BLOGKERESŐ

2021. február 9., kedd

Hatóanyag-mustra: Lactic acid - AHA a tejből

Az AHA savak esetén általában a glikolsav harcolja ki magának a figyelmet, holott a tejsav is szuper kémiai hámlasztónak számít. Róla lesz most szó, őt mutatjuk most be.


A tejsav az egyik legrégebb óta ismert aktív összetevő, valószínűleg mindenki hallotta már az ókori egyiptomi uralkodó, Kleopátra történetét, akinek bőre állítólag az aludt szamártejes fürdőktől volt selymes és puha. Ha valóban így volt, nem a véletlen műve volt - az aludttej természetes forrása a tejsavnak, így Kleopátra is bizton számíthatott eme ókori kémiai hámlasztó bőrszépítő hatására.

The Ordinary Lactic Acid 10% + HA 2%, Mádara AHA Peel Mask, Missha Time Revolution Night Repair Science Activator Borabit Ampoule, The Inkey List Lactic Acid Serum


Azóta azonban eltelt már jó pár száz esztendő, mialatt kutatók egész sora is megvizsgálta a tejsav képességeit. Olyannyira, hogy a glikolsav után a második legtöbbet kutatott AHA savnak számít - és a második leghatásosabbnak is. 


Amit érdemes tudni a tejsavról: 

  • Mint minden rendes AHA sav, a tejsav is a bőr felszínét hámlasztja.
  • Mivel valamelyest nagyobb molekulájú mint a glikolsav, egyfelől gyengédebbnek is számít, ami érzékeny bőrűeknek jó hír lehet, másrészt azonban gyengédsége egy picit alacsonyabb hámlasztó hatékonysággal párosul, így picivel több idő kellhet a látványos változáshoz, mint glikolsav esetén. Persze ez sokban függ a konkrét bőrtípustól is.
  • Anti-aging tulajdonsága mellett vízmegkötő, hidratáló képessége is figyelemre méltó, száraz bőrűek számára ez kiemelt figyelmet érdemel.
  • Az ideális pH érték az esetében 3-4 között van.
  • Általában 5-20%-os koncentrációban találkozhattok vele a különböző készítményekben. Egy kutatás alapján lényeges különbség van egy alacsonyabb, 5%-os és egy magasabb, 12%-os tejsavas hámlasztó hatékonysága között. Míg az előbbi "csak" a bőr legfelső rétegére, az epidermiszre volt hatással, addig a magasabb koncentrációjú a bőr középső rétegére, a dermiszre vonatkozóan is javította a bőr feszességét, simaságát, a vonalak és ráncok megjelenését.

A tejsavas hámlasztókra is érvényes a figyelmeztetés, használatuk esetén napközben mindig kenjetek magatokra fényvédőt (és amúgy is)! 


Ti használtok olyan terméket, ami tartalmazza az összetevőt? Szimpatikus nektek? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése