BLOGKERESŐ

2021. július 23., péntek

Papírcsomagolású kozmetikumok

A környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatban a szépségipar egyik legnagyobb problémája a csomagolóanyagokból keletkező hulladékmennyiség, ami irdatlan mértékeket ölt. A Zero Waste Week szerint éves szinten 120 milliárd egységnyi csomagolás végzi szeméttelepeken, amelynek nagy része nem kerül újrahasznosításra (ha egyáltalán újrahasznosítható).

Nem minden papír annak tűnik - vagy nem teljesen.

Fenntartható csomagolást kialakítani azonban nehezebb, mint gondolnánk. A műanyagot lecserélhetnénk üvegre vagy alumíniumra, melyek újrahasznosítása, ismételt felhasználása megoldható, azonban ez jelentős költségtöbblettel jár, és sok esetben nehezebbek is, mint műanyag alternatíváik, ami szállításuk során nemcsak extra költséget, de plusz károsanyagkibocsátást is okoz.

A műanyag újrahasznosítása is járható út, azonban nem vezet a végtelenbe. A legtöbb műanyagtípus esetén mindössze 2-3 alkalommal van lehetőség rá, majd az anyag alkalmatlanná válik a további feldolgozásra - persze ez is több mint a semmi!

Mellettük egy ideje a papírcsomagolás az, ami kezd utat törni magának mint fenntartható(bb) alternatíva. Súlyra könnyű, viszonylag könnyen újrahasznosítható, feldolgozható, csakhogy a kozmetikumok jó része folyékony halmazállapotú (legtöbb esetben víz), a papír pedig, mint tudjuk, nem vízálló.

Mégis, még ennyi probléma és megválaszolatlan kérdés közepette is vannak előremutató lépések, elég csak a L'Oreal Csoport márkáira gondolni. A Garnier Bio termékcsalád Garnier Bio Hemp regeneráló gél-krémje a múlt évben jelent meg papíralapú csomagolásban, amit azóta már másik termékük is követett, és a La Roche-Posay néhány fényvédője és bőrápolója is papíralapú tubust kapott, mely 45%-kal kevesebb műanyag felhasználásával készül. A tervek közt szerepel a Kiehl's, a Redken és a Matrix márkáik esetén is a papíralapú tubusok használata.

A papír vízállóvá tételét tehát egyelőre még nem találták fel, konyhanyelven arról van szó, hogy maga a műanyag tubus jóval vékonyabb, így kevesebb műanyag felhasználását igényli (ami lehet újrahasznosított is), és a tubus szilárdságát cellulózalapú bevonattal pótolják. Ami valóban előremutató, csak a márka ne tévessze meg vásárlóit.

Pár hónapja tört ki a balhé a dél-koreai Innisfree háza táján, ami az Innisfree Green Tea Seed Serumból piacra dobott egy látványra papírflakonba csomagolt változatot, és úgy nevezte el: Hello I'm Paper Bottle. Csakhogy, ez így önmagában greenwashing volt a javából, a flakon ugyanis (nyilván) nem 100% papírból készült. Pedig az eleinte rosszul kommunikált, fogyasztók által 'lebuktatott' újítás tapsot is kaphatna, ugyanis esetében 51,8%-kal kevesebb műanyag felhasználását igényli a csomagolás.

Az Amorepacific dél-koreai konglomerátum egyébként (amihez az Innisfree is tartozik) ez év márciusában jelentette be, hogy olyan papíralapú tubusok használatát vezeti be (elsőként Primera márkájánál), mely körülbelül 70 százalékkal kevesebb műanyag felhasználását igényli, és 36 hónapos eltarthatósági élettartammal bír. Lépések tehát vannak és lesznek is, azt pedig csak remélhetjük, idejében és elégséges mértékben történnek meg a változtatások bolygónk és a saját érdekünkben is.


Kozmetikumok papíralapú csomagolásban


Annabelle Minerals Ásványi Alapozó - Ha bejött a márka porállagú alapozója, nem szükséges minden alkalommal a műanyag tégelyes változatot megvenni. Rendelhetjük komposztálható papírdobozos kiszerelésben is, a púdert pedig áttölthetjük többszörhasználatos tégelybe. Ilyennel szintén rendelkezik a márka.

Garnier Ambre Solaire Anti-Dryness Super UV - Akárcsak a már emlegetett arckrémjük, a Garnier néhány fényvédője is papíralapú csomagolásban érhető el. Ez a típus direkt arcra való, könnyű állagú, illatmentes készítmény, mely az ígéretek szerint hidratál és nem zsírosítja a bőrt.

La Roche-Posay Anthelios Hidratáló Naptej SPF 50+ - Az Anthelios termékcsalád legnépszerűbb fényvédője, mely "kistestvérével", az SPF30-as változattal együtt megkapták idén a környezettudatosabb papíralapú tubusos kiszerelést. Teljes körű fényvédelmet biztosító naptej, mely nem hagy fehér nyomot, szépen eloszlatható, kellemes érzés a bőrön.

Lush Fürdőbombatartó - A márkáról nem újdonság elárulni, hogy pucér termékeihez az üzletekben papírcsomagolást kapunk, ez a fekete dobozka azonban közülük is talán a legizgalmasabb. Ehhez ugyanis kizárólag kávéspoharakból származó, újrahasznosított papírrostot használtak fel, száz százalékban lebomló, és többször is felhasználható.

Toun28 Trouble Care For Sensitive Skin -  A dél-koreai márka még ugyan fiatal, de tevékenysége annál izgalmasabb. Termékei a természetes bőrápolás elveit követik, ám ne illóolajaktól hemzsegő arcápolókra gondoljatok, összetevőlistáik egészen ígéretesek. Ráadásul mindegyik termékük a The Vegan Society® által jóváhagyott, vegán termék, több bőrápoló pedig ilyen csinos, papíralapú csomagolást kapott.

Catrice Clean ID Mineral Matt Face Powder - Idei újdonság ez a mattító hatású púder, melynek papír csomagolása 60%-ban újrahasznosított alapanyagból készült, és maga a termék is 100%-ban természetes összetevőkből áll. Két árnyalatban érhető el, vegán. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése