BLOGKERESŐ

2020. augusztus 11., kedd

(NE CSAK) Ezt nézd az összetevőlistán! - INCI lista elemzés egyszerűen

Bár a Krémmánia egyik legnagyobb erőssége, hogy utánanézhettek rajta a kozmetikumaitok összetételének, viszont nagyon sokszor vettem már észre, hogy a KM-es összetevőlisták kapcsán sokan kizárólag csak azt nézik meg nálunk, hogy milyen színű pöttyök vannak benne. 


Bár valóban ez ragadja meg legjobban a tekintetet és persze fontos infokat hordoznak a pöttyeink is - a színek Krémmánián az EWG kozmetikai adatbázisának az összetevő biztonságosságára vonatkozó értékét mutatja -, viszont érdemes a kurzort az összetevők fölé vinni és bele is kattintani az összetevőkbe, mert a lényeg ott van! ;)

A Krémmánia egyik célja már a kezdetektől fogva az, hogy ha érdekel, hogy pontosan mi is van egy kozmetikumodban, akkor azt egyszerűen ki tudd deríteni nálunk. Ezért igyekszünk rövid, lényegre törő, de lehetőleg több forrással (általában friss és független kutatásokkal) alátámasztott, hiteles információkat adni a kozmetikai összetevőkről. Az elmúlt években is több ezer kutatást bújtam át, és több száz összetevőnek írtam meg a sallangmentes leírását a már meglevő több ezer leírás mellé, így a leggyakoribb és legizgalmasabb összetevőkhöz szinte biztosan fogsz leírást találni. (Ha nem és érdekel valami, kérlek jelezd felém és megírom, amint időm engedi!)

INCI-t elemezni nem könnyű, viszont nagyon hasznos segítség lehet ha legalább egy minimális szinten jártasak vagytok benne, ezért összeszedtem néhány egyszerű, de hasznos infot az Krémmániás INCI-k értelmezéséhez.


Fontos hatóanyagok a krémben

Mi és ezekből mennyi van a kozmetikumodban?

Ez nagyon egyszerű! Az összetevők sorrendje ha nem is százalékra pontosan, de elárulja, hogy mennyi van egy adott összetevőből az adott kozmetikumban. A legelső összetevőből (ez általában a víz) a legtöbb van benne, a leghátul levőből pedig a legkevesebb. Általában az INCI első fele (bizonyos nézetek szerint az első 5-6-7 helyen levő összetevő) a legfontosabb, de előfordulnak kivételek, bizonyos speciális hatóanyagok ugyanis kis mennyiségben is effektívek (pl. retinol), és nem baj, ha az INCI végén kullognak, egy argánolajos hajolajban viszont igenis baj, ha az argánolaj nem az első összetevők között szerepel, vagy egy Aloe Vera gélben az aloe vera...

Azt, hogy milyen jellegű összetevők és fontosabb hatóanyagok (vagyis miktől várhatunk a krémben tényleges eredményt) vannak egy termékben, azt funkció szerint lebontva megtaláljátok minden egyes krém adatlapján a Vélemények fül mellett, az Összetevők részletesen fül alatt.

Honnan derül ki, hogy irritálni fog-e egy krém?

Van egy rossz hírem - 100% bizonyossággal sehonnan. :( Nagyon sokszor egyéni érzékenységen múlik, ki mit nem tolerál - allergiát pedig a vízen kívül bármilyen összetevő okozhat! A leggyakoribb irritáló összetevőkre viszont érdemes odafigyelni: ezek közé tartoznak a kis molekula súlyú alkoholok, a természetes és mesterséges illatanyagok valamint illóolajok, melyeknek a kockázataira a leírásukban mi ugyan mindig igyekezzük felhívni a figyelmet, már csak azért is, mert az EWG mégis sok esetben zöld pöttyel jelöli őket. Ezeket a biztonság kedvéért érdemes kerülni, főleg ha az INCI első felében találhatóak. Szóval a lényeg: mindig olvassátok el az összetevő leírásainkat, mert mi minden esetben leírjuk, ha egy összetevő potenciális allergén!


Komedogén és irritatív indexek


Honnan tudhatom, melyik összetevőtől leszek pattanásos?

Az összetevők információs dobozának 4. és 5. sora a komedogén és irritatív index. Ezeknek az értékeknek a forrása egy 1989-ben készült tanulmány, ami rengeteg összetevő komedogén (vagyis mekkora esélye van, hogy mitesszereket okoz) és irritatív (vagyis mekkora esélye van, hogy irritálja a bőrt) indexét mérte ki a 0-5-ös skálán (0 a legjobb, 5 a legrosszabb). A tanulmányt nyuszi fülön végezték, így természetesen nem biztos, hogy ami ott gondot okozott, az a mi bőrünkön is gondot fog. De összességében, különösen érzékeny és pattanásokra, mitesszerekre hajlamos bőrrel érdemes elkerülni a magas komedogén és magas irritáló indexű összetevőket. 

Nem kell mindent az INCI-ből kibogarásznod!

Mert nem fogsz tudni... de nem is kell! ☺ Sok mindent meg lehet tudni más véleményeiből vagy akár a termék leírásából. Például azt, hogy pontosan hány százaléknyi hatóanyagot tettek az adott szérumba. Milyen állagú. Milyen bőrtípusra való. Milyen bőrtípusra válik be a gyakorlatban. Hétköznapi felhasználóként igazából szinte mindenre lehet választ találni nálunk, csak kicsit jobban bele kell mélyedni az adatokba. Illetve melegen ajánljuk még a blogos cikkeinket, ahol a Krémmánia legnépszerűbb termékeit mindig igyekszünk kicsit jobban kivesézni.


Ti meg szoktátok nézni az összetevők leírását is Krémmánián? Vagy a pöttyöket nézitek csak?

8 megjegyzés:

  1. Kedves Évi! Szuper lett a cikk! A kép FANTASZTIKUS. Azonnal megragadott, pedig nem foglalkoztam soha sem fényképezéssel, sem képzőművészettel. Gratulálok a kreatívitásodhoz! :) Nagyon tetszik az egész Krémmánia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen kedves komment, nagyon aranyos vagy, hogy írtál, jól esett, köszönöm! :)

      Törlés
  2. Hiánypótló a bejegyzés! Valóban sokan esünk abba a hibába, hogy csak a "ződ" pöttyöket értékeljük és keressük.
    Már jó ide nem ezek alapján ítélek. Igyekszem a tuti hatóanyagokat (retinol-félék, AHA, BHA, hialuronsav, peptidek, olajok...) keresni és a lehető legjobb, legtöbbet tartalmazó terméket azzal a fő összetevővel, ami köré megfelelő vivőanyag kerül, jó az állaga nekem és kipróbálva hatékonynak bizonyul. Aztán néznem kell az idő múlását is. Ami 5 éve semmit nem érőnek tűnt, az most szinte csodát tesz 1-1 fáradt napon a bőrömmel.
    Azokra a hatóanyagokra is rá szoktam keresni, aminek még nincs itt leírása. Nagyon érdekeseket lehet találni. Új növényeket ismerek meg, viszonylag új kutatásokat.
    Nekem nem esett le elsőre mi az a zöld izé a képen, aztán a homlokomra csaptam. Nagggyon ötletes! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sokáig nem is értettem ezt a "zöldpöttyös" dolgot, mármint nekem annyira természetes volt, hogy mindent nézek egyben, nem is gondoltam rá, hogy más esetleg nem, különben már hamarabb megírtam volna ezt a szösszenetet. Remélem eléri a hatását és sokakat terel majd a jövőben afelé, hogy megnézzen mindent 🥰 Te pedig nagyon jól teszed, hogy KM-en kívül is rákeresel hatóanyagokra! Valóban rengeteg izgalmas van, én is nagyon szeretek utánuk olvasgatni. Tetszik nagyon az is, hogy mi alapján keresel krémet, látszik, hogy nagyon profi vagy már a témában! 🤩

      Törlés
  3. Köszi a hiánypótló és általánosságban nagyon hasznos cikket Évi! Remélem, hogy sokakat elér majd, mert bár elejétől végéig INCI-t ismerni tényleg marha nagy kihívás, azt a pár összetevőt megjegyezni, amit színtől függetlenül, általánosságban, meg azt a párat, amit a saját bőrtípusunktól vagy egyéni érzékenységünktől függően érdemes kerülni, már abszolút vállalható dolog - és nem ciki az elején felírni őket, szerintem sokan kezdtük így (én is) :)

    Sosem a pöttyök színét nézem, így én is mindig értetlenül állok az olyan véleményekkel szemben, amik konkrétan a pöttyök színére mint fő szempontra utalva döntenek tetszésről vagy nemtetszésről. Ennél már csak egy-egy összetevő pöttyszínét tudom kevésbé hova tenni, ahogy te is írtad, sokszor félrevezető a szín. Szerencsére velem ez nagyon korán, rögtön a tudatos nézelődésem legelején szembe jött, így hamar megtanultam jó értelemben ignorálni ezt a jelölést az itteni INCI-listában :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon ügyes vagy, ez a jó értelemben vett ignorálás kifejezés pedig vicces, mosolyogtam rajta egy jót :) Én is szinte mindig ignorálom, viszont arra nekem a mai napig nagyon jók, hogy vezessék a tekintetemet.

      Törlés
  4. Kedves Évi, nemrég akadtam rá a krémmániára, hiánypótló, szuper oldal. Az INCI-s adatbázis, de legfőképp az EWG-s pontszámok rövid, tömör magyarázata nagyon-nagyon hasznos, minden elismerésem, elég komoly munka lehetett összerakni. Rengeteg időt, utánajárást megspóroltál nekem, hálás köszönet!
    Annyira jó az oldal, hogy már raktam is volna a kosárba a kiválasztott termékeket, aztán leesett... :) Tervezel esetleg webshopot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvasom, hogy szereted a Krémmániát! :) Webshop viszont biztos nem várható. :( Anno felmerült, de egyszerűen kivitelezhetetlennek tűnt és elvetettük, főleg mióta 100 000 fölött van az oldalon a termékek száma.

      Törlés