BLOGKERESŐ

2019. július 19., péntek

Szabad sminkben sportolni?

Bár újabban örülök, ha egyáltalán eljutok sportolni, viszont régóta foglalkoztat már a sminkben való sportolás kérdésköre, így jó ideje tervben volt, hogy hiteles forrásokon is utánanézzek, vajon mennyire teszünk rosszat azzal bőrünknek, ha nincs időnk edzés előtt lemosni az arcunkat, ne adja ég, direkt a sportoláshoz dobunk fel egy kis sminket. 
.

.

Az általános hozzáállás természetesen az egyáltalán NE sminkelj, nem egy életmóddal foglalkozó oldalon olvastam már hogy az edzőterembe lépve, minden külső tényezőt kizárva csak a testmozgáson kellene kattognunk... viszont egy tükörrel körbefalazott teremben azért nehéz elkerülni, hogy összeakadjon a tekintetünk a lestrapált fejünkkel, ami valljuk be, nem túl motiváló... Hiába sulykolják az ember lányába, hogy a smink és a sport szó még egy mondaton belül sem szabadna, hogy elhangozzon, mégis kb. a nők egyharmada(!) megy sminkben sportolni, ha pedig munka után ugranak el, alig a felük mossa le a reggel gondosan felapplikált makeupot. Éppen ezért most szeretném beállítani a képmutatást a sarokba, és nem csak azt nézni, hogy mit és miért nem szabad, hanem azt is, hogy mi az, amivel a legkevesebbet ártunk vagy épp semmit.


Mit nem szabad?

Eltömíti a pórusokat?

Ez esetben nem alaptalanok a vádak, mivel bizonyos kozmetikai termékek tényleg nem kondi-kompatibilisek: a baj konkrétan azokkal a smink- és bőrápolási termékekkel van, melyek olyan összetevőket tartalmaznak, amik eleve nagyobb valószínűséggel tömítik el a pórusokat - ilyen többek közt a kakaóvaj, a lanolin, vagy épp az Isopropyl Myristate -, de érdemes óvakodni az irritáló hatású összetevőktől is - itt is élen járnak a különféle illatanyagok-, mert ezek is okozhatnak a sportolás után apró, pattanásokhoz hasonló kiütéseket. Szerencsére a KM-en mindkét szempont alapján le lehet már csekkolni az összetevőket, szóval pár perc alatt kideríthetitek, hogy rendben vannak-e ilyen szempontból a "kondis" sminkjeitek és a hidratáló krémetek. Ha nem, akkor érdemes inkább edzés előtt lemosni az arcotokat.

Hagyja lélegezni a bőrt?

A második leggyakoribb vád, ami a sminket szokta érni az, hogy nem hagyja lélegezi a bőrt, valamint akadályozza a méreganyagok távozását a szervezetből. A FutureDerm szerint viszont ez a vád teljesen alaptalan, mivel a verejtékezés majdnem kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a testetek lehűljön, a fő szerepet a méregtelenítésben a májunk és a vesénk játssza, szóval ha eddig amiatt aggódtatok, hogy a smink gátolja a méregtelenítést, ne tegyétek!


Mit szabad?

Ha napközben erős, vastag sminket viseltek, szerintem már csak kényelmi szempontból is érdemesebb inkább lemosni, ha mással nem, akkor egy egyszerű sminklemosó kendővel, ami eleve kis helyet foglal és nem okoz gondot bedobni az edzőcuccok közé.

Ha pedig kifejezetten kondihoz sminkelnétek, törekedjetek arra, hogy minél kevesebb és könnyedebb, mégis látványosan szebb arcképet adó sminktermék kerüljön az arcotokra - ilyenek például a konditeremben viselt leggyakoribb sminkterméknek számító  szempillaspirál, a szemöldökformázó, a szemceruza, és a színezett hidratáló krém.

A szempillaspirálból a legjobb, ha vízállót választotok, ahogy szemceruzából és szemöldökformázóból is a tartós formulájúak  célravezetőbbek. A megfelelő színezett hidratáló krém megtalálása már egy picivel több utánaolvasást igényel, mivel ennél a legfontosabb figyelembe venni a korábban említett (ne legyen komedogén-irritatív) szempontokat. Bár nem kimondott színezett hidratáló krém, de nekem a Paula's Choice Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF30 vált be a legjobban ilyen téren - pont annyit korrigál a bőrszínemen, amennyit kell, olyan érzés, mintha nem is viselnék semmit, és még sosem okozott nálam semmilyen bőrproblémát. Amire viszont nagyon szoktam figyelni, hogy edzés után minél hamarabb lemossam az arcomat, hogy biztosan ne okozzon semmi gondolt a smink, a kosz és az izzadtság.


Sportoláshoz szánt kozmetikumok



Három szempillaspirált is mutatunk, amelyeket direkt sportoláshoz alakítottak ki, közülük az első The Body Shop Lash Sport Vízálló Szempillaspirál, amely megfelelő fedésű, szép fekete pillákat csinál. Ápoló marula olajat tartalmaz, ami egy magas antioxidáns tartalmú, hidratáló összetevő.
A Pupa Sport Addicted Waterproof Mascara kontaktlencsét viselőknek és érzékeny szeműeknek is megfelelő spirál, amiről érdekes módon egészen eltérő véleménnyel voltatok. A többnyire pozitív vélemények közé becsúszott egy-egy panasz éppen a pandaszemekre, miközben a fedéssel, a színnel, a pillák növelésével alapvetően elégedettek voltatok.
Az Essence You Better Work! Colume & Curl Vízálló Szempillaspirál is a többségnél jól viselkedett, nem potyogott, nem kenődött, de itt is előfordult, hogy néhányatok éppen a vízállóságra panaszkodott. Szerencsére árban baráti a termék, a formázás terén pedig szép dicséreteket kapott.
A kefés kiszerelésű Mac Pro Longwear Waterproof Brow Set egy géles állagú szemöldökformázó, amelynek egyaránt dicsértétek a kefe formáját, méretét és a formázást, amit nyújtott. Megfelelő a színválaszték, a fixálás és a tartóságga is, ami miatt sportoláshoz is jól jöhet.
Az Yves Rocher Lifeproof Többhatású Szemceruza egy sportoláshoz kifejlesztett, vízálló dekorkozmetikum, amit használhatunk szemceruzaként és szemhéjárnyalóként is. Az eddigi vélemények alapján tényleg jó a tartóssága, könnyen felvihető, van aki önállóan, mások szemhéjpúder alá is használják alapként. 




A CliniqueFIT Workout Makeup SPF40 Alapozó fényvédő ereje alapján kinti sportoláshoz is ideális lehet, vannak benne hidratáló, gyulladáscsökkentő összetevők és peptidek is - sajnos alkohol és egy komedogén összetevő is. Ez utóbbi miatt pattanásokozó panasz nem érkezett rá, fedése enyhe-közepes, matt hatást biztosít, amivel kapcsolatban vegyesek voltak a tapasztalatok.
Még úszáshoz is javasolják a Coverderm Vanish Anti-Rougeur Make-up SPF15 alapozót, ami a könnyű érzetet és a magas fedést igyekszik kombinálni. A pirosságot, piros foltokat sokatoknál valóban elfedte, nem irritálta a bőrt, bár parfüm került bele. Sajnos a vízállóságáról nem írtatok, de a tartósságára sem érkezett panasz.
A Shiseido Sports BB Wetforce Quick Dry SPF50+ egy nagyon jól eloszlatható, fluid állagú, megfelelő fedést nyújtó BB krém, magas fényvédelemmel - és illatanyagokkal. Matt hatású és az eddigi vélemények alapján ezt szépen bírja napközben is, reméljük, sportolások alkalmával sem okoz csalódást.
A Pupa Sport Addicted Púdert eddig kevesen véleményezték, akik megtették, azonban nagyon jókat írtak róla. Kellemes érzés viselni, tényleg mattít, tartós, természetes a fedése és sem illatanyagot, sem pedig komedogén összetevőket nem tartalmaz.
Végül jöjjön az Essence You Better Work! Tinted Day Cream, ami egy idei újdonság drogériás vonalon. Tartalmaz fényvédőket, de SPF értéket nem tudni róla, így kültéri sporthoz ne őt válasszátok. Tartósságával elégedettek voltatok, a fedését BB krémhez méltónak ítéltétek, vagyis nem magas fedésű, de nem is ez a célja. Szépen egységesített, kifénylés miatt nem volt panasz.


Ti hogyan jártok sportolni: sminkben vagy smink nélkül? Ha előbbi, miket használtok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése