BLOGKERESŐ

2019. július 24., szerda

Fermentált összetevők a kozmetikumokban

Egyre felkapottabbnak számít fermentált összetevőket tenni a bőr- és hajápoló készítményekbe, a jó szokás pedig honnan máshonnan, mint Japánból és Dél-Koreából indult hódító útjára.

Mik azok a fermentált összetevők?


A fermentáció, vagy erjesztés ismerős lehet a konyhából is, hisz' így készülnek a sajtok, kefírek, joghurtok, de ennek a folyamatnak köszönhető a sör is - vagy ha kicsit távolabbra nézünk a japán szaké, amelynek a fermentált kozmetikai összetevőket köszönhetjük. Állítólag ugyanis az idős szakékészítők kezeinek látványosan szép bőre keltette fel az érdeklődést, majd vezetett az első, fermentált összetevőt tartalmazó készítmény kialakításához: ez volt az SK-II Facial Treatment Essence és egyedi, Pitera nevű összetevője, amelyet aztán széles körben másolni kezdtek, méghozzá egészen jól. Az INCI-ben Galactomyces Ferment Filtrate néven érdemes keresni, de nem ő az egyetlen.

Mára már óriási a fermentált összetevők tárháza, érdemes rákukkantani, csak a Krémmánián hány oldalon keresztül listázódnak ezek az összetevők. Gyakori, hogy fermentálásnak vetik alá a fekete tea, a ginzeng, a hínár, a hibiszkusz és különböző gyógynövények kivonatait, de a sor még hosszan folytatható.
A fermentáció lényege, hogy egy szerves anyagot, kozmetikumok esetén egy növényi kivonatot valamilyen enzim hatására (valamilyen baktériummal vagy gombával) átalakítanak, vagy legalábbis részben módosítanak, aminek hatására jellemzően kisebb molekulák képződnek. A bőrre nézve ezek előnye, hogy miután könnyebben bejutnak a bőr sejtjeibe, az előnyére megváltozott komponensek jóval hatékonyabbak lehetnek - igaz, hozzá kell tenni, a fermentált összetevők pontos hatásai még nem számítanak agyonkutatott területnek, ha pedig hozzávesszük, milyen sokfélék, hatásosságukat sok esetben inkább csak a fellelhető véleményekre alapozhatjuk.
Dél-Koreai vonalon a fermentált összetevőket tartalmazó kozmetikumok terén a SU:M37 márka számít vezetőnek, kutatói már tényleg minden létező kivonatból készítettek erjesztett változatot, náluk aztán tényleg izgalmas összetevőlistákat olvasgathatunk és árban is még a realitás talaján maradtak.
Szívesen sorolnak a fermentált összetevők bőrre gyakorolt jótékony hatásai közé mindent, mire egy nő vágyhat, így valaki már tényleg rendesen kikutathatná ezt a területet is. A fermentált élesztő (Galactomyces Ferment Filtrate) esetén például úgy tartják, halványítja a pigmentfoltokat, segíti a vízhiányos bőr kezelését, anti-aging hatású, a bőrt élénkebbé, ragyogóbbá teszi.

Népszerű, fermentált összetevőket tartalmazó készítmények


A már emlegetett SK-II Facial Treatment Essence volt az első fermentált összetevőt tartalmazó készítmény, aminek összetevőin megjelenése óta nem változtattak, ereje pedig több mint 90%-os Pitera tartalmában rejlik, amely miatt csodavízként is emlegetik. Ára sajnos magas, ellenben bőrszerkezet-visszaállító, feszesítő, ránctalanító hatást ígér, folthalványító, gyulladáscsökkentő képességekkel bír és egészséges, ragyogó arcbőrt ad. Értékelés kevés érkezett rá, közülük dobolank véleménye nagyon érdekes, úgy tapasztalta, 50 felett bőrének határozottan jót tett a készítmény hosszú távú használata.
Nem csak távol-keleti márkáknál találkozhatunk fermentált összetevőkön alapuló készítményekkel, jó példa erre a NIOD Voicemail Masque, amely a bőröregedés jeleit kívánja kordában tartani, ehhez pedig első helyen használja a Lactococcus Ferment Lysate összetevőt, ami egy viszonylag új, probiotikus összetevő, ami pozitívan befolyásolja a bőr külső rétegének a megújulását, és elősegíti az egészséges védőréteget. Kevés vélemény érkezett eddig rá, azokból megtudhattuk, hogy krémes, de folyós állagú, az üvegből viszonylag macerás rendesen adagolni (de nem lehetetlen), és este, utolsó lépésként kell felvinni, hogy éjjel hatni tudjon. Reggelre is tapsztalhatjuk, hogy simább, kipihentebb az arcbőr, igazi hatást azonban hosszabb távon várjunk tőle, pár hétig mindenképp érdemes rendszeresen használni, hogy eredményt érjünk el.
Hatból hatan nagyon pozitívan nyilatkoztak az Isntree TW-Real Bifida Ampoule készítményről, mely egy dél-koreai szérum, ami 88%-nyi Bifida fermentációs kivonatot és háromféle peptidet tartalmaz. Tónusjavító, ránctalanító hatást ígér, a visszajelzések alapján pedig valóban szebbé, simábbá teszi a bőrt, a pici ráncocskákat volt, akinél feltötte, nem irritált (nem is lenne mi, az INCI-je szuperjó). Talán arra érdemes figyelni, hogy picit olajos érzetet hagyhat, de ennyi jóság mellett ezen igazán szemet hunyhatunk, maximum nem a reggeli, hanem esti rutinban építsük be.
A dél-koreai SU:M37 Secret Programming Essence számít a márka legnépszerűbb készítményének, amelynek ha megnézzük az INCI-jét, láthatjuk, valóban nem aprózta el a gyártó a fermentált összetevőket, kilenc különféle került az esszenciába, amelyek mellett rengeteg különféle növényi kivonatot is beleraktak. Néhányan ragacsosnak találtátok felvitel után, de ez bőrtípus kérdése is lehet, az pedig hasznos tipp volt többetektől, hogy mintákat rendelve olcsóbban is ki lehet hozni a készítményt, mintha a 100 ml-es üveggel vásárolnánk meg - igaz, az pedig nagyon-nagyon sokáig elegendő.
Végül jöjjön az SK-II legnépszerűbb dupe-ja (illetve annak aktuális, harmadik generációs változata), a Missha Time Revolution The First Treatment Essence  - Intensive Moist, amelynek legfőbb hatóanyaga a Saccharomyces Ferment Filtrate, amely gazdag az arcbőr számára fontos aminosavakban, vitaminokban és béta-glükánban, nagyon jó hidratáló, nyugtató összetevőnek számít és a bőrhalványítás, anti-aging területen is hasznunkra lehet. Az eddigi vélemények nagyon jók róla, 4,46-os értékelésű a készítmény, amely több mint 90%-ban árpa- és fermentált élesztőkivonatot (90%) tartalmaz. Úgy tapasztaltátok, valóban jó hatással van a bőrre, általánosságban hidratál, szebbé teszi a bőrt, többen is írtátok, hiányzik, ha nincs. Hatását ő is inkább közép-hosszú távon engedi láttatni.

Ti kipróbáltátok már valamelyik készítményt? Esetleg másik, fermentált összetevőt tartalmazóval volt már tapasztaltotok? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése