BLOGKERESŐ

2022. január 14., péntek

Ezeket a kozmetikumokat érdemes hűtőben tárolni

Egyre több helyen bukkannak fel a kozmetikumok hűtésére kialakított mini hűtők, mint a szépség világának legújabb must have készülékei. A párliteres, insta-barátra dizájnolt készülékek azonban nem olcsók, 30-40 ezer forint alatt keveset találunk - de vajon megéri ennyi pénzt áldozni arcápolóink hűtésébe? Egyáltalán, milyen kozmetikumokat érdemes valóban hűtőszekrényben tartani, és melyeket nem?

Elsőként is fontos megjegyezni, nem kell túlmisztifikálni a kozmetikumok tárolását. Alapvetően minden kozmetikum szobahőmérsékleten való tárolásra és használatra van formulázva, amihez elég, ha fénytől védve, a fürdőszobaszekrényben vagy fiókban tárolod őket. Felesleges biztos, ami biztos alapon minden kencét hűtőbe pakolni - sőt, néhányuknak kimondottan rosszat tehet.

A fenti tétel alól kivételt képeznek mindazok a termékek, amik csomagolásán a gyártó is feltüntetni, hogy felbontás után hűtést igényelnek, vagy javasolt őket hűtőben tárolni, például azért, mert nem tartalmaznak tartósítószert.

Tiszta C-vitamin és a többiek

Tipikusan ilyen, hűtést igénylő kozmetikumok a tiszta C-vitamint tartalmazó készítmények, ahogyan a Geek & Gorgeous is írja az 101 C-Glow szérum kapcsán, "a tiszta C-vitamin (Ascorbic Acid) rendkívül nehezen formulázható és instabil molekula. Hosszabb távú stabilitáshoz általában vízmentes és emiatt "nehezebb, vaskosabb" állag szükséges. A könnyű, víz alapú formulák stabilitása még extra antixodánsokat és megfelelő pH-értéket használva is viszonylag kicsi, a formula frissessége ilyenkor fontos. Ahhoz, hogy a C-Glow 3 hónapig friss maradjon, tárold a hűtőben, szobahőmérsékleten kb 6 hétig őrzi meg a frissességét."

A c-vitaminos termékekkel pedig zárhatnánk is a felsorolást, más összetevő ugyanis nincs, ami miatt kimondottan szükség lehet a hűtőben való tárolásra. Ettől függetlenül lehet más, formulázási oka annak, ha egy gyártó hűtést javasol, erről azonban biztosan tájékoztatni fognak a termék leírásában. 

A komfortfokozás érdekében azonban gyakran felmerül néhány terméktípus, amiket hűtve jobb érzés használni. Ilyenek a

- szemkörnyékápolók

- fátyolmaszkok 

- rollerek, gua sha-k.

DE!

Az arcrollereket és gua sha-kat elég rövidebb időre a hűtőbe tenni, ha szeretnénk még inkább kiélvezni hűsítő hatásukat, és ily módon plusz felfrissülést adnánk a bőrnek, vagy csökkentenénk a szemkörnyék puffadtságát. Ezek az ásványok persze szobahőmérsékleten is kellemesen hűvösek, ha nincs kedved vacakolni a hűtőzéssel, akkor sem marad el a tőlük várható pozitív hatás. 

A fátyolmaszkok és szemkörnyékápolók náluk már trükkösebbek, nem lehet általánosítani, hogy minden ilyen termék alkalmas a hűtőben tárolásra. A kozmetikumok ugyanis szobahőmérsékletre vannak formulázva, nem arra, hogy hirtelen akár húsz fokot is változzon körülöttük a hőmérséklet a hűtőből való ki- és bepakolástól. Így könnyen lehet, hogy megváltozik az állaguk, romlik az összetevők stabilitása, csökken a termék eltarthatósága.

Az olajakra, illetve olajalapú, emolliensekben gazdag készítményekre ez különösen igaz. Vannak olajak, amelyek hűtőbe téve már megszilárdulnak, ilyen a jojobaolaj, ami olajként 7°C, waxként 10°C alatt szilárdul meg, de az argánolaj olvadáspontja is 5°C-on van. Azt kinyomozni, észben tartani, hogy melyik kozmetikumunk mely összetevője milyen hűtést bír el még anélkül, hogy stabilitása romoljon, lehetetlen, és egyben felesleges is.

Az egyenként csomagolt termékeknél, mint a fátyolmaszkok, szemmaszkok, melyeket felbontás után teljes egészében elhasználunk, pusztán az élményfokozás érdekében érdemes lehet pár órára a hűtőbe tenni őket, ám ne feledjük, a termék ettől még nem igényli ezt, pusztán a lehetőség adott. Az agyagos maszkok azonban ez alól is kivételek, azok állagának kifejezetten nem kedvez az alacsony hőmérséklet.

Hűtő és hűtő között is van különbség

Egy átlagos, konyhai hűtőgép esetén az optimális hőmérséklet 4°C fok, (másutt ezt 0-8°C fok közé lövik be), élelmiszereink esetén tökéletesen érthető okokból. Több kozmetikai hűtő esetén azonban ennél jóval magasabb hőmérséklet is beállítható, akár 20°C fok körüli érték is, ami az "elvi szobahőmérséklettel" megegyező - ez pedig ideális lehet, ha tudjuk, hogy fürdőszobánkat imádjuk felfűteni 25°C fok fölé, vagy a nyári hónapokban az egész lakás nem tud lehűlni 25°C fok alá. Ezzel a kvázi megfelelő szobahőmérsékleten tartással pedig már akár jó okot is szolgáltathatunk magunknak, ha úgy érezzük, nem bírunk ellenállni a hűtővásárlás kísértésének.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése