BLOGKERESŐ

2021. május 21., péntek

Mit jelent az UV-index és miért fontos a fényvédőzés akkor is, ha alacsony értéket mutat?

Minden tisztességes időjárást előrejelzés applikáció, weboldal feltünteti, mekkora UV-sugárzás várható az adott napon, amire a jól ismert UV-indexet használja. De valóban olyan jól ismert ez a skála? Miért fontos a fényvédőzés, ha az UV-index alacsony? Ezeket az információkat gyűjtöttük össze nektek.


Illusztráció: Martín Alfonso Sierra Ospino / Pixabay
UV-index

Definíciójához álljon itt az Európai Rákellenes Kódex meghatározása: A globális napsugárzási UV-index, vagy egyszerűen UV-index, kifejezi a napból származó ultraibolya (UV) sugárzás mért vagy előre jelzett mennyiségét/intenzitását egy bizonyos helyen, egy bizonyos napon. 

Mindebből pedig következtethetünk rá, mennyi idő alatt éghetünk le a napon, ha mindenféle fényvédelem nélkül tartózkodunk kint. 

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat - met.hu

UVB és UVA

Csakhogy, bőrünk egészséges szempontjából az UV-indexről fontos tudnunk, hogy az csak az UVB sugárzás értékére utal, az UVA típusra nem. Fussunk gyorsan át rajta, mit jelent ez a megkülönböztetés:

Az UV-sugárzás három tartományra oszlik: 

- UVA (320-400 nm), 

- UVB (280-320 nm), és 

- UVC (100-280 nm) sugarak. 

Az UVC sugarak a legrövidebb hullámhosszú sugarak, ezeket az ózonréteg teljesen kiszűri, és nem érik el a föld felszínét, így az UVC sugarak ellen nem kell védekezni. 

Az UVB sugarak a legismertebbek, azok égetik le a bőrt, ha nem vigyázunk. 

Az UVA sugarak bár gyors és látványos változást nem okoznak, csendesen és alattomosan öregítik a bőrt, és elősegítik a bőrrák kialakulását is. Az UVA sugárzás képes átjutni az ablaküvegen is. 

Védekezni nekünk tehát az UVA és UVB sugarak ellen kell, ezért javasoljuk mi is a megfelelő fényvédelmet éven át. Hiába felhős az ég, alacsony az UV-index, leégni talán nem fogunk, ám a bőröregedésért és a bőrrák kialakulásáért is felelős UVA sugárzás akkor is éri bőrünket.

Minderről érdemes meghallgatni Dr. Dray videóját is:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése