BLOGKERESŐ

2021. március 12., péntek

Professzionális kozmetikumok - léteznek?

Úton-útfélen olvashatjuk a kozmetikumok címkéjén: professzionális termék. De vajon mit jelent ez? Mire számíthatunk? Magasabb dózisban kapjuk az aktív hatóanyagokat, esetleg többféle van bennük mint a "nem professzionális" termékekben? Egyáltalán, ha professzionális a kozmetikum, miért nem csak szakemberek számára érhető el? És ki a szakember? A kozmetikus vagy a bőrgyógyász?



Ha bennetek is felmerültek már hasonló kérdések, számotokra is hasznosak lehetnek az infók, amiket az idevonatkozó EU-s szabályozásokban találtunk. Lássuk is, miről van szó, mikor azt olvassuk: professzionális kozmetikum.

Az alapok

Hogy kerek legyen a történet, először dióhéjban ismerjétek meg azokat a szabályozásokat, amik az EU területén forgalomba kerülő kozmetikumokra vonatkoztak, vonatkoznak. (Ha már ismeritek, ugorjatok nyugodtan a következő részhez.)

Az Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK rendelete biztosítja a fő szabályozási kereteket az EU piacára szánt kész kozmetikai termékek számára. Korábban a 1976. július 27-i 76/768/EGK tanácsi irányelv volt az ide vonatkozó szentírás, ezt azonban számos alkalommal átdolgozták, kiegészítették, végül a fenti rendelet elfogadásával hatályát vesztette. A magyarországon forgalmazott kozmetikumokra ezen felül a 246/2013. (VII.2.) Korm. rendelet és a 655/2013/EU Bizottság rendelete is vonatkozik.

A továbbiakban az 1223/2009/EK rendeletről lesz szó, ami csak a kozmetikumokkal foglalkozik, nem vonatkozik gyógyszeripari termékekre, orvostechnikai eszközökre és biocid termékekre.


Professional magyarul

Míg az angol nyelvben a "professional" kifejezés szisztematikusan végigvonul a rendeleten, a magyar fordításában árnyaltabb képet kapunk arról, mit is akar ez jelenteni:

- végfelhasználónak számít például "a kozmetikai terméket használó fogyasztó vagy szakember" egyaránt, amiből nem derül ki, ki számít pontosan szakembernek, de nem az átlagos vásárló nyilván.

- a magyar változatban a szakipari felhasználás kifejezést találjuk a rendeletben, mégpedig azzal a meghatározással, hogy

 „Szakipari felhasználás”: a kozmetikai termékek szakmájukat gyakorló személyek általi alkalmazása és felhasználása. 

Ez pedig a szabályozás azon részén válik érdekessé (3. melléklet), ahol a kizárólag konkrétan meghatározott korlátozások szerint felhasználható összetevőket sorolják fel (például adott pH szint mellett, bizonyos életkor felett, meghatározott százalékban, stb.) és ilyen néhányuknál a szakipari használat is. Mi több, adott összetevők esetén olvasható a "For professional use only", vagyis a "Csak szakipari használatra" megkötés, amikor általános felhasználásra szánt termékbe nem is kerülhet a komponens.


Honnan tudjuk, hogy egy kozmetikum szakipari fehasználásra szánt, vagyis tényleg professzionális?

A fentiek alapján jó esetben például onnan, hogy olyan kozmetikumokat, melyek valamely összetevőjét érinti a szabályozás, meg sem vásárolhatnánk, hisz a rendelet is ezek használatát szabályozza és nem azt, ki értékesítheti a terméket. (Vannak olyan összetevők is, melyek korlátozások mellett bekerülhetnek általános felhasználásra és szakipari felhasználása szánt kozmetikumokba is, ezeknél azonban nem szerepel a "csak szakipari használatra" kikötés.)

Vagyis, a professzionális kozmetikum megjelölés sok esetben helytálló, a gyártóknak például a címkén is fel kell tüntetniük, milyen különleges óvintézkedéseket kell betartani szakipari felhasználás esetén.

Ha azonban ilyet nem találunk, a kozmetikum nem professzionális kozmetikum és bármilyen ehhez hasonló jelző csupán a marketingesek kreativitását dicséri.

A szabályozás már emlegetett 3. melléklete további hasznos infót is rejteget számunkra, ugyanis megtaláljuk benne, hogy a korlátozások mellett felhasználható összetevők közül azok, amikre vonatkozik a "csak szakipari használatra" és "szakipari használatra" kikötések, milyen terméktípusokban bennük fordulhatnak elő:
- hajápolási termékek
- leöblítendő hajápolási termékek
- hajhullámosító vagy hajkiegyenesítő termékek
- hajfesték és hajszínező oxidációs színezőanyagai
- műköröm-rendszerek
- hajkiegyenesítő

Vagyis sem bőrápolási, sem arcápolási, sem ajakápolási termékeket nem érintenek ezek a "professzionális mennyiségek".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése