BLOGKERESŐ

2021. július 14., szerda

Csökkentenék az EU-ban a fényvédőkben felhasználható homosalate mennyiségét

Az Európai Unió hivatalos tanácsadó szerve, a Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) komoly változtatásokra tett javaslatot egy kémiai fényvédő összetevővel, a homosalate-tal kapcsolatban. Az elmúlt hónapokban több, a témában elérhető kutatás anyagát is átnézték, és arra jutottak, hogy fényvédőként használva nem biztonságos, ha 10%-os mennyiségben tartalmazzák a kozmetikumok.


Ez az érték azért fontos, mert a jelenleg hatályban lévő EU-s szabályozás szerint maximum 10%-os mennyiségben fordulhat elő homosalate a termékekben. Azonban, ahogyan a jelentésben olvasható, "A homosalate biztonsági értékelése alapján, és figyelembe véve az endokrin rendszert károsító potenciális tulajdonságokkal kapcsolatos aggályokat, az SCCS arra a konklúzióra jutott, hogy a homosalate nem biztonságos, ha UV szűrőként használva 10%-os koncentrációban tartalmazzák a kozmetikai termékek."

Ennél jóval alacsonyabb, mindössze maximum 0,5%-os koncentrációban javasolják a kozmetikumokban a homosalate felhasználását. Alacsonyabb koncentrációban azonban kétséges, ér-e bármit is az összetevő UV szűrő képessége, azonban, mint ezt írták, ez kívül áll a szervezet vizsgálódásán.  

Mielőtt azonban a szívetekhez kapnátok, és vadul nyomoznátok, hogy fényvédőtök tartalmaz-e homosalate-ot (aminek százalékos arányát ritkán szokták feltüntetni a készítményeken, szóval a végső, pontos választ nem biztos, hogy megtudjátok), érdemes tudni, hogy még az SCCS-t sem győzték meg teljesen a kutatási eredmények.

Mint írják, a jelenleg elérhető bizonyítékok a homosalate endokrin rendszert károsító hatásáról nem meggyőzőek, félreértelmezhetőek. Igaz ez a kutatási eredmények együttes és egyenkénti értékelése esetén is, in silico, in vitro és in vivo kutatásoknál egyaránt. Úgy látják, hogy bár vannak tanulmányok, amik eredményei a homosalate egészségkárosító hatására utalnak, a bizonyítékok nem elég meggyőzőek jelenleg ahhoz, hogy meghatározzanak egy olyan, az endokrin rendszerrel kapcsolatos toxikussági szintet, amit a kozmetikumok biztonsági értékelési ejárása során alkalmazhatnak.

Honnan jött akkor mégis ez a 0,5%

Van egy mérőszám, a LOAEL ami azt mutatja, mi az a legkisebb érték, amelynél még kimutatható egészségre káros hatás. A homosalate esetén a LOAEL 60 mg/kg bw/d. Ebből kiindulva pedig egy kis számolgatásba kezdtek, (a tanulmányban a 47-48. oldalon találjátok), aminek eredményéül azt kapták, hogy 10%-os mennyiségben UV szűrőként használva a homosalate-ot, a biztonsági érték 0,63%. Vagyis ekkora mennyiség az, ami még biztonságosnak tekinthető a kész termék esetén.

Homosalate azonban nem csak fényvédőkben van, kisebb mennyiségben tartalmazhatják ajakápolók, kézkrémek, arckrémek is, amelyeket figyelembe véve, így megemelve a számolásban a felvitt mennyiség értékét, megkapták, hogy ennél valamivel alacsonyabb, 0,5% a biztonsági érték.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése