BLOGKERESŐ

2021. március 30., kedd

Ezt jelenti a bolti hajfestékek számozása

Hiába is szeretnénk, nem tekinthetünk el a ténytől, hogy az elmúlt hetek hajszínünket is megviselték. Legalábbis ha már esedékes lenne a az újraszínezése, mindenképp. Egyre inkább kivörösödik az árnyalat, fakul a szín, no meg persze lenő, és egyre inkább láttatni engedi az ősz hajszálakat.


Tökéletesen átérezve a helyzetet úgy döntöttünk, összegyűjtjük a legfontosabb tudnivalókat a bolti hajfestékekről arra az esetre, ha tennétek egy próbát az otthoni hajszínezéssel.

Hajfesték kiválasztása 1.0

Íme, a legfontosabb tudnivalók:

  • Sose a dobozon látható fotó alapján válassz színt, szinte biztos, hogy a te esetedben nem olyan lesz az eredmény, mint a modellnél. A végkifejlet ugyanis nagyban függ attól, hogy természetes hajszínünket módosítanánk, vagy festett hajat festenénk át, ez utóbbi esetén pedig milyen is az a konkrét árnyalat. 
  • Otthon, házi körülmények között inkább akarjunk a meglévő árnyalatnál világosabbat varázsolni.
  • Ha még kezdők vagyunk a hajfestésben, két lehetőség közül inkább a világosabbat válasszuk, ha nem tetszik, még mindig festhetjük másodjára sötétebbre. Fordítva azonban már nehezebb lenne.
  • A lényeget a hajfestékes dobozok hátulján keresd, az ott szereplő minden információt, még a legkisebb betűset is olvasd el. 
  • A fantázianevek, mint Gesztenyebarna, szintén csak felületes iránymutatóként kezelendők, két márka ugyanolyan nevű hajfestéke között is lazán lehetnek eltérések.
  • A dobozos hajfestékek mennyisége általában egy átlagos sűrűségű, félhosszú hajra van belőve, ha ennél hosszabb és/vagy jóval dúsabb a hajkoronád, jobb, ha két dobozzal vásárolsz.

Hajfestékek számozása

Míg azonban a színek elnevezései random változhatnak, addig a számozásuknak alapvetően ugyanazt kell jelenteniük (igen, minimális eltérések még így lehetnek a márkák közt, hisz az összetevők mások, azonban ennek nem szabadna látványosnak lennie). Ezek a technikai számok 1-3 számjegyből állhatnak, amik közül

  • az első adja meg a színmélységet: 1 = fekete, 10 = nagyon világos szőke
  • a második és harmadik számok adják a színárnyalatot: 0-6 skálán.
Színmélységek számozása:
1 = fekete
2 = nagyon sötét barna
3 = sötét barna
4 = barna
5 = világosabb barna
6 = sötétszőke
7 = szőke
8 = világosabb szőke
9 = világos szőke
10 = nagyon világos szőke

Színárnyalat számozása:
0 = természetes
1 = hamvas 
2 = opálos
3 = arany
4 = réz
5 = mahagóni
6 = vörös

Például, a 9.3-as szín a világos szőke.arany, azaz "világos aranyszőke" hajszínt jelöli.

Ha nem két, hanem három számból áll a számozás, akkor a 2. és 3. számok mindegyike egy-egy színárnyalatot mutat, és mindig az a dominánsabb, amelyik előrébb szerepel. Vagyis, az előző példát továbbgondolva:
míg a 9.36 egy világos aranyszőke hajat jelöl, némi vöröses beütéssel, addig a 9.63 és világos vörösesszőke haj lenne, némi arany beütéssel.

Persze az sem utolsó gondolat, ha vásárlás előtt konzultátok a fodrászotokkal arról, melyik hajfesték márkát javasolja és abból mely színek lehetne számodra a megfelelők. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése