BLOGKERESŐ

2021. május 12., szerda

Összeegyeztethető a tudatos bőrápolás és a fenntarthatóság? Szerintünk igen

Bár első blikkre úgy tűnhet, a tudatos bőrápolás és a fenntarthatóság nem fér meg egy fedél alatt, akkor is szem előtt tarthatjuk a környezetvédelmi szempontokat, ha nem szeretnénk lemondani tökéletesre csiszolt arcápolási rutinunkról.


Aki igyekszik körültekintően utánajárni a kozmetikumoknak, bújja az INCI-t és vadássza a célzott hatóanyagú készítményeket, könnyen azon kaphatja magát, hogy piperepolcán 8-10 tubus, tégely és üvegcse sorakozik. Ezzel pedig kétségtelenül több szemetet termelünk, mintha megelégednénk néhány alapdologgal.

Mégis, érdemes lenne a fenntarthatóság kérdéskörét kicsit szélesebb perspektívából szemlélni, és nem csak a hulladékkérdés szemszögéből megvizsgálni, mit tehetünk azért, hogy a helyzetből kihozzuk a win-win állapotot.

Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, mire tudtok, mire érdemes figyelni, ha szeretnétek bőrötöknek a legjobb ápoló készítményeket megadni, de a fenntarthatóságra is figyelnétek.

1. A bőrápolás nem csak a fejedet érinti

Az arcápolók mellett vegyük sorra test- és hajápolóinkat is. Talán a kétféle szérumunkról nem mondanánk le, de mi a helyzet a tusfürdővel? Flakonos tusi helyett választhatunk szappant, vagy ha úgy jobban tetszik, pucér tusfürdőt, habfürdő helyett fürdőbombát, de szilárd samponokból éa hajkondicionálókból is egyre többféle kapható, és a folyékony kézmosót is leválthatjuk szappanra. Ezek épp úgy a szépségápolásba tartozó termékek, ha néhányat lecserélünk, már többet tettünk, mint eddig. 


Alverde Növényi Szappan Levendulával / Lush Floating Flower Fürdőbomba / Nature Box Kókusz Szilárd Tusfürdő / Alterra Szilárd Sampon Bio Narancs-Bio Vanília

2. Olyan, hogy "Megy a kukába!", nincs!

Milliószor olvastuk már Krémmánián is, ha valaki elégedetlen volt egy krémmel, hogy "Megy a kukába." Ugye, nem? Megértjük, hogy bosszantó, ha egy kozmetikum csalódást okoz, mi is nyúltunk már félre nem egyszer túl zsíros krémmel, ragacsos szérummal, pattikat okozó arcápolókkal. Mégis, ha már megvetted, használd el őket: kézkrémként, dekoltázs krémként, szóval nyaktól lefelé kendd el valahová. Vagy add el a Krémmánia piactéren, hisz attól, hogy a te bőrödnek nem való, másnak lehet, hogy épp az adott termék vált be. 

3. Gondold át, hol vásárolsz

Szérum Dél-Koreából, fényvédő Japánból, mattító lapocskák fillérekért, valahonnan Kínából. Fenntarthatósági szempontból nem ez a legjobb vásárlási stratégia, szerencsésebb, ha olyan kozmetikumokat választasz, amelyek nem egyesével csomagolva szelik át a fél világot, hogy eljussanak hozzád. Ha ezt elkerülnéd, vásárolj hazai üzletekben, mi több, részesítsd előnyben a magyar márkákat! 

Ne csak almából és tejből keressük a hazait, egy csomó szuper magyar kozmetikai márka van, itt a Krémmánián is sokukról zengenek ódákat a tagok. És ezek a termékek itt készülnek, talán nem messze tőled, választásukkal pedig magyar vállalkozásokat, családokat támogatsz. Tudod, gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.


Geek & Gorgeous Cheer Up hámlasztó / Ilcsi Esemény Előtti Pakolás / almost 1.618 Argireline és Tripeptide 5 Biszérum / Pompom Neroli Virágvizes Zselé /  Magister Products Ciao Chia Arckrém

4. Zárd el a csapot

Tudjuk mi is, mennyire szuper elnyújtózni egy kád illatos vízben, de lássuk be, ha rendszert csinálunk belőle, az pazarlás. Száműzni nem kell ezt a jóleső szeánszot az életünkből, elég, ha nem kétnaponta merülünk el a habokban, és figyelhetünk arra is, mennyi vízzel töltjük meg a kádat.

Ugyanígy, zárjuk el a csapot, amíg mossuk az arcunkat, vagy szappanozzuk a testünket, samponozzuk a hajunkat, és mosakodáshoz sem kell teljes svunggal folyatni a vizet. Apróságnak tűnhet, de valójában jó sok liter víz folyik el e tevékenységek során feleslegesen.

5. Gondold át a bőrápolási kiegészítőket 

Talán ez a legismertebb kategória: vattakorong, fültisztító, sminklemosó kendők. Mindegyik helyettesíthető környezetbarátabb termékkel: vattakorongok és a sminklemosó kendők, illetve nedves törlőkendők helyett használhatsz mosható pamut kendőket vagy korongokat, és fültisztítóból is mindenhol kapható már műanyagmentes.

6. Figyelj a kiszerelésre

Ez érintheti a méretet és a minőséget is. Bevált bőrápoló esetén válaszd a nagyobb kiszerelésűt, amik arányaiban kevesebb csomagolóanyagot igényelnek, de egyre több márkánál jelentek meg legnépszerűbb termékeikből az utántöltős változatok, amik csomagolásához még kevesebb műanyagfelhasználására van szükség. 

Még egy picit a csomagolásnál maradva, rengeteg kozmetikum kapható ma már újrahasznosított műanyagból, vagy kevesebb műanyag felhasználásával készült tubusban.

Szérumok esetén ampullás helyett választhatsz üvegcséset, köztük is szuper hatóanyagúakat találni, és nem két milliliterenként vannak becsomagolva.

Ugyanígy a fátyolmaszkok sem a fenntarthatósági szempontokat képviselik, az egyenként zacskózott arcápolók helyett a klasszikus, tégelyes maszkok e tekintetben szerencsésebb választások.


Kiehl's Bath and Shower Liquid Body Cleanser / La Roche-Posay Anthelios Hidratáló Naptej SPF50+ / The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% szérum / The Body Shop Himalájai Tisztító Agyagos Arcmaszk

7. Legyél válogatós

Kétszer is gondold át, szükséged van-e arra a termékre, amit kiszemeltél. Látjuk mi is, hogyan tűnnek fel szinte a semmiből kozmetikumok, és kattan rá mindenki egy-egy új fényvédőre, arckrémre, vagy bármi másra. Sokszor viszket nekünk is a tenyerünk, hogy azonnal a vásárlás gombra kattintsunk, de érdemes egy picit megállni. Biztosan arra a termékre van szükségünk vagy csak érdekes? Ha az előbbi, vegyük meg. Azonban ha az utóbbi, inkább mentsük el az infót, hogy a következő alkalommal, ha elfogy a készlet, számításba vehessük. És ki tudja, lehet, hogy addig még találunk sokkal szebb INCI-jű terméket is.


Ha van neked is bevált praktikád rá, miként hangolható össze a tudatos bőrápolás és a fenntarthatóság, írd meg nekünk kommentben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése