amelyek oly régóta vannak jelen a piacon, hogy szinte egybeforrt az illatuk a nyárral. Az olasz (pármai) Acqua di Parma kölnivize legendás, sztárok rajonganak érte, és én is, mert elképesztő minőségben csodálatos illatokat nyújt a luxusmárka. Leginkább eltalált nyári illatuk a Colonia Intensa. Bár férfiaknak szánták, mégis én uniszex illatként használom, mert nem bírok betelni a finoman fűszerezett citrusos illatával. L’Occitane en Provence Verbena illatsorozata nyáron igazán aktuális, én a Citrus Verbena-t szeretem ilyenkor használni, főleg a tusfürdőjét és testápolóját, sokszor nem is kell utána parfümöt használni. Már 1991-ben tudták a Diornál, hogy nem mindig a frissesség a nyerő, ha nyári illatról van szó. A ma is sztárnak számító Dune (dűne) a 90-es évek stílusához hűen seregnyi összetevővel olyan harmonikus, érzéki, mégis könnyed illatot áraszt, amely a nyáresték melegen parázsló atmoszféráját idézi. Közel 30 éves, hatalmas a rajongótábora, kissé megosztó, de kétség kívül eredeti illat a Jil Sander Sun. Bár nem kifejezetten a kedvencem, gyakorlatilag minden második nő (és férfi) rajong érte, ráadásul nagyon olcsón beszerezhető. Balzsamos, meleg, fás-fűszeres illat, kifejezetten a nyári nap meleg ihlette.


Ti milyen illatokért nyúltok idén nyáron? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése