BLOGKERESŐ

2022. március 8., kedd

Hatóanyag-mustra: Nagylevelű csodamogyoró kivonat

A Hamamelis Virginiana, vagyis a nagylevelű csodamogyoróból előállított összetevők népszerűek, ám számos ellenmondás övezi őket. Antioxidáns és bőrnyugtató hatást is tulajdonítanak a belőle készült hatóanyagoknak, Paula Begoun mégis a rossz összetevőtípusok közé sorolja. Miért lehet ez?


A növényből alapvetően kétféle kozmetikai összetevőt készítenek, a csomogyoró kivonatával (Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Extract) és a belőle vízgőzdesztillálással kinyert vizes oldattal (Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water) találkozhatunk a krémekben. Mindkettő esetén aktív komponenseknek számítanak 

  • a hamamelitannin, egy antioxidáns hatású tanninféle, 
  • a katechin, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír,
  • és a galluszsav, melynek antibakteriális hatása kiemelendő.
Közülük a tannin számít problematikusnak. Paula Begoun szerint a kivonatoknak viszonylag magas a tannintartalma, ami igaz, hogy rövid távon pórusösszehúzó hatással bír, hosszabb távon azonban irritálhatja a bőrt. Ám az Incidecoder elemzése rávilágít arra is, hogy kifejezetten a csodamogyoró növény kérgéből előállított kivonat vagy víz (mely növényi rész a legnagyobb arányban tartalmaz tannint), amiről Begoun ír, nem szerepel a CosIng listáján. Vagyis az EU-ban nem hivatalosan elfogadott kozmetikai összetevő. Helyette az a jellemző, hogy az egyes növényi részekből vegyesen állítják elő az összetevőket, és mivel a növény levele, gallyai alacsonyabb tannintartalommal bírnak, a kivonat is mérsékeltebb tannintartalmú lesz. Olyannyira, hogy a kész terméket tekintve szerintük ez már egy nagyon kicsi mennyiséget jelent.

A másik negatívum, amit emlegetni szoktak, a csodamogyoró vizes kivonatát érinti (Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water), amelynek előállításához van, hogy alkoholt használnak fel, a kész oldat pedig ily módon akár 14% alkoholt is tartalmazhat. Léteznek azonban már modernebb eljárások, amik során nem tesznek alkoholt a vizes oldatba, az Incidecoder szerint pedig a vizes oldatok többsége ma már ide tartozik.

Az összetevő hatékonysága tehát nagyban függ attól, hogy azt a növény mely részének, részeinek felhasználásával és milyen módszerrel állították elő. Készülhet kivonat a növény leveléből, virágából, kérgéből és gallyaiból is. Az INCI-t mindenképp érdemes átolvasni, mert bár előfordul, hogy csak annyit találunk benne: Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Extract, az sem ritka, hogy utalást tesznek a felhasznált növényi részekre is. Ám a felhasznált növényi részek pontos arányát így sem fogjuk tudni, és kérdéses, azt külön feltünteti-e a gyártó, hogy a vizes kivonat alkoholt tartalmaz-e. Ezen a ponton el kell döntenünk: bízunk az adott márkában, és abban, hogy a hatékonyság érdekében megfelelő minőségű összetevőt tett készítményébe, vagy sem.

A csodamogyoró kivonatai azonban - ha gondosan állították elő -, egészen jó bőrnyugtató, összehúzó, antioxidáns és antibakteriális hatással bírnak.

5 kozmetikum a Krémmániáról csodamogyoró kivonattal vagy csodamogyoró vizes oldattal


Az Origins Super Spot Remover Acne Treatment Gel egy szalicilsavas pattanáskezelő folyadék, amit célzottan csak a gyulladt, piros pattikra kell felvinni. Kipróbálói kiemelték, hogy zselés állagának köszönhetően jól adagolható, és valóban le tudja húzni a pattanások gyulladtságát.
A Nourished3 Clarify & Brighten Face Mask fő helyen tartalmazza a csodamogyoró vizes kivonatát, mely mellett 7%-nyi kémiai hámlasztókat és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmaz. A német márkától ez az egyetlen termék a Krémmánián, kipróbálója szerint azonban aknéra hajlamos, érzékeny bőrön jól működik a heti rutin részeként.
A Pixi Glow Tonic egy hámlasztó hatású tonik, mely segít tisztán tartani a pórusokat és szebbé teszi a bőrképet. Bár itthon csak nemrég óta kapható, egészen nagy rajongótábora van már, mi is írtunk róla részletesen a blogon.
Az A'Pieu Hamamelis Cream 77 százalékban csodamogyoró vizes kivonatát tartalmazza, kifejezetten a zsíros, tág pórusú bőr kezelésére ajánlják. Kipróbálói azt írták róla, zsíros bőrre valóban kellemes, kényelmes krém, ami meglepően jól felszívódik és ápol. Irritációt nem tapasztaltak, igaz látványos változást sem hozott. Sminkelni, fényvédőzni jól lehet rá.
A Herbsgarden Szemkörnyékápoló egy magyar natúrkozmetikai márka terméke, melyet a szemkörnyék mindennapos ápolására, mélyhidratálásra fejlesztettek ki. Fő helyen tartalmaz csodamogyoró vizes kivonatot, mely mellett argánolaj, shea vaj és olívaolaj is gondoskodik a bőr ápolásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése