BLOGKERESŐ

2020. július 23., csütörtök

2020 nyarának legnépszerűbb új parfümjei KM-en

Régen volt már parfümös poszt a blogon, viszont a Parfümblog gazdája, Dobos Andrea megint szívesen vállalta a felkérést, hogy írjon Nekünk - ezúttal az idei nyáron KM-en legtöbbet véleményezett parfümújdonságokról - figyelem, akad köztük pár nem kimondottan nyári illat is! ☺


Mindenféle szempontból nehéz tavaszon vagyunk túl, és szokatlan nyár áll előttünk: a fenekestől felforgatott világhoz még szoknunk kell, és nem mozgunk benne olyan otthonosan, mint előtte. Sajnos az élet minden területén ezt tapasztaljuk, így a parfümök terén is.

Két féle parfümrajongó van: aki nem hisz a szezonális illatokban, és aki külön nyári parfümgardróbot tart fent. Alapvetően a könnyű, friss vagy frissítő illatok azok, amelyeket a legtöbben nyáron szeretünk viselni, a nehezebb és fűszeresebb illatokat fullasztónak vagy éppen túl soknak ítéljük meg. Máshogy viselkedik nyáron a meleg, kiizzadt bőrünkön egy fűszerektől és gyantás jegyektől izzó parfüm, mint télen, és sokkal intenzívebben tud kibontakozik egy zamatos gyümölcsökkel, citrusokkal telt illat a fedetlen, felhevült testen, az elménkre ható hatásairól nem is beszélve. A közel 230 éves múlttal rendelkező 4711 reneszánszát éli napjainkban, különösen kedveltek a limitált Remix Cologne válogatások, amelyek alapvetően a közismert 4711 kölni DNS-ét tartalmazzák, csak éppen egy-egy illatjegyet kiemelve modern köntösbe ültetve azt. Az idei darab a 4711 Cologne Remix 2020 központi jegye a citrom, melyet aromás shiso levéllel és fanyarkás yuzuval, valamint kifejezetten púderes jegyekkel emeltek ki. „Ez az illat pedig finom porosan citromos, az az igazi nagy fajta olasz, a héjával együtt.” – írja róla a KM-en La-Fee. Az egyszerre friss és púderes karaktert pedig Querty fogalmazta meg így: „A friss nyitány után átvált púderesbe, de ez nem az a fullasztó, tömény púderesség, hanem az is könnyed, még nekem is elviselhető, pedig én kerülöm az ilyesmit.” Uniszex illat, mint ahogy a citrusos dominanciájú illatok legtöbbje, kölni koncentrátum, tehát bőven adagolható, de nem lesz fullasztó a végeredmény. 

A niche illatok ma már a mainstream piacra is betörtek, a határ kezd összemosódni, és az „artisztikus”, művészi, vagy magas minőségű alapanyagokból előállított parfümök egyre-másra felbukkannak a populáris márkák kínálatában. Így nem meglepő, hogy az Avon is jelentkezett egy minőségi sorozattal, amelynek darabjait elismert parfümőrök terveztek. Nagy érdeklődés övezi az első három illatot, az egyik legnépszerűbb közülük az Iris Fétiche EDP. Emilie Coppermann parfümőrnek köszönhetjük az illatot, aki többek között megálmodta a Black XS illatokat, számos The Different Company illatnál közreműködött, valamint dolgozott a Givenchy-vel is. Az Iris Fetishe a kor parfümtrendjét követi: friss, pikánsan fűszeres felütés után élénk és nőies virágos jegyek bontakoznak ki, írisszel a középpontban, és ehhez meleg, édes és fás alapjegyeket illesztettek. A KM-en olvasható vélemények egyöntetűen jegyzik, ez bizony nem egy tipikus Avon illat, annál sokkal jobb, és valóban, nem érezhető benne az a bizonyos Avon DNS, amit eddig megszokhattunk a márkától, mint ahogy Micsmics is írja a véleményében a KM-en: „Ez egy jól összerakott, bitang jó parfüm. Nincs tipik avonos mellékzönge, csak simán jó illat, mely kifejezetten tartós. Igen, íriszes, púderes, édes. Mindezt potom pénzért.” Többen megjegyzik, hogy kenterbe veri a nagy nevű márkákat tartósság és illat szempontjából, legalábbis ami a fantáziát illeti. „Amint lecseng a nyitó írisz szúróssága, előjön a nyugodtabb, krémes vanília, kellemesen illatozva. Gratula, Avon, visszatért a remény, hogy igenis van illat az alap avon-szagon túl, de még mennyire!” – írja panangoddes. Valóban, aki a mostani illatdivatot szereti és keresi, annak nagyszerű alternatíva lehet, ár-érték arányban verhetetlen illat. 

Ha nyár, akkor sorbet, zamatos gyümölcsök, sós tenger és napon szárított naptejes bőr. A Trussardi Donna Pink Marina is ezt a feelinget szerette volna megragadni, sikerrel. Mint egy laza nyári flört, a Donna Pink Marina is éppen ennyire könnyed és játékos. A citrusok és a sárgadinnye gyümölcsössége mellet finoman sós-virágos jegyek bontakoznak ki, a Light Blue óta tudjuk, hogy ha ehhez száraz-fás alapjegyeket teszünk, akkor valami nagyon kacér, frissítő mégis nőies illatot kapunk. És voilá, a Donna Pink Marina a porondon, és a nyári hangulatra éhes parfümrajongók igazán kedvelik az új illatot. „Vitathatatlanul olasz illat, annyira, de annyira könnyed és vidám. Benne van a tenger, a napsütés, a nyelv dallama, akár a strandra képzelem magam, akár kora esti nyüzsgő tengerparti kisvárosokba.” – olvasható szeliger KM véleményében, és csak egyetérteni tudunk, mint ahogy force szavaival is: „Édes, friss, kellemes. A tartóssága átlagos, de nyárra nem is nagyon kell több. Jár neki az 5 csillag.” Az üvege, a visual is remekül megragadta a parfüm hangulatát, öröm kézbe venni.

Hatalmas népszerűségnek örvend évek óta Giorgio Armani illata, a Sí Passione változata talán még keresettebb, mint az alapillat. Az immár ikonikus, élénk piros üvegű parfüm idén intenzívebb változatban is megjelent, ami igen népszerű a KM-en is. A Sí Passione Intense központi jegye a feketeribizli szirup, amely a fehér pézsmának köszönhetően kevésbé édes, inkább púderes tónusú, elegánsabb és kifinomultabb vonalú. Az alap Sí Passione-hoz képest kissé pikánsabb, nincs annyira gyümölcsös jegyekkel zsúfolva, az első Sí illathoz pedig gyakorlatilag már semmi köze. „Szép illat a Sí, de az ő édessége nekem már sok. Ez egy enyhén gyümölcsös, inkább pézsmás, elegáns, de egyben játékos illat, nem "dög", nem is "végzet asszonya", sokkal inkább díva. Az egyetlen fújás a csuklómon hosszú órákig érezhető volt.” – írja galbanum 1 a KM-en találóan. Talán az egyik olyan illat, amelynél a belbecs és a külcsín nem áll összhangban egymással. A szenvedélyes vörös megjelenés prózaibb, hétköznapibb belsőt takar, olyan illatot, amelyet élvezettel viselhetünk egy laza nyári napon is, mint ahogy Tutuj KM véleményében is olvashatjuk: „Olyan illat amit irodában és színházban is lehet használni”. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk: az egyik legnépszerűbb parfüm lesz ebben a szezonban.

A Krémmánián eddig csak 5 csillagot és kitűnő értékeléseket kapott az áprilisban megjelent Oriflame Amber Elixir Mystery, amely a márka ikonikus és kedvelt parfümjének, az Amber Elixirnek negyedik változata. „Teljesen kellemes meglepetés az Oriflame-től. Volt már egy-két illatuk, amik igen jól sikerültek, viszont ami döbbenet számomra, hogy ez most teljesen levett a lábamról. Igen feltűnő, karakteres illat, egyáltalán nem tudom megfogalmazni hogy mit érzek benne, de velem abszolút tökéletes kontaktban van! Édeskés, fűszeres, nagyon krémes, mégsem tolakodó illata van rajtam, egyszerűen úgy jó, ahogy van.” – Jule KM véleménye remekül összefoglalja, hogy hogyan vélekednek az új illatról. Shalimar rajongóknak ismerősen csenghet a citrus-vanília akkord, melyet jelen esetben nagy adag ámbra és vörös liliom fűszerez meg. Gazdag, orientális illat, túladagolt vaníliával. Tartósságát, hatósugarát dicséri a legtöbb KM komment, valamint felmerült a Hypnotic Poison illetve a Shalimar is, mint hasonló illatok. 

A 90-es évek egyik ikonikus illata ma már parfümtörténelem: a Tresor volt az a gyümölcsös-ámbrás rózsaillat, amely a maga komplexitásával igazán értéket teremtett. Az egyik legtöbbet eladott parfümök között tarták számon, így nem csoda, hogy a Lancôme a legendát szeretné életben tartani. Szám szerint a 29. változata La Nuit Tresor Nude néven jelent meg nemrég, és mint a legtöbb Trezor változat, ez is igen népszerű lett a KM-en, húsz vélemény után is még négy csillagon áll az értékelése. A kókusz natúr, krémes, enyhén tejes jegye és az édeskés vanília emelkedik ki az illatból. Többen kiemelték, hogy itt a kókusz nem a szokásos, édes-naptejes feelinget hozza, hanem természetes illata érezhető: „Szerintem az egyik legjobb kókuszos illat, amit valaha szagoltam. Végre egy parfüm, amiben nem édesedik be a kókusz, hanem friss, nyers, természetes hatást kelt.”- írja force. Nude elnevezéséből adódóan joggal gondolunk egy púderesebb, puhább, édeskésebb illatra, s valóban az amúgy is puha, krémes vaníliás-kókuszos akkordot a rózsa púderessége emeli ki. Ellenpontként a friss bergamott van jelen, mint ahogy laracroft KM véleményében is írja: „Rajtam nem édes, nem is gourmand, inkább frissnek hat ez a vaníliás-kókusz. Nem melegszik, nem krémesedik, kellemes és friss az elejétől a végéig, annak ellenére, hogy azért ott döngicsél a vanília a háttérben.” Többen asszociálnak vele kapcsán a Dolce Gardenre, illetve Marc Jacobs Divine Decadence illataira, tartósságával sokan meg vannak elégedve, annak ellenére, hogy EDT töménységű. 


Ha az újdonságokon túl érdekelnek, hogy melyek a legnépszerűbb régebbi nyári illatok, katt ide!


Nektek mik voltak a kedvenc illataitok idén nyáron?

2 megjegyzés:

  1. Köszönet az összefoglalóért, az pedig nagyon megtisztelő, hogy a Trussardi illata kapcsán még a véleményemből is idéztetek.
    Bár a Donna Pink Marina is tetszett, mégsem került fel a parfümös polcomra. A júniust egy másik olasz illat vitte a vállán, a Dolce&Gabbana Dolce Shine napsütéses illata volt a favorit.
    Az idei nyáron a tenger kimaradt, az átlagosnál csapadékosabb, hűvösebb időjárás miatt még a magyar tenger sem tudott kárpótolni. Valamennyi tengerérzést csempészett ugyanakkor a hétköznapokba az EL Bronze Goddess idei újdonsága, az Azur, ebben a hónapban talán ezt használtam a legtöbbet.
    Pár napja pedig itt van velem a legújabb kedvenc, a Guerlain Aqua Allegoria családjából a Granada Salvia, az augusztust nálam valószínűleg ez az illat uralja majd:)

    VálaszTörlés
  2. Mióta megromlott pár illatom, feleszméltem és nem engedélyezem magamnak a halmozást. Ezért most jó darabig ugyanazokat használom. De ezt nagyon akartam, kicsiben beszereztem: Atelier Cologne Cédrat Envirant. Mintát kaptam egyik kedves eladómtól és első szippantásra frissítőnek, áttetszőnek éreztem. Nekem újdonság volt, hogy a cédrat egy citrusféle, nincs köze a cédrushoz. Uniszex illat (megint). Úgy fest elindultam az univerzálisok felé. A következő talán egy férfi illat lesz ;) ?

    VálaszTörlés