BLOGKERESŐ

2024. február 26., hétfő

A Krémmánia legjobb micellás lemosói

A világ első micellás vize az 1991-ben debütált Bioderma Sensibio H2O volt, ami máig is leghíresebb micellás víz a világon, viszont mióta lejárt a szabadalom, szinte elözönlötték a boltok polcait a különféle alternatívák. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb darabokat!


Mitől is más a micellás lemosó mint a hagyományos? 

A micellás szerkezetű lemosók onnan kapták a nevüket, hogy olyan részecskék találhatóak bennük, melyek leegyszerűsítve annyit csinálnak, hogy felbontják a szennyeződés és a bőr közti kötéseket a molekulákban, majd magukhoz is vonzzák a szennyeződéseket, különösen a zsíros jellegűeket (pl. a sminket), és ún. micellákba zárják azt. Bár ez most úgy hangzott, mintha a micellás technológia valami nagyon különleges, újszerű dolog lenne, de nem az: ezek a részecskék is teljesen szokványos, korábban is alkalmazott nem ionos felületaktív anyagok, amik annyiban térnek el a többi lemosó hasonló funkciójú összetevőjétől, hogy igen elenyésző mértékű csak a habzásuk. A micellás lemosók előnye így az, hogy önmagukban is nagyon hatékonyak arctisztításra és sminklemosásra, az arcápolási rutinban egész konkrétan a hagyományos arclemosót és szemfestéklemosót váltják ki ezeknél általában sokkal barátibb összetevőkkel (jellemzően nem tartalmaznak pl. alkoholt), vagyis spórolunk vele 2 lépést, plusz vizet (Figyelem! Ez nem egyenlő azzal, hogy nem kell lemosni a tisztítás végén a bőrt! Le kell, csak nem lesz szükség hozzá annyi vízre!), és rengeteg fölösleges összetevőtől kíméljük meg az arcunkat, egy micellás lemosó INCIje ugyanis jó ha 10 és 20 közötti számú elemből áll.


KM legek

A leghíresebb lemosók egyértelműen a  Bioderma micellásai, a legnépszerűbb pedig ezek közül is az érzékeny bőrűeknek szánt Sensibio H2O, de van promblémás és száraz bőrre való verzió is. Mindhárom fajta nagyon jó értékeléseket kapott eddig a Krémmánián, igazából az egyetlen érv ellene a relatíve magasabb ára. 

Az egyik legfelkapottabb "dupe" és egyben a KM legnépszerűbb micellása 2737 véleménnyel és 4,33 csillaggal a Garnier Micellás Arctisztító Víz. A legtöbben már a sokadik üveggel fogyasztjátok belőle, nem irritál, nem szárít és nagyon sokan tökéletes alternatívának gondoljátok a Sensibiora. A kombinált, zsíros bőrre való változatok, az érzékeny bőrre szánt Garnier Pure 3in1 Micellás Víz és a Pure 3in1 Micellás Víz is igen népszerű, bár utóbbi sajnos nem alkoholmentes. 

A 3,91 csillagos Garnier SkinActive Kétfázisú Micellás Víz a tisztító összetevők mellett gyulladáscsökkentő és vízmegkötő hatású argánolajat is tartalmaz, ettől puha lesz a bőr, és nem szárad ki. Bár a többség jókat ír róla, azért akad, aki szerint nem szedi le rendesen a vízálló sminket, volt akinek csípte a szemét és volt aki amiatt panaszkodott, hogy zavaró olajos réteget hagy maga után.

Az újabb lemosók közül a Mixa Optimal Tolerance Micellás Víz Érzékeny és Reaktív Bőrre is nagy kedvenc az oldalon, szépen tisztít és nagyon gyengéd a bőrhöz, bár erősebb sminkkel nem bánik el, és egész arcon használva van, aki úgy vette észre, hogy egy kis réteget hagy a bőrön. Jelenleg 4,31 csillaga van Krémmánián. 

A patikában kapható verziók közül (a Biodermákon kívül persze) a La Roche-Posay Fiziológiás Micellás Szerkezetű Arctisztító jeleskedett. A 4,16-ra értékelt termék összetevőlistája amúgy kísértetiesen hasonlít a fent említett L'Oreal lemosójára, bár ezen nincs is miért csodálkozni, elvégre az anyacég ugyanaz. Igaz ugyan, hogy a LRP verziójában a víz szelénben gazdag, speciális termálvizet takar, mindenesetre a L'Orealos kistestvért mindenképp érdemes ennek a terméknek az olcsó alternatívájaként is figyelembe venni! 
A 4,33 csillagos Uriage Micellás Arclemosó Termálvízzel Zsíros és Kombinált Bőrre és a Eucerin DermatoClean Micelláris Tisztító Víz azoknak is bejött eddig, akinek minden más valamiért nem.

És végül natúr vonalon is találhatunk pár jól teljesítő micellás vizet. Például a rózsavíz tartalmú Phyt's Micellás Arctisztító Víz is könnyen eltávolítja a sminket, nyugtat és hidratál, emellett mentes agresszívebb tisztító összetevőktől és tartósítószerektől is.


Ti használtok micellás lemosókat? Melyik vált be eddig a legjobban?

2 megjegyzés:

  1. Hosszú évek óta ezt vetem be kétlépéses arclemosás első lépéseként, és nagyon kényelmes így a lemosás: a fizikai fényvédőt gyakorlatilag maradéktalanul lehozza egyetlen vattakoronggal, így utána a kímélő lemosónak már alig marad dolga, nem kell sikálni-nyúzni a bőrt. Én évek óta a Cien (Lidl) érzékeny bőrre való micivizét veszem újra, előtte kipróbáltam másik termékeket is (Baleát sokáig használtam és vettem újra), de a kíváncsiság elvitt a Cien felé, és ez vált be jobban, így maradtam :)

    VálaszTörlés
  2. Jó ideje a híres Bioderma Sensibio a befutó nálam, ami után szappannal mosom meg az arcomat, skandalum :D Mostanában vízálló spirálokkal is játszom, ezért szemre a Garnier SkinActive 2-fázisút vetem be.
    Régen nagyon szerettem a rózsaszín Garnier micivizet, de valamiért csípni kezdte a szemem és akkor megismertem a Biodermát, amit többé nem hagyok el, mert a legkímélőbb és egyben leghatékonyabb. Maximum más lemosókat is tartok mellette, mintha állandó szeretők lennének a nagy szerelem mellett :P

    VálaszTörlés