BLOGKERESŐ

2019. január 12., szombat

Visszatérnek a Cold Creamek?

A cold cream, mely nevét hűsítő érzete után kapta, már kétezer évvel ezelőtt is alapkozmetikumnak számított, az utóbbi években azonban picit háttérbe szorult, egészen mostanáig. Egyre többen kezdik újra felfedezni a készítményt, kérdés, vajon egy tudatos bőrápolási rutinban milyen helye lehet a cold creamnek?

Koch's Cold Cream 1899-ből (Fotó: Buyenlarge/Getty Images)

Fáradtságos munkával már a rómaiak is készítettek maguknak cold creamet, feltalálását Galénosz római orvos és filozófus nevéhez kötik, aki Kr. e. 150-ben egy olyan receptúrát jegyzett fel, melynél vizet, olvasztott méhviaszt és olíva olajat javasolt homogén eleggyé keverni - igaz, ez állásában még különvált alkotóelemeire.

Bár az évszázadok során sokat változtak a cold creamek pontos alkotóelemei, (1876-ban jelent meg például az első ásványi olajat és vazelint tartalmazó Vaseline Cold Cream), lényege máig ugyanaz: "víz az olajban" emulziónak számít, vagyis a vizet adják a viaszos, olajos összetevőkhöz és nem fordítva, mint a lotion krémek esetén.

A cold creameket a nagyon száraz bőr gyors ápolására, védelmére, valamint régebben sminkeltávolítóként is használták, sőt, még borotvakrémekben is megtalálhatjuk, de hűsítő hatásának köszönhetően napégés kezelésére is javasolták. Mindezekkel azonban csak óvatosan, ugyanis míg történelmileg jól dokumentált hűsítő hatását régen annak köszönhette, hogy romlandósága miatt ajánlott volt hűvös helyen tárolni, addig számos mai készítményben alkohol hozzáadásával érik el a gyorsan jövő hűsítő érzetet.

A természetes olajak, mint az olíva olaj, az édes mandulaolaj vagy a napraforgómag olaj mellett/helyett gyakorta kerül ásványi olaj (Paraffinum Liquidum/ Mineral Oil) is a készítményekbe, a viaszok körül azonban a méhviasz továbbra is a leggyakoribb alkotóelem, amelyekhez víz kerül. Különféle emulgeálószereket, bőrpuhító emollienseket, hidratáló összetevőket is találhatunk a krémekben, no és persze illatanyagok és a már említett alkohol sem hiányzik sajnos sok esetben.

Nem mindegy persze, hogy mire akarjuk használni a cold creamet. 

Kézkrémként, testápolóként nincs akkora jelentősége, ha illatanyagot vagy alkoholt is tartalmaz a készítmény, azonban ha védőkrémként arcunk nagyon száraz részeit, kicserepesedett ajkainkat szeretnénk kezelni vele (télen ez igencsak aktuális), már más a helyzet, pláne, ha érzékeny, esetleg rosaceára hajlamos a bőrünk.


Cold Cream Arckrémek



A cold cream szekció még a Krémmániások körében is felfedezésre váró terület, az arcra való készítmények közül a legjobbra ítéltekre is még kevés értékelés érkezett. Közülük a 4,67-es értékelésű Avène Cold Cream ásványi olaj, Avene termálvíz és méhviasz triójából építkezik, amit néhány emolliens és emulgeálószer egészít még ki. Került bele parfüm is, igaz ezt nem értékeltétek túlzónak. Eddigi használói elégedettek hatásával, a nagyon száraz, téli hidegtől kipirosodott bőrt szépen ápolja.
A 4,67-es értékelésű Uriage Cold Cream nagy pozitívuma, hogy semmilyen illatanyag nem került bele, így télen a  kisgyerekek bőrére is nyugodt szívvel tehetünk belőle, ha például szánkózni, síelni készülünk. Kézre, arcra egyaránt kipróbálták már páran, pozitív eredménnyel, nagyon száraz arcbőrűeknek érdemes lehet tenni vele egy próbát, pláne télen.
Drogériás kategóriában is található cold cream, ilyen az eddig 4,6-ra értékelt Alverde Baby Cold Cream is. Ásványi olaj helyett szójabab olaj került bele, valamint shea vaj, jojobaolaj és kammilla virág kivonata is megtalálható a krémben. Sajnos az INCI-t az alkohol, parfüm és pár természetes illatanyag zárja, nélkülük azért szebb lenne az összkép. Az eddigi visszajelzések alapján pozitívak vele a tapasztalatok, szeles, csípős hidegben jól működik, de arra azért figyeljetek, hogy a második helyen lévő szójabab olaj erősen komedogén összetevőnek számít.


Cold Cream Testápolók



A La Roche-Posay Lipikar Testápoló Tej az eddigi visszajelzések alapján szinte tökéletes a témában, a 4,78-as értékelésű, cold cream az összetevői alapján kisgyerekek számára is megfelelő lehet, de többen vettétek saját célra is, hogy helyre hozzátok száraz bőrötök állapotát. Shea vaj, és Niacinamide is került bele, a hidratálásért pedig a glicerin fele.
A legtöbb visszajelzést eddig a Barnängen All Over Rescue Testbalzsam kapta a cold cream bőrápolók közül, a tégelyes kiszerelésű krém jelenleg is 4,22-es értékelésen áll. Ásványi olaj helyett napraforgómag olajat tartalmaz, továbbá shea vaj és persze a méhviasz is megtalálható benne. A legtöbben úgy nyilatkoztak róla, hogy szépen beszívódik, nem hagy réteget, miközben ápolja, puhítja a száraz bőrt. Illata kellemes, nem tolakodó.
A Mixa Cold Cream Testápoló Kiszáradt és Érzékeny Bőrre 4,6-os értékeléssel büszkélkedhet, száraz bőrűeknek érdemes egy próbát tenniük vele. Pumpás kiszerelése praktikus, a visszajelzések alapján jól hidratál, gyorsan beszívódik és ár-érték arányban is dicsértétek.


Cold Cream Kézkrémek 



Ha kifejezetten kézkrémként is tesztelnénk a cold creamek hatékonyságát, vagy csak egy kisebb, táskabarát méretre lenne szükségünk testre való változatukból, jó választás lehet a Barnängen vagy a Mixa készítménye. A Barnängen Lycka Tápláló Kézkrém 7% Cold Creamet tartalmaz, 4,33-as értékelése pedig olyan véleményekből alakult ki, mint hogy gyorsan beszívódik, jó ápoló, bőrpuhító hatással bír, ellenben illata meglehetősen erős. A Mixa Cold Cream Multi Comfort Kézkrém Kiszáradt és Érzékeny Bőrre a fenti testápoló kézre kifejlesztett változata, amiből kimaradt az édes mandulaolaj és ásványi olaj, ellenben a parfüm is, ellenben több hidratáló összetevőt, valamint Niacinamide-ot is tartalmaz. Értékelése 4,59, a visszajelzések alapján kipróbálásra érdemes kézkrémnek számít.

Összességében kéz- és testápolóként érdemes kipróbálni a cold creamek, vagy cold creamet tartalmazó készítmények hatékonyságát, száraz és extra száraz bőr, vagy szárazabb foltok ápolásában segítségünkre lehetnek. Arcápolás terén mindennapos használatra inkább csak akkor valók, ha valóban nagyon száraz a bőrünk, ellenben egy jó összetételű készítmény hasznos lehet a téli időszakban alkalomszerűen, ha több időt töltünk a szabadban. Bár régen sminkeltávolításra is használták, valljuk be, léteznek ma már nála praktikusabb kivitelű készítmények is, így ilyen céllal inkább csak vészmegoldásként tekintenénk rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése